Здравейте,
преди 7 дни получих 19бр. - 6см. дискусчета внос от Сингапур. Преди да задам въпроса, който ме вълнува искам да уточня, че преди2,3 години съм гледал дискуси и съм наясно с капризите на тези риби. Аквариума е около 650л. вода с 2бр. външни филтри, 18W УВ стерилизатор и аератор. РН е 6.5 и 050 ррм.
Забелязах, че две, три от рибките ( червено малборо) почерняха много, все едно съм ги изпуснал в кофа с въглища за огрев. Не само по главата, но и по цялото тяло.
Въпроса ми е, ако след като стреса им премине и свикнат с обстановката, дали ще се изчистят изцяло и ще заприличат на останалите риби, или веднъж появило се това почерняване не може да изчезне?
Всички риби се хранят много настървено и са с плътни кафяви изпражнения. Въпросните вече "черни" дискуси в никакъв случай не са стресирани от останалите, дори е обратното - след като се нахранят - те гонят много агресивно всички останали. Храня със замразена артемия майки, тетра дискус и домашна кайма. Фона на гърба на аквариума е черен, но със същият фон съм гледал и предишните ми дискуси и не съм имал проблеми с мимикрия. Грунда е бял кварц.
П.П. В момента правя профилактичен курс с флажил, също и храня с медикаментозна храна. Промяна в поведението на рибките няма, хранят се плуват бият се постоянно ...