Автор Тема: Използване на Калиев перманганат за лекуване на риби  (Прочетено 8622 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Калиев Перманганат (К.П.)

Калиевият Перманганат (КМnO4) е едно от най-полезните лекарства, което един акварист може да има на медицинския си рафт. Той е ефективен срещу външни гъбички, бактерии и паразити, включително и хрилни паразити (gill flukes). Сравнително безопасен и много ефективен е. Може също да се използва като стерилизатор и окислител на органични материи.

Когато и да го използваме е добре да имаме Кислородна вода под ръка, за да може да го неутрализираме в случай на спешна нужда. Повечето дехлоринатори също ще го неутрализират.

Някой риби са чувствителни към него, като например някой цихлиди от езерото Малави (Malawi) и такива би трябвало да се лекуват чрез доза с концентрация от 1мг/л. За дискуси стандартната доза е 2мг/л в продължение на минимум 4 часа. Повечето цихлиди могат спокойно да толерират такава доза. По време на лечението аквариста трябва постояно да наблюдава поведението на рибата и да следи за знаци на стрес. Много видове риби, включително дискуси ще "спрат" да плуват и ще стоят на едно място по време на третирането. Това е нормално и очаквано поведение, но автора също така е наблюдавал и други случаи в които рибите плуват нормално и поведението им е както обикновено (спорят за територии и други)! На много места дозирането се дава в ppm (parts per million), 1 ppm е равен на 1 mg/l (1 мг/л).

Преди да третираме с този химикал, както и при всяко друго третиране, е препоръчително да избършем стените, дъното и всички твърди предмети в аквариума и да сифонираме колкото е възможно повече мръсотия, като след това допълним с чиста вода. Това ще намали наличието на органика във водата и ще ни даде по-добър резултат.

Най-безопасният начин да дозираме е да го направим в аквариум без пясък и колкото може по-малко растения. Този препарат работи като окислява органичната материя безразборно, което означава, че ще окисли както бактериите които се опитваме да унищожим така и онова рядко и ценно растение или пък корена, който е в аквариума. Той може да се използва и в растителни аквариуми, въпреки че автора е постигнал само частичен успех в такъв аквариум.

Когато дозираме в концентрация от максимум 2мг/л разтвора ще има минимален отрицателен ефект върху стар и добре работещ био филтър. Биофилтър който е действащ в период по-малък от 6 месеца може да бъде тежко наранен и аквариста ще трябва да наблюдава за покачване на амоний след лечението и да реагира подобаващо.

Предозиране на К.П. ЩЕ (не може би, а ЩЕ) навреди сериозно на рибите ви, което включва изгаряния на хрилете и наранявания на очите. В някои случаи дори ще убие рибите ви. Ако по някаква причина сте превишили дозата може да неутрализирате с разтвор на водороден пероксид (кислородна вода), като след това трябва да смените колкото се може по-голямо количество вода.

Авторът горещо препоръчва използването на везни при дозирането на К.П. Те могат да бъдат закупени от различни търговски обекти, включително магазини за здравословни храни, химици или аптеки и от интернет. (Аз лично използвам домакинска везна до 1гр. но колкото по-точна толкова по-добре.)
Една равна кухненска чаена лъжичка е горе-долу 7 грама К.П. на кристали. (За по-голяма точност можете да измерите с ел. везна)

Първото нещо при използването на К.П. както и при всяко друго лекарство е да определим обема на третираната вода. Това трябва да е възможно най-точно, така че изчислете вътрешният обем на аквариума. Ако измерването е в милиметри тогава изчисляването на обема е сравнително лесно.
Долното уравнение ще изчисли литража на съда:
Дължина(мм) х Височина(мм) х Ширина(мм) / 1,000,000 = Литри
пример:
1,200мм х 380мм х 600мм / 1,000,000 = 273.6 литра

Важно е да се измерва до върха на водния стълб, тъй като често се оставя разстояние между нивото на водата и върха на стъклото. Трябва ни обемът на водата, а не на аквариума!

Изполвайки горният пример, ако искаме да третираме този обем вода с концентрация от 2мг/л просто трябва да умножим литрите по 2 и това ни дава нужното количеството милиграми. В нашият пример това би било 273.6 х 2 = 547.2 мг. Може да игнорираме числото след запетайката. Както се вижда това е доста малко количество и за това използването на прецизна везна е много полезно. Да се опитате да измерите 547мг. с чаена лъжичка е почти невъзможно.

Кристалите от този химикал се разтварят в топла вода и след това течността се добавя в аквариума. Цветът на водата трябва да остане лилав или розовеещ поне 4 часа. Ако се превърне в кафяв или жълт преди това, това означава, че е имало прекалено много органика във водата. Някой акваристи продължават да добавят определени известни дози от К.П. за да поддържат лилавият цвят на водата. Това е сравнително безопасно до дози в количества от 6мг/л, но авторът предпочита да спре процеса с добавянето на малко количество кислородна вода, да почисти аквариума след това, да източи част от водата и да повтори лечението на следващият ден.

Излючително важно е да се осигури достатъчно количество кислород по време на лечението тъй като той ще бъде използван от К.П. Използването на аератор (помпа) е добър начин за осигуряването на кислород.

Един ефективен метод за използване на калиев перманганат е да си направим разтвор с известна за нас концентрация.

Ето как се прави разтвор в литри:

 • Взимате чиста празна бутилка от 1 литър, примерно от кола или лимонада.
 • Изтегляте 20гр Калиев Пeрманганат.
 • Добавяте К.П. във бутилката като използвате фуния, може и направена от хартиен лист.
 • Добавяте 500 мл топла вода.
 • Разклащате докато се разтворят кристалите.
 • Внимателно отворяте бутилката и добавяте 500мл студена вода и разклащате отново.
 • Затворяте бутилката, като я съхранявайте на хладно и тъмно място далече от деца.

Дозиране:
1 капка от разтвора дава 1мг/л или 1 ppm.
20 капки се равняват на 1мл от разтвора и дават 2мг/л в 10 литра вода или 2ppm.

За да се неутрализира Калиев перманганат с водороден пероксид (H2O2 - кислородна вода) внимателно се добавят 5 ml.  6%-тов разтвор на H2O2 в зависимост от обема на аквариума и внимателно се разбърква водата, за да се смесят. Ако след няколко минути водата остава с постоянни цветове от разтвора на калиевият перманганат, се повтаря дозата. Водата ще стане бистра когато калиевият перманганат е неутрализиран. Трябва да се внимава, когато се използва водороден пероксид, защото той може да причини увреждане на рибите и биофилтъра. Търпението е от ключово значение, когато се използва този метод на лечение. Ако използвате по-висока концентрация на H2O2 се добавят малки количества всеки път. С помощта на капкомер може да направите това много по-лесно.

Смяна на водата трябва да се извърши веднага след практически приключилото лечение.

Изпробвайте на собствен риск!

Източник: www.bidka.org
Автор: (превод/редакция и допълнение) Борис

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.