Автор Тема: Профилът на Радо  (Прочетено 3790 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен radiwwww

• Регистриран потребител
  • Публикации: 19
Профилът на Радо
« : четвъртък, 02 май 2019 г., 11:26 ч. »
Здравейте, реших и аз да се представя и да ви покажа моето скромно аквариумче. Казвам се Радослав, живея в Пловдив. Стартирах аквариума преди около 1година. От тогава почти всеки ден чета и се уча. Аквариума е с размери 50д./25ш./30в.- ако не бъркам 37л. Техниката 350л/ч вътрешен филтър, малко нагревателче, което си върши работата прилично. Стандартно аквариума беше с една 11w лед лампа, но ми се струваше, че светлината е малко и от скоро съм с лед ленти. 4 6500к, 1 червена и една синя. Мисля, че се получи доста добро осветление. Ето и малко снимки на аквариума:

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Профилът на Радо
« Отговор #1 : събота, 04 май 2019 г., 05:21 ч. »
Как кипи мъха... Яко!

Неактивен saxon

• Активен потребител
  • Публикации: 97
« Отговор #2 : събота, 04 май 2019 г., 06:36 ч. »
Според мен тези мехурчета са след смяна на вода.Тази гигандска криптокорина не и е мястото в твоя малък аквариум

Неактивен radiwwww

• Регистриран потребител
« Отговор #3 : събота, 04 май 2019 г., 11:52 ч. »
Да, мехурчетата са след смяна на вода. Криптокрината си е доста голяма, но пък ми харесва, имам я от 8-9м. и се развива много добре. Сега доста съм я орязъл, че по едно време беше засенчила целия аквариум.
Аквариума е малък, защото до скоро живях на квартира, сега вече в собствено жилище. Още при ремонта и подреждането на мебели съм отделил място за по- голям аквариум и ще преместя големите растения в него.

Неактивен muerter

• Активен потребител
  • Публикации: 23
  • Нас. място: гр. Габрово
« Отговор #4 : събота, 04 май 2019 г., 11:55 ч. »
Аз лично бих сменил рибките . Тези ГМО извращения , с боя за яйца ли се хранят  :P

Неактивен radiwwww

• Регистриран потребител
« Отговор #5 : събота, 04 май 2019 г., 12:28 ч. »
За мен рибите са допълнение към аквариума. Повече ме влече отглеждането на растения и оформлението, а рибите само като завършек. Мисля, след като направя големия аквариум, този да остане само със скариди.
За големия аквариум все още съм на етап проект. Единственото сигурно при него е, че дължината му трябва да бъде максимум 100см., толкова място съм отделил. Вие какви размери бихте ми препоръчали за жирина и височина, някъде бях чел, че за растения не е подходящо да е много висок, а на мен лично ми се иска да е възможно по- голям. Естествено ще бъде поставен на специален шкаф съобразен с размерите и теглото. Предвидил съм да няма капак, или поне да бъде единствено стъклен, а не от тези масовите. Осветлението ще бъде закачено на стената и ще виси над аквариума.

Неактивен saxon

• Активен потребител
« Отговор #6 : неделя, 05 май 2019 г., 11:22 ч. »
 90x45x45cm

Неактивен radiwwww

• Регистриран потребител
« Отговор #7 : петък, 10 май 2019 г., 21:56 ч. »
Пак да попитам нещо, тъй като жената държи мебелите в хола да се съчетаят, иска аквариума да е широк 33см. Какво мислите за размери 100/33/50? На мен ми се изглежда, че ще е доста тесен аквариума. Споменах, че наблягам на растенията, мислех да гледам скаларии в него, но ми се струва, че ще е малък за тях и ще се насоча към малки пасажни рибки. Ще се съм благодарен ако и някой има аквариум с подобни размери да го покаже.
Междувременно в малкия аквариум нещата се случват доста добре, имах лек проблем с водорасли, но се оправя, а разстенията кипят с пълна сила.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #8 : неделя, 12 май 2019 г., 10:37 ч. »
Става, но зависи и какво растения ще отглеждаш и как ще са подредени. Холандец ли ще е или натурално - с корени и каманаци? Моя аквариум е с подобни размери, но е с дължина от 120 см.

Неактивен radiwwww

• Регистриран потребител
« Отговор #9 : неделя, 12 май 2019 г., 23:39 ч. »
Няма да е холандски стил, насочил съм се към нещо по- просто, все пак е хоби, което не искам да отнема цялото ми свободно време. Ще има доста растителност, корен не мисля да слагам, или ако има ще е съвсем малък, допълващ цялата визия. Имам идея какво искам да се получи. В самото начало мислех да е 50см широк, но няма да пасне на цялата визия на хола. Идеята е да е аквариум с много растения, малко риби, които са непретенциозни, няма да има капак. Осветлението ще бъде висящо.

Неактивен muerter

• Активен потребител
  • Публикации: 23
  • Нас. място: гр. Габрово
« Отговор #10 : сряда, 15 май 2019 г., 13:43 ч. »
Замисли се за капак , влагата от изпаренията ще ти прави проблемчета в хола !!! Особено като настъпят зимните месеци .

Неактивен radiwwww

• Регистриран потребител
« Отговор #11 : четвъртък, 16 май 2019 г., 00:18 ч. »
Изчетох за възможните проблеми, до които ще доведе това, че аквариума е без капак. След много разгледани аквариуми по сайтове, форуми и магазини. Стигнах до извода, че с капаци определено не ми харесват. Аквариума и шкафа са вече поръчани. С малко компромиси и умуване се спрях на размери 95/40/50 д/ш/в. Малко е странен като размер, но все пак трябва да се върже и с интериора в хола. Следваща стъпка е избора на осветление- тук за мен е най- голямото объркване. Виждам, че вариантите са, или тела, които се захващат за двете страни на аквариума, или нещо хванато на стената и висящо над него. Не мога да открия магазин предлагащ нещо подобно. Идеята е да наредя осветлението такова каквото трябва да бъде и за по- претенциозни растения, със сигурност целия аквариум ще е полянка. Искам да се получи добър акваспейс, който да ме радва. Наясно съм, че освен аквариум и осветление ще имам нужда от добър филтър, CO2, нерви и време. Предпочитам нещата да се случват бавно, но качествено. Надявам се със съвети и препоръки от ваша страна, до средата на есента да успея да го стартирам.

Неактивен saxon

• Активен потребител
« Отговор #12 : четвъртък, 16 май 2019 г., 15:07 ч. »
Затова препоръчах горните размери,защото има някакъв стандарт /в акваскейпа-90Р/.Обикновено се почва да се мисли от осветлението  и после  аквариума за да няма тъмни участъци.Височината ти е 50 ,трудно ще бъде за някои претенциозни растения най-вече полянкови.Не разбрах в кой град си ,но за интересни китки ти трябва поне КН-5.

Неактивен radiwwww

• Регистриран потребител
« Отговор #13 : четвъртък, 16 май 2019 г., 15:48 ч. »
Чиста височина на аквариума е 50см, мисля водния стълб ще бъде 40-45см. От Пловдив съм. Намерих осветителни тела, 95см, които са за по две пури, и са приемливо решение, но ми се искаше да е едно тялото. Другия вариант е да се заема и сам да го направя.

Неактивен radiwwww

• Регистриран потребител
« Отговор #14 : събота, 25 май 2019 г., 20:14 ч. »
Осветителните тела ги реших какви ще са. Сега умувам за пурите към тях, кои ще са най- подходящи за растенията- предимно полянкови. Пурите ще са 4бр. по 30w- мисля двете да светят бяла светлина, но какви да бъдат другите две?  За филтрацията- Спрял съм се на филтър-SunSun HW303B / с UV лампа-9W, виждам, че има три отделения за филтър медия. Последните два дни чета предимно за грунда и видовете субстрат, които се предлагат, единствено знам, че искам да е черен. Отворен съм към идеи и съвети за всичко изброено.

Неактивен radiwwww

• Регистриран потребител
« Отговор #15 : петък, 05 юли 2019 г., 19:50 ч. »
Аз продължавам да пиша. В крайна сметка се отказах от осветителните тела- след като си направих някои сметки. Вече имам закачен висящ капак- монтирах му 4 лампи Т5 39w- аквастар, гролукс, 865 и 840. Осветлението е на 2кръга. Зайграх се и с малко нощно осветление, което да ме радва в интервала 22:00- 00:00, димира се и ще свете само колкото в аквата да не е пълен мрак и да се вижда.
Сега е наред филтъра. Виждам много мнения относно дебита. Четох тук, че е хубаво да превърта водата 4-5 пъти на час. В същото време филтри с много по- малък дебит ги пишат, че стават за аквариум до 200л. От друга страна пък има и много мнения, че дадения от производителя дебит не отговаря на истината. Ще се радвам да прочета лични впечатления на колеги със сходни по размер аквариуми от моделите, които използват, за да взема най- правилното решение.
Поздрави.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #16 : събота, 06 юли 2019 г., 03:06 ч. »
Пиши, пиши. Жалко е, че във форума няма лайкове за да видиш, че и те четат. За филтър, погледни Eheim. Toва е най-доброто на пазара за мен и с най-верния показател за дебит. Да, по-скъпички са, но си струват. За 200 литров аквариум, вземи поне 1200 литра на час. Имай предвид, че като се позапушат с времето, дебита им намалява.

Неактивен radiwwww

• Регистриран потребител
« Отговор #17 : събота, 06 юли 2019 г., 08:54 ч. »
Не знам ирония ли беше това с четенето и лайковете. Не го правя с тази цел, а за съвет. Все пак форума е за това. Иначе вариантите са да взимаме наред докато не улучим това, което ни е необходимо, но това би отказало голяма част от хората.

Неактивен nicco

• Активен потребител
  • Публикации: 99
  • Нас. място: Бургас
« Отговор #18 : събота, 06 юли 2019 г., 17:45 ч. »
Сън Сън е добро бюджетно решение.Имам три като най-стария е на 7г.На два съм сменял уплътненията,лампите до втората година се пълнят с вода,така че май е по-добре варианта без тях.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #19 : вторник, 09 юли 2019 г., 01:31 ч. »
Не знам ирония ли беше това с четенето и лайковете.

Ирония? Няма такова нещо. Това ми е 6562 пост тук. Дали си правя майтап? :-)
 :drinks:

Неактивен radiwwww

• Регистриран потребител
« Отговор #20 : сряда, 17 юли 2019 г., 17:21 ч. »
Аквариума е вече стартиран. Благодаря на всички, които се опитаха да помогнат. Ето и малко снимки от старта и 2дни след него. Опитах да наредя нещо в стил Ивагуми. Знам, че не съм спазил всички правила на стила, но като за начало мисля, че се получи нещо прилично. Двете растения съм ги взел от малкия аквариум колкото да има нещо докато закупя тези, които търся. Със сигурност има грешки, които дори и аз виждам, но с времето и още четене се надявам да ги изчистя.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #21 : четвъртък, 18 юли 2019 г., 00:18 ч. »
Още е в самото начало за оценки. Нека се развие малко. Имай търпение да се развият процесите вътре.
Знам, че е трудно да се направи това, но това е на-добрия подход.
 :drinks:

Неактивен didak

• Активен потребител
  • Публикации: 41
« Отговор #22 : четвъртък, 18 юли 2019 г., 06:20 ч. »
Много добро начало като визия. Много малко зелено виждам. Аз бих наблъскал всякакви бързорастящи в началото - някои от тях ще се споминат /още повече сега в жегите/, други ще са на ръба, а трети ще тръгнат - важното е да има достатъчно за завъртане на цикъла. Чак след 2-3 месеца бих махнал времянките и насадил постоянните. Междувременно осветление не повече от 20-30 лм на литър.

Неактивен radiwwww

• Регистриран потребител
« Отговор #23 : вторник, 30 юли 2019 г., 17:13 ч. »
Насадих му растения, за сега всичко върви много добре. Обмислям вариантите какви риби да сложа. Мислех за малки пасажни, но ми се иска да има и някоя по- голяма за контраст.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #24 : вторник, 30 юли 2019 г., 23:45 ч. »
Стара истина е, че голямата риба яде малката. Това е при всички положение, стига да може да я хване. Така, че добре помисли и виж за съвместимост между отделните видове. Не действай на принципа проба-грешка, защото излиза скъпичко да храниш рибите с други риби. Съвета ми е да помислиш за даден регион да погледнеш биотопи и така да решиш. Но избора си е твой, ти ще си ги гледаш. Не се притеснявай да питаш де. За това сме го направили този форум.  :drinks:

Неактивен radiwwww

• Регистриран потребител
« Отговор #25 : понеделник, 05 август 2019 г., 12:25 ч. »
Определено ще го обмисля добре преди да купя рибите. Сетих се за нещо, което не бях обмислил. Аквариума е с 4 лампи по 39вата.- гролукс, аквастар, 840 и 865. Кои две да ползвам за основно осветление, а с другите да допълвам по 3-4ч на ден?
Появиха се и първите кафеви водорасли, но от прочетеното тук разбрах, че в началото са нещо нормално, докато се стабилизира напълно системата. Леко ме притеснява факта, че има и зелени, но ще ги следя и ако се наложи ще взимам мерки.

Неактивен malomir

• Aquaportal меринджей
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #26 : понеделник, 12 август 2019 г., 07:00 ч. »
За начало е нормално да се появят. Трябва да започнеш с по 6-7 часа свето ден, като постепенно увеличаваш до 10-11 часа. Аз бих започнал с 840 и гролукса за цвят. И да допълвам с другите за няколко часа.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.