Екология > Екология

Рибата в Черно море постепенно изчезва, рибари изоставят занаята си

(1/1)

malomir:   15 Май 2010 13:42


Черноморската риба изчезва от нашите географски ширини. Констатацията е на рибари от единственото у нас рибарско селище Ченгене скеле край Бургас. Според дългогодишни морски вълци преди години във водите на Черно море е имало над 80 вида риба. Сега половината са само история.

Цеца Алексова:

"В далечната 68 година за последен път видях черноморска скумрия. И аз я видях в Резово", казва Стоян Боев – Сербеза, председател на Сдружение „Морски сговор”.

Заради екологичните щети намалява сериозно и популацията на попчето и цацата. Според рибарите сериозни поражения е нанесло и удълбаването на морското дъно заради разширението на пристанище Бургас. Изгребаните земни маси са унищожили дъното.

"Натисна фиката, където се отглеждат рибата и раците. Всичко намаля. В залива няма риба, така сериозно да я хванеш, да можеш да я продадеш и да си покриеш разходите", допълва Стоян Боев.

Заради това намалява и броят на професионалните рибари.

Според Боев те вече не са много, защото повечето не рискуват да губят времето си да поемат риска да не стане нещо в морето, защото и това се случва.

"Нашето море се лекува, макар и бавно. Ще са му необходими  едно 10 години, най-малко, за да се изчисти, смята рибарят.

Въпреки това старите морски вълци са оптимисти.

И чакат есента и пасажите с паламуд и лефер, за да излязат всичките 1200 лодки  от рибарското селище в залива и да се върнат с богат улов, както някога по времето на техните родители.

DanyGod:
Тъжно но факт! :sadnew:
Как може хората да сме такива егоисти?

Виолета:
Интересно защо смятат, че морето се лекува. Дано да са прави, но това означава да е  спряло замърсяването и строежите... а не е така. Грамадните комплекси, които се появиха през последните години, нямат нормална канализация, да не говорим за пречиствателни инсталации. В морето се вливат същите реки...

djer:
По южното Черноморие все още е добре от към рибата, да се качят на север и ще видят за какво иде реч. Аз лично съм запален въдичар и виждам разликата, тъй като обикалям по цялото крайбрежие на страната, но истината е в това безконтролно застрояване и съответно, много по голямо замърсяване впоследствие. >:(

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия