Рибки > Цихлиди (Cichlidae)

Странен проблем при развъждане на скалария

(1/4) > >>

perkobg:
Проблемът е следния:
Имам два активни чифта и двата хвърлят хайвер почти едновременно(разлика 2-5 дена). Единия чифт е самостоятелно(преградил съм аквариума с плексиглас) а на другия му прибирам хайвера и го слагам във ваничка  в СЪЩИЯ аквариум (със миниатюрни дупки за връзка с основната вода) Инсталирал съм слаба аерация. Хайвера и на двата чифта се излюпва след около 36-40часа и се излюпва почти на 100%(съвсем малко бели зрънца). Личинките се развиват до момента когато трябва да проплуват и тук почват неволите:
Малките, които са с родителите почти едновременно почват да плуват(около 5-я ден след излюпването), малките, които са отделени във ваничката започват да се въртят неориентирано из водата и да се търкалят по дъното и в крайна сметка всички измират до 2 дена.
Това, което е старнно и не мога да си го обяснае: И двете люпила са в една и съща вода(Температура, Осветление, рН, Твърдост, Кислород, Нитрати...и тн. ги отхвърлям като причина за това, защото на практика са еднакви и за двете поколения). С две думи ако малките са с родителите оживяват, ако ги отделя не могат да плувнат. Какво ли не опитвах, слаба аерация силна аерация, плитка ваничка, голям аквариум(50л) сега е средна на големина ваничка (10л) не става и не става.
Има ли някой, който е имал същия проблем и е успял да намери причината?

Да добавя само : Температура: 28С, рН 7.5, когато хвърлят хайвера не гася въобще осветлението.
Благодаря предварително.

mario_gg:
Кога ги отделяш в ваничката след или преди да проплуват?
Как ги отделяш ?
Пробвал ли си с другия чифт ако ги отделиш в ваничка дали така ще се държат.
Имам съшия проблем и изетох толкова много теми и форуми но при теб са в един аквариум което маха резки температурни промени и PH вариаций като проблем.
Другите две причини за които се сещам са Генетични проблеми при родителите или инфекиця със streptococcus от родителите.

Рикардо:
Пробвай във ваничка но да не е в аквариума и естествено без дупки. дъното да е чисто и слаба аерация. В добавка трипафлавин като превантивна мярка против инфекции но съвсем малко. Докато проплуват ,алките са като с лепило намазани. Вероятно е някаква слуз която ги слепва вечер  като се накачулят на гроздове да спят. Явно немогат да се отърсят от това  и измират.Малко след като преодолеят лепилото проплуват активно и започват да търсят храна. При тези с родителите е по-различно защото те докато ги местят от листо на листо ги пооблизват. Нали ги пренасят в устата си та затова и пооблизват.

perkobg:
Вече си мисля, че родителите ги "учат да плуват". Последно какво направих: Преди седмица единия чифт хвърли хайвер и се излюпиха почти на 100%(приблизително около 1000/хиляда). Взех част от тях и по стария начин във ваничката/ Взех ги на 3-ят ден от излюпването. И двете поколения за живи до днес. Тези при родителите плуват та се късат ядат и се чувстват перфектон, тези във ваничката се валят по дъното и видимо се изтощават. Върнах няколко при родителите, ама те не им обръщат внимание и те си седят на дъното, само че в по-голям аквариум и не плуват....
Сега след последния опит единствената разлика са родителите при едните, на двете места са поколението на същия чифт, не може да има инфекция или генетичен проблем само на частта, които са във ваничката...Клегата може и да е прав, че родителите ги почистват като ги носят с устата, ама съм гледал толкова много клипчета на youtube, където отделят хайвера във ваничка или буркан и после няма никакви такива проблеми - използват буркан с 2 дунпрена...Направо и на идея си нямам - нито пък едно да не плувне...А като хвана тези дето плуват при родителите и ги поставя във ваничката си плуват и се хранят и не им пука....

Рикардо:
Ако двете двойки имат хайвер едновремено, пробвай и размени хайвера им да видим какво ще стане. Или пък събери хайвера при тези родители които отглеждат малките. По първо размени хайвера още неизлюпен за да се види дали пак ще са слепнали и да немогат да плуват. Ако е така, нещо с ваничката не е на ред.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия