Автор Тема: Правилото на третините в акваскейпа  (Прочетено 2207 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Борис

  • Потребител
  • ***
  • Публикации: 1 153
  • Нас. място: Враца, България
  • Пол: Мъж
  • www.rainbowfishbg.com
    • Rainbowfish - Bulgaria
Правилото на третините в акваскейпа
« : понеделник, 25 ноември 2013 г., 00:03 ч. »
Работа с правилото на третините

Правилото на третините е реализирано от древните гърци и е било използвано във всички форми на изкуството в продължение на хиляди години. То осигурява ръководство, за да се постигне перфектен баланс в рамките на едно произведение на изкуството, или което и да е начинание, което включва поставяне на предмети в пространството.


Как да го използвате?

Представете си, че има четири линии (две хоризонтални и две вертикални), работещи чрез вашия аквариум, тези мислени линии (две хоризонтални и две вертикални) го разделят на девет равни части. Където линиите се пресичат, е златна фокусна точка за вашата композиция, като трябва да имате предвид позициониране на видни функции, като основните камъни, дървени фигури или червени растителни видове. Същият процес може да се направи, когато се разглежда планирането на височината на растенията и  пейзажа: може да поставите акцентите при 1/3 или 2/3 от височината на резервоара, и не забравяйте да обмислите височината, защото вашите растения ще се развиват със времето. Можете да го използвате, за да планирате цялостния пейзаж на резервоара, например можете да изберете да имат 1/3 засадени и 2/3 празно пространство, или обратното. Има почти безкраен брой комбинации, за да играете с тях, като могат да ви помогнат да постигнете невероятни резултати.

Нарушаването на правилата ...

Не забравяйте, че не всички правила трябва да бъдат следвани през цялото време. Докато те могат да са препоръчителни за начинаещи, за да се придържат по-стриктно с правилата за състава, фокусна точка която нарушава правилата ще изисква внимание в най-властен начин, като приведе напрежение и интерес към пейзаж, в резултат на една наистина невероятна сила.


Червени линии - Правилата на третините
Зелени и сини линии - Работа с триъгълници

Създаване на перспективи

Това може да бъде едно от най-големите предизвикателства в един аквариум, както и за аквариуми които често не разполагат с достатъчно дълбочина (отпред назад), за да се даде достатъчно дълбоко чувство за перспектива. Това може да се постигне с внимателно засаждане на растения и позициониране на декорации, както и използването на правилото на третините помага с това, за да няма край.

Проблемът ...
Често срещана грешка при позициониране на декорациите, е да поставите камъни или дърво в много не-естествено права линия отляво надясно, което води до по-плосък, двуизмерен образ.

Разтворът ...
За да се избегне това, представете си вашия аквариум състоящ се от няколко изображения, или екрани, наслоени един на друг от предната към задната част на резервоара, всеки с малка разлика между тях, така че всеки образ е малко по-далеч от първия. Уверете се, че когато поставяте вашите декорации можете да ги поставите в най-различни "екрани", така че те да обхващат най-различни точки в дълбочината на резервоара. Някои части от декорациите могат да споделят един и същ "екран" или точката на дълбочина, но най-важното е да създадете точки на перспектива от предния и заден план и тези точки трябва да са най-ниските, на задния план те ще бъдат най-високите. Подобно на Правилото на третините, това е ръководство и е само за ориентир, за да се създаде добро чувство за перспектива в рамките на аквариума. Колкото по-опитно е окото ви, така вие ще се научите да манипулирате правилата и можете да ги използвате като ги счупите, за да създадете един наистина красив, индивидуален пейзаж.


Поглед отгоре: Различните нюанси на зеленото представляват слоеве на перспектива и дълбочина (отпред назад).

Има три общи устройствени планове:

"U-образно оформление"
"Триъгълно оформление"
"Островно оформление"


"U-образно оформление"

Отрицателното или открито пространство, ще бъде в центъра на аквариума. Алтернативно, ако използвате правилото на две трети, той ще бъде встрани от центъра. Ще има по-висока растителност на лявата и дясната страна на аквариума.


U-образна оформление - фронтален изглед


U-образна оформление - поглед отгоре

Традиционният метод ...

Когато отрицателното пространство в средата е било избрано, следващата стъпка е да изберете какви растения да се използват и къде да ги позиционирате. Това трябва да се прави внимателно като няколко елемента трябва да бъдат разгледани, за да се засади една успешна композиция. Първо, трябва да се помисли за растежа на растението, на каква височина ще нарасне то и колко бързо ще стигне до повърхността на водата. Трябва да се помисли каква ще бъде поддръжката им във времето, а ако искате растежа на растенията в дадена област на резервоара да бъде на височина от пет сантиметра, то изберете растение, което расте много бързо до 8 см, след което то да бъде подрязвано и поддържано периодично във вашия резервоар, за да се поддържа "U"-образна форма и постигане на неговата визия.

"Триъгълно оформление"

Това е едно успешно композиционно оформление в случаите, когато резервоарът е в ъгъла на стаята и ъглите на видимост са ограничени. Състои се от засаждане площта на резервоара в ъгъла на резервоара, а след това постепенно намаляване на височината на растенията като се стремим да изглеждат естествено пълзящи в посока на вашето свободно пространство.


Триъгълно оформление - фронтален изглед


Триъгълно оформление - поглед отгоре

Въпреки очевидната простота на този стил, е необходимо внимателно обмисляне. Първото нещо, което трябва да се разгледа е свободното пространство. С това оформление на върховенството на 2/3 се използва често с растения, които съставляват 2/3 от пространството и последната третина която е оставена като отрицателно пространство. Друг съвет е да се използват триъгълници в целия акваскейп на резервоара, за да маркирате състава и размерите. Например: дърво или камъни са често използвани, за да се балансира триъгълното засаждане в този дизайн. В този стил се радват на открита пясъчна площ особено риби от семейстото на Callichthyidae и носи усещането за просторен аквариум.

Засаждане с растения
Второто нещо, което трябва да се разглежда е изборът на растения. За управляема поддръжка, както и оптимално развитие на растенията те трябва да са избрани с оглед на поддържане на желаните нива на височина. Високостеблените растения са малко и рядко в този стил поради своите навици на растеж. Когато те се използват се засаждат в ъгъла на аквариума, където развиването им достига най-голямата височина.

"Островно оформление"

Това е най-често използваното оформление и често се използва само от акваристите, които имат голям аквариум за растенията. Стилът е доста самостоятелно обяснителен. Всички основни декорации и растенията се намират в центъра на резервоара, височината на засажданите растения започва високо в центъра и стига до по-ниската по ръбовете. Триъгълниците също се използват в този дизайн, но в по динамичен начин.


Островно оформление - фронтален изглед


Островно оформление - поглед отгоре

Засаждане с растения
Високостеблените растения често сформират основната визия и височината на подредбата с повече  растения като Cryptocorne видовете, осигуряващи дългосрочно биомаса. Това разбира се е само за ориентация и може да бъдат заменени с други видове, когато е необходимо. Този стил може да бъде адаптиран във Iwagumi стила, използвайки ниско растящи растения и използването на пейзажа, като височината на субстрата да оформи острова. Той е един от малкото стилове, който ви позволява да позиционирате подредбата на остров в центъра на аквариума, също така вие можете да го изместите извън центъра му в зависимост от желания от вас стил.


Източник: www.thegreenmachineonline.com
Превод, редакция и допълнение: Борис
Снимки: www.thegreenmachineonline.com

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.