Автор Тема: Здравейте, аз съм новак ;)  (Прочетено 1898 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Ilona Ivanova

• Регистриран потребител
  • Публикации: 9
Здравейте, аз съм новак ;)
« : петък, 08 март 2019 г., 19:41 ч. »
Здравейте,
аз съм абсолютен новак в акваристиката. Дали съм се справила добре...

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 436
  • Нас. място: Варна
    • Моите аквариуми
Отг: Здравейте, аз съм новак ;)
« Отговор #1 : петък, 08 март 2019 г., 21:55 ч. »
Може малко по-добре :)
Напълни го до горе,прочети кои риби са съвместими,скалариите като пораснат няма да се събират в аквариумчето,махни делвите,грунда е едър,сложи3-5мм,фона товари очите,сложи едноцветен,камъка изглежда варовиков-втвърдява водата-смени го.Растенията ти на преден план са за заден план,т.е.стават големи.

Неактивен Ilona Ivanova

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : петък, 08 март 2019 г., 23:38 ч. »
Мда....фона беше прибързан, но ще го сменя с друг. Камъка не е варовиков. Вярно че май не прецених растенията....сега като са се хванали....едва ли мога да ги местя....или не е проблем....? Водата утре ще я оправям като цяло...малко се поизпари, но пък се справих с първото си ихтио и не бях сигурна докъто ги лекувам дали да им подменям водата....Нямам познати с аквариуми и импровизирам....но пък рибките си съжителстват добре, не се гонят, не се дразнят, всяка си има местенце и си обикалят, спокойни са.....знам ли

Неактивен naskobe

• Активен потребител
  • Публикации: 138
  • Нас. място: Враца
  • Сички добри джедаи се бият със сини мечове
« Отговор #3 : събота, 09 март 2019 г., 08:16 ч. »
Здравей, и добре дошла. Съгласен съм с колегата за рибките още са малки и всичко е ок, но бързо ще пораснат и нещата ще се променят. За интериора нещата са много индивидуални ако така ти харесва всичко е точно.
350 л. Rainbowfish

Неактивен asito

• Активен потребител
    • Моите аквариуми
« Отговор #4 : събота, 09 март 2019 г., 10:13 ч. »
Ако си тествала камъка с оцет и не шупти не е варовиков.След завършване на лечение трябва да се смени над 50% вода и да се сложи активен въглен да пречисти водата.Но това зависи от използвания медикамент,обикновено е описано в инструкцията за употребата му.

Неактивен Ilona Ivanova

• Регистриран потребител
« Отговор #5 : събота, 09 март 2019 г., 12:20 ч. »
Ами имам още 1-2 дена за капане, по рибките няма нищо вече....то имаше само по двете плати...едната умря....другата вече е ок. Но трябва тези дни да им подменям водата, имам сифон...още е нов...прочетох статията за подмяна на вода....незнам защо ми е притеснено да не ги убия......взех да ги харесвам......Относно подредбата със сигурност има какво да се промени, но ще търпи разни леки корекции със времето. Като цяло мисля че се движа в правилна посока...поне се надявам....

Неактивен asito

• Активен потребител
    • Моите аквариуми
« Отговор #6 : събота, 09 март 2019 г., 13:32 ч. »
Добре се движиш :)

Неактивен trey

• Активен потребител
  • Публикации: 23
« Отговор #7 : събота, 09 март 2019 г., 16:05 ч. »
......Относно подредбата със сигурност има какво да се промени, но ще търпи разни леки корекции със времето. Като цяло мисля че се движа в правилна посока...поне се надявам....

Това е част от насладата в акваристиката: постепенно да реализираш новите идеи, които ти идват наум и да виждаш как с всяка промяна аквариума ти става все по хубав.

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 777
« Отговор #8 : събота, 09 март 2019 г., 18:02 ч. »
Бетата ви и единият скалар, имат ли вече вражда по между си? Питам, понеже от първата снимка придобивам такава, да го кажем привързаност.

Неактивен Ilona Ivanova

• Регистриран потребител
« Отговор #9 : събота, 09 март 2019 г., 19:59 ч. »
Здравей,
ами никой с никой няма вражда. Сега като погледнах снимката малко така изглежда. Но просто са били в момент да се разминат. Бетите и двете са женски, не исках мъжка, въпреки че са красиви, понеже от магазина ме предупредиха че може да стане гонитба и аз се отказах.  Даже не се забелязват една друга....поне засега е така, дано не се променя положението, щот много се разтройвам. Всъщност бетите много гонеха двете ми молинезии в началото.....въпреки че бетите са последните заселници. Молинезийките умряха.....незнам защо...мистерия е за мен....но откакто ги няма цари спокойствие.

Неактивен Grasil

• Активен потребител
  • Публикации: 47
« Отговор #10 : събота, 09 март 2019 г., 21:55 ч. »
Вероятно са умрели от стреса , наложен им от бетите  :hmm:

Неактивен Ilona Ivanova

• Регистриран потребител
« Отговор #11 : събота, 09 март 2019 г., 22:32 ч. »
Много гадно ако с станало така....много тъпо ми стана като ги намерих...
Сега пред мен е предизвикателството с подмяна на водата....опасявам се да не нарушава крехката среда която съм създала.....и да не стресирам рибоците. Инъче си имам стартов препарат и един който е с полезни бактерии...на Dajana са, но такива има в магазина.....
Колкото повече чета в нета и много се обърква какво е правилно и какво не.....

Неактивен asito

• Активен потребител
    • Моите аквариуми
« Отговор #12 : събота, 09 март 2019 г., 23:29 ч. »
Едно от най-хубавите неща,които могат да се случат на рибите е смяната на вода :)Новата вода трябва да е темперирана като източената или поне да е близо до нейната температура,това при по голяма смяна,да кажем над 20%.Хубаво е да е престояла 24 часа за да няма хлор.Ако няма как да престоява,то има анти хлорни препарати,аз ползвам seachem prime,най-икономичен,евтин и освен хлор и хлорамин,отстранява и тежки метали и амоняк.Може и директно от чешмата да се слага,без подобрител за вода,но не е препоръчително.Ако смяната на вода е до 20% става,но ако е повече по-добре да се сложи препарат.Някой път ВиК ни изненадват със стабилна порция химикали,особено след профилактика или авария.
Полезните нитрифициращи бактерии са в грунда и филтрите,така че не се притеснявай,че ще нарушиш азотния цикъл.Колкото по-често сменяш вода,съобразено с горните условия,толкова рибите ти ще са по щастливи :) Аз на моите сменям 60-80% вода ,два пъти седмично.По принцип най-добрата смяна  е честата и по малка,примерно всеки ден по 10-20 процента,но става робуване.Та веднъж седмично или пък два пъти,сменяй поне 30%.Зависи и какви и колко  риби гледаш.Ако цапат много(златни,дискуси) над 50% смяна минимум веднъж седмично.Ако са живородки веднъж седмично,ако са неонки може и на две седмици,че и по-рядко.Зависи и дали е добрата филтрацията.Колкото е по-добра,толкова по-рядко може да се сменя вода,но това трябва да е съобразено с обема вода и нитратите които се натрупват.Няма точна формула за смяна на вода,всеки аквариум е индивидуален,но общото е ,че колкото по честа е смяната и по-голямо е смененото количество вода,толкова по-добре се чустват рибите.Има частни случаи(цихлиди някои),които не се радват много на голяма смяна,но това е свързано щото твърдостта на сменената вода е различна,както и друг частен случай -ако се поддържа различно пх в аквариума от чешмяната вода.Но ако аквариумната  вода е със същите параметри като чешмяната-няма проблеми.Май по-изчерпателен не мога да бъда.

Неактивен Ilona Ivanova

• Регистриран потребител
« Отговор #13 : неделя, 10 март 2019 г., 08:09 ч. »
Мда, напълно те разбрах.
Благодаря ти. Подготвила съм си 2 кофи и действаме.
За да съм по спокойна ще им сложа от препаратчето за хлор и прочие.
Изглеждаше ми голям аквариума....70л, сега мисля че е малък, затова ще подменя 30% -40% за да видя и аз как ще се справя, като съм по уверена, ще подменям повече. Рибките са 2 скаларии, две женски Бети, една плата, и четири рибки които не мога да им запомня името...трице...нещо си.....от магазина казаха че са хибридни в различни ярки цветове са.....два сома тъмни на точици и още 2 бели,по малки. Доста са за този аквариум май....но две ми ги подариха и нямаше как да ги оставя.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.