... да не се случи нещо както с крушките с нажежаема жичка, след година две да изчезнат от пазари и да им се спре производството.
В близките години това няма да се случи. Луминесцентните лампи са много по-ефективни от лампите с нажежаема спирала, поне 4-5 пъти. След като премахнем нажежаемите лампи, ще се "нахвърлим" срещу халогенните, а след 10-15 години на пазара, пък и вкъщи, ще доминира светодиодното осветление. Но дотогава има време.
По-новите лампи са Т5, те са по-усъвършенствани в сравнение с Т8, с по-малък диаметър на тръбата, а същевременно по-мощни като излъчван светлинен поток. Т5 се произвеждат в 2 различни стандарта - HE (High Efficiency) и HO (High Output). Първите се ползват основно за офис-осветление, а вторите са за по-специални приложения. Общото между двата стандарта са размерите на лампите - 549, 849, 1149 и 1449 мм. Разликата е в мощността и светлинния поток. Мощностите на лампите Т5 НЕ са 14, 21,28 и 35W, а на НО - съответно 24, 39, 54 и 80W. Има и междинни мощности, те се ползват рядко.
Лампите Т5, които ползваме в акваристиката, са от по-мощните НО, макар че например Евгени Младенов ползва лампи 28W - HE - и твърди, че незаслужено ги подценяваме. Аз съм склонна да му вярвам не само заради богатия му опите в отглеждането на аквариумни растения, а и защото има логично обяснение. Тези лампи губят по-малко енергия във вид на топлина и, снабдени с добри рефлектори, са доста ефективни. Истинският проблем е, че няма производство на специализирани лампи НЕ за аквариуми.
Пак се увлякох, моля да ме извините.