Автор Тема: Мнения за "Време за смяна - математическо изследване на смяната на вода"  (Прочетено 1483 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен mirobg

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 45
 • И аз искам като тези на Батко....
 Здравейте, какво мислите за тази статия http://www.aquaportal.bg/site/articles.php?page=0&pg=1&cat=1&id=129 ? И по специално за следните цитати:

-
Дори най-добрата филтрация не може
 

да премахне всички замърсители.


Само смяната на вода е в състояние да го направи.
-За щастие можем да пренебрегнем размерите на аквариума, защото резултатите ще са еднакви независимо от тях. Тъй като се интересуваме от ефекта на смяната на определен процент от водата в аквариума, няма значение какъв е обемът на този процент.

-В този ред на мисли няма значение за нашите изчисления също и колко и какви риби има в аквариума. Независимо дали имате десет трисантиметрови неонови тетри в 500 литров аквариум или три 20-сантиметрови астронотуса в 40 литра, смяната на 10% вода пак ще отстрани 10% от разтворения боклук. Фактът, че вероятно няма да сте в състояние да засечете отпадъците в тези 500 литра или че рибите ще измрат от токсини в онези 40 изобщо не променя този факт. Именно приложението на смяната на водата в реалния живот обаче е съществено. Фактът, че 10%-на смяна на водата ще остави 90% от боклуците няма да доведе до нищо съществено при неоните, но ще е трагична при астронотусите.

-Красотата на смяната на водата е в това, че премахва абсолютно всякакъв разтворен боклук.

Добре известно правило е, че рибите се чувстват най-добре при стабилни условия. Ако параметрите на водата или температурата постоянно се променят, обитателите на аквариума са подложени на стрес.

-Какво да кажем за аргумента, че големите смени на вода стресират рибите заради промяната на параметрите на водата (включително и замърсяването) твърде бързо? Има някои доказателства, че голямата разлика в параметрите между водата в аквариума и новата вода може да предизвика шок при рибите. Предположението, което стои зад това, е, че метаболитните процеси и изпарението променят параметрите на водата дотолкова, че след време те се отклоняват изключително много от параметрите на чешмяната вода. За това обаче си има лесно разрешение – просто не допускайте да се случва!

-Защо да чакате качеството на водата да спадне, преди да направите нещо по въпроса? Ако сменяте вода достатъчно често и в достатъчно голям обем, водата, която добавяте, няма да се различава много от водата в аквариума и така няма да предизвикате стрес на рибите си.

-В първата част на тази статия установихме, че малките ежедневни смени на вода създават по-стабилна среда от еднократна седмична смяна на същото общо количество вода, но за сметка на това седмичната смяна дава на рибите ви далеч по-добро качество на водата с много по-малки нива на замърсители през по-голямата част от времето. В продължението ще проучим въпроса за това какво качество на водата ще се поддържа при различно количество сменена вода.

-Преди няколко години се замислих за често повтаряната безсмислица, че можете да накарате рибата да спре да расте и въобще да не порасне до пълните си размери, като я гледате в малък аквариум. Искаше ми се да покажа, че не размерът на аквариума, а замърсяването е причината за внезапната и ранна смърт на едри риби, отглеждани в прекалено малки аквариуми.

Неактивен RosiBosiE

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 211
 • Нас. място: София
 • Пол: Жена
 • Златар/ка
Какво означава в бележки под линията : "3. Ако биологичният филтър не е “узрял” или е недостатъчен, амонякът и/или нитритите също ще се явяват част от общото замърсяване."
В смисъл, знам какво означава, нали това са част от най-токсичните елементи за рибите, плод на 'нечовешката" намеса, и ако ги няма , кое е другото общо замърсяване, освен ( хлорамин и тежки метали..etc.), А тогава ако имаме цикъл , какво се случва с процента замъсяване, същият ли е като в таблицата, обща величина, която не се променя от био условията или...не точно??
А какво правим ако основните замърсители се разпространяват в грунда? Ако хипотетично чрез сифониране успяваме да премахнем 40 % от замърсителите, които се разграждат хипотетично за 4 дни, то количеството замърсяване дали ще бъде в процентите , които са опасни за живота на рибите, или  ще са с 40 % по-ниски? Ако позитив (+) бактерите успяват да обработят още 30 % от опасните елементи дали нивото на токсичност общо ще спадне под 70 %?............ офффф пълни глупости.  Редовната смяна според изискванията на вида, които са описани в редица форуми без да граничат с 80 - 100 % смяна, е чудно нещо, затова си има характеристики на видовете... И още, упсех на хората, които имат по 1 тон вода в аквата, идеална смяна от 500 литра всеки 5-6 ден ( цистерната на терасата), ДА ЖИВЕЙ! :grin: :grin: :grin:
Rosi

Неактивен RAKIM

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 152
 • Нас. място: Пловдив
 • Пол: Мъж
Много зависи от аквариума,много вода се сменя само в претоварени аквариуми.В такива в които бройката на рибите е добра и филтрацията също може да се мине спокойно на 20-30%.Аз в моя сменям 20%,и между другото ако сменя повече от 30-40 % вода и веднага си разбутвам цикъла,помътнява водата.

Неактивен Boby_

 • Цихлидиот
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 3 635
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
  • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Много зависи от аквариума,много вода се сменя само в претоварени аквариуми.В такива в които бройката на рибите е добра и филтрацията също може да се мине спокойно на 20-30%.Аз в моя сменям 20%,и между другото ако сменя повече от 30-40 % вода и веднага си разбутвам цикъла,помътнява водата.


Добрата филтрация не намалява нуждата от смяна на вода, а напротив - увеличава я.
А за разбутването на цикъла от 30-40% смяна на вода просто не виждам как ще стане - при мен от 70-80% всяка седмица нищо не се разбутва. :) Може би просто ти трябва още един голям външен филтър с доста керамика в него.
Тази статия за мен е един от най-добре обоснованите материали в акваристиката, които съм чел и превеждал в последните години и съвсем точно отразява принципа ми в акваристиката - "Ако се съмняваш, че нещо не е наред, сменяй вода. Ако пак нещо не ти харесва, добави филтрация." Никога не ме е подвеждала тази мъдрост. :)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен RAKIM

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 152
 • Нас. място: Пловдив
 • Пол: Мъж
Ами не знам филтър трябва ли ми ...може да ми има нещо на водата от чешмата,сменя ли повече вода рибите спират да ядат.А още докато я пълня нервничат.Остарее ли водата всичко се оправя,остарее имам в предвид 3-4 дена :dontknow:

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.