Аквариуми > Градинско езерце

Езрцето на Борко

(1/4) > >>

Borko7:
Да се похваля с новата си мания. От 2-3 месеца си правя езерце и е почти готово.
Ето малко информация за създаването му стъпка по стъпка:


Първо на теория. В последствие стана малко по-различно, но в основни линии е така.:

За копаенето на дупката имах помощ. Не исакх да има тераси, а да е по-дълбока и с отвестни стени, за да има повече обем, и рибите да се крият по-лесно от котки, например. Направих всъщност няколко тераси, но те са предвидени да са извън езерцето. Сега съжалявам че не оставих тераси и в езерцето, за някои растения.:

Системата за филтрация. Сифон и скимер събират водата и я пращат в утаителя. Там има и механична филтрация. Водата минава през нея и отива в малкия бидон, където е разположена помпата. От там водата се разделя към УВ лампа и после водопад-филтър и към връщащи дюзи в долната част на езерцето, за да завъртат водата. Впоследствие добавих и втора помпа за скимера, защото иначе не работеше. Тя е разположена на дъното на утаителя и взема вода от скимера и я праща към водопада, по нова тръба, която прекарах.:

Укрепих стените с бетонови блокчета и цимент, за да не се свлича стената. Не е толкова стабилно, за да ги използвам като истински стени. Идеята е да държи пръстта и горните големи камъни. На дъното има пясък.

Подложка от геотекстил, за да предпазя фолиото от камъни и корени.

Фолиото:

Оформяне на ръба с камъни. Те са разположени малко под ръба на поляната, за да са потопени частично във водата. Зад повечето камъни има джобове 20-30см за растения.

Полузавършеното езерце:

А тук вече растенията се хванаха и развиха:

Малко по-късно цъфна и ирисът:

Ето и рибките:pic 208

Borko7:
Ето и някои растения:

Alisma plantago-aquatica
Menyanthes trifoliata


Caltha palustris:                                                                                    Houttuynia cordata     
                                                                 

Marsilea quadrifolia


Lysimachia nummularia


Iris versicolor:


Cyperus involucratus и                                                                                               Iris versicolor


Cyperus longus:                                                                                      Juncus inflexus:

 
Някаква тръстика:                                                                                 Typha minima:


Typha gracillisBorko7:
До тук изводите, които съм си направил:


1. За малки езерца не ползвайте скимери за басейни. За тях са необходими по-мощни помпи, които са твърде мощни за малък обем.
2. Спокойно може да си направите сами връщащи дюзи и скимер, няма нужда да се купуват скъпи за басейн.
3. Скимерът и сифонът трябва да се отичат в отделни бидони и да са с отделни помпи по възможност.
4. Хубаво е да има тераси за растения в самото езерце. Не може само отвън. Трябва да има растителност и във водата, за да разчупи границата езеро/земя.
5. Опитайте се да имате клапани на дъното на утаителите/филтрите за почистване. При вкопани бидони е по-трудно, но пак има решения.

Pac:
Яко ти е езерцето и съветите полезни. Някой ден като реша да си правя (първо трябва да зажиея в къща), ще се върна на тоя материал.

Borko7:
Пац, и аз си харесвам езерцето. Естествено ми е малко и си представям как го разширявам, но за сега ситуацията е такава. Ако баща ми реши да махне елхата и да го увелича имам готов план как и накъде :).

Тия дни бях в Родопите и обиколих някои малки поточета и рекички.  Установих, че не съм подредил съвсем удачно растенията и ще ги разместя малко, за да има по-естествен вид. Също така видях много блатни растения и си наскубах доста. За съжаление нямах лопата да ги откопая с пръст/пясък, както е най-добре, но се надявам да се хванат. От този излет се появиха и някои нови изводи (не че са гениални, но да си ги кажа ;)) :

6. Преди да декорирате езерцето се разходете до някоя река или езеро, за да си припомните как изглеждат точно и да декорирате вашето по-естествено.
7. От езерце в природата може да се снабдите с хубави растения: блатен елеохарис, папур, акорус, водна мента, блатно лютиче, мъхове, роголистник. Сигурно има и други, но аз видях тези.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия