AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Полезно => Въпроси на начинаещи акваристи => Темата е започната от: krasi_berk на събота, 14 ноември 2009 г., 00:47 ч.

Заглавие: Развъждане на скаларии
Публикация от: krasi_berk на събота, 14 ноември 2009 г., 00:47 ч.
За втори път скалариите ми имат яйца,по точно майката :P Първият път яйцата стояха 2 дена,гледах да температурата на водата да е 28 градуса и накрая за капак родителите ги изядоха.Сега вече втори път снася майката(този път на растение снесе,предишния път на ъгъла на аквариума) и започна
да си хапва по едно по едно и аз реших да ги опазя,сложих върху водораслото с яйцата малко аквариумче така че да има достъп влизането на вода но да не може да влезне скаларията,кажете ми за да ги опазя яйцата какво трябва да направя или просто е нужно първите пъти да бъдат изядени от родителите?   :hmm: Благодаря Предварително ! :bow:
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: mejdupraznika на събота, 14 ноември 2009 г., 08:39 ч.
Остави ги да хвърлят, ако родителите са добри ще си отгледат поколението. Ако ли не ще се наложи да отделиш листото в друг аквариум и да ги излюпиш също така и да захранваш.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: krasi_berk на събота, 14 ноември 2009 г., 18:24 ч.
Направих второто,преместих листото в друг аквариум и държа постоянна температура 28-29 градуса.Яйцата са далеч от нагревателя.Между другото в тази прегратка,която бях сложил някакси бяха влезнали 2 малки анцитрусчета и бяха хапнали известна доза яийца и затова се наложи да ги преместя.Наблюдавам яйцата,Едните стават бели,а другите си остават същите.Можете ли да ми обясните какво значи това и дали е добре ?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: raiko на събота, 14 ноември 2009 г., 19:05 ч.
Белите хайверчета са неоплодени, прозрачните са здравите.Ако водата е с подходящи параметри, прозрачните хайверчета първо ще потъмнеят и след това от тях ще се излюпят личинките.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kamos на събота, 14 ноември 2009 г., 21:51 ч.
Райко колко време отнема излюпването на годния хайвер и при каква температура трябва да се държи?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: raiko на събота, 14 ноември 2009 г., 23:31 ч.
Температурата която подържам в моите люпилни вани е 29-30 градуса. Личинките при тази температура се излюпват за около 48 часа. След излюпването намалявам до 25-26 градуса и след около 4-5 дни те започват да плуват и са готови за захранване с артемия. През време на инкубацията на хайвера добавям във водата и някакъв фунгицид(най-често метиленово синьо) за да не се развие сапролегния.
 Разбира се времето за излюпване на хайвера е функция на температурата- т. н.  " градусочасове".
 Аз използвам малко по-висока температура на излюпване за да форсирам процеса и да намаля вероятноста от покриването на хайвера със сапролегния(гъба с формата на бял мъх), която се развива върху неоплодените хайверчета. След излюпването връщам температурата в нормалните граници- в противен случай личинките се развиват ускорено, резорбират бързо жълтъчния си мехур и се получават слаби и недоразвити рибки.
Подобна е и ситуацията при излюпването на хайвера от златните рибки. Той може да се инкубира и при 18 градуса и при 28 градуса. В първия случай процеса продължава около 6 денонощия, във втория- 2 денонощия. Според съветите на водещите японски специалисти трябва да се придържаме към възможно най-ниските температури, за да можем да получим по-здрави и качествени рибки.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: krasi_berk на събота, 14 ноември 2009 г., 23:53 ч.
Аз съм начинащ акварист и според мен е доста трудничко това излюпване,но както и да е благодаря ти за обширната информация !
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: raiko на неделя, 15 ноември 2009 г., 01:41 ч.
Не е изобщо трудно.Аз просто дадох малко усукан отговор. В твоя случай е достатъчно или да отделиш чифта в друг аквариум или да извадиш останалите рибки от аквариума и винаги ще се излюпят достатъчен брой малки рибки(стига водата в аквариума да е подходяща), така че да израстнат заедно с родителите си.
Отделянето на хайвера в люпилни вани се практикува, когато се стремим да получим по-многобройно поколение  с търговски цели.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: krasi_berk на неделя, 15 ноември 2009 г., 14:37 ч.
Аз така направих първият път,оставих само родителите в аквариума и те ги изядоха.А тогава чакаха  2 дена,Сега още със снасянето започнаха да си похапват и аз преместих листото с яйцата в отделен аквариум,където поддържам температура 28-29 градуса.Но повечето яйца са чисто бели и както каза ти не са оплодени,остават другите но ще видим,мен ми  е кеф дори и 1 скаларийка малка да се излюпи,нямам за цел да ги продавам за тези вани дето говореше.Но според мен следващия път когато отново снесе майката няма да ги пипам,те ги ядат ядат и ще спрат,все някога трябва да им се проявят родителските качества :)
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Stas на неделя, 15 ноември 2009 г., 18:31 ч.
Така нареченото от теб "похапване" може да не е точно това, за което си мислиш.
Скалариите по този начин почистват хайвера, местят го, пазят го и т.н. Просто нямат ръце да вършат тази работа по друг начин. Възможно е ако чифта е млад да не се справят добре, но в някой момент ще се изненадаш колко добри родители могат да бъдат и как си разпределят задачите между мъжкия и женската.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: krasi_berk на понеделник, 16 ноември 2009 г., 14:11 ч.
Да,прав си млади родители са,с яйцата не стана нищо.Но пък вече знам ще си ги оставям при родителите,каквото стане стане.Отново Ви благодаря на всички за помощта! Този сайт е уникален и се радвам,че вече съм част от него и добивам представа за всичките ми въпроси:)
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на вторник, 01 юни 2010 г., 16:02 ч.
Здравейте,
От скоро се занимавам с аквариуми :) Ето и моята история: Имам аквариум с приблизителни размери В=75 см ;Ш=95 см и Д=35 см. Имах няколко скаларии,отначало бяха две но едната стана жертва на барбусите,отстраних ги и след време взех още 3,старата беше доста по едра от тях и отначало ги нападаше ,но после спря,но новите скаларии нещо отазаха да се хранят ,нямаха апетит нещо поне към сухата храна.Едната от новите умря сравнително бързо.След това смехних храната пуснах им жива храна(тубифекс) и показаха малко по-голям интерес към нея,но след няколко дни още загубих и втората от новите а още след няколко дни умря и третата. Каква може да е причината?
Преди около месец малко след като умря и третата от новите скаларии,ми подариха още една и за около 2-3 седмици новата и старата сформираха двойка и хвърлиха хайвер.Бях изненадан колко лесно се получи.Бях чувал ,че има опасност да си изядат хайвера и го отделих заедно с листото в една родилка в общия аквариум.Голяма част от хайвера беше оплоден,излюпиха се малките,няколко дена стояха по дъното и в момента в който започнаха да плуват взеха че напуснаха родилката през проципите (явно са били по-тънки отколкото предполагах) и не вярвам да има останала жива ,тъй като в общия аквариум имам доста други риби(скалариите,хелери,сомчета,мулинезии ,гупи и неони).Та въпроса ми е след колко време мога да очаквам да хвърлят отново хайвер скалариите ?
Благодаря предварително!
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Виолета на четвъртък, 03 юни 2010 г., 12:14 ч.
Здравей и добре дошъл при нас!
Причините за измирането на новите скаларии може да са различни - от болест, с която са дошли, до условия, които не са им понесли, включително храна. Това което пишеш, че не са се хранили с охота, може би е показателно. А е възможно да е било и стрес. Малко информация си дал за аквариума, размерите са малко странни. Ако това са размерите - съдът не е малък, но все пак колко риби има вътре? Каква ти е филтрацията? Растения има ли? Каква е сухата храна, която използваш?
Колкото до хайвера - ако той им е отнет или не са се грижили за него - можеш да очакваш следващия след 2 седмици. Отново ако всичко в аквариума е наред и рибите не са стресирани. Имай предвид, че рибите, които си събрал в аквариума, не са най-удачната комбинация и това е меко казано. Ето тук - http://www.aquaportal.bg/forum/aterini-rainbowfish/svmestimost-na-aterini-s-drugi-ribi/msg6133/#msg6133 (http://www.aquaportal.bg/forum/aterini-rainbowfish/svmestimost-na-aterini-s-drugi-ribi/msg6133/#msg6133) - има таблица за съвместимостта на рибките, разгледай я.
Ето и една статия за нещата, които трябва да знаем, когато пускаме нови риби в аквариума - http://www.aquaportal.bg/site/articles.php?page=0&pg=1&cat=25&id=112 (http://www.aquaportal.bg/site/articles.php?page=0&pg=1&cat=25&id=112)
Пожелавам ти успех в общото ни хоби, обещавам, че ще помагаме! :)
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на събота, 05 юни 2010 г., 11:50 ч.
Вили,

Благодаря ти много за отзивчивостта :) Ами да в аквариума има растителност но всичката както и рибите са ми подарени,,така че не мога да се ангажирам с някакви имена . Гледам от 3-4 дена женската скалария пак се е понадула.Дмес смятам да им подменя част от водичката,че предното хвърляне на хайвера беше предшествано от смяна на водата :) Иначе обикалят все заедно,стоят една до друга през повечето време в някой ъгъл и се хранят много добре.Мисля че минаха десетина дена от първото хвърляне.Приготвил съм едно аквариумче за малките с размери Ш=37 В=30 и Д=19  -дали е подходящ ? и до каква възраст да ги държа отделно ? Разрязах едно зелено пластмасово шише от оцет и оформих 2 листа и ги прикрепих към стъклата с помоща на вакумчета-дали ще се подлъжат там да хвърлят хайвера а не върху естествените ?Ако ми се повтори късмета да хвърлят хайвер ще търся някой с който да разменяме индивиди за опресняванне на кръвта :) Собствениците на магазините за аквариуми дали ще се навият на размяна ?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Виолета на събота, 05 юни 2010 г., 22:02 ч.
Аз малко не съм подготвена по въпроса, скаларии никога не съм развъждала. За да ти отговоря на първия въпрос се допитах до човек, който знае много повече. Честно казано - предпочитам той да пише тук. :)
Та на въпроса - не знам дали ще успееш да ги подмамиш в бутилката, но, разбира се, можеш да пробваш. Аквариумчето за бебчетата е подходящо, но не го пълни, защото трябва да пренесеш хайвера с вода от големия аквариум. Колкото до размяната на "материал" - наистина нямам представа дали в акваристичните магазини имат такава практика. Може би колегите ще кажат.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: raiko на събота, 05 юни 2010 г., 23:09 ч.
Много е вероятно рибите да предпочетат направения от теб изкуствен лист.Аз също използвам подобни изкуствени листя за размножаването на скалариите.
 
Ако се излюпи добър процент от хайвера на скалариите, то това аквариумче ще им стане тясно в близките 3-4 дни след като заплуват малките.
По-голямите магазини не биха проявили интерес към риби, предложени им от непознат човек. Не биха желали да поемат риска да вземат риби с неизвестен произход и да рискуват да внесат някоя болест в магазина си.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на понеделник, 07 юни 2010 г., 13:12 ч.
Вчера подмених водата и днес в 10.00 хвърлиха хайвера само ,че не върху изкуственото листо,а върху естественото :) Срязох листото така че 90 % от хайвера да го отделя,а останалата част им го оставих да видя какво ще направят(дали ще успеят да го опазят и да се погрижат за потомството).Отначало почнаха да обикалят и сякаш търсеха липсващата част от листото но после се завърнаха при остатъка и почнаха наново да се грижат за него и да гонят другите риби да не приближават хайвера.За сега се справят много добре,притесннявам се само за през ноща и се чудя дали да не оставя тази вечер осветлението включено.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Divane на понеделник, 07 юни 2010 г., 13:42 ч.
Ох, скаларии! :crazy:
Значи,моите като хвърлиха първият път,много се чудих дали да ги отделям или не..и така два дена. През това време родителите си обдухваха хайвера и в момента,в който се показаха опашките на малките - прехвърлиха ги върху листото. Тогава ме жегна нещо от вътре и реших да ги отделя.
Първа грешка - откъснах листото и докато го пренасям ,половината малки се изсипаха в грунда.
Сложих ги в развъдното аквариумче БЕЗ РОДИТЕЛИТЕ.Предварително бях сипала вода  от аквариума,бях затоплила с нагревателя и аерацията си бучеше :)
Излюпиха се доста малки,които обаче за няколко дена се саморедуцираха до 20-30 бройки.(Има голяма смъртност)

След седмица в общия се сформира нова двойка,която също метна хайвер :crazy:
Пак се мотах два-три дена и се повтори акцията с преместването върху листото. За да не допусна предишната грешка - взех тънко маркуче  и внимателно ги засмуках всичките.
Нямах втори развъден аквариум и за това ги положих в една дълбока прозрачна съдинка и ги  поставих при другите малки.
Излюпиха се мноооого бебешори. НО..всеки ден намирах доста умрели. В момента от цялото люпило я са оцеляли 2-3 ,я не.
Т.е. Райко беше прав,че няма да стане нищо ако ги смеся със "старите".

Забравих да кажа,че докато хайвера беше в общия аквариум,нощно време оставях една малка лампа да осветява листото и родителите да виждат хайвера за да го пазят.

Онази вечер пак хвърлиха,но не оставих лампа и на сутринта всичко беше изядено..кой знае от кого.

От цялата работа най-трудно ми е храненето с артемия. В кухнята прилича на кораба на Блейк - всичко е в аератори,маркучи и бутилки :crazy: И всеки път засмуквам тая артемия и ми се гади.
Но пък оцелелите растат добре (да чукна на дърво) :grin:
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на вторник, 08 юни 2010 г., 15:51 ч.
Tака :) Тъй като бях прочел за изчезването на хайвера на тъмно,оставих лампата в помещението да свети през ноща и установих че с хайвера всичко е ок.Сега хвърления хайвер мисля,че е в пъти повече от първия път и като че ли побелелия е доста малко към момента.Някой знае ли какъв процент от излюпените приблизително оцеляват ? А що се касае до това дали магазините приемат чужди риби аз преди няколко месеца харизах 3 барбуса на един магазин,момчето само ги погледна и ги пусна в при другите барбуси.Понеже като гледам тук аз съм най-начинаещия имам още един въпрос,на който бих желал да получа отговор но не е свързан със скалариите.В аквариума имам и 2 броя лабео които ми бяха подарени от един приятел,понеже аквариума, който купил се спукал ,та когато ги взех в моя двата екземпляра бяха почти с равни размери и доста се гонеха,но тогава приличаше повече на игра защото ту единия гонеше другия ту обратното.Сега единия вече е много по-едър от другия и постоянно го преследва сякаш иска да го изкорми и по дребния все се крие между помпата и нагревателя.Някой знае ли защо е тази агресия и по какво мога д апозная от какъв пол са ?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Divane на вторник, 08 юни 2010 г., 16:56 ч.
Лабеото по принцип е доста агресивна риба. Скоро очаквай смъртни случаи. Единият вариант е да ги разделиш и останалите им съжители да нямат червено  по тях,защото това ги нахъсва като бикове :crazy:
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на вторник, 08 юни 2010 г., 17:37 ч.
На мен лабеото ми изглеждаха съвсем кротки до сега,а и приятелчето дето ми ги даде нямаше оплаквания и вече съжителстват с хелерите повече от 5 месеца без никакъв проблем,но какво имат да делят помежду си направо не знам-аквариума е 220 литров ,би трябвало да има място и за двата индивида дори да са еднополови(мъжки) още повече ,че женски няма, за които да воюват.Някой знае лли по какво мога да позная дали са ммъжки или женски ?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: malomir на вторник, 08 юни 2010 г., 19:10 ч.
На мен лабеото ми изглеждаха съвсем кротки. Някой знае ли по какво мога да позная дали са ммъжки или женски ?


Уви грешиш. Лабеото е зла риба с изразена вътршновидова агресия. За съжаление нямат и изразен полов диморфизъм затова няма как да разбереш какви са.
Като казваш, че си начинаещ виж прочети за тези риби в сайта. Там има и други профили на риби. В профила на Лабеото ясно пише всичко:
http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=279 (http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=279)
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на вторник, 08 юни 2010 г., 19:47 ч.
Malomir,

Благодаря много за информацията :) Както казах от скоро се интересувам от рибки и приемам думите ти за чиста истина,просто се чудя защо дълго време беше всичко нормално а сега............ и дали мога да направя нещо за да смекча или премахна тази агресия,защото общо взето след скалариите те са ми най-интересни от рибите в моя аквариум.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: dok70 на вторник, 08 юни 2010 г., 21:48 ч.
При младите рибки не е проявена още агресията, при достигане на полова зрелост...стой та гледай! Подари по-слабия на приятел, няма да го има скоро! Кофти е, но доминиращо лабео трудно свиква с новодомци, та внимавай с пускането на нови риби!
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на сряда, 09 юни 2010 г., 13:40 ч.
Да,идеята никак не е лоша да гоо подаря на някой ,но в момента не се сещам на кого да го дам а и имам чувството че страшно много време ще ми отнеме докато го хвана,като стрели са,а аквариума ми не е никак малък ,за да го сгащя на тясно някъде :( Някой има ли идея как по-лесно бих могъл да го хвана? И има ли някой тук да иска лабео?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: aquaworld на сряда, 09 юни 2010 г., 13:54 ч.
Не че ще е лесно, но с две кепчета (мин. 5 инчови - 12 см.),  едното го залагаш ,а с другото го гониш към него. :)
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Kratun на сряда, 09 юни 2010 г., 15:31 ч.
Преди време трябваше да уловя точно определена риба за Malomir (от многото риби в големият аквариум). Направих си прегради от тензух. Използвах обикновена изолирана медна тел и си направих два правоъгълника с напречното сечение на аквариума, а после ги облякох с тензуха. Вдигаш капаците и започваш да пускаш малко храна на най-свободното от растения място. Когато ги събереш на групичка около храната, слагаш последователно първо едната, а после и другата прегради вляво и вдясно от групираните риби. Въпросното лабео ще остане в едната третина и ако придвижиш преградата, ще можеш да го вкараш в още по-тясно пространство и да го уловиш по-лесно.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: DanyGod на сряда, 09 юни 2010 г., 15:37 ч.
Преди време трябваше да уловя точно определена риба за Malomir (от многото риби в големият аквариум). Направих си прегради от тензух. Използвах обикновена изолирана медна тел и си направих два правоъгълника с напречното сечение на аквариума, а после ги облякох с тензуха. Вдигаш капаците и започваш да пускаш малко храна на най-свободното от растения място. Когато ги събереш на групичка около храната, слагаш последователно първо едната, а после и другата прегради вляво и вдясно от групираните риби. Въпросното лабео ще остане в едната третина и ако придвижиш преградата, ще можеш да го вкараш в още по-тясно пространство и да го уловиш по-лесно.


 :up: Инженера си е инженер.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: dok70 на четвъртък, 10 юни 2010 г., 11:05 ч.
Такива бързаци ги ловя като отрежа прозрачно ПВЦ и слагам храна вътре.
Преди това ги държа гладни известно време разбира се.
После дебна с големия кеп.
Деси, що смучеш има и по-елегантен начин за артемията.

Някъде бях качил снимка, но нямам време да ровя.
 :tongue2:
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на четвъртък, 10 юни 2010 г., 13:20 ч.
dok70,

Имаш предвид,че отрязваш шише от ПВЦ ли ? и ако е така къде го режеш,,дъното ли махаш или разширяваш отвора ? Опишши моля те стратегията по- подробно!
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Kratun на четвъртък, 10 юни 2010 г., 13:40 ч.
dok70,

Имаш предвид,че отрязваш шише от ПВЦ ли ? и ако е така къде го режеш,,дъното ли махаш или разширяваш отвора ? Опишши моля те стратегията по- подробно!Тази "стратегия" я бях пускал и преди. Работи безотказно, но действа на всички риби. Тоест, лабеото може и да влезе, но може и да не влезе. Трябва си дебнене.

http://www.aquaportal.bg/forum/napravi-si-sam/kak-da-izvadya-ribki-ot-zalesen-akvarium/msg6160/#msg6160 (http://www.aquaportal.bg/forum/napravi-si-sam/kak-da-izvadya-ribki-ot-zalesen-akvarium/msg6160/#msg6160)
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: dok70 на четвъртък, 10 юни 2010 г., 15:08 ч.
Тази "стратегия" я бях пускал и преди. Работи безотказно, но действа на всички риби. Тоест, лабеото може и да влезе, но може и да не влезе. Трябва си дебнене.

[url=http://www.aquaportal.bg/forum/napravi-si-sam/kak-da-izvadya-ribki-ot-zalesen-akvarium/msg6160/#msg6160]http://www.aquaportal.bg/forum/napravi-si-sam/kak-da-izvadya-ribki-ot-zalesen-akvarium/msg6160/#msg6160 ([url]http://www.aquaportal.bg/forum/napravi-si-sam/kak-da-izvadya-ribki-ot-zalesen-akvarium/msg6160/#msg6160[/url])[/url]


Много сложна техника бе Кратуне. :P
Режа по средата, между гърлото и широката част.
Рибата да влиза свободно и да може да се затвори с кепа.
Бутилката лежи на дъното, а храната е в най-вътрешната част. 
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на понеделник, 14 юни 2010 г., 13:58 ч.
Привет на всички! Бях писал тук ,че двойката ми скаларии хвърли хайвер.Имам около 60 малки скаларии които от вчера вече плуват из аквариумчето.Направи ми впечатление,че стоят на група в единия ъгъл на аквариума.Купих им една храна на DEJANA за новоизлюпени и от днес ги храня с нея.Някой може ли да ми даде по нататъшни указания как да процедирам?В аквариумчето съм пуснал едно аериращо камъче поставено в гъба,тъй като ме е страх,че ако пуснна помпа може да засмучи и скаларийките.Имам и  няколко умряли скаларийки.На какво може да се дължи това ?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: malomir на вторник, 15 юни 2010 г., 04:17 ч.
Махни гъбата засега. Остави въздуха само на камъче. Започни да люпиш артемия. Нормално е да имаш жертви, трудно е да оцелеят всички. Махай ги и гледай нататък. Обирай боклуците всекидневно след храна и доливай по малко престояла 24 часа вода. Хигиената и храненето в момента са от основно значение. Храни няколко пъти на ден по малко. Както казах по възможност с артемия.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на вторник, 15 юни 2010 г., 13:30 ч.
ОК.Благодаря много :)
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на сряда, 16 юни 2010 г., 10:35 ч.
Очертава се пълен провал,който може нека помага!!!Снощи в аквариума имаше поне 40 живискаларийки от новоизлюпените ,а днес саммо 6-7 !Не знам дали и тези ще успея да опазя! :( Температурата във водата е 27-27.5 аериращаия каммък работи .Предния ден ми направи впечатление,че когато пускам храна само част от скаларийките отиват да папат,но си мислих чее другите папат от тази която пада по дъното или от тази която ссе разтваря :( Вчера подмених около 2 литра с чешмяна престояла 3-4 дена,но си мисля че няма вероятност от това да е станало нещо!Вчера взех и заредих да люпя артемия.Набутах се 13 кинта за артемията,само да не се окаже обаче ,че няма да има кой да я хапва като се излюпи :( Моля,който има повечко опит и е минал ппрез подобни премеждия нека пише.Ако нищо не остане и от това хвърляне на хайвера ще взема да изловя всички риби от 200 литровия аквариум и да оставя само двойката скаларии в него ,барем така се получи нещо :(
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: echkina на събота, 10 юли 2010 г., 17:22 ч.
Те като се родят трябва после да отделиш родителите за да не ги лапнат  :ok:
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на понеделник, 12 юли 2010 г., 13:13 ч.
оф какво ли не пробвах:отделях ги,оставях ги и всичко върви добре до към 3-4 ден след излюпването после почват да измират масово до последната бройка.Сега чух от приятел,че най-вероятно причините са 2.Първата може да е наличието на бактерии тъй като до сега не съм слагал метиленово синьо във водата,а втората е да измират от глад тъй като в началото трябвало да се захранят с едноклетъчни(чехълчеета ) и чак след 3 ден да се захранват с артемия.Моля за помощ и съвети че тези дни очаквам да хвърлят за 4-ти път хайвер.Сега съм накиснал в една кофа бананова кора и слама за да се развият едноклетъчни микроорганизми(чехълчета) Някой знае ли след колко дена са се зародили вече и дали това е рецептата за развитивто им.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Mitko на понеделник, 12 юли 2010 г., 13:33 ч.
Здравей!Тези микроорганизми ще се развият за 2-3 дена на слънце(говоря за банановата кора).Бях писал една статия в "Хранене" за инфузорията има и други свързани с микроорганизми може да ги погледеш,ако не си де и между другото освен чехълче може да се развият инфузории и др. едноклетъчни.А за сеното мисля,че се слагаше преварено мляко,но не съм сигурен и да не те бъркам.Успех :)!
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: djer на понеделник, 12 юли 2010 г., 20:30 ч.
Първо за инфузориите ти трябва зараза(чиста култура) иначе ще се навъдят всякакви и си обречен, второ за скалариите не ти е необходима, захранват се директно с артемия.Отделяй хайвера в чиста вана с метил. синьо и на 7-8 ден като проплуват им дай артемия.Сменяй водата редовно и няма да имаш грижи, Късмет!
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на сряда, 14 юли 2010 г., 21:04 ч.
Djer,

Дали да не взема да напъня ваната,в която ще местя хайвера с дестилирана вода и добавя към нея метиленово синьо.А що се касае до артемията забелязах при предишните си опити че понякога я атакуват но не виннаги успяват да я налапат.Утре ккато гледам ще хвърлят пак хайвер.Сложил съм им едно изкуствено листо изрязано от зелена ПВЦ бутилка,но ммай не го заглеждат :( ще трябва да късам листото на криптокорината пак май :( Слушал съм от приятели ,че първите дни ги захранват с жълтък от яйце и после минавали на артемия,това дали е удачно.При един от несполучливите опити и аз давах жжълтък но до сега метиленово синьо не бях слагал.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: djer на сряда, 14 юли 2010 г., 22:25 ч.
Идеята с дестилат е добра, но на половина и смело с артемията, не скапвай водата с жълтъци.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: dok70 на четвъртък, 15 юли 2010 г., 09:42 ч.
Метиленово синьо се слага на хайвера, на излюпени малки е безмислено. Бъркаш при захранването, затова измират. Не е проблема с твърда вода щом са се излюпили. Жълтъка е непоходящ за захранване на скаларии. Скапва веднага водата. Намери си свястна артемия и почвай с нея, може и микрочервей. Пусни няколко планорбиса да обират остатъците от храната и сменяй редовно по малко вода!
 :drinks:

Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: angel4e на неделя, 18 юли 2010 г., 08:31 ч.
днес ми се излюпи част от хайвера, който ми бяха хвърлили скалариите.отделен е в 3 литров буркан.искам а попитам сега ли да слагам метиленово синьо и по колко.нямама възможност да люпя артемия затова може ли да се захранват с изкуствена храна на тетра или сера за бебета.кога трябва да проплуват на 4 ден от излюпването или на 4 ден от снасянето.ако след време всичщко е наред и ги върна в общия аквариум дали ще бъдат нападани от родителите си. плс хелп!!!!    :dontknow: :dontknow: :dontknow: ;) ;) :hmm: :hmm:
благодаря предварително.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на неделя, 18 юли 2010 г., 10:16 ч.
Привет,Angel4e,

Точно в този момент и аз имам скаларии ,които са все още личинки и не са проплували.Хайвера беше хвърлен в четвъртък и вчера се излюпиха.Това е четвъртото им хвърлляне и за сега неуспеха ме води с 3:0,т.е каквото и да съм правил до момента,каквито и схеми да съм правил измират като пилци.В момента имам само три зърна които се оказаха неоплодени и имам по моя преценка над 200 излюпени ,та ще видим какво ще стане този път.Отделих хайвера още с листото в 15 литров аквариум и веднага бях прибавил един комбиниран препарат съдържащ:мет. синьо,малахитово зелено и формалдехид на някаква чешка фирма "Даяна".Предишните пъти захранвах с какво ли не-яйчен ,жълтък,артемия,суха храна за новоизлюпени пак на тая чешката фирма и до 3 ден след като проплуват измираха до крак.Не знам какво е ставало :или е прехранване или е накакво заболяване което ги атакува.Не вярвам да е от глад защото след като пусна артемия коремчетата им стават розови,но до сега не бях слагал препарати във водата.Според мен с профилактична цел против развитието на бактерии ,които да навредят спокойно можеш да капнеш от мет.синьо.Ако искаш дай някакъв скайп на който да си пишем и да обменяме опит.А що се касае до това дали можеш да ги върнеш при другите,то това трябва да стане едва когато са с такъв размер че да не могат да влезнат в устата на големите скаларии,защото ще са загубили майчинските си инстинкти към малките и ще ги възприемат като плячка.Преди два дни се наложи да освобоодя 15 литровия аквариум за да прехвърля там хайвера ,в него имах 4 седмични 14 броя молинезии,за нула време големите скаларии ги погълнаха ,а сигурно молинезии на 4 седмици са по едри от скаларии нна същата възраст.Хайде успехи  :bb:
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: angel4e на неделя, 18 юли 2010 г., 11:15 ч.
благодаря за споделените3 проблеми.скайапа ми е angelcche ще се радвам ако споделиш още опит.не можах да разбера само за метиленото синьо да слагам ли или не
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: raiko на неделя, 18 юли 2010 г., 13:22 ч.
Щом вече са се излюпили личинките не е нужно да се слага метиленово синьо. Метиленовото синьо се слага при хайвера докато се люпи за да стопира развитието на гъбата Сапролегния.
Не е нужно да се слага и препарата на Даяна. Той се казва FMC (формалин , метиленово синьо + малахитово зелено) и се използва против ектопаразити по рибите.
В момента в който личинките започнат да плуват трябва да се захранят- директно с артемия. Всеки ден трябва да се почиства дъното от неизядената храна и както беше споменато може да се сложат и охлюви, които да доизяждат излишната храна. Ако в аквариумчето остава неизядена храна е възможно да се развият инфузории, които да унищожат и личинките.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: angel4e на неделя, 18 юли 2010 г., 13:37 ч.
как да предпяза личинките от инфузиири
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: malomir на неделя, 18 юли 2010 г., 15:08 ч.
Е нали това ти пише човека...
Всеки ден трябва да се почиства дъното от неизядената храна и както беше споменато може да се сложат и охлюви, които да доизяждат излишната храна. Ако в аквариумчето остава неизядена храна е възможно да се развият инфузории, които да унищожат и личинките.

Хигиена му е майката.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: angel4e на неделя, 18 юли 2010 г., 17:21 ч.
искам да попитам отреме на време някой от бебетата се отлепя от тръбата и пада.след като падна може ли да умрът или има вероятност да продължи да си живее.и как точно става това проплуване за да разбера кога да ги храня.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Bobby на понеделник, 19 юли 2010 г., 21:38 ч.
В по - горните постове е писано, че след като се излюпят и се захранват с артемия, освен да се чисти всеки ден дъното и охлюви може да се сложат, а тези охлюви може ли да са ампуларии и има ли значение големи, малки?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: raiko на понеделник, 19 юли 2010 г., 22:00 ч.
Ако се слагат ампуларии не е желателно да са много голями (примерно над 1 см. диаметър). Може да се сложат и малки анциструси, но каквото и да се сложи трябва да е след като всичките личинки са добре заплували. Ако някои още не са заплували има възможност да бъдат изядени.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на сряда, 21 юли 2010 г., 09:29 ч.
хайде спешнно някой да помага със съвети!Днес скаларийките проплуваха и се опитвам да ги захраня с артемия която вече излюпих,но не съм сигурен че успяват да я налапат :( Кажете как да разбера дали успяват и дали да не им пускам и по малко жълтъче за по - сигурно?Като гледам така до следобеда всички ще са проплували(някъде около 250-300 са на брой).Преди 2 часа им пусннах артемия и все още артемията се разхожда из аквариума и за това си мисля че не успяват да я налапат,а и не забелязвам коремите им да са се издули и порозовяли :( Това е четвъртото хвърляне на хайвер и надявам се рози път да останат някое и друго живо рибе,така че който има по-голям практичен опит да помага !?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Bobby на събота, 24 юли 2010 г., 20:11 ч.
Имам малък проблем колеги. След като се хвърли хайвера аз го преместих в отделен аквариум, но нямах метиленово синьо и не съм слагал. Излюпи се хайвера и сега вече се мъчат да плуват, но забелязвам, че има от тази мръсотия, дето е като гъба, или като мъх. Ако сложа утре метиленово синьо дали ще се премахне, защото почна много да се замърсява аквариума...?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: raiko на събота, 24 юли 2010 г., 20:22 ч.
Щом вече са се излюпили няма полза от добавяне на метиленово синьо. Опитай се да издърпаш с тънък маркуч гъбата без да засмучеш личинките. Ако не, изчакай да заплуват и след това почисти дъното.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Bobby на събота, 24 юли 2010 г., 20:27 ч.
Всичките вече плуват свободно, сложих им от една храна на сера за малки рибки, като прах ситна, но тя като не потъва и те не я ядат от повърхността... това проблем ли е, че не ги храня с артемия?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: malomir на неделя, 25 юли 2010 г., 05:06 ч.
проблем ли е, че не ги храня с артемия?

По принцип си е проблем. Ще имаш висока смъртност. Колко точно не мога да ти кажа. Това ще го кажеш след няколко дена ти.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на събота, 31 юли 2010 г., 19:41 ч.
Привет на всички :) За сега при четвъртото хвърляне вървят много добре,вече са към 10 дена и повечето наедряват с голяма скорост.Храня ги с артемия и измират само някви най дребни.Сигурно са ми поне 200 броя :) Обаче имам още въпроси :1.Колко време да ги храня с артемия и после на каква храна да мина? 2.Мога ли да си позволя като се поизчерпва артемият излюпената артемия да прибавям още яйца към същата бутилка без да подменям водата и солта ,за да може да ми се застъпват партидите? 3.До кой ден е нужно всекидневното почистване на дъното от остатъците за да не се развиват заболявания ? Поздрави и хиляди благодарности на всички, които ми помогнаха със съвети !!!!! :bb:
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Rama на събота, 31 юли 2010 г., 20:00 ч.
Категорично водата от артемията е за еднократна употреба.
До втората седмица може да ги храниш с артемия, като междувременно може да пробваш други дребни, живи храни - например циклопс.
След втората седмица можеш да започнеш да даваш ситно накълцан, добре промит тубифекс, от което ще започнат да нарастват доста бързо.
След това може да ги храниш с всички видове храни, с които се хранят скаларии, като продължаваш ежедневно почистване на дъното.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Ивайло Гиздов на събота, 31 юли 2010 г., 20:31 ч.
Аз може и да греша,но винаги съм досипвал яйца към излюпената артемия.
Но това го правя 2-3 пъти не повече.
След това слагам в нов съд да люпя,така ,че да не оставам без артемия.
Това го правя аз,недавам съвет на никого.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Bobby на събота, 31 юли 2010 г., 21:27 ч.
При мен май и 2та ми пакета артемия са били гадни и не се излюпиха. Същевременно рибите не ядяха другите пакетирани храни, макар да им сложих 6 различни и накрая умряха всички, но другия път ще купя нов пакет артемия, защото явно тези, които съм имал са били дефектни и за 3 дена не се излюпи единия, другия за 4 дена не се излюпи ....
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на събота, 31 юли 2010 г., 22:11 ч.
Пуффффф,много лош късмет Bobby :( Надявам се поне пакетите да са били малки и да не са били скъпи :( Аз взех от тука в едни малки шишенца на няква чешка фирма "DAJANA" и се люпи сравнително добре.Цената му беше между 12 и 13 лева.Мисля че ще ми стигне за това поколение.Шишенцето е 40г/100мл.Между другото хвърлиха за 5-ти път хайвер,до 3-4 дена ги чакам да заплуват.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: djer на събота, 31 юли 2010 г., 22:23 ч.
всяка нова порция с ново зареждане.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на събота, 31 юли 2010 г., 22:27 ч.
Някакви идеи как да накълцам тубифекс ситно без да си давам много зор ?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: malomir на неделя, 01 август 2010 г., 04:26 ч.
Взимаш една топка в ръка и започваш да действаш с ножицата. От всички страни. Работа за минута-две. Разбира се трябва да го промиеш после.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на неделя, 01 август 2010 г., 09:34 ч.
така достатъчно ситно ли ще бъде ,за да храня двуседмични скаларии ? С каква цел се промива ?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на неделя, 01 август 2010 г., 10:36 ч.
Ужас!Нуждая се от спешна помощ със съвет!Нещо в аквариума със скалариите ми се обърка.Както всичко вървеше добре и отпадаха само най-слабите по 2-3 на ден ,току що установих че 20 -30 скаларийки и то доста едрички са измрели за една нощ,сякаш са натровени с нещо!Какво може да се е случило?Снощи към 22.00 последно ги храних,обрах боклуците от дъното и долях вода.Да припомня само че съда е около 20 литра,скаларийките са или поне бяха над 200 на 11 дена след захранването.Възможно ли е да са преяли  или пък нещо от смяната на водата ?Преди малко пак ги нахраних,повечето са със супер голям аптетит.Има няколко дето са по-вяли и предполагам че и тях ще загубя. :( Почистих аквариума от измрелите и подмених част от водата с дестилирана.Какво мога да направя от туук нататък,за да избегна смърта на останналите ?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Bobby на неделя, 01 август 2010 г., 17:52 ч.
Ами ти освен хранене и смяна на вода друго не си правил. Значи е по - вероятно да е от смяната на вода, а по - малко вероятно от самата храна(или преяждане).

Аз тези дни сигурно пак ще имам хайвер надявам се този път да се получи работата. Купих си нова артемия пакет(по 2 лв е пакета).
Иначе това на DAJANA не съм го виждал да го продават - артемията...
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на неделя, 01 август 2010 г., 20:21 ч.
Устаноових причината :) Поне така си мисля :) Снощи след ккато съм ги нахранил съм пуснал по - слабо да върви въздуха на 99% съм сигурен че е от това !Сутринта увеличих аерацията и до момента нямам нови трупове :)Към края на следващата седмица смятам да ги мина на тубифекс ,ако нещо не се обърка пак
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на понеделник, 02 август 2010 г., 07:59 ч.
Иде ми да си прережа вените от яд :( Маломир,Райко, помагайте моля!!!! Днес сутринта установих,че към 100 бройки са загинали и то само за няколко часа през ноща.Снощи към 22.00 храних за последно и всички имаха апетит,а днес сутринта със 100 по-малко.Вече втора нощ подред ми дават сериозни загуби.Мислих,че може да не им стига кислорода и снощи бях бая увеличил аерацията но днес сутринта загубите бяха още по -сериозни!Направи ми впечатление,че като угася осветлението се скупчват една върху друга и спят на кълбо.Да не би това да е причината да се задушават? Не знам вече какво да правя?! Последната идея която ми хрумна е да ги разселя в различни съдове и така разделих ги в три различни съда,та да видим дали в някой от съдовете ще остане нещо.Пуснал съм и въздуха ,храня и чистя и това е!да не би да има нещо общо със смърта им всекидневната подмяна на част от водата ?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Mitko на понеделник, 02 август 2010 г., 08:37 ч.
Бих казал да направиш тест на параметрите на водата.При това масово измиране,може да има нитрити във водата.Няма от какво друго да е.Или наистина да е нещо от самата вода.Хайде успех :)
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: dok70 на понеделник, 02 август 2010 г., 09:45 ч.
Водата се сменя с такава със същите параметри, не дистилирана.
В 20 литра толкова малки - ясен резултат.

Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на понеделник, 02 август 2010 г., 11:05 ч.
Dok70,
В момента съм ги разхвърлял в три отделни съда.Около 25-30 съм оставил в стария съд,25-30 в един друг около 15 литров и 8 бройки съм пуснал в 10 литров.Според теб от задушаване ли са измрели ? и съм решил в който съд нямам загуби всички ги местя в него или сменям водата с такава каквато е в него и това е.Ако някой има по-голямо аквариумче излишно да каже .Склонен съм да го купя на по-сносна ценичка.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: dok70 на понеделник, 02 август 2010 г., 11:33 ч.
Според мен си натровил водата.
Малък съд, много малки, обилно хранене, малки смени на вода, не на последно място неподходяща храна/май си ръгал доста за проба/ - резултата може да е само един :scare2: .
Ако мислиш да размножаваш си приготви приличен съд!
Развъдните ми са 40/40/25височина, с воден стълб 15до 20см.
Не че не може в какъвто и да е размер, но се иска повече опит.
Успех следващия път, тези така или иначе са увредени.
 :up:
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: djer на понеделник, 02 август 2010 г., 21:14 ч.
натровил си ги , аз в 10 литрова вана люпило от 5-600 бр го задържам до 5-6 дни ислед това разселвам в по големи акв-ми без да имам проблеми. С малки смени на вода обръщаш нитритите на амоняк(това става вечер)и ефекта го виждаш.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на вторник, 03 август 2010 г., 19:18 ч.
Мерси много,за консултацията,като се замисля наистина сте прави но е твърде възможно и да е леко прехранване.Колко процента от водата да сменям на ден ?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на вторник, 03 август 2010 г., 20:01 ч.
Спешно се нуждая,някой да ми помогне с малко излюпена артемия ,че днес ми проплуваха скалариите,захраних ги и забравих да пусна наново въздуха в шишето с артемията и естествено за няколко часа умряла :( Сложил съм наново да се люпи но по -рано от 24 часа едва ли ще успея,а ме е страх да не умрат от глад скалариите.Благодаря предварително,обещавам да се реванширам.

Начин за връзка: л.с. skype:citydent.bg; 0898749158
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: djer на вторник, 03 август 2010 г., 20:37 ч.
не се притеснявай няма да умрат ;)
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на вторник, 03 август 2010 г., 21:39 ч.
Дано :)
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: malomir на вторник, 03 август 2010 г., 21:46 ч.
Ела ще ти дам.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на сряда, 11 август 2010 г., 09:07 ч.
Привет на всички!

Намерих една вада в чиято тиня има доста тубифекс,но не знам как да го тделя от тинята след като го загреба.Някой може ли да ми каже как да пречистя ллесно тубифекса от тинята ?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: dok70 на сряда, 11 август 2010 г., 11:09 ч.
Няма лесно. :tongue2:
Сложи тинята в чорап за да се отцеди добре за няколко часа!
Червея се скупчва на топка в получист вид.
Следва плакнене на чешмата и няколко дневен престой на капеща вода да се прочисти.
Абе, голямо плескане си е де...
 :burp:
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на сряда, 11 август 2010 г., 18:22 ч.
дамски чорап ли да бъде или мъжки ?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Bobby на събота, 14 август 2010 г., 22:28 ч.
Здрасти колеги,
Днес отново умряха всичките ми малки скаларийки. Да припомня само за първия път - не ми се беше излюпила артемията, явно пакета е бил стар или нещо не както трябва и другата храна не ядяха и си мислех, че затова са умрели. Този път с артемия ги захранвам, но сега гледам, че пак са умрели. Немога да разбера от какво. Сменям водата всеки ден. Единствено имам проблем с почистването на дъното, тъй като те са на дъното и аз с маркуча като го почиствам и смуквам и тях и после немога да ги върна, общо взето немога да почистя дъното. Имате ли някаква идея да знам следващия път как да го почистя? Също така коя е била причината да умрат?
И още един въпрос, ако оставя хайвера в аквариума с родителите, не го изядат и се излюпи, как ще трябва да се хранят малките, или те сами си намират храна из грунда?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на понеделник, 16 август 2010 г., 08:29 ч.
Зравей Bobby,

При мен първите три опита също бяха несполучливи и обезкуражаващи но сега вече имам скаларии на около 25-26 дена и вече приличат на скаларии.Имам скаларии на 2 седмици почти и смея да твърдя че вече се усъвършенствам :)
Ето и какво съм правил аз през сполучливите опити:
1.Отделям листото с хайвера в някакъв малък съд(10-15 литра).В този съд поставил 50% аквариумна вода от този аквариум в който е хвърлен хайвера и 50% чешмяна вода преседяла 1-2 дена.Задължително прибавям и един комбиниран препарат на чешката фирма "DEJANA" ,който съдържа :формалин,метиленово синьо и малахитово зелено.
2.В този съд поставям и аериращ камък така че да клати листото с хайвера но не прекалено силно че да избута хайвера.
3.Дъното започвам да сифонирам едва когато захраня рибките(т.е. когато проплуват-това става обикновено на 6-7 ден след хвърлянето на хайвера)
4.Лесно ще разбереш кога са захранени-коремите им се подуват и стават розови,тези които не успяват да се хранят пълноценно лека полека измират(без загуби не става)
5.Сифонирам с маркуч с размер на отвора Ф=4 -5 мм. като сифонираната вода я събирам в кофа и след това с цедката ,през която прецеждам артемията улавям засмуканите скаларийки и ги връщам обратно в аквариума.
6.Храня по 3-4 пъти на ден през 3-4 часа .С върха на единия пръст загребвам от артемията задържала се в цедката и след това топвам пръста си в аквариума за 1-2 секунди докато се отмие от него артемията.
Ако имаш скайп остави го тук да те намеря и да обменяме опит :)

В единия от неуспешните ми опити бях оставил хайвера при родителите.Първите дни след излюпването бяха супер грижовни но след това почнаха да си похапват и то май само мъжкия и така до последната бройка, а бяха сстотици(цял облак) :(

Успехи
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Bobby на понеделник, 16 август 2010 г., 19:53 ч.
Мерси за отговора колега.
Относно скайпа: bo0obi може да ме намериш. Там ще ти споделя на дълго и широко какво стана при мен последните опити...
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: malomir на вторник, 17 август 2010 г., 04:03 ч.
Споделяйте тук бе хора! Нали за това сме го направили този форум. Така ще остане темата и за други с подобен проблем ще е полезно.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на вторник, 17 август 2010 г., 07:42 ч.
Malomir,

Прав си сайта е страхотен и много помага!!! Но все пак понякога се налага и по-бърза комуникация,която позволява скайп.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на петък, 20 август 2010 г., 09:31 ч.
Привет на всички :) Предстои ми ходене до Германия и бих искал да разбера,ако си харесам там някоя скалария как бих могъл да я транспортирам до тук без да има опасност да ми загине по пътя.Ще ходя с кола.Ако някой знае как го правят търговците нека пише :)
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: malomir на петък, 20 август 2010 г., 14:03 ч.
Вземи си една хладилна чанта, където да я транспортираш. Кажи на продавачите, че ще пътуваш. Те ще ти я сложат в пакет с въздух и карай по-бързичко за България.
Успех!
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на петък, 20 август 2010 г., 14:12 ч.
Колко голяма да е чантата и дда слагам ли лед вътре ? Мисля че за около 20 часа каквото и да стане ще се върна.Ще издържи ли толкова ?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: malomir на петък, 20 август 2010 г., 14:16 ч.
Нее никакъв лед няма да слагащ. Тя изолира всичко. А чантата може да е от най-малката. Колкото да съберещ пакета вътре. Ако нямаш такава можеш да помолиш продавача да ти даде малка стиропорна кутия. Би трябвало да имат във всеки магазин. За 20 часа не би трябвало да има проблем, ако е пакетирана добре рибата. Ако си харесаш някоя предварително им кажи от предния ден да не я хранят.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на петък, 20 август 2010 г., 14:22 ч.
А как да разбера дали е пакетирана дорбе?Какво трябва да гледам ? Съотношението вода/въздух какво трябва да бъде ? Важи ли същото и за други риби-дискуси наприммер ?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: malomir на петък, 20 август 2010 г., 14:33 ч.
Трябва да добре напълнен с кислород и да е вързан добре за да не излиза. Водата да е малко под половината на ръкава, за да има място за повече кислород.Това важи за всички риби по принцип. Все пак не забравяй да ги пренасяш на тъмно. Както ти казах в хладилна чанта е най-добре.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на събота, 21 август 2010 г., 10:46 ч.
Като казваш кислород имаш предвид атмосферен въздух,или трябва да е въздух обогатен на кислород посредством вкарването на допълнителен кислород в плика от кислородна бутилка ?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: malomir на събота, 21 август 2010 г., 11:30 ч.
Разбира се от кислородна бутилка. Абе кажи им, че ще пътуваш 24 часа и те знаят какво да направят.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на събота, 21 август 2010 г., 14:49 ч.
Благодаря ти много !!!! А знаеш ли как бих могъл да приуча скалариите да се хранят и със суха храна на люспи,че имам стотина 4 седмични скаларии ,които от 10 дена или малко повече храня само с тубифекс и като реша да им сложа суха храна на люспи атакуват я, поглъщат я и после я плюят.Мога ли да ги храня само с тубифекс или трябва да разнообразявам храната ?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Kratun на събота, 21 август 2010 г., 23:17 ч.
Учиш ги на лошо, после ще страдаш.
Остави ги гладни и ще започнат да ядат храна на люспи. Може да отнеме 3-4-5 дни. Когато им дадеш, трябва да я ядат.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: raiko на събота, 21 август 2010 г., 23:34 ч.
Първите 1,5-2 месеца може да се хранят и само с тубифекс, за да направят по-добър прираст и да не им се отрази много негативно процеса на приучаване към суха храна. Ако прекалено рано се започне храненето със сухи храни може да се задържи временно развитието им.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Kratun на неделя, 22 август 2010 г., 00:04 ч.
Райко нежно ме обори, но ще го преживея някакси. Храни ги с тубифекс в първите 45-60 дни, а аз ще си свия перките и ще си затрая.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на неделя, 22 август 2010 г., 09:10 ч.
Благодаря! и аз си мислих ,че глада отваря апетита ,но друго си е да получиш съвет от професионалисти!
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на петък, 03 септември 2010 г., 11:26 ч.
Привет на всички ! Чувам от познати които преди са гледали скаларии и се хвалят с големи успехи,че трябвало да се подсолява водата в аквариума при отглеждането на скалариите.Аз до сега такова нещо не съм правил.Ако трябва то колко грама на литър тряббва да се слагат ?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: aqua bg на петък, 03 септември 2010 г., 13:54 ч.
Твърдо НЕ!
Сол може да се използва само при съмнения за външни паразити.
Правилно си се насочил да попиташ тук, тъй като тук пишат хора с много опит в отглеждането и размножаването.
Поздрави
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: malomir на петък, 03 септември 2010 г., 14:02 ч.
Дай да поръсъждаваме малко на глас. Откъде идват скалариите? От Амазонка. И то от вътрешната част, която е на хиляди километри от устието и. В Перу, Колумбия и т.н.

(http://www.dryanovo.net/images/stories/galeriya/amazonka_basejn.jpg)

Откъде да дойде тази сол във водата им? Природата си знае работата. Ако имаха нужда от сол, водата им щеше да е солена. А тя определено не е. Както казва колегата Aqua bg, сол си трябва в рибена чорба.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на петък, 03 септември 2010 г., 15:26 ч.
Мдаааааааааа :) и аз така си мислих ,че ще е но от двама трима умници го чувам и си викам я чакай да попитам аз ,да не би да живеят случай близо до устията и да има някаква соленост на водата ,а и за сега без никаква сол моите растат и хвърлят хайвер :) Благодаря :) Но ако не знаете това за солта е широко застъпено при някои дето преди са гледали от няколко независими един от друг източника ми се подхвърлят тия глупости :)
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на вторник, 07 септември 2010 г., 10:15 ч.
Привет на всички любители на скалариите!Аз отново се вкарах в приключеение :( Влезнах в един магазин и очите ми останаха в една невероятна мъжка скалария(точно същата бях видял преди няколко дена в една руска статия на която бях попаднал от някакъв линк публикуван от някого тук,но за съжаление съм го загубил),взех я и бум в аквариума,където вече има един работещ чифт скаларии ,2 сомчета няколко гупи и молинезии,една боция клоун и 3 неона.Въпреки че е доста по-едра от другите стариия мъжкар толкова ожесточено я подгони и започна да я хапе ,че за нула време и раздърпа перките и й надраска тялото.И друг път съм наблюдавал такава агресия но само за кратко и новаците отстъпят ли всичко тръгва нормално,но сега яко се уплаших и разделих аквариума на 2 части с едно стъклоо по средата.Аквариума ми е 230 литров и е вграден в стената на чакалнята на кабинетите ми и не бих искал да местя красавеца в аквариум ,в който няма да му се радват пациентите.Та въпроса ми е ккакво мога да направя,за да намаля тази агресия от страна на стария и въобще има ли шанс да си поделят с течения на времето територията в аквариума ?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Kratun на вторник, 07 септември 2010 г., 11:48 ч.
Не знам дали ще заживеят заедно, но стъклената преграда нарушава филтрацията в едната половина на аквариума. Не трябва да е постоянно решение или за дълъг период от време.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на вторник, 07 септември 2010 г., 12:56 ч.
не нарушава филтрацията :) Имах на склад филтър :) Така че бръкнах в шкафа и проблема с филтрацията го реших.Трябва да има някаккъв начин да свикнат да делят аквариума!Просто се налага!Не съм свикнал да се предавам без да пробвам поне няколко варианта!Ето каква е моята логика:Ще ги оставя така разделени да речем около месец и да се надяваме,че за този месец новия мъжкар ще се почувства в свои води и ще започне да се брани по-успешно и със самочувствие,а стария ще свикне да вижда новия и след време да се надяваме,че ще мога да отстраня преградата и да съжителстват мирно и тихо.Виждал съм в магазините за риби на едно място да съжителстват за известно време доста индивиди и то в не по-големи аквариумми от моя.Така че се надявам да успея,но тьй ккато това си е само моя логика ,а реалността може да се окаже друга,хайде моля който се е сблъсккавал с такива проблеми да коментира и да дава акъл час по -скоро.Днес забелязах че леко са понадъвкани плавниците и по тялото на нович има ранички ,какво мога да направя за да подпомогна зарастването им и рибата да преодолее по-бързо стреса ? Да повиша ли температурата до 29-30 градуса ? Сега е 27 .Ощв е стресиран ми се струва и искам да попитам кога най-късно трябва да прояде и да се отпусне?
Поздрави
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: malomir на вторник, 07 септември 2010 г., 18:14 ч.
Аз смятам, че е по-добре да сложиш мрежа вместо стъкло. Хем пак ще са разделени и няма да има проблеми с филтрацията. А за това дали ще свикнат една с друга, не знам. Предполагам да, с течение на времето.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на вторник, 07 септември 2010 г., 18:21 ч.
каква мрежа имаш в предвид ?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Divane на вторник, 07 септември 2010 г., 19:17 ч.
пластмасова мрежа..например тази дето се ползва при замазването на топлоизолация  :)
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: malomir на вторник, 07 септември 2010 г., 19:56 ч.
Или мрежа за комари например. Правиш някаква рамка и си готов.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на вторник, 07 септември 2010 г., 20:12 ч.
рамката от дърво или метал да бъде ?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: malomir на вторник, 07 септември 2010 г., 20:36 ч.
Ако можеш да измислиш нещо с пластмаса е най-добре. Или с по-дебела тел с пластамсово покритие отгоре. Нямам идея как се нарича.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Divane на вторник, 07 септември 2010 г., 21:12 ч.
И за да е по-естетично, прикрий я с някакви растения ;)
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: dok70 на сряда, 08 септември 2010 г., 19:07 ч.
рамката от дърво или метал да бъде ?

Айде и аз да плъзна една идейка. :grin:
Тефлонова мрежа за комарник с рамка от пластмасови канали за кабели. Лепиш профилите с топъл силикон. Може би ще има нужда от пречки в ъглите за подсилване. С капачето на каналите защипваш мрежата като изпъваш добре.
Лесно, евтино и просто.
Все пак аз бих си спретнал друг аквариум. ;)
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на четвъртък, 09 септември 2010 г., 11:16 ч.
Айде и аз да плъзна една идейка. :grin:
Тефлонова мрежа за комарник с рамка от пластмасови канали за кабели. Лепиш профилите с топъл силикон. Може би ще има нужда от пречки в ъглите за подсилване. С капачето на каналите защипваш мрежата като изпъваш добре.
Лесно, евтино и просто.
Все пак аз бих си спретнал друг аквариум. ;)


Идеята никак не е лоша,но имам под ръка едни PVC профилчета за ъглите дето се слагат по плочките на баните,смятам от тях да спретна една рамка и да лепя с този силикон, скойто си лепя аквариумите.Иначе имам три аквариума,този в чакалнята обаче е най-голям (230 литра),а другиите 2 са 160 и 140 литрови,но в тях към момента са потомството на чифта скаларии от 230-литровия.Имам стъкла и за още един ,но ми се искаше всички красиви индивиди да са в 230 литровия, защото с него се сблъскват пациентите докато чакат реда си и много му се радват :) Скоро ще пусна снимки тук някъде или в конкурса да видите моята гордост (какво съм сътворил със собствените си ръце и глава :) Dok70,хайде плъзни някаква идейка какво да правя с младите,че скоро ще взема да се позатлачвам.Мисля,че до към края на месеца от първото потомство ще имам 5 сантиметроови.Храня яко с тубифекс и растат като луди.Някой знае ли на какви цени ще мога да ги бутна на магазините?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: dok70 на четвъртък, 09 септември 2010 г., 12:43 ч.
... Dok70,хайде плъзни някаква идейка какво да правя с младите,че скоро ще взема да се позатлачвам.Мисля,че до към края на месеца от първото потомство ще имам 5 сантиметроови.Храня яко с тубифекс и растат като луди.Някой знае ли на какви цени ще мога да ги бутна на магазините?

Тук съм изчерпан от към идеи. :hmm: Бъди доволен на 0.50 лв.
Пусни обява тук!
Аз отдавна съм затлачен и хлапетата от махалата, и не само те са много щастливи от този факт. :grin:
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на четвъртък, 09 септември 2010 г., 14:05 ч.
Е тук в Пловдив малко по-големи от моите дето са в момента мисля ,че около 1лев може да им се вземе.Ако трябва ще ги отгледам до по-голям размер,но за без пари няма да ги дам.По магазините най-ситните които съм виждал са на 2 лева .
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: malomir на четвъртък, 09 септември 2010 г., 15:36 ч.
В магазините е друго. И аз имам към 1000 риби в момента и си ги гледам. Дано успееш да ги продадеш ама не разчитай много, много.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Bobby на понеделник, 18 октомври 2010 г., 22:24 ч.
Здрасти,
Искам да ви попитам, какво точно бъркам, греша и т.н, при гледането на скаларийки. Гледам ги на 28 градуса температура, само с въздушна помпа, храня ги с артемия, по 3 пъти поне на ден. От четвъртък ги гледам, до вчера бяха 15, днес са 5-6. Вече за 5-6 път става така. Утре ще са 2-3 и в други ден ще са 0....
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: malomir на вторник, 19 октомври 2010 г., 03:28 ч.
Натравяш водата. При условие, че нямаш де факто филтрация а храниш 3 пъти на ден? Как мислиш къде отиват всички отпадъци? Просто хигиената ти не е на ниво. Мерил ли си водата? Къде във Варна живееш?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Bobby на вторник, 19 октомври 2010 г., 20:09 ч.
Живея до частната автогара, ами попринцип всеки ден сифонирам дъното и наливам престояла вода(престояла поне 24 часа и отгоре).
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: malomir на вторник, 19 октомври 2010 г., 20:49 ч.
Значи сме комшии с теб. Следващия път сложи хайвера в гол аквариум без грунд. След всяко ядене, повтарям след всяко хранене почистваш с маркуче за въздух от останала храна и екстраменти дъното и доливаш със свежа, престояла вода. Хигиената е от изключително значение през първите месеци за малките рибки.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Bobby на вторник, 19 октомври 2010 г., 21:01 ч.
Е някой път може се видим значи. Иначе да всяка вечер чистя аквариума точно с маркуч за въздух и доливам престояла вода...
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: malomir на вторник, 19 октомври 2010 г., 21:16 ч.
Написал съм ти адреса и телефона на Л.С. Някой ден като минаваш свиркай. А за почистването, щом храниш 3 пъти на ден значи трябва да почистваш 3 пъти на ден. Поне в началото докато малките дръпнат.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на сряда, 20 октомври 2010 г., 09:57 ч.
Аз сифонирам 1 път дневно в края на деня.Подменям около 10-20 % от водата ежедневно.Отначало и при мен не се получаваше,но на четвъртия път успях и имам още 2 поколения след това.Ако аквариума е гол и рибите са малко на брой не би трябвало да е пролем и веднъж дневно да се подменя.И щом храниш поне 3 пъти на ден давай малко храна -15 скаларии  отначало да изяждат 40-50 артемии на хранене,а това е по-малко от 1 капка прецедена артемия.И Боби,беше ми казал че редуваш артемия със суха храна на прах-никаква суха храна приятелю!Само артемия поне до втората седмица след проплуването!После ситно ,ама много ситно накълцан тубифекс!
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: dok70 на сряда, 20 октомври 2010 г., 15:50 ч.
Малките планорбиси доста помагат за остатъците от храната.
Е, доста акат, но поне водата не се разваля и може да се спести някое и друго сифониране.
Прехранването е най-големия риск за малките според мен.
 :drinks:
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: Bobby на вторник, 22 март 2011 г., 20:49 ч.
Здравейте колеги,
Гледам никой не е писал в темата от много отдавна, което ме навява на мисълта, че ще им хванали цаката на скалариите и тяхното развъждане.
Имам един въпрос отново за скаларии и развъждането им:
Днес следобед видях, че двойката ми скаларии са снесли хайвер. Преди го отделях веднага в друг аквариум празен, който е само с въздушна помпа, където е поставена под хайвера така, че да не се замърсят яйцата, но последните няколко пъти не се получава и излиза гъба на хайвера и се разваля всичко.

Въпроса ми е: Ако оставя сега хайвера при родителите примерно докато се излюпи и вече излюпени ги отделя дали няма да е по - добре и така да оцелеят, а след това вече и да ги храня с артемия или да ги оставя в същия аквариум при родителите, да почнат да плуват и направо в този аквариум да слагам артемия? Кое мислите е по - добре?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: niki1412 на петък, 25 октомври 2013 г., 08:52 ч.
моите риби скаларии за първи път виждам как снасят и искам да ви попитам  какви са признаците женската да е хвърлила хаивер
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на петък, 25 октомври 2013 г., 15:15 ч.
Признаците са ,че виждаш хайвера :) Женската и мъжкия стоят до него и гонят всички останали риби, когато приближат :)
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: mnogozull на петък, 25 октомври 2013 г., 15:31 ч.
моите риби скаларии за първи път виждам как снасят и искам да ви попитам  какви са признаците женската да е хвърлила хаивер

Ко каза?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: niki1412 на петък, 25 октомври 2013 г., 21:07 ч.
По какво да видя кога женската хвърля хаивер
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: kendov74 на петък, 25 октомври 2013 г., 22:22 ч.
Обикновено полагат хайвера по листата на растенията или по стените на аквариума или по филтъра и нагревателя :) Ако наистина са хвърлили ще видиш ,че стоят на едно място и не плуват из целия аквариум и приближи ли се някоя риба веднага я атакуват.Ако се държат така просто се вгледай внимателно някъде близо до мястото къде стоят ще видиш малки зрънца както казах или по стъклото или по листата на растенията.
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: FHM на събота, 26 октомври 2013 г., 17:03 ч.
Ето клип на мойте как хвърлят и как изглежда хайвера на листото.

https://www.youtube.com/watch?v=l9JAM9Ok22I (https://www.youtube.com/watch?v=l9JAM9Ok22I)
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: joraio на неделя, 30 юни 2019 г., 14:43 ч.
Здравейте!
Отглеждам скалари вече трети месец. Хвърлят хайвер като луди, но до 3 дни хайвера побелява.
Ph 7
Температурата е 28 градуса.
На какво се дължи това, вече лудост ме хваща с тез риби >:(
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: malomir на понеделник, 01 юли 2019 г., 04:12 ч.
Колко риби са?
Това, че хвърлят хайвер, но после той побелява, значи че не е оплоден обикновенно. Не съм специалист по цихлидите, но не допускаш ли вероятност, да са само женски рибите например? Виждал ли си как хвърлят хайвера? Първо хвърля женската, после минава мъжкаря да оплоди хайвера. Това виждал ли си го?
Заглавие: Отг: Развъждане на скаларии
Публикация от: hip9 на събота, 13 юни 2020 г., 16:10 ч.
Малко да съживим тази тема, скалариите ми пуснаха хайвер. Първото люпило го инкубирах, защото беше в общия аквариум, но за второто отделих чифта и го оставих с хайвера. Малките вече са проплували, но се чудя дали вечер да гася осветлението, страх ме е да не ги изядат родителите от стреса при промяната на светлината, както се случва при хайвера. Понеже за първи път развъждам тези риби ще ми е интересен отговора на вече миналите през това.