Рибки > Кили рибки
Аквариум с килита
Mitko:
Както писах в другата тема имам един 30 л аквариум, който да не казвам голяма дума, но мисля да го стартирам този уикенд или първите дни на другата седмица. Имам черен грунд 2-4мм на jbl, който мисля да го използвам, но искам възможно най-много да наподобя естествения им хабитат, така че ако трябва мога да взема друг грунд. Гъба с аератор ли да сложа или филтър, имам и двете, но както прочетох, че не трябва да има силно течение, мисля да сложа гъбата. А и за растенията да питам, какви се срещат и лесно ли се намират? Става дума за Афиосемион гарднери.
:)
nihi79:
В естественият им хабитат няма изкуствено осветление,а на мен не ми се вярва да искаш да ги гледаш без такова!Естественият им хабитат понякога се оказват кални локви и канали,едва ли искаш да пресъздадеш нещо такова.!Честно да си призная не знам какви растения виреят в техния хабитат но в повечето случай има такива.
Тъмният грунд не отразява светлината и спомага рибките да се чувстват по-комфортно и се украсяват с по-наситени цветове.Растения трябва да има(пак заради комфорта им),препоръчително е да има и плаващи.Ако филтъра ти прави силно течение в аквариума, по-добре сложи гъба.
Правиш си един растителен аквариум с тъмен грунд и си готов.Рибките който си избрал са идеален избор за начало.Не са капризни и са много лесни за развъждане. Ако ти се експериментира ,когато рибките хвърлят хайвер можеш да оставиш половината във вода а другата да засушиш в торф и после да залееш.Този вид позволява хайвера му да се развива със сух период и във вода. :up:
Предполагам си чел това но все пак: http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=435
Успех и да пишеш! ;)
Mitko:
Определено ще искам да има осветление и определено няма да пресъздам кална локва. Ще изчакам малко да видя дали някой ще пише за растенията. Ако не, ще сложа каквито имам. Филтъра е, не съм много сигурен, но мисля че е 450л/ч, май е малко силен. При първото хвърляне няма да си експериментирам, но при следващите може и да пробвам. :)
jesi:
Здравей! Относно растенията , комбинирай болбитис защото е здрав и явански или друг мъх в по ниските части за да го използваш като субстрат. Тези риби задължително хвърлят и поради тази причина аз лично не бих ползвал грунд ,поне в началото ,защото голяма част от хайвера ще падне на дъното. За тези растения вместо грунд може да ползваш обли средни камъни на които с ластик да прикрепиш растенията. Не е много естетично но е доста практично .
jigit76:
Здравейте!Aphyosemion gardneri хвърля хайвер почти навсякъде в аквариума включително и по грунта както и по дунапренения филтър /ако има такъв разбира се/.Хайвера не пада на грунта, той просто е положен там от самите риби.Хайверните зърна на повечето кили рибки са доста адхезивни, но дори и по някаква причина той да се отлепи от водно растение, дунапрена или мопа и падне на дъното, това по никакъв начин не му пречи да продължи ембрионалното си развитие. ;)Така че, спокойно можеш да изпълниш съвета на nihi79 и не след дълго ще се радваш на поколение от този вид.Успех!
Навигация
Преминаване към пълната версия