Автор Тема: УВ лампи.  (Прочетено 2144 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 771
УВ лампи.
« : неделя, 21 юни 2020 г., 21:03 ч. »
Колеги, чудя се дали да не си взема една лампа и искам да чуя мнения, за или против Ув лампите? Като и друг въпрос имам, каква, колко мощна лампа да си взема за дебита на моя филтър? Канистъра ми е джбиел 701.

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 433
  • Нас. място: Варна
    • Моите аквариуми
Отг: УВ лампи.
« Отговор #1 : неделя, 21 юни 2020 г., 22:12 ч. »
Виж на джбл и ехайм най-малките модели.Пише им дебита и го съпостави с този на филтъра.Аз лично ползвам от три години,бачка постоянно и съм доволен.Водата по бистра,нямам брада и други водорасли.Обаче ако имаш растения не е добре да работи постоянно-изменя май структурата на торовете.

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #2 : неделя, 21 юни 2020 г., 22:19 ч. »
Мерси, Аси. Аз така или иначе вече не торя, ни не мисля да работи постоянно. Насочил съм се на джбиел,  5-9 вата?

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #3 : вторник, 30 юни 2020 г., 19:35 ч. »
Според изискванията на УВ стерилизаторите и моя филтър се спрях на ехайма 9ватовия или на дж би Ел отивам на най големия 36ватовия. Голяма разлика в цената, нещо не разбирам?! Дебита на филтъра ми е 700л/ч.  На ехайма дават за оптимална стерилизация модела с 9вата лампа - за да работи правилно  дебит 800л. За да убива бактериите 400л. На дж би Ел 400-1200л/ч. помпа за модела 36вата. Тука се обърках вече... Дали няма да е най-добре да си взема отделна помпа, която да върти водата през Ув стерилизатора с нужният дебит и да си купя най слабата, като ватове лампа?

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
  • Публикации: 1 152
  • Нас. място: Пловдив
« Отговор #4 : вторник, 30 юни 2020 г., 21:43 ч. »
Вземи си най силната,ако е най на сметка.Но ако питаш мен не очаквай чудеса,това че помага срещу водорасли за мен е глупост,може би само срещу цъфтеж.Ако пък гледаш риби,самите те стават по кекави защото все пак им стерилизираш водата.Единствения плюс който е ,че водата изглежда много по бистра.Моето мнение е да не си даваш парите за лампа,купи си нещо по полезно.

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #5 : вторник, 30 юни 2020 г., 22:43 ч. »
Аз за това и пуснах темата, да чуя мнения. По принцип има някакъв проблем при мен - с рибите. През два, три месеца става нещо и не им е ок. За това и съм се загледал по УВ филтрацията. От седмица съ махнах корените, че май доста ми подкиселяват водата и е възможно и затова да не се чувстват добре. Ще ги наблюдавам още месец, два и ако се запази повторяемостта, ще се налага да направя нещо. То, по полезно от УВ-то, да си взема още един външен филтър. Какво имаш предвид, RAKIM?

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 587
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #6 : сряда, 01 юли 2020 г., 07:21 ч. »
Колеги и моите 2 ст по темата, макар че знанията са ми най-малко на 3-4 г.
Едно време, много ги гледах, рових питах и тогава се отказах, щото цакат рибите тия лампи.
В момента имам аква без риби, само скариди и отново се замислих, ако ще помага против брада, иначе само пара на вятъра.
Конкретно по темата, мисля че трябва да избереш най-мощната, която може да си позволиш и да поиграеш с дебита. Накратко +1 за мнението на RAKIM.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #7 : сряда, 01 юли 2020 г., 16:27 ч. »
За да има брада, има органика, слаба или не добре функционираща филтрация. Както писах, при мен има някакъв проблем с рибите. Не мисля, че е филтрацията и затова търся решение. Като чета УВ-то, убива бактериите, ако наистина е така, ще взема. Обаче, казват(те) че е съмнително и за какво ми е тогава... ВодорасЪли няма при мен. По точно видими. :) Дано има още мнения!

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
« Отговор #8 : четвъртък, 02 юли 2020 г., 07:02 ч. »
Какво им става на рибите? Аз имам проблем от същия тип,обаче става веднага след смяна на водата.Търкане,учестено дишане сякаш кашлят...Бях писал за тези неща преди 5-6 години тук,какво ли не правих и пробвах...Колкото по голям размер е рибата,толкова по зле бяха нещата.И вече съм сигурен че е от водопроводната вода.Пробвай с подобрители на вода ,тези които махат тежки метали и хлор.

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #9 : четвъртък, 02 юли 2020 г., 14:32 ч. »
Аз също вече си мисля, че водата е проблема. Ами не е като при теб, обезцветяват се. Когато слагам соли( ползвам на сера) са по добре. Но има повторяемост, както казах на два-три месеца и пак се окраската става доста по светла. По принцип, рибите два пъти са лекувани за паразити. Изпражнения, бели няма, така ще или е нещо бактериално или лоша вода. Аз мисля, последното. Обелват се леко устнипките, мисля че е от водата, затова и се чудя дали УВ няма да е решение. Мойте също дишат учестено, но когато преядат. Във водата за смяна слагам биотопол.

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #10 : петък, 03 юли 2020 г., 15:20 ч. »
Това е от днес, до вчера го нямаше. Или имат пак паразити или не зная, но мисля е вътрешно - под кожно. Мисля ,че е пътник... не се вижда добре, но по коремчето има настръхнали люспи. Става нещо с тая вода и това е, сменям 50л. Всяка седмица с престяла, една седмица. Водата е обработена с биотопол, вече и аз не зная, би не мисля, ше филтрацията не си върши работата.

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #11 : четвъртък, 09 юли 2020 г., 15:22 ч. »
След вчерашна смяна на вода, само една е като жигосна... Вече започвам да мисля, дали тоя биотопол не е причина, но това го нямаше по рибата до тази сутрин. Кофти е, че това ми е младата женска от рубривитата. Някакви мнения?

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
« Отговор #12 : четвъртък, 09 юли 2020 г., 16:48 ч. »
Ако не сменяш вода 2-3 седмици получава ли се така? Аз с алтумите като бях видял зора,сменях минимално количество.Леко сифонирах набързо и тва е.Пробвай ако не си да сменяш така.Но същото "жигосване" го имах и аз по рибите след смяна,и най интересното е че не масово,а винаги по една.Има варианти други,но ти трябва система за осмоза,добавки соли...

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #13 : четвъртък, 09 юли 2020 г., 19:00 ч. »
Да ти кажа, не съм сменял по малко от 50л. На 130л. Аквариум,като смяната е всяка седмица. Ами, ще пробван - няма да сменям вода и ще наблюдавам. Ако трябва накрая ще взема осмоза, но не съм ги заглеждал и интересувал каква трябва да е. В нано аквариума, не сменям вода и когато са пребивавали риби там - не е имало проблеми, както и с малките им. Само веднъж, не се излюпи цялото люпило или по точно умря на другият ден. Но мисля, тогава бе голяма температурата 28 градуса и за това умряха. В момента има там две малки и са ок. Сега смених там вода, нарочно, да видя ще има ли проблем с малките. Еми,ще пиша какво е положението след време. Имаш ли наблюдения за осмозни с-ми?

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
« Отговор #14 : четвъртък, 09 юли 2020 г., 19:31 ч. »
Да,даже имам осмоза,но в момента я ползвам само за да си пия вода,за аквариума не.Аз сменям 50% защото торя и така нулирам седмицата да не се натрупва нещо,иначе не бих сменял по толкова вода.Недей сменяй 1-2 седмици и виж имат ли същите симптоми.Ето ти система за обратна осмоза,доста са поевтинели...аз моята преди 5 години я взех за сумати пари.   https://www.ebay.co.uk/itm/Aquarium-marine-Fish-tank-Reverse-osmosis-unit-Filtration-system-R-O-Di/264152534053?hash=item3d80b7cc25:g:p5EAAOSwSZFZx-bg

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #15 : четвъртък, 09 юли 2020 г., 20:28 ч. »
Благодарско! Сега загледах гарилангея, само те са отворили хрилните капаци и дишат учестено. Значи е имало нещо във водата, което биотопола не е отстранил, или въобще не работи тия биотопол. На малко ме съмнява...

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #16 : четвъртък, 30 юли 2020 г., 08:13 ч. »
Мисля, открих причината - стрес. Най вече, гарилангея е супер кекав и не устойчив на стреса! Взех си и УВ, на ехайма. Вчера пристигна. Местих в развъдния гаритата и от едно местене е верно в много по малък аквариум, но се стресираха яко и май няма да ги бъде. Та така, Кекави са Тея риби...

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #17 : събота, 24 октомври 2020 г., 08:49 ч. »
Да си повдигна темата със вече впечатления от УВ-то. Доволен съм от ламБата! Рибите са много добре и засилиха окраската след поставяне на УВ-то, почти веднага. Понеже трябваше да си докажа нейното действие- имаше периоди от време, когато свети лампата и без нея. Както и по продължителност. Последно, лампата не светилен може би два месеца и дали съвпадение или водата в ВиК мрежата е с бактерийки и паразити или самите бактерии и паразити са имали време да се разпространят(размножат) да степен полестна за рибите ми, не зная, но по едно от Роберта се появиха проблеми с люспите и по други две са с леки оръфани опашки. Както и да е, пуснах УВ-то и вече работи седмица - рибата с проблеми с люспите се оправя и няма рибки с оръфани перки. Абе добре е човек да има УВ и мисля ще е голям помощник с болестите.

Неактивен asito

• Активен потребител
    • Моите аквариуми
« Отговор #18 : събота, 24 октомври 2020 г., 10:12 ч. »
А с растенията как е ситуацията?При мен анубиасите и микрозорумите изгниха на два пъти,не съм торил обаче.Сега стм я спрял отскоро да видя как ще е.

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #19 : събота, 24 октомври 2020 г., 10:41 ч. »
Не съм видял да реагират по какъвто и да е начин, растенията, растат си. Пробвай да ториш по малко - аз повече от 1-2 мг/л нитрат не слагам. Тори най- вече в грунда, освен ако нямаш папрати де.

Неактивен asito

• Активен потребител
    • Моите аквариуми
« Отговор #20 : събота, 24 октомври 2020 г., 14:14 ч. »
На ехинодорусите забучих на изи лайф пръчиците,но ми е интересно за тея растения с корени във водата как се справят.Освен да са гниели не от ув лампта при мен,а от температурата?Сега я намалих темп на 28.5,спрях ув и взех профито,да видя как ше е

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #21 : събота, 24 октомври 2020 г., 17:11 ч. »
Ако визираш папратите, Ами и те като останалите. Даже са по адаптивни от тези, които се засаждат, според мен. Най добре за тях е закрепване на корен. Пек те си пускат достатъчно дълго коренчета и много на брой, че даже и в грунда. Според мен си прави топчета от глина и слагай вътре в тях тора от червея. Печеш на ниска температура три часа и имаш за дълъг период от време. Глина само да намериш. Аз мисля скоро да правя, само да мина до пазара да си взема глина, дано има де. Не зная как е с високата температура, до сега не ми се е налагало повече от 25 да отглеждам китки.

Неактивен RAKIM

• Активен потребител
« Отговор #22 : понеделник, 26 октомври 2020 г., 17:35 ч. »
При мен лятото водата ми става 29 - 30 градуса и нищо не гние.Не ториш,за това гният.Ако ще слагаш в корените нещо,слагай на easy life пръчките,аз съм пекъл глина сам и...за да стане твърдо печеш 6 часа...И накрая пак стават меки във водата.Слагай фирменото и не се занимавай,не е скъпо така че.Но глината или тези пръчици са само микроелементи,няма ли нитрат,фосфат и калий забрави за растеж  :) Аз лично торя само с течни,независимо че всичките ми растения са вкореняващи в грунда,те си консумират от циркулацията на водата в грунда.

Неактивен bustama

• Активен потребител
« Отговор #23 : понеделник, 26 октомври 2020 г., 19:18 ч. »
За това пък  :) аз си ги правя - именно, че като сложа тора от червея не се занимавам толкова да торя с нитрати и фосфати. А, когато гледаме папрати и подобни не взискателни растения, забравям да торя. Но фирменото се е фирмено - няма две мнения. :drinks: Само да допълня : в тира от червея има азот, не нитрати и фосфорен петоксид ;). Както, калций и магнезий, желязо също. Какво повече да искаме. :)

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.