Канистрите си имат едрата гъба отговр, както и финната в последната кошница. Махнал съм само глупавите пластмасови кръгчета от първите кошници, една на 250 модела и две на 600, дето уж са за механична филтрация на едри частици, като съм добавил от Ехеимските пре-филтри на входовете им. Няма какво повече да им добавя. Заради префилтрите са доста чисти вътре, за разлика от преди когато бе пълно блато вътре след месец работа. Префилтрите си ги чистя при всяка смяна на вода, много е лесно и удобно. Все едно имам филтри с гъба вътре.
Исках да добавя още един канистър, от класичексата им серия, 150 модела, само с гъба, но няма как да набутам тръбите през отворите на капака, запълнени са почти.
СО2 слагам по две причини - нищо че растенията са бавни и не много, просто стават много красиви, има огромен ефект с и без него. Другата е да подкиселява водата, така държа PH много стабилно. Преди ми мърдаше с 0.3 - 0.5, така и не разбрах защо и какво в аквата втвърдява водата, /подозирам грунда/. Сега се дътржи стабилно на 6.52 с хистерезис от 0.05. Това е пак по препоръка от Орлин, рибите се чувстват добре, няма предозиране на CO2, винаги е едно нивото. Без контролера, за да се достигне препоръчителната доза с пускане и спиране със светлината, както го правят повечето, всеки ден PH щеше да ми мърда с около 1.5 нагоре - надолу, те това вече дискусите ще ги съсипе.
След работа ще отида да видя сичема на живо и ако не ми хареса ще взема манадото, него поне съм го виждал вече и ми харесва много.