Автор Тема: Нова идея за аквариум на Дискуси-болната ми тема  (Прочетено 7857 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен RAKIM

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 151
 • Нас. място: Пловдив
 • Пол: Мъж
Отг: Нова идея за аквариум на Дискуси-болната ми тема
« Отговор #15 : сряда, 21 юни 2017 г., 23:12 ч. »
Абе хора,вие верно ли сте виждали дискуси само в аквариуми над 400л? Мислех да не пиша и аз но....Дискус може да достигне максимален размер и в 250л може и в 1000л,къде го измислихте и това че ако са малки трябва да са над 6??? Препоръчително да но не и задължително.Малко ли примери има на хора които си взимат 2,стават си големи риби че и чифт правят по случайност.50 -60 л на риба и най важното площ да има на аквариума,дали ти е висок 60 -70 см аквариума рибата не я бърка важен е размера на дъното.Aко имаш минимума площ,храниш добре и сменяш вода стават големи риби.Дори е препоръчително да се гледат като малки в по малък аквариум за да може да им се чисти по лесно и да им сменяш по голямо количетсво вода по лесно.До скоро даже имаше колега който си продава 250л аквариум в който гледаше 6-7 дискуса.Емануела -както съм написал дали ти е 50 см или 70 висок аквариума разлика няма,гледай площа на дъното да е максимално голяма.

Неактивен Vlad0

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 79
Отг: Нова идея за аквариум на Дискуси-болната ми тема
« Отговор #16 : четвъртък, 22 юни 2017 г., 08:36 ч. »
Дискусите при мен не са 7, 9 са... :crazy: има и много други рибки и още съм си взел.

Не мисля, че някой се заяжда в темата, не го приемай прекалено буквално. Колегите дават съвети на база практиката и да винаги е по-добре за тези риби да имат повече място.
Това не значи, че няма изключения. Случайно попаднах на тема в чужд форум, за един дискус. Съжелявам, че не запазих линка. Пича там, в Конго, режил да спаси единствения останал жив дискус от свой приятел, от доставка от Китай, на 10-на. Въпросняи дискус, бе буквално скелет с огромни очи. Чисто от жал, тъй като не гледа риби, има много красив растителен аквариум 120л скейп. Та взел рибката, променил си СО2 системат да не я отрови и почна систематично да документира как се справя. Храни я с домашна храна, риба, скариди и банани...:). Няма да повярвате, но рибката се оправи и стана уникален огромен красавец, направо за конкурс. И това сам в аквата с едно приятелче сомче по спомени. Беше му го взел за другарче.

При мен, положението бе даденост,  аз не исках дискуси въобще, нито аква като цяло. Но жената настояваше и то с условие да са дискуси. Опитах да взема по-голям аквариум, имам място за 240л, но там се запече, не толкова голям и това е. Та затова съм с такъв малък. А това, че от 6 станаха 9 е друга история. До момента, със самите дискуси имам само един проблем, одрасквания по корените. На малките се оправиха и понеже само се бият, днес видях че пак единия е ударен. Тези двата се мразят на молекулярно ниво направо. Ще пусна снимки в другата тема за грунда днес, виж как е станало.

За да не съм голословен и по темата, аз бих направил следното, на твое място;
Приемам за даденост - мястото е 100см, искам да гледам дискуси с растения, няма да правя компромиси по обслужването и техниката;
Аква - 100х50х60
За грунд - манадо.
Слагам нагревател, слаб под него, от тези като кабел, примерно JBL b20,  наглася се да не пречи на главното отопление или лятото, целтта е градус разлика нагоре в грунда. Най-добре с термостат.
За скейп, корени и бавни растения, тук там някое бързо, ако много ти харесва и подхожда на концепцията.
Рибите да имат място да се крият но и да плуват свободно в предната част.
Осветление, ЛЕД, с възможност за програмиране. Ако не можеш, две Т5 по 39W. При мен са такива и забелязвам, че дискусите ги дразни силната светлина. Постоянно стоят на дъното докато свети, или са из растенията, идват при мен само като знаят, че ще ги храня. В момента в който се изключи, плъзват из целия аквариум, оглеждат си, и се мотаят като цяло. При теб аквата ще е по-висока и може да се получи по-добре с такива пури.
Филтрация, ползвай си двата канистъра, които имаш, напълни ги с качествена керамика. Ако се наложи тогава ги сменяй. Аз започнах с един Ехеим 250Т и като добавих дискусите и почнах с тяхното хранене, издъхна направо. Водата всекидневно се влошаваше. Дискусите стояха посточнно точно под изхода на канистъра, където им идва почистената вода. Отне ми доста време да осъзная защо се трупат там само. Като добавих втория и зацикли, параметрите рязко се подобриха, дискусите почнаха да дремят навсякъде и това въпреки калпавия грунд, но при мен обема е по-малък и се влияе повече. Колкото по-голяма е аквата, толкова е по стабилна. Бих сложил допълнително префилтри и на двата, примерно тези на СънСън, така няма да ти се налага да ги чистиш често, а само префилтрите като смянш вода. Може и ехеимските, като мен, но тогава ще ти трябва някакъв допълнителен за механична филтрация.
СО2, с фокус дискусите, да ти вкислелява водата и държи постоянно PH, но и да подпомага растенията. Бих заложил на PH контролер, да не го мислиш много, но е скъпо удоволствие.
Едно UV на изхода на единия канистър, по-голямо, и един реактор на втория, за СО2-то.
Химия на Seachem, Prime, Stability и Pristine. Друго не.
Торове, само такива без нитрати и фосфати, течни и на хапчета ако имаш растения засадени в грунда.
Подсигури правилна циркулация на водата, да няма мъртви точки, но и да не е центрофуга вътре, потока да е посточнен и ламинарен. Ако се налага добави waver-maker-и, по-слаби, само където е нужно.

Те това е, щом те радва, действай. Направи си концепцията за аквата и разположението вътре и тогава почвай. Успех.

Ако липсваше дадеността, бих направил един аквариум, за дискуси и растения, но 200х50х60. 

Неактивен Tony_JB

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 185
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
Отг: Нова идея за аквариум на Дискуси-болната ми тема
« Отговор #17 : четвъртък, 22 юни 2017 г., 09:17 ч. »
Подкрепям последното мнение,като и аз сложих два префилтъра двойни на Ехайм,на двата канистъра и от тогава доста от проблемите ми се решиха.
Също така помисли от къде и какви риби ще вземеш,по възможност ги вземи от едно място наведнъж,за Дискусите визирам.
Аз като стартирах аквата я подкарах,засадих,добавих след време от най-странните към по едри риби,като последно взех Дискусите.
Преди да взема тях плавно през няколко дни вдигах по един градус температурата за да не се спихнат растенията и се получи с тях ОК.
И пак да кажа че най-вероятно няма да ти тръгнат всички,или поне при мен е така,но съм без въглероден двуокис.
Аз моите риби ги взех от човек който ги развъжда и гледа без УВ и ми се струват читави,но са доста и май скоро ще пусна обява за няколко.В началото ми казваха че по добре да купя едва ли не двойно като брой защо ще се редуцират,да ама нееее.
Въпреки че ти е ограничен обема помисли за по дребни пасажни риби и някой друг Анциструс за да обират остатъка от храна,а ако харесваш охлюви също е добре да има пак с цел оборка.
За осветление може да се консултираш с Виолета,тя прави за моя аквариум и има опит.

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
  70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

Неактивен Aronax

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 93
Отг: Нова идея за аквариум на Дискуси-болната ми тема
« Отговор #18 : четвъртък, 22 юни 2017 г., 09:27 ч. »
Благодаря за изцапването на темата ми.Мисля че има цял форум и лични в които да спамите и да си задавате различни въпроси и да се хилите на разни тъпотии.Започвам да си мисля вече,че само си губя времето да ви пиша тук ,да се опитам да ви представя идеята си и да получа мнения за нея ,които рационално да помогнат.ЯСНО МИ ЧЕ Е МАЛКА АКВАТА . АКО ЧЕСТНО ТРЯБВА ДА СИ ГОВОРИМ,НА ВСЯКА РИБА В ЗАТВОР(АКВАРИУМ) И Е ТЯСНО НЕПРИЯТНО И ПРОЧЕЕ....ТАКА ЧЕ ВСЕКИ АКВАРИУМ В КОЙТО СЕ ГЛЕДАТ РИБИ,КАКВИТО ЩЕ ДА СА СИ Е "КОМПРОМИС" КОЙТО ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС ПРАВИ ЗА ДА ИМА ГЛЕЗОТИЯ КОЯТО ДА ГЛЕДА И ДА И СЕ РАДВА.Мога да заделя място с максимална ширина 100 см дължина и височина 60 просто защото при по голяма височина няма да може да се бърка в аквата,вече ширината мога да я сложа и 60 но ще стане страшно грозно. Не е малко вода това,но не е много за тези риби. Как ще седят 2 различни акви това аз си определям,това че на някой му се струва странно си е негов проблем.Искам просто мнение от вас за всички въпроси които зададох.Субстрат,осветление,филтри и прочее....толко ли ви е трудно?!Хванахте се за едните му 50 литра по малко от "минималната норма",която сте чули и прочели някъде ,и с това се приключи.Аз имам планове и акви по 1 тон вода да правя,но сега няма място,нито финанси да станат тия неща.
За това,ако мислите да продължавате да ме критикувате за тези -50 литра и заедно с тях да определяте ,нивото ми на хъс и възможност да се справя,просто подминете темата. Vlad0 четох темата ти преди два три дни,и ми е чудно,как  си набутал 7 дискуса или повече и други риби в 180 литров. И още по ми е чудно как не изядоте вие останалите него за това,а на мен като хищни пирани се нахвърлихте за има няма 50 литра.(Vlad0 моля те не се обиждай...просто ме вбесява това поведение на хората).И щом ти успяваш да се справяш то аз с моите двойни размери ще имам много по малко проблеми. Рибите гледам оптимално да са много и 5 са си предостатъчни.Така няма да продължавам да се вбесявам на идиотизма,и ще ви подканя да говорим вече конкретно за въпросите и така нататък.Благодаря на kasl i Tony_JB за това ,че не ми се нахвърлихте.


Ти питаш и хората ти отговарят, след това се сърдиш като малко дете че някой се опитва да ти налее акъл в главата при положение, че нямаш грам опит с тези риби. Ако искаш сложи дискусите и в буркан, твоя си работа. По-скоро не знам защо ние си губим времето да ти отговаряме...

Раким: Ако прочетеш пак какво съм написал, ще видиш че съм казал че за по-малък аквариум е добре да са чифт рибите. Тези неща, които съм казал не съм си ги изсмукал от пръстите а съм ги научил от хора, които имат може би най-големия опит в България с тези риби.  :drinks:

Неактивен valentinpk

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 72
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
  • моят профил
Отг: Нова идея за аквариум на Дискуси-болната ми тема
« Отговор #19 : четвъртък, 22 юни 2017 г., 10:12 ч. »
Айде и аз да те ядосам :) Преди 2-3 години реших, че щом съм отгледал (ама повярвай "отгледал", не само направил) две деца, няма едни дискуси да ми се опрат. Истината е, че това не е за всеки. Хубави, ЗДРАВИ и що годе щастливи дискуси си искат робията и не са за всеки. Искат си и перфектната вода и обема. Да, винаги ще се намери все някой да ти каже как и в 100 може като питаш 100 човека. Ти това искаше да чуеш и водеше разговора натам - някой да се включи и да каже, айде оставете момичето (момичето!, щото ако беше момче да са те разкарали още след първия ти пост), що да не гледа и в 100, може. Това ми прилича на "Дядо ми пушеше като комин и живя 90 години - да един стар дядо без много болести(едва ли, но айде) на 1000 пушачи има". Ако си майстор на спорта и имаш години опит, може и в 100 л. да угоиш дискус, но ти прасе ли ще гледаш за колене или искаш и дискуса да се чувства добре? Да не съм груб, но някои от колегите които тук се включиха вече имат малки и кривички дискуси и това че са далеч от стандарта означава, че не се развиват добре и не се чувстват добре. А не, нищо че са грозни, аз си ги обичам. Те не са само грозни, те са недоразвити и предразположени към по-лесно заболяване. Под 350-400 л. не става. Особено за начинаещ. А как се разбира, че си начинаещ, щото се обиждаш и за това - ами много лесно - по-въпросите и разсъжденията ти.
Това е. Не напразно колегите те плащат. Дискуса не е за всеки. Конкретно моите измряха след една година без никакви проблеми. И бях натрупал вече малко опит, но нищо не успях да направя. Почнат ли веднъж, трудно се спират - един-два месеца след лечението пак се разболяват и край няма. А с другите риби проблеми нямам вече няколко години. И моите дискуси бяха доста едри - 14-15 см. и в 500 литра и с над 7000 л/час филтрация и с какво ли още не.
Ако щеш вярвай, не се заяждам. Просто виждам, че имаш нужда някой да ти го каже малко по-рязко и директно, защото смело си тръгнала да убиваш дискуси.
Поздрави!
126 литра: Апистограми и тетри

Неактивен Aronax

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 93
Отг: Нова идея за аквариум на Дискуси-болната ми тема
« Отговор #20 : четвъртък, 22 юни 2017 г., 10:39 ч. »
Айде и аз да те ядосам :) Преди 2-3 години реших, че щом съм отгледал (ама повярвай "отгледал", не само направил) две деца, няма едни дискуси да ми се опрат. Истината е, че това не е за всеки. Хубави, ЗДРАВИ и що годе щастливи дискуси си искат робията и не са за всеки. Искат си и перфектната вода и обема. Да, винаги ще се намери все някой да ти каже как и в 100 може като питаш 100 човека. Ти това искаше да чуеш и водеше разговора натам - някой да се включи и да каже, айде оставете момичето (момичето!, щото ако беше момче да са те разкарали още след първия ти пост), що да не гледа и в 100, може. Това ми прилича на "Дядо ми пушеше като комин и живя 90 години - да един стар дядо без много болести(едва ли, но айде) на 1000 пушачи има". Ако си майстор на спорта и имаш години опит, може и в 100 л. да угоиш дискус, но ти прасе ли ще гледаш за колене или искаш и дискуса да се чувства добре? Да не съм груб, но някои от колегите които тук се включиха вече имат малки и кривички дискуси и това че са далеч от стандарта означава, че не се развиват добре и не се чувстват добре. А не, нищо че са грозни, аз си ги обичам. Те не са само грозни, те са недоразвити и предразположени към по-лесно заболяване. Под 350-400 л. не става. Особено за начинаещ. А как се разбира, че си начинаещ, щото се обиждаш и за това - ами много лесно - по-въпросите и разсъжденията ти.
Това е. Не напразно колегите те плащат. Дискуса не е за всеки. Конкретно моите измряха след една година без никакви проблеми. И бях натрупал вече малко опит, но нищо не успях да направя. Почнат ли веднъж, трудно се спират - един-два месеца след лечението пак се разболяват и край няма. А с другите риби проблеми нямам вече няколко години. И моите дискуси бяха доста едри - 14-15 см. и в 500 литра и с над 7000 л/час филтрация и с какво ли още не.
Ако щеш вярвай, не се заяждам. Просто виждам, че имаш нужда някой да ти го каже малко по-рязко и директно, защото смело си тръгнала да убиваш дискуси.
Поздрави!

Напълно подкрепям колегата!!! Те много хора гледат и златни риби в колби но това не значи, че на рибите им е добре.

Неактивен geshi

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 497
 • Нас. място: Враца
 • Пол: Мъж
 • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
Отг: Нова идея за аквариум на Дискуси-болната ми тема
« Отговор #21 : четвъртък, 22 юни 2017 г., 10:43 ч. »
Айде и аз да те ядосам :) Преди 2-3 години реших, че щом съм отгледал (ама повярвай "отгледал", не само направил) две деца, няма едни дискуси да ми се опрат. Истината е, че това не е за всеки. Хубави, ЗДРАВИ и що годе щастливи дискуси си искат робията и не са за всеки. Искат си и перфектната вода и обема. Да, винаги ще се намери все някой да ти каже как и в 100 може като питаш 100 човека. Ти това искаше да чуеш и водеше разговора натам - някой да се включи и да каже, айде оставете момичето (момичето!, щото ако беше момче да са те разкарали още след първия ти пост), що да не гледа и в 100, може. Това ми прилича на "Дядо ми пушеше като комин и живя 90 години - да един стар дядо без много болести(едва ли, но айде) на 1000 пушачи има". Ако си майстор на спорта и имаш години опит, може и в 100 л. да угоиш дискус, но ти прасе ли ще гледаш за колене или искаш и дискуса да се чувства добре? Да не съм груб, но някои от колегите които тук се включиха вече имат малки и кривички дискуси и това че са далеч от стандарта означава, че не се развиват добре и не се чувстват добре. А не, нищо че са грозни, аз си ги обичам. Те не са само грозни, те са недоразвити и предразположени към по-лесно заболяване. Под 350-400 л. не става. Особено за начинаещ. А как се разбира, че си начинаещ, щото се обиждаш и за това - ами много лесно - по-въпросите и разсъжденията ти.
Това е. Не напразно колегите те плащат. Дискуса не е за всеки. Конкретно моите измряха след една година без никакви проблеми. И бях натрупал вече малко опит, но нищо не успях да направя. Почнат ли веднъж, трудно се спират - един-два месеца след лечението пак се разболяват и край няма. А с другите риби проблеми нямам вече няколко години. И моите дискуси бяха доста едри - 14-15 см. и в 500 литра и с над 7000 л/час филтрация и с какво ли още не.
Ако щеш вярвай, не се заяждам. Просто виждам, че имаш нужда някой да ти го каже малко по-рязко и директно, защото смело си тръгнала да убиваш дискуси.
Поздрави!


Евала за този пост!

Неактивен Емануела

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 54
 • Нас. място: София
 • Пол: Жена
 • -"В мен се спотайва една заразна тиха ЛУДОСТ!" -Ем
Отг: Нова идея за аквариум на Дискуси-болната ми тема
« Отговор #22 : четвъртък, 22 юни 2017 г., 13:10 ч. »
Добре. Ако направя аквата 100/60/60-360 литра ще станат ли нещата или пак не става? :hmm:Неактивен discusfen

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 270
 • Пол: Мъж
 • За контакти: 0893583724
Отг: Нова идея за аквариум на Дискуси-болната ми тема
« Отговор #23 : четвъртък, 22 юни 2017 г., 13:38 ч. »
До някъде е правилен размера на аквариума 90см. но за този размер отговаря осветление т5 39 вата. По малкия аквариум не ,че не може да се гледат но грижите ще са повече.Имал съм възможноста да гледам повече от двайсе големи дискуса и агресивноста не е такава каквато си мислите.Напротив там не се образува постоянна връзка в повечето случаи  една женска хвърля и заедно с нея още три мъжкара оплождат хайвера и малки са се люпили

Неактивен asito

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 433
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
  • Моите аквариуми
Отг: Нова идея за аквариум на Дискуси-болната ми тема
« Отговор #24 : четвъртък, 22 юни 2017 г., 18:26 ч. »
Според американски форум за дискуси,в 200л може се гледат между пет и десет дискуса с размер 12.5см всеки.Ето линк с таблица
http://www.clcdiscus.com/discus-fish-care/caring-for-your-discus/fish-tank-setup-size/
Има и мн други форуми и сайтове с подобна информация,който иска да търси в нета.
Тука много хуманност,много нещо.Пресечени риби за месец гледане,грозници в аквариума и други небивалици.Нещастни риби,ридаещи и оплакващи жалкото си съществуване...
Първо 99.9% от дискусите се гледат за удоволствие ,а не за изложби,второ има измислени нитратни смоли за които не са чували,както и фосфат ремувъри,та който желае да си ги ползва при нужда.Трето това че някой не е могъл да отгледа дискуси в 500л по една или друга причина,не означава,че друг няма да може в 100л.
Малко в повече почна ми идва всичко.На мен човек дето ги въди от 30г ми каза че в 250л и десет дискуса мога да отгледам,здрави и щастливи,весели и засмяни,посрещащи с усмивка всеки нов ден и т.н.,а тука някой се опитал да ги гледа и се изказва,сякаш 50 години само с това се е занимавал.

Неактивен RAKIM

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 151
 • Нас. място: Пловдив
 • Пол: Мъж
Отг: Нова идея за аквариум на Дискуси-болната ми тема
« Отговор #25 : четвъртък, 22 юни 2017 г., 19:11 ч. »
Емануела - размера е супер но аз бих го направил 55 висок даже 50 за по лесно обслужване.60см височина не ти върши никаква работа,освен това ако искаш растения по нисък по добре.

Неактивен Aronax

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 93
Отг: Нова идея за аквариум на Дискуси-болната ми тема
« Отговор #26 : четвъртък, 22 юни 2017 г., 20:03 ч. »
Asito, ти можеш и 50 дискуса да гледаш в 250 литра. Това не значи че на рибите ще им е добре. Ще трябва и да сменяваш вода на всеки 2 часа и т.н. Като пуснеш някой корен вътре и набучкаш няколко по-едри марули колко място остава за рибите... То в американския сайт, който даде пише че трябва да сменяваш вода всеки ден. Ти правиш ли го? Да не коментирам, че ако дискуса е 12.5 см и е възрастна риба със сигурност е пресечена. Рибата расте според размера на аквариума, като ги нагъчкаш в един малък аквариум никога няма да порастнат до пълен размер, ще са стресирани и ще трябва да се молиш да не се оформи чифт, че тогава в аквариума ще стане компот. Другото което е както ти се изрази, рибите ги взимаш за да им се радваш... за мене не е радост да им сменям вода всеки ден и да гледам проскубани и криви риби. А човека, който ти го е казал това може сам да се досетиш защо ти го е казал. Не забравяй, че тези хора са на първо място търговци.  ;)
Понеже много вярваш на американските сайтове, иди в симплидискус и ги питай в 200 литра колко възрастни риби може да гледаш и после нека пак коментираме.

Неактивен Емануела

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 54
 • Нас. място: София
 • Пол: Жена
 • -"В мен се спотайва една заразна тиха ЛУДОСТ!" -Ем
Отг: Нова идея за аквариум на Дискуси-болната ми тема
« Отговор #27 : четвъртък, 22 юни 2017 г., 20:14 ч. »
Asito, ти можеш и 50 дискуса да гледаш в 250 литра. Това не значи че на рибите ще им е добре. Ще трябва и да сменяваш вода на всеки 2 часа и т.н. То в американския сайт, който даде пише че трябва да сменяваш вода всеки ден. Ти правиш ли го? Да не коментирам, че ако дискуса е 12.5 см и е възрастна риба със сигурност е пресечена. Рибата расте според размера на аквариума, като ги нагъчкаш в един малък аквариум никога няма да порастнат до пълен размер, ще са стресирани и ще трябва да се молиш да не се оформи чифт, че тогава в аквариума ще стане компот. Другото което е както ти се изрази, рибите ги взимаш за да им се радваш... за мене не е радост да им сменям вода всеки ден и да гледам проскубани и криви риби. А човека, който ти го е казал това може сам да се досетиш защо ти го е казал. Не забравяй, че тези хора са на първо място търговци.  ;)
Понеже много вярваш на американските сайтове, иди в симплидискус и ги питай в 200 литра колко възрастни риби може да гледаш и после нека пак коментираме.

Чудя се единсквено защо превърнахте темата ми в един спор кое е по от другото. Дадох размер Аронах 100/60/60 .Вместо да кажеш става ли ти седиш и си защипал като сом краставица,спора в какви литри дискуси се гледат. Ясно е че трябва да са големи аквите ,но не можеш да задължиш никой да спазва определена норма. Ай наздраве :drinks:Неактивен Aronax

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 93
Отг: Нова идея за аквариум на Дискуси-болната ми тема
« Отговор #28 : четвъртък, 22 юни 2017 г., 20:24 ч. »
Чудя се единсквено защо превърнахте темата ми в един спор кое е по от другото. Дадох размер Аронах 100/60/60 .Вместо да кажеш става ли ти седиш и си защипал като сом краставица,спора в какви литри дискуси се гледат. Ясно е че трябва да са големи аквите ,но не можеш да задължиш никой да спазва определена норма. Ай наздраве :drinks:

Ама никой не те задължава да правиш каквото и да било. Казах ти, ако искаш и в буркан ги гледай... твой си е проблема. После обаче да няма теми от сорта "защо риПката ми умря". Хората ти дават съвети, ти мислиш че зе заяждат с теб. Троши си главата, ако искаш и китове пусни в тоя аквариум.

Неактивен Емануела

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 54
 • Нас. място: София
 • Пол: Жена
 • -"В мен се спотайва една заразна тиха ЛУДОСТ!" -Ем
Отг: Нова идея за аквариум на Дискуси-болната ми тема
« Отговор #29 : четвъртък, 22 юни 2017 г., 20:33 ч. »
Ама никой не те задължава да правиш каквото и да било. Казах ти, ако искаш и в буркан ги гледай... твой си е проблема. После обаче да няма теми от сорта "защо риПката ми умря". Хората ти дават съвети, ти мислиш че зе заяждат с теб. Троши си главата, ако искаш и китове пусни в тоя аквариум.

 Ти май четеш само това дето ти харесва от 5 поста насам че и повече те питам обем 100/60/60-360литра става ли ти седиш и продължаваш на луд да се правиш. И ке ядосвам на това че седиш и в моята тема спориш с колегите за това какъв обем как и защо бил.Премести темата някъде другаде и спори с колегите колко искаш. Та ще кажеш ли накрая размера става ли или пак ще кажеш ,да си гледам рибите в буркан. :grin: Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.