Автор Тема: "Naturе Aquarium" - Преден и Среден план  (Прочетено 18498 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Gilgalath

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 220
 • Нас. място: Kingston, NY
 • Пол: Мъж
"Naturе Aquarium" - Преден и Среден план
« : четвъртък, 20 ноември 2008 г., 00:39 ч. »
Преден и Среден план в Естествения Аквариум

Автор: Takashi Amano
Издание: 2006/6 журнал Tropical Fish Hobbyist
Рубрика: Водные растения
Метки: aquascaping design amano амано акваскейпинг дизайн

Линк:http://aquaria2.ru/node/2209
   
В предната серия от статии Такаши Амано се докосва до основните концепции и методи за планиране на Естествения Аквариум. В тази и в бъдещи статии, той ще ни представи и по-детайлни обяснения в техниката на планиране. Първо, нека обсъдим основната сттруктура на разположението на нещата и след това да се обсъдят и построяването на предния и средния план.
В естествения аквариум, растенията се разполагат на 3 зонални плана – преден, среден и заден план на разположение - който ни дава усещане за дълбочина в композицията. Предния план е фронталната секция и трябва да се поддържа на ниско ниво посредством засаждането на нискостеблени растения или козметично поставяйки фин слой пясък. Ако в предния план има прекалено високи растения или субстрата – грунда е прекалено едър, се създава едно напрежение, което отнема чуството за дълбочина в композицията.

Преден план
Glossostigma, cobra grass, и Европейска детелина са растения, които имат добро приложение в предния план. Растението Cuba pearl grass също става едно популярно растения напоследък. Тези растения не растат на височина, а се разпространяват на дължина посредством издънки. Към тези растения за преден план могат да бъдат добавени и растения като например hair grass, Echinodorus tenellus, Echinodorus grisebachii, Echinodorus latifolius, и Sagittaria subulata var. pusilla, които подхождат на голям висок аквариум.
Поради причината, че тези растения имат тенденцията да растат по-високи и не биха изглеждали добре в малък и къс аквариум, гореспоменатите растения, както и mini hair grass и broad-leaf Tenellus са препоръчителни за преден план на малки аквариуми.
Мнозинството от тези растения използвани за преден план се разпространяват посредством издънки. Нарежете ги на малки участъци преди да се засеят така, че да се поставят лесно с пинцети.
За различен на вид преден план може да се използва ричия и willow moss, чрез завързването им за плосък камък посредством тънка мисина или зелени найлонови нишки.

Грунд и Планиране
Хранително богатия грунд е типично средство използвано за разположение с растителност за преден план. Ако използвате ситен хранителен пясък за предната секция и върху грунда в останалата част от повърхноста на аквариума над този на другите секции, би било по лесно да се засадят малки растения за преден план и тяхния растеж след засаждането би бил много добър.

1,2-снимка
Информация
Аквариум: Cube Garden Clear, W120 x D45 x H45 (cm)
Осветление: NA лампа 20W x 12 единици, включена за 10 на ден
Филтър: Super Jet Filter ES-1200 (Bio Rio, NA Carbon)
Субстрат: Aqua Soil, Power Sand Special M, Barter 100, Clear Super, Tourmaline BC, Penac W/for Aquarium, Penac P
CO2: Pollen Glass Beetle Series 40 mm. 4 bubbles per second via C02 Beetle Counter (using Tower/20)
Аерация: Lily Pipe P-4
Добавки: Brighty K; Green Brighty
Стъпка 2
Смяна на водата: 1/3 веднъж седмично
Качества на водата: Tемпература: 25°C; pH: 7.0; TH: 20 mg/l
Водни растения: Eleocharis acicularis, Sagittaria subulata var. pusilla, Cryptocoryne wendtii "Mi Oya," Eleocharis vivipara, Rotala macrandra "narrow leaf," Microsorium "narrow leaf," Fontinalis antipyretica
Водни животни: Hyphessobrycon sweglesi, Hemigrammus hyanuary, Otocinclus sp., Crossocheilus siamensis, Caridina japonica
(Гореспоменатитото оборудване е издрано от специфичния избор на автора, равносилни резултати могат да се постигнат и с друг избор на апаратура и аксесоари)

Ако използвате декоративен пясък за преден план вместо хранително богат грунд, го отделете от останалата част след като грунда е поставен. Финия пясък е съставен от равни по размер зрънца и е атрактивен козметичен субстрат. Но, имайте предвид, че този тип пясък е неподходящ за отглеждане на водни растения така, че логично хранителния субстрат би трябвало да се разположи в средната и задната секции там, където са растенията. Отделянето на субстратните материали и поддържането на границата помежду им е ключовия момент към успеха при този тип подредба. Ако изберете този вариант задната секция трабва да бъде обработена предварително. Спрямо дизайна първо нарисувайте с перманентен маркер на дъното на аквариума границата между секциите. Можете да поставите линията където поискате, но е важно да развиете дизайна предварително преди да сте поставили субстратите и да е прекалено късно за корекции.

3, 4-та снимка
Информация
Аквариум: W120 x D45 x H60 (cm)
Осветление: NAG-150W-Green x 2 единици (Solar 1)
Филтър: Super Jet Filter ES-1200
Субстрат: Aqua Soil, Rio Negro Sand, Power Sand Special L, Bacter 100, Clear Super, Tourmaline BC, Penac W/for Aquarium, Penac P
CO2: Pollen Glass Beetle Series 50 mm, 4 балончета за секунда с C02 Beetle Counter (using Tower/20)
Аерация: Lily Pipe P-4
Добавки: Brighty K; Green Brighty

Стъпка 2
Смяна на водата: 1/3 once a week
Качества на водата: Температура: 24°C; pH: 6.8; TH: 20 mg/l
Водни растения: Broadleaf tenellus, Echinodorus angustifolius, Eleocharis
vivipara, Vallisneria nana, Cryptocoryne balansae, Cryptocoryne wendtii 'Mi Oya,"
Cryptocoryne beckettii, Cryptocoryne albida, Cryptocoryne pontederiifolia, Cryptocoryne
petchii, Microsorium "narrow leaf," Bolbitis heudelotii, Fontinalis antipyretica
Водни животни: Moenkhausia pittieri, Crossocheilus siamensis, Otocinclus sp., Caridina japonica
(Гореспоменатитото оборудване е издрано от специфичния избор на автора, равносилни резултати могат да се постигнат и с друг избор на апаратура и аксесоари)

По линията поставете лист мокава като я залепите с тиксо. Ако дължината на мукавата (картона) е по-дълга от дължината на аквариума или границата между секциите ви е неравна и има завойчета, подходящи камъни биха свършили работа. Използвайки мукавата (картона) като сепаратор, поставете козметичния пасък в предната секция и подхранения слой в задната и средната секция. Важно е да се направят настойките за дебелина на пясъка и тази на подхранващия слой за този етап от планирането така, че те да са равни спрямо сепаратора. След като субтрата е заравнен навсякъде, отстранете сепаратора. Вече имате разделен грунд. Преди да поставим водата в аквариума, поставете камъни по границата между секциите за да се подсигурите, че камъчета от грунда на задната секция няма да се претъркалят върху декоративния пясък. Поставете камъните един до друг без да имат разтояния помежду си. Може да сложите ричия на тях като я завържете с тънка прозрачна рибарска корда – често използвана техника в Естествения Аквариум.

Среден План
Както е описано по горе, сепарирането на субстратите е различно в зависимост от видовете водни растения които ще съдим или дали ще използваме козметичен пясък или не в предния план. Веднъж разделени субстратите среднопланната секция е създадена. Средния план е мястото в композицията, в която се поставят корени и камъни и тя е най важната секция. Средния план обединява дизайна на предния и задния такъв и също така скрива основите, стръковете на растенията от бекграунда. Поради тази причина, средно високите растения са най подходящи за тази секция. Малките до средно високи растения от семействата на Cryptocoryne, Echinodorus, hair grass, и Blyxa са най подходящи. Папрати като например Bolbitis и Microsorium както и растенията от семейството на Anubias, са често отглеждани растения за среден план прикрепени към корени и камъни. Когато Амано създава определен тип аквариум, той често започва от средната секция на аквариума ( понякога от предната секция в зависимост от композицията, която иска да постигне) нагласяйки композиционните материали (корени камъни) в нея и засажда растенията около тях. Като допълнение поставя и малки камъни увити в ричия и willow moss завързан за корените, като по този начин подсилва естественото чувство на конпозицията.
Засадете водните растения около камъните и корените по начин, по който си представяте как биха изглеждали в природата. Можете да закачите Bolbitis, Microsorium, и Anubias nana за корените посредством еластична корда. Бъдете сигурни, че закачате този тип растения за дърво или корен поради факта, че те не растът добре засети директно в субстрата.
Когато засаждате розетен тип растения, като например Cryptocoryne в средната секция, можете да използвате сравнително по големи пинцети, които да захванат добре розетката в кореновата система и биха помогнали в засаждането. Натопете субстратните материали във вода за да улесните засаждането преди да сте поставили растения в субстрата. След като средния план е направен, можем да минем към предния план (освен ако не се избрали варианта с козметичен пясък). Растенията за преден план се поставят едно по едно от ръба на границата със средната секция напред към предното стъкло. Дръжте Glossostigma и подобните и растения, които се размножават с издънки, далеч от повърхноста на стъклото поне на разстояние 1 до 2 см, за да имат място да растат).
Следващата статия – как да засадим задната секция в Естествения Аквариум.


Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Преден и Среден план в Natural Aquarium
« Отговор #1 : четвъртък, 20 ноември 2008 г., 00:42 ч. »
 :up:
Ще се редактирам сам. Продължавай!
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Gilgalath

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 220
 • Нас. място: Kingston, NY
 • Пол: Мъж
Отг: Преден и Среден план в Natural Aquarium
« Отговор #2 : четвъртък, 20 ноември 2008 г., 00:47 ч. »
:up:
Ще се редактирам сам. Продължавай!


:) попаднах на още няколко ще ги омятам и тях

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.