Автор Тема: Създаване на Iwagumi в акваскейпа  (Прочетено 2688 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Борис

  • Потребител
  • ***
  • Публикации: 1 153
  • Нас. място: Враца, България
  • Пол: Мъж
  • www.rainbowfishbg.com
    • Rainbowfish - Bulgaria
Създаване на Iwagumi в акваскейпа
« : неделя, 24 ноември 2013 г., 21:00 ч. »
Създаване на Iwagumi в акваскейпа

Терминът Iwagumi е често срещано явление в акваскейпа по света. Той се използва за подчертаване на акваскейпа, като традиционно се използват само скали (камъни) като архитектурен материал. Iwagumi е завладяващ и красив, но може също да има мистичен смисъл и способността да завладява дори и най-притеснителните хора - трудно е да забравиш първият си акваскейп в стил Iwagumi, но какво точно е Iwagumi ?
Прочетете, за да разберете ...
Терминът Iwagumi първоначално се използва за означаване на японските градини в които се използват камъни като "скелет" на градината и да се представи нейната структура: ако камъните са добре поставени в градината след това останалата част от нея се излага на показ. В японските градини са използвани камъни, храсти и пясък, за да представляват пейзажи в миниатюри, така че те биха могли да покажат планински пейзаж с помощта на внимателно поставени камъни или представляват океана, езеро или речен пясък. Тъй като популярността на градинарството довежда до появата на подводно градинарство, което ние днес познаваме като акваскейпинг, традицията на Iwagumi естествено е вдъхновен и повлиян от акваскейпърите по света. Iwagumi е един от най-забележителните и прости формации, представляващи планински пейзаж, така че той е много подходящ за създаване на акваскейп в аквариум.

Броят на камъните при създаване на Iwagumi стила в акваскейпа.
Не всички акваскейпове в стил Iwagumi имат само три камъка. Произволен брой камъни могат да бъдат използвани в този стил, като тези с повече от три добавени камъка (скали) придават елемент на сложност, докато тези с по-малко камъни допринасят за по-поразителна, символична елегантност.
Въпреки че няма правило за максималния брой на камъни е най-добре да използвате нечетен брой, като 3, 5, 7 или 9 камъка и т.н.. Това е така, защото хората имат склонност да подреждат нещата в стилизиран или симетричен начин, който е много не-естествен и доста не добре изглеждащ. Иронично е, че ние сме естествено привлечени от модели на случайността и дори хаос, но когато се опитваме да създадем нещо красиво, ние инстинктивно се връщаме към стилизирани модели, които ние намираме непривлекателни. Използването на нечетен брой камъни предотвратява това и прави Iwagumi по-привлекателен и по-добре естествено изглеждащ.

A: четен брой скали които са склонни да се разделят по-равно.
B: нечетен брой скали предотвратява равна подялба.

Sanzon Iwagumi
Има няколко различни видове Iwagumi. В Sanzon Iwagumi се използват само три камъка: един голям и два по-малки съпътстващи, които образуват един по-голям. Това се нарича Sanzon Iwagumi, защото трите камъни се оприличават на будистките триади. Sanzon Iwagumi има много отличителна атмосфера, като тя е почти царствена в своята величествена елегантност.

Разпределение: Имената и функциите на скалите

Както е обяснено от ADA, всяка скала в Iwagumi има свое име и функция. При избора на камъни е важно да се има в предвид тяхната цел в рамките на акваскейпа. Най-добре е да се използва един и същ вид скала (камък) в цялата композиция на Iwagumi.


Oyaishi
Това е основният камък в оформлението. Той трябва да бъде най-големият и красив камък и да има поразителен характер и форма. Oyashi или първичния камък трябва да е около 2/3 от височината на аквариума, тъй като това съотношение се обръща към човешкото око, както е обяснено от теорията на правилото за третините, иначе известни като върховенството от две трети, които се използват във всички форми на изкуството от боядисване до акваскейпинг. Прочетете повече за правилото на третините в статията тук.
Oyashi трябва да бъде наклонен. Докато Oyashi в японски градини са склонни да се прави, в акваскейпинга трябва да бъде наклонен, за да представлява потока на водата и да се създаде по-естествен вид. Камъните в дадена река естествено ще бъдат наклонени поради силата на водния поток. С накланяне на Oyashi ние постигаме най-естествения и красив ефект.

Fukuishi
Този вторичен камък трябва да бъде вторият по-големина и се поставя върху лявата или дясната страна на Oyaishi или първичния камък. Fukuishi, трябва да бъде подобна консистенцията и от същия тип (цвят, релеф и т.н.) като Oyaishi.

Soeishi
Третият камък е поставен в непосредствена близост до Oyaishi, заедно с Fukuishi. Soeshi играе важна роля в потока на Iwagumi подчертавайки силата на Oyaishi или акцентира своето присъствие.

Suteishi (жертвен камък)
Suteishi е малък камък, който не изпъква сам по себе си, и дори може да се превърне в скрит от растения с течение на времето. Suteishi може да бъде пропуснат от акваскейпа,  ако създавате Sanzon Iwagumi, който има по-поразително присъствие. Suteishi добавя елемент на хитрост, сложност и комплексност на Iwagumi.

Полагане на традиционен Iwagumi
1) За традиционната Iwagumi, разнесете равен слой от субстрата по дъното на аквариума. Повече субстрат се добавя, след като камъните са поставени.
Забележка: Ако искате по-сложна и разнообразна конфигурация, тогава субстрата може да бъде по-гъсто положен в задната част или задните ъгли на аквариума.
2) След това поставете Oyaishi. Важно е да поставите първият камък (скала). Поставете го в съответствие с правило от третините, така че камъкът да е около 2/3 от височината на аквариума и се поставя в точка, която е около 2/3 от ширината на аквариума.
3) След това подредете останалите скалите в низходящ ред по отношение на размер, поставяне на най-голямата и най-малката от голямата: първо Fukuishi , след това Soeishi и накрая Suteishi последен. Обърнете внимание на баланса на ъглите на скалите, за да ви помогне да поставите камъните.
4) Когато имате оформление, от което сте доволни (а това може да отнеме няколко опита!), най-добре е да оставите аквариума за ден или два, така че да помислите за оформлението за известно време върху оформлението.
5) Завършете оформление с помощта на чаша (или контейнер) внимателно, за да добавите още субстрат над него,за да оформите хълм от субстрата и да изглежда по-естествено. Не се притеснявайте, ако субстрата изтича между камъните. Завършете със слой на Aqua Soil за глобален ефект.

Засаждане на растения в Iwagumi стила
Водните растения могат да омекотят визуалното въздействие на камъните, така че те могат да бъдат използвани за създаване на хармоничен баланс в рамките на акваскейпа. Нискостеблените растения могат да бъдат използвани, за да акцентират детайлите и аранжирането на скалите. Засаждането им става между скалите или до тях е от решаващо значение за подобряване на естествения ефект, но се уверете че използвате нискостеблени растения, които няма да закриват структурата на вашата Iwagumi. Ще назовем няколко растения, които могат да се използват в този стил: Hemianthus callitrichoides - Cuba, Eleocharis parvula, Eleocharis acicularis, както и Glossostigma elatinoides
Високостеблените растения като Eleocharis vivipara могат да бъдат използвани в Iwagumi, за да добави дълбочина и сложност на цялата композиция при желание.


Източник: www.thegreenmachineonline.com
Превод и редакция: Борис
Снимки: www.thegreenmachineonline.com

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.