Дискусите при мен не са 7, 9 са...

има и много други рибки и още съм си взел.
Не мисля, че някой се заяжда в темата, не го приемай прекалено буквално. Колегите дават съвети на база практиката и да винаги е по-добре за тези риби да имат повече място.
Това не значи, че няма изключения. Случайно попаднах на тема в чужд форум, за един дискус. Съжелявам, че не запазих линка. Пича там, в Конго, режил да спаси единствения останал жив дискус от свой приятел, от доставка от Китай, на 10-на. Въпросняи дискус, бе буквално скелет с огромни очи. Чисто от жал, тъй като не гледа риби, има много красив растителен аквариум 120л скейп. Та взел рибката, променил си СО2 системат да не я отрови и почна систематично да документира как се справя. Храни я с домашна храна, риба, скариди и банани...

. Няма да повярвате, но рибката се оправи и стана уникален огромен красавец, направо за конкурс. И това сам в аквата с едно приятелче сомче по спомени. Беше му го взел за другарче.
При мен, положението бе даденост, аз не исках дискуси въобще, нито аква като цяло. Но жената настояваше и то с условие да са дискуси. Опитах да взема по-голям аквариум, имам място за 240л, но там се запече, не толкова голям и това е. Та затова съм с такъв малък. А това, че от 6 станаха 9 е друга история. До момента, със самите дискуси имам само един проблем, одрасквания по корените. На малките се оправиха и понеже само се бият, днес видях че пак единия е ударен. Тези двата се мразят на молекулярно ниво направо. Ще пусна снимки в другата тема за грунда днес, виж как е станало.
За да не съм голословен и по темата, аз бих направил следното, на твое място;
Приемам за даденост - мястото е 100см, искам да гледам дискуси с растения, няма да правя компромиси по обслужването и техниката;
Аква - 100х50х60
За грунд - манадо.
Слагам нагревател, слаб под него, от тези като кабел, примерно JBL b20, наглася се да не пречи на главното отопление или лятото, целтта е градус разлика нагоре в грунда. Най-добре с термостат.
За скейп, корени и бавни растения, тук там някое бързо, ако много ти харесва и подхожда на концепцията.
Рибите да имат място да се крият но и да плуват свободно в предната част.
Осветление, ЛЕД, с възможност за програмиране. Ако не можеш, две Т5 по 39W. При мен са такива и забелязвам, че дискусите ги дразни силната светлина. Постоянно стоят на дъното докато свети, или са из растенията, идват при мен само като знаят, че ще ги храня. В момента в който се изключи, плъзват из целия аквариум, оглеждат си, и се мотаят като цяло. При теб аквата ще е по-висока и може да се получи по-добре с такива пури.
Филтрация, ползвай си двата канистъра, които имаш, напълни ги с качествена керамика. Ако се наложи тогава ги сменяй. Аз започнах с един Ехеим 250Т и като добавих дискусите и почнах с тяхното хранене, издъхна направо. Водата всекидневно се влошаваше. Дискусите стояха посточнно точно под изхода на канистъра, където им идва почистената вода. Отне ми доста време да осъзная защо се трупат там само. Като добавих втория и зацикли, параметрите рязко се подобриха, дискусите почнаха да дремят навсякъде и това въпреки калпавия грунд, но при мен обема е по-малък и се влияе повече. Колкото по-голяма е аквата, толкова е по стабилна. Бих сложил допълнително префилтри и на двата, примерно тези на СънСън, така няма да ти се налага да ги чистиш често, а само префилтрите като смянш вода. Може и ехеимските, като мен, но тогава ще ти трябва някакъв допълнителен за механична филтрация.
СО2, с фокус дискусите, да ти вкислелява водата и държи постоянно PH, но и да подпомага растенията. Бих заложил на PH контролер, да не го мислиш много, но е скъпо удоволствие.
Едно UV на изхода на единия канистър, по-голямо, и един реактор на втория, за СО2-то.
Химия на Seachem, Prime, Stability и Pristine. Друго не.
Торове, само такива без нитрати и фосфати, течни и на хапчета ако имаш растения засадени в грунда.
Подсигури правилна циркулация на водата, да няма мъртви точки, но и да не е центрофуга вътре, потока да е посточнен и ламинарен. Ако се налага добави waver-maker-и, по-слаби, само където е нужно.
Те това е, щом те радва, действай. Направи си концепцията за аквата и разположението вътре и тогава почвай. Успех.
Ако липсваше дадеността, бих направил един аквариум, за дискуси и растения, но 200х50х60.