Рибки > Аквариумни рибки - общ раздел

Първи аквариум - начинаещ

(1/63) > >>

Kristiqn Todorov:
Добър вечер и привет на всички, ше разкажа на кратко подариха ми 13литра аквариумче RS300A с вграден филтър имам и нагревател 25w осветлението е вградено има грунд и 2 изкуствени растения.Обитателите са 2 гупи 2 молинезии и 1 анцитрус (научих и имената няколко дни чета из форума) В момента сменям 3 литра вода на всеки 3 дни, слагам Dajana BioFilter храня рибките 1 път на ден.Зарибих се много и днес си купих Eheim Aquapro 63litra Limited Edition искам да прехвърля рибките в новия аквариум след като го стартирам, нямам никъкви понятия за растения а ми се иска да сложа живи бихте ли ми препоръчали някои не пртенциозни растения за начинаещ за преден среден и заден план и как точно да ги засадя(купих някакво растение от 1 магазин и се наложи да го изхфърля защото постоно изплуваше от грунда който е 4-6мм
Налага се да сложа 2 плати в малката аква поже 1 колега му се спука аквариума и няма на кой да ги даде и ще ги помъча всички докато стартирам по големия
Какви риби мога да добавя на по късен етеп към тези които имам?
Подходящ ли е този аквариум за барбуси? - какви и колко?
На колко дни да сменям водата в новата аква?
какво точно представлява торенето с Co2 трябва ли ми на мен и как най лесно да го осъществя без система
В събота мисля да отида до борсата за растения които още не знам какви точно да са и ми се иска в неделя да стартирам аквариума за д амога след 10тина дни да преместя рибките в новия дом

wire:
Здравей и добре дошъл!
Честито за новата придобивка! Има доста изписано във форума за растения, грунд, рибки, стартиране. Накратко:
1. Вземи си по-малка фракция грунд - 2-4мм или 3-5мм кварцов/черен пясък. Може и с по-скъп вариант със специализиран субстрат.
2. По възможност си вземи външен филтър и хубава филтърна медия. По този начин ще можеш да гледаш до 20 рибки, но зависи и от кой вид искаш.
3. Лесни растения са микрозорум, криптокорините, валистерия, анубиас, хигрофила, мъховете. Не изискват СО2 и торене.
4. Сложи си и гъбата(или каквото имаш в сегашния филтър) от стария аквариум в новия филтър, напълни го с престояла вода или направо вода от чешмата и сложи препарат за премахване на хлора, температурата да е 24-26 градуса, изчакай 1 ден и направо слагай рибите от малкия в големия. Надали си изчакал преди да ги сложиш в малкия, за да чакаш сега. Сменяй 50% от водата на всеки 2-3 дена 2 седмици, после на 4-5 дена пак за 2 седмици. Може да сложиш и малко от стартиращите бактерии направо във филтъра. Все пак не мисли, че са панацея и всичко ще тръгне веднага.

Почти всички риби и растения, които се продават в България и са подходящи за начинаещи, имат профил в сайта. Можеш да ги разгледаш и да си избереш според големината на аквариума и трудността.

Kristiqn Todorov:
Здравей като пуснах малкия аквариум изчаках 7-8 дни през които филтъра си работеше и слагах био филтър на dajana преди да пусна рибките мисля да стартирам новия аквариум с вътрешното си му оборудване филтъра е Eheim Aqua Про 60
Грунда ми е черен на цвят 8кг 2-3 мм.Сега се случи друг проблем прибрах се сега от работа и забелязах по мъжката молинеза бели малки точки (прочетох в форума прилича на ихтио) за сега има само по нея но мисля че рибката няма да я бъде лежи на дъното омърлушена и не мърда няма къде да я отделя сложих 1 щипка готварска сол в аквариума смених 20 % от водата с престояла туко що и увеличих температурата на 28-30 градуса, ще наблюдавам какво ще стане с рибката утре ще имам възможност да купа лекарство(препарат) ако въобще оцелее.

До тук с малкия аквариум в събота ще отида на пазара като реших за среден план криптокорина за заден хигрофила но за преден ще видя какво ми предложат там за най добре за момента ще ползвам осветлението което си е с аквариума.

Не разбрах сега като стартирам аквариума директно ли да сложа рибите или да изчакам 10тина дни да поработи?
Още не знам какво точно да правя в предвит заболялата молинеза.
Правилно ли разбрах че за тези растения на които съм се спрял не трябва Co2 и други видове препарати?

Искам ми се да направя нещо такова и с моя аквариум това растение дали го има на пазара Bacopa Compakt
https://www.youtube.com/watch?v=ouXYw1FYPaw&ab_channel=BaoAquarium

Всичките ли от споменатите растения трябва да се засадят директно в грунда?
И Още 1 въпрос като сменям вода винаги ли да сифонирам дъното в аквариумите (в момента винаги сифонирам и дърпам доста остатъчна храна)

wire:
Аз съм лекувал успешно ихтио с Нистатин, има теми за това във форума. Лекувай, може и други да са се заразили.
За тези растения не е нужно СО2 и торене. Помага им, но не е задължително. Грундът е препоръчително да е с дебелина 4-6см, като е с лек наклон към предното стъкло
Щом можеш, изчакай поне 2 седмици преди да вкараш наличните риби в новия аквариум. Останах с впечатление, че предния път не си изчакал.
Не е задължително да сифонираш, дори го избягвай когато имаш растения. Но щом сифонираш много храна, храни рибките с по-малко, по-добре леко гладни, отколкото прехранени.
Има много отговори на въпросите ти из форума. Прочети, ако не ти е ясно, питай.

Kristiqn Todorov:
Благодаря за информацията за растенията до днес положението е следното, сутринта намерих умрял анцитруса което не говори добре за водата явно.Колкото до рибката за момента само по нея забелязвам точките(които са се увеличили)
Днес взех следните мерки смених 40% от водата темературата е 28-29 градуса и купих малахитово зелено като сложих 5 капки, от магазина ми казаха утре да почиват и на 3-тия ден да сложа още 4 капки после пак почивка и на 5-тич ден 3 капки и ако рибките са добре да сменя водата на 6тия ден с 30-40 процента и да добавя био филтър интересува ме правилен ли е подхода?

Kолкото до другият аквариум надявам се събота да отида до пазара да си набавя растения и в неделя най късно да го стартирам, планът е да работи около 2 седмици и след това да добавя рибките от малкият аквариум ако са живи до тогава естествено.

Ще послушам съвета с храненто а за сифонирането ако не се го правя всеки път какво се случва с акитата и остатаците от храна по дъното ?

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия