AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Аквариуми => Химия и физика => Темата е започната от: sensodine на събота, 16 юни 2012 г., 14:18 ч.

Заглавие: Въпрос относно вода
Публикация от: sensodine на събота, 16 юни 2012 г., 14:18 ч.
Колеги, искам да попитам някой има ли опит със омекотяване на водата със торф и как точно става самата процедура.Понеже тук в Варна водата е по-твърда а на дискусите това не им понася искам да знам има ли ефект от нещо подобно.Ако няма ефект моля да ми кажете за препарати с който се постигат нужните параметри на водата за дискуси.Предварително благодаря.
Заглавие: Отг: Въпрос относно вода
Публикация от: Миро на събота, 16 юни 2012 г., 19:02 ч.
Колега, не ти трябва торф.Това е повече от безсмислено.Ако сложиш торф в филтъра или аквариума, трябва да следиш параметрите и следователно при смени на вода да гледаш водата да е със същите параметри.В противен случай се досещаш, че pH-то започва да се променя, което само по себе си е доста по-страшно за дискусите.
Добър начин за омекотяване е използването на осмозна вода. Раким ще си взема система.Ако искаш свържи се с него за да ти обясни какво точно иска да направи.
Лично моят съвет е да стоиш на страна от торфа.Няма смисъл.
Много по-добре е дискусът да привикне към дадено pH, от колкото постоянно да го променяш....
Както казват експертите Дискусът се адаптира, но трябва да има към какво да се адаптира.
Заглавие: Отг: Въпрос относно вода
Публикация от: dgrn на събота, 04 април 2015 г., 11:59 ч.
На мен също ми е интересно дали някой е ползвал торф за дълго време. Да сподели, интересно е . Скоро гледах един клип на аквариум с торбичка торф , в самия аквариум, с хубави скъпи риби. Има начин, да се намали и задържи Ph но малко хора го направят.