Автор Тема: Развъждане на скаларии  (Прочетено 52227 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен kendov74

• Активен потребител
  • Публикации: 69
Отг: Развъждане на скаларии
« Отговор #105 : вторник, 07 септември 2010 г., 10:15 ч. »
Привет на всички любители на скалариите!Аз отново се вкарах в приключеение :( Влезнах в един магазин и очите ми останаха в една невероятна мъжка скалария(точно същата бях видял преди няколко дена в една руска статия на която бях попаднал от някакъв линк публикуван от някого тук,но за съжаление съм го загубил),взех я и бум в аквариума,където вече има един работещ чифт скаларии ,2 сомчета няколко гупи и молинезии,една боция клоун и 3 неона.Въпреки че е доста по-едра от другите стариия мъжкар толкова ожесточено я подгони и започна да я хапе ,че за нула време и раздърпа перките и й надраска тялото.И друг път съм наблюдавал такава агресия но само за кратко и новаците отстъпят ли всичко тръгва нормално,но сега яко се уплаших и разделих аквариума на 2 части с едно стъклоо по средата.Аквариума ми е 230 литров и е вграден в стената на чакалнята на кабинетите ми и не бих искал да местя красавеца в аквариум ,в който няма да му се радват пациентите.Та въпроса ми е ккакво мога да направя,за да намаля тази агресия от страна на стария и въобще има ли шанс да си поделят с течения на времето територията в аквариума ?
ХУБАВИТЕ НЕЩА СТАВАТ БАВНО, А ПРЕКРАСНИТЕ ВЕДНАГА :)

Неактивен Kratun

• Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 219
  • Нас. място: Силистра
  • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
« Отговор #106 : вторник, 07 септември 2010 г., 11:48 ч. »
Не знам дали ще заживеят заедно, но стъклената преграда нарушава филтрацията в едната половина на аквариума. Не трябва да е постоянно решение или за дълъг период от време.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен kendov74

• Активен потребител
« Отговор #107 : вторник, 07 септември 2010 г., 12:56 ч. »
не нарушава филтрацията :) Имах на склад филтър :) Така че бръкнах в шкафа и проблема с филтрацията го реших.Трябва да има някаккъв начин да свикнат да делят аквариума!Просто се налага!Не съм свикнал да се предавам без да пробвам поне няколко варианта!Ето каква е моята логика:Ще ги оставя така разделени да речем около месец и да се надяваме,че за този месец новия мъжкар ще се почувства в свои води и ще започне да се брани по-успешно и със самочувствие,а стария ще свикне да вижда новия и след време да се надяваме,че ще мога да отстраня преградата и да съжителстват мирно и тихо.Виждал съм в магазините за риби на едно място да съжителстват за известно време доста индивиди и то в не по-големи аквариумми от моя.Така че се надявам да успея,но тьй ккато това си е само моя логика ,а реалността може да се окаже друга,хайде моля който се е сблъсккавал с такива проблеми да коментира и да дава акъл час по -скоро.Днес забелязах че леко са понадъвкани плавниците и по тялото на нович има ранички ,какво мога да направя за да подпомогна зарастването им и рибата да преодолее по-бързо стреса ? Да повиша ли температурата до 29-30 градуса ? Сега е 27 .Ощв е стресиран ми се струва и искам да попитам кога най-късно трябва да прояде и да се отпусне?
Поздрави

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 902
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #108 : вторник, 07 септември 2010 г., 18:14 ч. »
Аз смятам, че е по-добре да сложиш мрежа вместо стъкло. Хем пак ще са разделени и няма да има проблеми с филтрацията. А за това дали ще свикнат една с друга, не знам. Предполагам да, с течение на времето.

Неактивен kendov74

• Активен потребител
« Отговор #109 : вторник, 07 септември 2010 г., 18:21 ч. »
каква мрежа имаш в предвид ?

Неактивен Divane

• Активен потребител
  • Публикации: 1 016
  • Нас. място: София
« Отговор #110 : вторник, 07 септември 2010 г., 19:17 ч. »
пластмасова мрежа..например тази дето се ползва при замазването на топлоизолация  :)

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #111 : вторник, 07 септември 2010 г., 19:56 ч. »
Или мрежа за комари например. Правиш някаква рамка и си готов.

Неактивен kendov74

• Активен потребител
« Отговор #112 : вторник, 07 септември 2010 г., 20:12 ч. »
рамката от дърво или метал да бъде ?

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #113 : вторник, 07 септември 2010 г., 20:36 ч. »
Ако можеш да измислиш нещо с пластмаса е най-добре. Или с по-дебела тел с пластамсово покритие отгоре. Нямам идея как се нарича.

Неактивен Divane

• Активен потребител
  • Публикации: 1 016
  • Нас. място: София
« Отговор #114 : вторник, 07 септември 2010 г., 21:12 ч. »
И за да е по-естетично, прикрий я с някакви растения ;)

Неактивен dok70

• Активен потребител
  • Публикации: 429
  • Нас. място: Свиленград
« Отговор #115 : сряда, 08 септември 2010 г., 19:07 ч. »
рамката от дърво или метал да бъде ?

Айде и аз да плъзна една идейка. :grin:
Тефлонова мрежа за комарник с рамка от пластмасови канали за кабели. Лепиш профилите с топъл силикон. Може би ще има нужда от пречки в ъглите за подсилване. С капачето на каналите защипваш мрежата като изпъваш добре.
Лесно, евтино и просто.
Все пак аз бих си спретнал друг аквариум. ;)
Луд умора няма, само се поти!

Неактивен kendov74

• Активен потребител
« Отговор #116 : четвъртък, 09 септември 2010 г., 11:16 ч. »
Айде и аз да плъзна една идейка. :grin:
Тефлонова мрежа за комарник с рамка от пластмасови канали за кабели. Лепиш профилите с топъл силикон. Може би ще има нужда от пречки в ъглите за подсилване. С капачето на каналите защипваш мрежата като изпъваш добре.
Лесно, евтино и просто.
Все пак аз бих си спретнал друг аквариум. ;)

Идеята никак не е лоша,но имам под ръка едни PVC профилчета за ъглите дето се слагат по плочките на баните,смятам от тях да спретна една рамка и да лепя с този силикон, скойто си лепя аквариумите.Иначе имам три аквариума,този в чакалнята обаче е най-голям (230 литра),а другиите 2 са 160 и 140 литрови,но в тях към момента са потомството на чифта скаларии от 230-литровия.Имам стъкла и за още един ,но ми се искаше всички красиви индивиди да са в 230 литровия, защото с него се сблъскват пациентите докато чакат реда си и много му се радват :) Скоро ще пусна снимки тук някъде или в конкурса да видите моята гордост (какво съм сътворил със собствените си ръце и глава :) Dok70,хайде плъзни някаква идейка какво да правя с младите,че скоро ще взема да се позатлачвам.Мисля,че до към края на месеца от първото потомство ще имам 5 сантиметроови.Храня яко с тубифекс и растат като луди.Някой знае ли на какви цени ще мога да ги бутна на магазините?

Неактивен dok70

• Активен потребител
  • Публикации: 429
  • Нас. място: Свиленград
« Отговор #117 : четвъртък, 09 септември 2010 г., 12:43 ч. »
... Dok70,хайде плъзни някаква идейка какво да правя с младите,че скоро ще взема да се позатлачвам.Мисля,че до към края на месеца от първото потомство ще имам 5 сантиметроови.Храня яко с тубифекс и растат като луди.Някой знае ли на какви цени ще мога да ги бутна на магазините?

Тук съм изчерпан от към идеи. :hmm: Бъди доволен на 0.50 лв.
Пусни обява тук!
Аз отдавна съм затлачен и хлапетата от махалата, и не само те са много щастливи от този факт. :grin:
Луд умора няма, само се поти!

Неактивен kendov74

• Активен потребител
« Отговор #118 : четвъртък, 09 септември 2010 г., 14:05 ч. »
Е тук в Пловдив малко по-големи от моите дето са в момента мисля ,че около 1лев може да им се вземе.Ако трябва ще ги отгледам до по-голям размер,но за без пари няма да ги дам.По магазините най-ситните които съм виждал са на 2 лева .

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #119 : четвъртък, 09 септември 2010 г., 15:36 ч. »
В магазините е друго. И аз имам към 1000 риби в момента и си ги гледам. Дано успееш да ги продадеш ама не разчитай много, много.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.