Автор Тема: Танганийска цихлида на фокус - Tanganicodus irsacae  (Прочетено 1817 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 634
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Танганийска цихлида на фокус - Tanganicodus irsacae
« : понеделник, 01 февруари 2010 г., 16:36 ч. »
Време е малко да сменим езерата и да се прехвърлим от Малави малко на северозапад, в Танганайка. :)
Този път съм избрал една дребна, симпатична и доста темпераментна рибка - Tanganicodus irsacae. Гледам ги отскоро, но вече имам някои лични впечатления - странно рибе, което рядко се вдига да плува над камъните и грунда, а през повечето време се придвижва по тях сякаш ходи. Когато не се занимава с похапване на алги от камъните, запълва времето си с побой над себеподобни. :) Общо взето не обръща никакво внимание на останалите риби в аквариума, освен на мъжкия оцелатус, който определено не харесва танганикодусчетата ми и се опитва да ги изгони от територията си, която по негови сметки включва  целия аквариум. :) Досега обаче това не му се отдава, а и те поизрастнаха и двете по-едрички го подминаха на размер.

Но стига празни приказки, ако искате да научите нещо за вида, ето неговия профил:
http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=300

Ако пък съм пропуснал нещо, не спестявайте критиките. :)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен atsekov

• Активен потребител
  • Публикации: 130
Отг: Танганийска цихлида на фокус - Tanganicodus irsacae
« Отговор #1 : понеделник, 01 февруари 2010 г., 20:59 ч. »
Аз гледам тези рибета от около 9 месеца. Обзаведох се с пет дивоуловени екземпляра и ги буханх в общ аквариум от 400 литра, ведно с група от 20 трофеуса. Рибетата веднага оформиха 2 двойки, които си поделиха аквариума и се заеха с възпроизводство. За 2 месеца извадих над 60 мъника, след което се отказах да ги тръскам, че риска от пренаселване на бебешкия аквариум стана колосален. Откакто ги оставих на самооцеляване, нито едно рибе не се завъди - големите старателно поглъщат всяко новоизлюпено (при това с видимо наслаждение). В същото време 2-те оформени двойки положиха всички усилия да утрепят нещастната пета бройка от партидата, което им се удаде в края на втория месец. След около още 4-5 месеца аквариумът се оказа тесен за двете семейства танганикодуси и се започна един бой и терор .... В крайна сметка ги разделих в отделни аквариуми и засега всичко е мирно и тихо. Интересното е че върпосните възрастни екземпляри изобщо не закачат бебетата трофеуси, които колониите ми свободно си хвърлят в аквариумите. За сметка на това бебетата танганикодуси са същински зверчета - сложих 10-ина едносантиметрови трофеусчета при танганикодусчета на същия размер и попчетата ги утрепаха, разкъсаха и изядоха в рамките на половин час.
Едно е сигурно, с тези риби никога няма да е скучно в един танганайски аквариум.

Неактивен nikiK

• Активен потребител
  • Публикации: 275
  • Николай Колев
« Отговор #2 : вторник, 13 април 2010 г., 12:21 ч. »
Имам 4 бройки от тези рибки малко повече от месец, две вече са с хайвер от десетина дена. Странно но освен помежду си нямат никакви конфликти с другите риби в общия аквариум, дори бих казал,че са доста дружелюбни към тях. Другото което ми прави впечатление е това , че са доста активни и интересни като поведение, мислех, че по цял ден ще се излежават по камъните но не е така! Непрекъснато щъкат из аквариума, гонят се и се забавляват.
Та искам да попитам колеги с опит- какво е най удачно да направя сега (след десетина дена мътене) или за напред, за да се запази поколението на тези клоуни :D ?
450 лт. / 180-50-50/ - Геофагуси/бразилски/ , Цихлазоми/Октоф./ , Скаларии /Манакапуру/ Андиакари/ пулхер/.......

260 лт.  / 130-50-40/ - Трихогастери / леери, жълти , синьо-мраморни/

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 634
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #3 : вторник, 13 април 2010 г., 12:30 ч. »
Спокойно можеш да ги "изтръскаш" и да ги преместиш в инкубаторче. Яйцата и личинките са ситни - много по-дребни от тези на повечето устомътещи, но оцеляват доста добре. :)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен atsekov

• Активен потребител
  • Публикации: 130
« Отговор #4 : четвъртък, 15 април 2010 г., 21:04 ч. »
И аз съм тръскал около 10-ия ден. Боби е прав - и яйцата и малките са много малки. Изобщо за тези риби е характерно, че растат ужасно бавно - поне 2 пъти по-бавно от трофеусите например.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.