Автор Тема: нов аквариум за Дискуси  (Прочетено 5784 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен nakko

• Регистриран потребител
  • Публикации: 17
  • Нас. място: София
нов аквариум за Дискуси
« : събота, 14 юни 2014 г., 16:51 ч. »
Здравейте, напоследък се вманиячих на тема дискус и въпреки че прегледах форума не намерих отговори на доста въпроси.
Ще отглеждам 6-7 дискуса в 300-400л аквариум още обмислям размерите и поставката.. искам да знам как е по добре да ги взема всички наведнъж или да добавям по 1-2 през няколко седмици също налага ли се да бъдат еднакви размери и окраски? Ако извадя късмет и два различни станат двойка как се процедира с останалите рибки нужно ли е да ги местя или да преместя двойката и какъв съд ще е благоприятен пр. за двойката?
Черен фон добър ли е или мога да разнообразя с фон на скали примерно както и какво дъно да избера хем да се почиства лесно да е красиво и да е приятно за дискусите. за растения и др декорации ще прегледам някое видео с техния биотоп и ако не по силите ми ще го пресъздам.Бихте ли препоръчали от къде да купувам дискуси и храната за тях

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 902
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: нов аквариум за Дискуси
« Отговор #1 : събота, 14 юни 2014 г., 17:23 ч. »
Бихте ли препоръчали от къде да купувам дискуси и храната за тях

Как да ти кажем, като не си споделил откъде си? Затова в профила, има за попълване на местонахождение.

Неактивен Grey

• Модератор на раздел
  • Публикации: 701
  • Нас. място: Бургас
« Отговор #2 : събота, 14 юни 2014 г., 17:28 ч. »
 Здравей и добре дошъл.
Да, 7 дискуса звучат добре за 350 литра аквариум, направи го 400 и ще е супер. Важно е и филтрацията ти каква ще е. Аз съм привърженик на съмп под стойката и точно сега е момента да помислиш за това, защото тепърва ще правиш аквариума. За височина не превишавай 55-60 сантиметра, става трудно обслужването след това.
  Трябва ти първо 200 литров аквариум, където да ги отгледаш до приличен размер. По-лесно се сменя вода на 200 литров, отколкото на 400. Гледат се на голо дъно, вземи повчече от 6-7,  нека са 14 примерно. Не се знае кой ще оцелее и дали ще ти хареса окраската им като пораснат. След това продаваш излишните и си запазваш фаворитите.
 Препоръчително е да са еднакъв размер всички дискуси, за да не избутват по-малките от храната. Няма значение дали са от една разцветка или си избереш всеки с различен цвят от дъгата.  За биотопен аквариум може да става дума само за дивите им форми.  Всичко останало е извънземни в амазонски биотоп.

Биотопът им е пясъчно дъно, корени и вода с цвят на слаб чай.
 Мен това не ме блази, пък и твоята представа се базира на шарено, така, че това излиза от уравнението. За лесно поддържане на чистотата при дискусите голото дъно е най-добро.
 Като пораснат дискусите можеш да направиш 400 литровия залесен с американски растения, 2-3 ехинодоруса на задния план и от там вече ти си избираш. В този вариант трябва да имаш повече растения от самото начало, за да могат да усвоят голямото количество излишни хранителни вещества, които тези прасета произвеждат. Ще ти трябва също и по-добро осветление за този вариант, за да има адекватна светлина за растенията.
 Компромисен вариант между голо дъно и растителен аквариум с дискуси ( напълно неестествено, но все пак красиво) е голо дъно с ехинодоруси в керамични саксии.
 Фонът го слагаш какъвто ти харесва. Дискусите можеш да ги представиш в аквариума на 3 групи през 5 дни, НО след 1-вата група останалите ще трябва да са преминали карантинен период в друг аквариум.  Можеш и да ги сложиш всички наведнъж, но преди това трябва да имаш добре установен азотен цикъл и 10-тина риби, които да хранят полезните бактерии.  2-3 анцитруса и стадо червени неони например. При втория вариант опасността от ихтио е по-голяма. Мисля, че в 60 литрови кубове с керамичен конус ги слагат двойките в развъдниците. Там филтъра трябва да е на гъба и осветлението приглушено.
 Успех!

Неактивен nakko

• Регистриран потребител
« Отговор #3 : събота, 14 юни 2014 г., 17:46 ч. »
Благодаря доста ме ориентира не съм фен на голото дъно и ще трябва да крада идеи също правилно си разбрал че ме кефи шаренията и диви дискуси нямам намерение да гледам. За колко време 8-10 дискуса примерно в 200л аква с разнообразна храна и 2-4 пъти смяна на част от водата в седмицата ще пораснат и ще се наложи по-голям?
malomir, от София съм и засега освен Подуене не се сещам друг пазар или магазин , разбира се интересуват ме дискуси и храна за тях може и да не са от магазин, а от човек от когото са доволни хората.
Благодаря за адекватните и бързи отговори  :dance3:

Неактивен Grey

• Модератор на раздел
« Отговор #4 : събота, 14 юни 2014 г., 18:04 ч. »
 За израстване на малки дискуси до възрастни е най-добре да се гледат на голо дъно, след това правиш аквариума, който си намислил. Честите смени на водата са много важни!
 Дискусите се считат за възрастни на година - година и половина.  По-малките искат ежедневна смяна на водата и 5-6 хранения дневно. Говорим за риби с размер между 5-6.5 сантиметра.  Важно е също да не вземеш стънтнати риби( спрян растеж поради стрес, лошо качество на водата и така нататък), защото няма да станат много големи след това.
  За растеж това го копирах от един немец, който си премести фермата за дискуси в Америка и се ползва с добро име там.

2 ~ 2.5" 3 months
3 ~ 3.5" 4.5 months
4" 6 months
5" 9 months
6" 18 months
7"+ 24 months

По тази диаграма мисля, че 400 литровия идва на 12-тия месец!

Неактивен }|{opukc

• Заслужил потребител
  • Публикации: 437
  • Patience my friend !!!
    • wild discus
« Отговор #5 : сряда, 18 юни 2014 г., 20:07 ч. »
Направи си аквариума 400л и си свиркай. Не ти трябва съмп за този размер, макар, че ако го има ще е много добре. Външен филтър или вграден съмп ще ти свърши перфекна работа за този обем и налични 7-9 риби първоначално. Купи ги накуп и храни смело в началото. Аквариума си го аранжирай по твой вкус - грунд корени/клони/, растения, има много видове, които виреят перфекнто на висока температура.... в общи линии това е..
Защо хората си мислят, че животните не трябва да чувстват? Животните трябва да чувстват, че хората не мислят!
Дивите дискуси

Неактивен TribalDance

• Активен потребител
  • Публикации: 149
« Отговор #6 : вторник, 14 октомври 2014 г., 07:59 ч. »
Хубаво е да сложиш и UV лампа има и канистри с вградена лампа. Добре е да се сложи и нитратна смола във филтъра. Успех!  :D

Неактивен Wetdream

• Активен потребител -
  • Публикации: 173
  • Нас. място: Добрич
« Отговор #7 : вторник, 14 октомври 2014 г., 15:00 ч. »
Здравей и от мен!
Всеки ще ти каже много клишета(както и аз)!
Моето мнение е следното:
Направи си аквариум с вместимост 300-500 литра.
Филтрацията канистър и един аератор за въздух разпределен в двата края на аквата. Аранжирай сложи дребни рибки.След седмица пусни дискусите.
Мога да ти дам съвет за избора на дискусите: размера им да е 5-9 см, поне 10-12 риби. Препоръчвам да са от едно място и да ги сложиш на веднъж.
Вземи същата храна с която са хранени , първите 3 дни храни само 1 път постепенно увеличаваш до достигане на 6-7 пъти на ден. Разнообразието на храната е много важно запаси се с:
кайма за дискуси
замразена артемия майки
хирономус
тубифекс
суха храна Tetra Discus люспи на Tropical D-50

Неактивен Grey

• Модератор на раздел
« Отговор #8 : вторник, 14 октомври 2014 г., 15:09 ч. »
  Момчето 4 месеца не е писал как е решил да процедира, дали се е отказал и така нататък.  Виждам, че вчера е влизал, така че нека сподели.

Неактивен nakko

• Регистриран потребител
« Отговор #9 : сряда, 15 октомври 2014 г., 10:30 ч. »
Съжалявам ,че не съм писал скоро по темата за дискуси която създадох. Благодаря за информацията ще се възползвам на 100% от нея в момента в който взема решение за голям аквариум каквито са изискванията. Към момента отглеждам сини и обикновени рамирези, червени неони и 3 скаларии в 112л. аква. Имах желание да се занимавам с дискуси, но е възможно да започна работа в чужбина и не вярвам съпругата ми да се справи с отглеждането им.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.