Автор Тема: дайте съвет относно съжителство на килита  (Прочетено 3637 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен JIX

• Активен потребител
  • Публикации: 663
  • Нас. място: Стара Загора
дайте съвет относно съжителство на килита
« : неделя, 12 февруари 2012 г., 12:51 ч. »
Понеже си търся нова тръпка в акваристиката, а пък нищо не разбирам от килита......я разбиращите килифенове да си кажат мнението дали ще могат да съжителстват в гъсто залесен 100л. аквариум 3-4 чифта от следните килита - Nothobranchius rachovi Beira,   Aphyosemion australe orange ,Simpsonichthys santanae , Pseudepiplatys annulatus.....

Неактивен nihi79

• Активен потребител
  • Публикации: 234
  • Нас. място: гр.София
Отг: дайте съвет относно съжителство на килита
« Отговор #1 : неделя, 12 февруари 2012 г., 16:12 ч. »
Добре си се насочил към килитата! :)

Личното ми мнение е ,че в 100л. аквариум можеш да гледаш и повече чифтове  кили рибки ,но не в тази комбинация.От изброените от теб рибки има африкански и американски килита(Simpsonichthys santanae). Има едногодишни(Nothobranchius rachovi Beira)и негодишни видове.Сравнително агресивни видове(Nothobranchius rachovi Beira ) и миролюбиви.Сама по себе си тази информация навежда на мисълта ,че не е добре тази комбинация от риби да се осъществи.
Съвсем спокойно  можеш да си отглеждаш няколко чифта от примерно следните видове.Харесаните от теб Aphyosemion australe orange и Pseudepiplatys annulatus в компанията на  Aphyosemion australe chocolate и Aphyosemion striatum.
Трябва да се има в предвид факта ,че в България килитата като цяло не са много разпространени и  избора е ограничен или трябва да се търсят рибки отвън.

Неактивен aquario

• Активен потребител
  • Публикации: 21
« Отговор #2 : понеделник, 16 април 2012 г., 13:03 ч. »
от къде нотобрахиус,какви са тез различни рибки от афиосимеоните дет ги споменавате,искам и аз  моля :)

Неактивен ShizzleMyNizzle

• Регистриран потребител
  • Публикации: 13
« Отговор #3 : петък, 05 април 2013 г., 22:52 ч. »
Здрасти и аз съм нов,във връзка с темата ,какво ще кажете за комбинацята на Nothobranchius guentheri и Aphyosemion striatum ,прочетох че последния бил много мирен ама в моя аквариум постоянно гони  Nothobranchius guentheri и му обира всичката храна.

Неактивен nihi79

• Активен потребител
« Отговор #4 : събота, 06 април 2013 г., 05:42 ч. »
Здравей и добре дошъл!
Има ли някаква разлика в размера и възрастта на рибите ?
Наистина aphyosemion striatum е мирна рибка и ми е странно това нейно поведение.

• Регистриран потребител
« Отговор #5 : понеделник, 08 април 2013 г., 00:20 ч. »
Nothobranchius guentheri мисля че е женска заради липсата на черен кант на опашката, а Aphyosemion striatum е мъжки.Незнам възрастта в магазина не ми казаха , но  Aphyosemion striatum е по голям и постоянно гони другата , както и защитава храната като я пусна в аквариума.Незнам защо се получава така, даже се чудя дали да отделя Nothobranchius guentheri в друг аквариум за нейна сигурност.

Неактивен nihi79

• Активен потребител
« Отговор #6 : понеделник, 08 април 2013 г., 09:41 ч. »
Първо се уверете какви риби гледате.Женската Nothobranchius guentheri е доста по-бледа от мъжкия екземпляр,не е само липсата на черен кант.Ако в аквариума отглеждате единствено женска  Nothobranchius guentheri и мъжки aphyosemion striatum то мъжкия няма да спре да гони женската рибка.Ако "женската" се окаже подрастващ мъжки си мисля ,че скоро ще  трябва да  се спасява aphyosemion striatum.

За мен е неуместна  тази комбинация в един аквариум.
Опитайте да сформирате чифтове от тези два вида в отделни аквариуми.
Прочети малко повече за кили рибките .В сайта има и профилите на двата вида рибки.

Успех

• Регистриран потребител
« Отговор #7 : понеделник, 08 април 2013 г., 23:51 ч. »
За в бъдеще мисля да сформирам една двойка от Nothobranchius guentheri в големия ми аквариум,че ми изглеждат по мирни за съжителство с Harlequin и евентуакно с още една женска ,а другата двойка в        по-малък,но за сега са си в този,пък и не съм виждал много килита тука в Лондон,явно не са много популярни или аз не знам каде да ги търся :beer:

Неактивен nihi79

• Активен потребител
« Отговор #8 : вторник, 09 април 2013 г., 08:46 ч. »
Явно не ти се чете,
Не знам какви са тези Harlequin но ти препоръчвам да си гледаш Nothobranchius guentheri сами в  аквариум .Те са малки агресивни рибки!
Ще се повторя ,прочети повече информация за килитата . Имат си своите специфични изисквания ,който не са кой знае какво но  е хубаво да се спазват.Надявам се знаеш ,че Nothobranchius са едногодишни рибки?!
Със сигурност имаш по-голям шанс да намериш килита в Англия отколкото в България.Потърси информация в нета.

Неактивен JIX

• Активен потребител
  • Публикации: 663
  • Нас. място: Стара Загора
« Отговор #9 : вторник, 09 април 2013 г., 09:02 ч. »
Все пак си взех преди месец от тези- Fundulopanchax gardneri
,само такива намерих ...в магазина имаше само 2 мъжкарчета и 1 женска, трите съм ги пуснал  в един 50 л. прилично залесен с растения. ..струва ми се че женската хвърли хайвер-беше надута и се търкаха с мъжкарчето по  дъното. незнам дали въобще ще се излюпи нещо-то и да стане те ще ги омахат .

Неактивен nihi79

• Активен потребител
« Отговор #10 : вторник, 09 април 2013 г., 09:24 ч. »
Не ги мисли ,щом са почнали да хвърлят хайвер все нещо ще се излюпи .Инкубационния  период на хайвера на  тези риби е около 20 дни.
Хубаво е да пуснеш някое плаващо растение .Именно там се крият новоизлюпените рибета . Оглеждай се за дребосъци ,ако искаш да ги отглеждаш ги отделяш в друг аквариум и започваш да ги храниш с новоизлюпена артемия.

Поздрави

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.