Автор Тема: Локвата на Tony_JB  (Прочетено 17918 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Tony_JB

• Активен потребител
  • Публикации: 185
  • Нас. място: София
Локвата на Tony_JB
« : петък, 03 февруари 2017 г., 11:35 ч. »
Здравейте,
дали е за показване или не Вие ще прецените!
Стартирах 700 литра аква с Дискуси-21,Конго Тетри-10,Червен Неон-50,Родостомус-30,Колиза-4,САЕ-5 и няколко различни видове анциструс: L-183,L-213,L-201,Red ancistrus и т.н.
Аквариума подкарах по Коледа.За сега се развива мисля добре,като поддържам 29 градуса с един нагревател Ехаим 300 вата.Филтрация два канистъра по 2000 л/ч.Осветлени за сега е 4х39 вата с рефлектори(две Гролукс и две Блу Марин) към което ще добавя диоди,свети по 8ч на ден.
Аквата е изработена от Антъни,осветлението от Виолета за което съм изключително благодарен и на двамата!!!
Шкафа е мое дело без вградена рамка,скелет или както там всеки го нарича.Сглобих го от ПДЧ плоскости.
Дискусите са на размери между 8-11 см,които взех от Виктор от Пловдив и са 8 Тюркоаза,3 Пиджъна и 10 Мелън,или поне така си мисля :)
В началото си изкарах акъла ще тупнаха на грунда при заселването,но все пак ги докарах от Пловдив до София и мисля че на това се дължеше състоянието им.Към момента се хранят нормално с артемия майки,кайма и Тетра Дискус гранули.Да не забравя да вметна че Виктор също е много коректен,даде ми доста насоки.Помещенията където си развъжда рибите са изключително чисти,подредени и добре оборудвани.
Поне за сега мисля че растенията ми се развиват също добре и ще изброя имената поне на тези които знам:
Нимфея Лотос - червена и зелена,Нимфоидис Тайван,Микрозорум,Ехинодорус амазонка,Ехинодорус оцелот - зелен,Мируфилум зелен.
Имам една криптокорина на която не знам името.Мъх и лимонче.Също така няколко ехинодоруса които не запомних :)
Знам че дискусите са доста,но идеята ми е че ще се спомине някой,ще бодбера тези които ми допадат най-много а останалите ще отделя или продам.
След като се развият растенията ще добавя снимки отново.
700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
  70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

Неактивен CaptainCaveman

• Активен потребител
  • Публикации: 238
Отг: Локвата на Tony_JB
« Отговор #1 : петък, 03 февруари 2017 г., 12:38 ч. »
Много добре изглежда поздравления :) слагаш ли някакви подхранващи таблетки в грунда за растенията? Ехинодорусите а и не само ще го харесат :)

Неактивен Tony_JB

• Активен потребител
« Отговор #2 : петък, 03 февруари 2017 г., 15:48 ч. »
Не до сега не съм слагал.Започнах тази седмица с торовете.Сега обаче имам една драма със завесата за въздух отзад.Рязко намаля потока,без значение дали ще пусна двата канала на помпата на по силно или по слабо няма разлика.Помпата е Халея и уж беше добре до сега.

Неактивен vanko77777

• Активен потребител
  • Публикации: 615
« Отговор #3 : петък, 03 февруари 2017 г., 21:54 ч. »
Много добре изглежда,  какви са размерите на аквариума
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.
20l.-Скаридарник
40l.
250l.
462l.- 4бр. Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

Неактивен Tony_JB

• Активен потребител
« Отговор #4 : петък, 03 февруари 2017 г., 22:19 ч. »
180х60х65

Неактивен vanko77777

• Активен потребител
  • Публикации: 615
« Отговор #5 : петък, 03 февруари 2017 г., 22:30 ч. »
Каква височина
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.
20l.-Скаридарник
40l.
250l.
462l.- 4бр. Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

Неактивен Tony_JB

• Активен потребител
« Отговор #6 : събота, 04 февруари 2017 г., 07:51 ч. »
65 сори но написах и нз защо не се вижда в предния отговор

Неактивен SveN-livka

• Активен потребител
  • Публикации: 31
« Отговор #7 : понеделник, 06 февруари 2017 г., 10:52 ч. »
Здравей,
Много е хубав аквариумът... харесвам дискуси, дано някой ден се осмеля да си взема и аз...

За въздушната завеса - и при мен постоянно се получава така. Първоначално е супер силна и до следващото почистване и смяна на вода вече е наполовина. Питала съм къде ли не и никакъв отговор досега. Моето решение на проблема беше всеки път като се занимавах с аквата, изваждах шлауха от машинката и го продухвах. Но това беше с временен ефект... последния път направо махнах камъчетата накрая и сега въздуха излиза директно от маркуча, но пък не е под формата на завеса, а е само на едно или две места /според това с колко изхода е машинката, при мен са два/. Откакто е така обаче не съм имала проблем със силата на струята въздух.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #8 : понеделник, 06 февруари 2017 г., 11:02 ч. »
Поздравления!
Добри размери на аквариума, шкаф-трепач. За стъклото и капака, няма да коментирам, имената говорят.
Само да вметна, че при тая височина, ще е трудно с китките. А и ако не ториш..
Дискуси. Трудни риби. Особенно като малки, за да растат добре си искат едва ли не робуване. Аз не знам как точно се справят хората по света, имащи прекрасна зеленина и дискуси, но си мисля, че ще ти е доста трудно, да поддържаш и дискусите и китките "щастливи". Първите искат перфектна чистота, чести смени на вода и т.н., а вторите балансирано/постоянно отношение на микро+макро. Нали, тия две неща, малко или много се самоизключват когато става въпрос за "простосмъртните" акваристи.
Не знам как си подредил канистрите, но може да помислиш върху идеята единият да е само с гъби, а другият само с керамика.
Може и да се подвеждам от снимките, но китките май не са много ОК, а и грунда ми се вижда малко едър.
Колежката Geri, има много добър аквариум с малки дискуси, може да следиш темата там. И без нито една китка, изглежда покъртително.
Въздушната завеса, освен визуален ефект, нищо друго не прави. А и бученето на помпата не е за пренебрегване. Вместо това, може да се опиташ да вкараш някакъв вътрешен филтър с гъба, скрит някакси. Ефекта ще е  в пъти по-добър. И циркулация + обогатяване с кислород и механично почистване.
Всички тия неща са главната причина, поне за мен, да не се навивам за тия красавци.
Все пак, желанието и размерите на аквата са много добро начало.
Още веднъж, поздравления.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен Tony_JB

• Активен потребител
« Отговор #9 : вторник, 07 февруари 2017 г., 14:44 ч. »
Не знам на коя снимка кое растение видя че не върви?
Няма нищо лесно на този свят, именно за това сме свикнали да се борим с предизвикателствата,а това не моето в случая.Ако беше фасулска работа Дискуси и растения,без поддръжка, всеки сигурно щеше първо за това да се хване.Иначе имам един 70 литра и времетраене което ми отнема е на половина на този,нищо че е 10 пъти разликата.Също стабилността на системата е доста различна.
Относно грунда е 2-4 мм фракция,и моята теория е че за сега е ОК.За растенията става,рибите не го засмукват докато се хранят.
По въпроса с канистрите и аз го мислех като вариант,но предпочетох да наблегна на бои-филтрацията.
Завесата защо да няма своя функция?
Аз я ползвам да раздвижи задната част на аквариума,защото точно там за корена ми е и най трудното място за сифониране,а така там не се задържа нищо.С шум няма никаква драма,нито от канистрите,нито помпа не се чуват тъй като в двата края на шкафа зад витрините има по още една вратичка и вътре са техниките.
И въпреки всичко изброено и уж премислено все намирам недостатъци и недомислици в моя проект.
И да споделя че за пръв път се захващам с тези сладури и поне за сега не ми е толкова страшно колкото предполагах.

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #10 : вторник, 07 февруари 2017 г., 15:07 ч. »
На снимките, растенията бледнеят. Може и да греша, може и от екрана ми да е.
Поддръжка, стабилности и т.н. - само мнение.
Грунда с тази фракция е ОК. Ако сифонираш достатъчно като честота и умение, да. Не съм имал дискуси, не им знам акитата колко са големи и т.н  :D.
Щом шума не пречи и използваш въздушната стена с цел която си описал - перфектно!
Реално погледнато, ако храниш както трябва и ако правиш достатъчни смени на водата, комбинирано с добра филтрация, гледането на дискуси е песен. Но, нали, тия неща искат хамалогия. Щом не ти тежи - 6+.
Хоби или тиха лудост?

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #11 : неделя, 12 февруари 2017 г., 20:39 ч. »
Тони, благодаря за хубавите думи. На останалите ще кажа, че на живо аквариумът наистина е трепач. Не съм го виждала обаче с дискусите и нямам търпение да отида да взема капака, за да добавим диодното осветление - за да видя рибите. :) Снимките тук са бледа сянка на това, което може да се види, наистина. Сигурно всеки акварист си мечтае за такъв обем.  :drinks:
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен Tony_JB

• Активен потребител
« Отговор #12 : сряда, 15 март 2017 г., 10:31 ч. »
Още няколко снимки на обитатели.

Неактивен Tony_JB

• Активен потребител
« Отговор #13 : сряда, 15 март 2017 г., 10:32 ч. »
Само един сом,защото другите не мога да изкарам изпод корените :)

Неактивен Tony_JB

• Активен потребител
« Отговор #14 : сряда, 15 март 2017 г., 10:34 ч. »
Ето и каймата как нападат.

Aqua World 55 Astario