Здравейте,
От скоро се занимавам с аквариуми

Ето и моята история: Имам аквариум с приблизителни размери В=75 см ;Ш=95 см и Д=35 см. Имах няколко скаларии,отначало бяха две но едната стана жертва на барбусите,отстраних ги и след време взех още 3,старата беше доста по едра от тях и отначало ги нападаше ,но после спря,но новите скаларии нещо отазаха да се хранят ,нямаха апетит нещо поне към сухата храна.Едната от новите умря сравнително бързо.След това смехних храната пуснах им жива храна(тубифекс) и показаха малко по-голям интерес към нея,но след няколко дни още загубих и втората от новите а още след няколко дни умря и третата. Каква може да е причината?
Преди около месец малко след като умря и третата от новите скаларии,ми подариха още една и за около 2-3 седмици новата и старата сформираха двойка и хвърлиха хайвер.Бях изненадан колко лесно се получи.Бях чувал ,че има опасност да си изядат хайвера и го отделих заедно с листото в една родилка в общия аквариум.Голяма част от хайвера беше оплоден,излюпиха се малките,няколко дена стояха по дъното и в момента в който започнаха да плуват взеха че напуснаха родилката през проципите (явно са били по-тънки отколкото предполагах) и не вярвам да има останала жива ,тъй като в общия аквариум имам доста други риби(скалариите,хелери,сомчета,мулинезии ,гупи и неони).Та въпроса ми е след колко време мога да очаквам да хвърлят отново хайвер скалариите ?
Благодаря предварително!