Автор Тема: Не исках аквариум, сега искам съвет!  (Прочетено 1771 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Ragnar

• Регистриран потребител
  • Публикации: 3
Не исках аквариум, сега искам съвет!
« : четвъртък, 11 юли 2019 г., 01:50 ч. »
Здравейте! Ще се опитам накратко да ви запозная с историята на моя аквариум, но писането и разказването не е са неща в които съм бърз ( в някои други, съм, за жалост :grin: ) Ако не ви се чете, преминете към следващия абзац.  :) Не исках аквариум вкъщи, имам си лични причини и вярвания, смятам, че животните не са за забавление и за красота и мястото им е в природата. Бях готова единствено да приема куче за семеен другар, може би заради връзката им с човечеството от хилядолетия, все пак вярвам че цялата им еволюция е минала в съюз с човека и мястото им е до нас, не като любимци, а като наши спътници. Но да се върнем  на рибите. Жена ми ме накара, след месеци откази от моя страна един ден вкъщи се появи някакъв аквариум който приличаше на кутия за храна с гъба за балони и 2 риби с лош късмет. :D Знаех че така не се прави и заплаших, че ако не върне всичко в магазина ще купя 300литров аквариум който ще стои на цялата маса в средата на хола. Нямах идея как се гледат риби но знаех че не е в кутия за салата :D След известен спор се спазарихме за 50л, не почувствах да съм победил, НЕ ИСКАХ РИБИ. Бях бесен на аквариума тип кутия за храна, щях да преглътна 300литров, а сега бях много недоволен, че ще  имаме 50 литров. Зех аз аквариум филтър, нагревател, грунд, кеш, сифон, термометър, лампа. Чаках да свърши водата от диспенсъра за вода за да си имам голяма туба за смяна на водата. Нещата ги оставих вкъщи както съм ги купил, само това бях прочел, предстоеше да чета как се "сглобява" аквариума. Нямах време за четене и нещата си стояха така в торбите от магазина... И нещеш ли прибирам се един ден и като влизам в хола жена ми и три годишната ми дъщеря викат "изненадаааа" Малката подскача от кеф, смее се на глас...прекрасна! А голямата (жена ми) гледа гордо все едно е взела докторантура :D Да, правилно си мислите, аквариума беше пълен с вода оборудването и грунда бяха вътре барабар с 6 риби. Няма да изпадам в подробности какво се случи в следващите няколко месеца, ако ви е интересно питайте, ще разкажа. Рибите бяха 2 Барбуса -оранжево червени,  2 Молинезии, 2 Неонки. Това се случи през март. Във времето от тогава научих много неща и за моя изненада, спасих злощастните риби цопнати вътре в началото. От тогава имам 3 жертви, лично по моя вина. Преди месец в много горещ ден забравих капаците затворени и осветлението пуснато цял ден, а вкъщи нямаше никой и климатика в стаята е бил спрян. Час след като се прибрах им хвърлих едно око и видях че водата минава 30 градуса. Всички риби изглеждаха леко подути, лежаха по дъното. Бях загубил 2та Барбуса, едното сомче беше пътник. Веднага взех мерки постепенно да охладят водата... Сомчето живя още ден два и умря. Другите се възстановиха.

Сега на въпроса! В момента имам 4 Молинезии 2 черни 2 жълти една е мъжка. 6 Неонки (май са от един пол, имам проблем да ги разпозная) и едно сомче ( бяха две ама...)
Растенията вижте на снимките, не знам как се казват.
Въпроса ми е какви рибки да добавя, през какъв интервал от време, мога ли да добавя нов вид, ако да, какъв, препоръчайте растения ако сметнете за необходимо... Вобще чувствайте се свободни да ми дадете всякакви съвети.

Благодаря ви за вниманието :)

Неактивен wire

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: София
Отг: Не исках аквариум, сега искам съвет!
« Отговор #1 : петък, 12 юли 2019 г., 10:08 ч. »
За 50л 11 риби са достатъчни ;) Колко см е грундът? Вижда ми се тънък слой, около 2-3см. Направи го поне 5см. Имаш Лудвигия и Валиснерия, другото май е Лимнофила сесилифлора.  За светлината си вземи един таймер и го нагласи на 8 до 10 часа/ден . Всичките ти растения се водят за заден план, може да ги подредиш отзад на групички.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!

Неактивен Ragnar

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : петък, 12 юли 2019 г., 18:56 ч. »
Как се пренареждат, мога ли да бъркам във водата или... Ще взема и още грунд, щом трябва. И да питам още 2 сомчета само дали мога да добавя за да не е само това което ми остана?

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 433
  • Нас. място: Варна
    • Моите аквариуми
« Отговор #3 : петък, 12 юли 2019 г., 19:33 ч. »
Добави.

Неактивен Ragnar

• Регистриран потребител
« Отговор #4 : неделя, 14 юли 2019 г., 21:12 ч. »
Да  ми препоръчате лесни за отглеждане растения за преден план?

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 898
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #5 : четвъртък, 18 юли 2019 г., 00:27 ч. »
За преден план имаш предвид ниски растения ли?

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.