Автор Тема: Аквариума на LekoBaceLeko  (Прочетено 8263 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен LekoBaceLeko

• Активен потребител
  • Публикации: 44
  • Нас. място: Велико Търново
Аквариума на LekoBaceLeko
« : сряда, 15 юли 2015 г., 19:24 ч. »
Здравейте.
От известно време се спотайвам по ъглите и тъмните кътчета на форума, но днес се престраших да ви представя най-най-новото си начинание. Поради причината, че съм пълен "лаик" в дадената област приемам критики и препоръки но искам да отбележа, че "Началника" изигра огромня роля във визията на аквариума.
Замисълът на аквариума трябва да е за африкански видов аквариум пълен със мБуна представители.
А самият аквариум е с размери 45/56/130 (ш/в/д) с приблизителен обем около 321 литра. Стъпил на шкаф изработен от кутия желязо с размери 50/50 мм с дебелина 3мм и облечена с ПДЧ без гръб ( за по лесно и удобно обслужване и прекарване на всичко необходимо).
Филтрацията е съсредоточена в един съмп с размери 42/11 и използва цялата височина на аквариума, от около 55см, разположен в задния десен ъчъл. Самият съмп е разделен на 4 отделения като в 1-вото с размер 10/10 и 2-рото с размер 6/10  се помещава гъба, а в 3-тото с размер 10/10 е разположена мрежа със сипоракс - около 3 литра към момента, но има и още място. В последното отделение е разположена помпа с дебит 2000+ л/ч със 2 извода и нагревател.
Декорацията е 15-20 кг пясък и около 60-80 кг камък.
Осветлението е изпълнено с 2 пури 865 на размер 120см със електронно запалване, като към момента мисля да ползвам само едната. Самото осветление е облечено със Пено PVC на форекс и е закъчено на тавана с куки.
До старта остават последни метри но се появи проблем с тръбите на помпата и не мога да стигна до решение. Също така имам лееека липса на зарибителен материал  :-[

Предварително се извинявам на "критиците" за замазаното стъкло и светкавицата. Любител съм а и е топло :)
Melanochromis Maingano
Metriaclima lombardoi
Pseudotropheus sp. "Acei" Luwala
Metriaclima OB

Неактивен geshi

• Активен потребител
  • Публикации: 1 522
  • Нас. място: Враца
  • Ъ ъ ъ кво пипнах,че тръгна?
Отг: Аквариума на LekoBaceLeko
« Отговор #1 : сряда, 15 юли 2015 г., 20:21 ч. »
Какъв е проблема с тръбите? Риби ако искаш мога да ти препоръчам от кой да си поръчаш (на лично). Аквариума ти е с почти същите размери като моя, а и камъните са подобни. Сложил ли си подложка под тях? Какви по точно мбуна ще гледаш, решил ли си и колко? Едната лампа ще ти е достатъчна, а ако ме слушаш добави още една Gro Lux тези дето са за растения (розовите), цветовете на рибите стават много по наситени.
Успех с африканците  :up:

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #2 : сряда, 15 юли 2015 г., 20:48 ч. »
Аквариумът изглежда добре за Мбуна. Аз бих им осигурил още малко укрития и не бих залагал само на плоски камъни, но и така е добре, особено щом шефът у дома го харесва естетически.  :drinks:
А GroLux наистина не светят силно (поне във видимия спектър), но добре подчертават цветовете на малавийците.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен LekoBaceLeko

• Активен потребител
« Отговор #3 : сряда, 15 юли 2015 г., 20:51 ч. »
Благодаря и на 2-ма ви.
Оригиналните дето бяха с помпата се вадят от щуцерите, а проблема е че самите щуцери са леко заляти със силикон за към съмпа. Трябва да взема малко шлаух и със опашки да пристягам но за целта ми трябва един шуцер в повече за да меря
А рибите са от тея 2-рите в подписа ти - оригиналния модел, не селекцията. Само и единственно, ако са подрастващи повечко бройки и като съзреят да се пресеят момчетата. Подложка има под камъните, първоначално мислех да слагам 3 мм, която ми остана от паркета, но случайно намерих на работа нещо подобно само, че с дебелина от около 8-9 мм - а бе направо си отива към 1 см :) та от нея съм сложил и където има нужда да се нивелира по няколко слоя. Камъните не ги помня как им е заглавието, а и не мога да намеря бележката. Като се намокрят потъмняват.
А за лампите не е окончателно това. Просто нямаше 120-ка в магазина и реших като го напълня да пробвам със 60-тиците от холандеца. Там има разнообразие от лампи, и ако ми хареса комбинацията тогава да си поръчам съответната.
Отворен съм за предложението на geshi, когато има възможност.

ПП
Аз бях само инструмент в ръцете на "Началника" :)
Melanochromis Maingano
Metriaclima lombardoi
Metriaclima OB

Неактивен trifon ynev

• Активен потребител
  • Публикации: 200
  • Нас. място: Раднево
« Отговор #4 : четвъртък, 16 юли 2015 г., 14:53 ч. »
Добро начало!!!!!!

Неактивен LekoBaceLeko

• Активен потребител
« Отговор #5 : петък, 17 юли 2015 г., 22:01 ч. »
Така днес 17.07.2015 ден 1-ви.
Чист обем вода 250 литра.
И първият проблем на лице. Помпата се оказа наистина леко по-силна от колкото трябва и оставаше на сихо. Решение на проблема бе премахване на едно от 5-те парчета гъба намиращо се във 2 рото отделение и част(грубо половината) от керамиката.
Снимки ще кача утре или Неделя за да може малко да се темперира водата(стъклото е изпотено) и да изчисти мехурчетата.
Вмомента няма спад на нивото на водата при помпата. Решението е или да остане така или да търся някакви кранове за да намаля дебита. Някой по-опитен, ако може да сподели дали около 1,5 литра керамика и 4 парчета гъба с размер 10/3 см по цялата височина са достатъчни и с какво бих могъл да запълня празното място от извадената гъба, ако е необходимо.
Melanochromis Maingano
Metriaclima lombardoi
Metriaclima OB

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #6 : събота, 18 юли 2015 г., 00:01 ч. »
По-добре да оставиш повече керамика, отколкото гъба за цихлидарник. Литър и половина за 250 литра вода ми се струва нищо, като количество. Ако трябва да вземи помпа с по-малка мощност или просто намери начин да регулираш силата на сегашната помпа, но върни керамиката. Все нещо трябва да измислиш. Има сума и видове кранове, все нещо би трябвало да се окаже подходящо за твоя случай. Съвет не мога да дам, защото не ти знам системата просто.

Неактивен geshi

• Активен потребител
« Отговор #7 : събота, 18 юли 2015 г., 06:34 ч. »
Направо смени помпата с някоя 1000/1200л, защото като почнат да цапат рибите ще трябва да го чистиш всяка седмица, а целта на съмпа е точно обратното. Каква гъба използваш?

Неактивен LekoBaceLeko

• Активен потребител
« Отговор #8 : събота, 18 юли 2015 г., 08:09 ч. »
И аз мислех за идеята с крановете, но снощи към 22:00 нямаше просто от къде да взема. Затова решението бе премахване на пълнеж от съмпа, за да мога да оставя да върти водата без притеснение. А тази сутрин сипах малко керамика. Оказа се че няма разлика и реших да експериментирам. Проблема според мен се оказа прекалено многото гъба. Понеже ползвам цял лист с размери 50/50 см, разделен на 5 бр. по този начин ползвам цялата височина и до колкото установявам нагледно проблема е в отстоянието на стъклото гъба/керамика от дъното(демек м/у 2 и 3 отделения) по спомен мисля че е около 5-6 см. Когато пусна гъбато до дъното помпата празни отделението си, а когато го изкарам 15+ см няма проблем. Тук обаче идва и въпроса дали не съм претъпкал пълнежа и от там да не може да мине водата.
Решението за тези почивни дни и днес е да сипвам керамика докато не свърши и да вадя гъбата, ако се налага.

ПП
Голяма грешка да сипвам сипоракса до мрежата :) не е фатално ,но ще се наложи да по плувам за да го извадя :)
Melanochromis Maingano
Metriaclima lombardoi
Metriaclima OB

Неактивен LekoBaceLeko

• Активен потребител
« Отговор #9 : събота, 18 юли 2015 г., 09:05 ч. »
:)
Melanochromis Maingano
Metriaclima lombardoi
Metriaclima OB

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #10 : събота, 18 юли 2015 г., 15:56 ч. »
Според мен не сменяй помпата - 2000 л/час е добре за 250 литра с малавийци. Цецо те е насочил много правилно - махни дунапрена и сложи повече керамика. 1,5 литра е нищо.
А какъв точно ти е проблемът с дебита и защо те притеснява? Колкото повече течение, толкова по-добре. При мен в 730 литра работят 3 канистъра с общ дебит над 6000 л/час, 4 вътрешни филтъра с 5000 л/час и понеже това ми е малко, добавих уейвмейкър 15000 л/час. Не виждам как 2000 л/час ще е много за 250 литра. Според мен дори е недостатъчно. :)
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен geshi

• Активен потребител
« Отговор #11 : събота, 18 юли 2015 г., 16:15 ч. »
Проблема на колегата е, че остава на сухо помпата и ще трябва да чисти съмпа постоянно. От опит знам, че със съмп на 10см широчина с толко силна помпа ще бере ядове.

Неактивен LekoBaceLeko

• Активен потребител
« Отговор #12 : събота, 18 юли 2015 г., 20:17 ч. »
Според мен не сменяй помпата - 2000 л/час е добре за 250 литра с малавийци. Цецо те е насочил много правилно - махни дунапрена и сложи повече керамика. 1,5 литра е нищо.
А какъв точно ти е проблемът с дебита и защо те притеснява? Колкото повече течение, толкова по-добре. При мен в 730 литра работят 3 канистъра с общ дебит над 6000 л/час, 4 вътрешни филтъра с 5000 л/час и понеже това ми е малко, добавих уейвмейкър 15000 л/час. Не виждам как 2000 л/час ще е много за 250 литра. Според мен дори е недостатъчно. :)

Аз не си спомням да съм казвал, че имам проблем с течението.
Първоначално проблема беше, че не можеше да минава достатъчно през пълнежа и помпата оставаше с хазартно ниско ниво вода. Дори и на сухо не може да остане.
След разбутването днес и цял ден циклене гледам няма проблем. Няма гафове докато ме е нямало :) което е най най-важното :)
Тея дни ще взема още малко керамика да се донапълни до горе отделението и си остава така. А ако има проблем със затлачването както каза geshi ще му мисля когато се появи :) А в момента като го гледам дори не се забелязва, че има и грам течение. Единственно ме притеснява че по повърхността има прашинки от камък, пясък и от самото помещение което си се върти и то не кой знае колко силно. Та притеснението ми е дали ще се изчисти това нещо или трябва да го обирам някак. Скоро не съм стартирал и не помня какво беше.
И друго искам да попитам по-знаещите. Как мога да хвана жив Анциструс в много залесен аквариум без да начупя растенията :) Малко са ми в повече и започват да ми ровят нивата :) И дали могат да съжителсват със избраната цихлида.
Melanochromis Maingano
Metriaclima lombardoi
Metriaclima OB

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #13 : неделя, 19 юли 2015 г., 02:26 ч. »
Пробвай с 2 кепа. С единия гониш към другия, който е неподвижен. Не би трябвало да има проблем с хващането на анцитруси. . Или сложи едно малко парче краставица най-отпред и изчакай анциструва да го захапе и тогава действай. Ако имаш нерви, ела да хванеш атерина в залесен аквариум, да видиш ти! :)

Неактивен LekoBaceLeko

• Активен потребител
« Отговор #14 : неделя, 19 юли 2015 г., 07:55 ч. »
Нямам благодаря :)
Melanochromis Maingano
Metriaclima lombardoi
Metriaclima OB

Aqua World 55 Astario