Аквариуми > Химия и физика

Eдна рецепта за правене на желязо в домашни условия.

(1/1)

Kratun:
Взимаме двувалентен железен сулфат или "зелен камък" - FeSO47H2O , в сухата си форма е много стабилен, но във воден разтвор се окислява за няколко часа и става неизползваем тривалентен разтвор, затова трябва да се стабилизира с киселина. Има два варианта :

1. Използване на EDTA, етилендиаминтетраацетат - на 1 л вода се слагат 2.5 грама железен сулфат и 5 грама EDTA или 5 гр.трилон Б - от аптеката или от фотографско ателие. Получава се разтвор с концентрация 0.5 гр.л. или 500ppm. Трябва да се добави и аскорбинова киселина - 5 гр на литър. Този разтвор е стабилен и може да изкара около 1-2 месеца.

2. С лимонена киселина - на 1 л. вода 2.5 гр сулфат +5 гр. лимонена или аскорбинова киселина - този разтвор не е много траен и изкарва около 1-2 седмици.

Дозировка:

Препоръчителното съдържание на желязо в аквариума е 0.1 - 0.2 мг. л.,  следователно и от двата разтвора трябва да се слагат 20 грама на ден на 100 литра вода при добре залесен аквариум. За по-лесно това са 20 кубика от спринцовка. Разтвора трябва да се слага всяка сутрин, защото се окислява за няколко часа и няма смисъл да се слага на седмични дози. При това положение е ясно, че количеството от втория метод е твърде много и е добре да се намали на половина при забъркването и да не се използва повече от една седмица. Разтворът трябва да стои на тъмно и хладно място.

Публикувано със съгласието на автора - Мариан Маньовски "Raven".

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия