Здравейте,
Не съм писал от много време в профилът си защото известно време не се занимавах с акваристика, но кактознаете, влезне ли ви веднъж това хоби под кожата, спасение няма.
Ето какво се случва при мен. Аквариумът ми е същия 80/35/40, 112 литра обем, реално 90-100 литра вода.
При едно местене, наното ми се счупи, но за това по-надолу в поста. В продължение на близо година седях и гледах празният аквариум и се чудех в какво да го превърна. Реших да се върна в първи клас, така да се каже, и да го направя за живородки. Речено, сторено и започна подготовката.
Купих 5 кг JBL aqua basics plus и върху него 5кг JBL Mando, като идеята ми беше да има доста бързо растящи растения. Отсега искам да кажа, че поради динамичното ми ежедневие старта на аквариума беше в един следобед и затова нямам снимки от този момент.
Старирах аквариума и засадих растенията. Растенията са спираловидна валиснерия за която ще задам едно въпросче по-надолу, анубиас нана, егерия, криптокорина уендити, микрозориум (знам че трябва да се прикрепи към нещо като анубиаса и на снимката изглежда все едно е засаден, но реално е вързан към камък, който съм зарил в субстрата да не се вижда) както и едно растение, на което не помня името, но тук вие ще помагате, увериха ме че е лесно и вързо растящо ( това което е в ляво отзад). След 3 седмици почнах да добавям и обитателите, които към този момент са десетина гупи, 4 молинези, 4 плати, 5 анцитруса и 3 калихта, които бях дал на отговорно отглеждане и са си с мен от край време. Леко пренаселен е знам, но няма да добавям повече риби и като се роди нещо, го давам на един квартален зоомагазин, веднага щом е достатъчно голямо.
Естествено всичко не мина гладко, забелязах че листата на валиснерията се разпадат в горният си край. Осветлението ми е 2х18w oceanic star и oceanic flora допълнени от метър и половина неутрално бяла диодна лента. Веднага взех от топчетата на JBL, сложих от тях в корените на валиснерията и лриптокорината, защото те са с развита коренова система, и счупих едно топче на две като го сложих под листата на анубиаса върху корените му. Седмично сменям по 25-30 литра вода всяка събота, като добавям по 1 мл от течния тор на JBL. По мои сметки трябва да добавям повече, но ме е страх да не завъдя всякакъв цвят водорасли, а това е зло, което за момента избягвам умело. При старта светех по 6 часа, които постепенно увеличих на 8. Филтрацията е tetra text ex600 и един малък вътрешен 200л/ч, който подготвям да е в едно нано проекте, което ще стартирам и за което ще пиша скоро. Ами това е май за сега. Ще се радвам на всякакви положителни и отрицателни критики и съвети от ваша страна. Прилагам снимка да видите до къде съм я докарал, като предварително се извинявам, ако има нещо в писането, но пиша от телефон и е леко трудно. Качвам снимки и на проблема с валиснерията, моля кажете какво мислите по въпроса.
Вечно ваш, Атанас Велчев