AQUAPORTAL.BG - акваристика, аквариумни рибки, аквариумни растения и всичко останало!

Други аквариумни обитатели => Безгръбначни => Темата е започната от: mejdupraznika на четвъртък, 09 юли 2009 г., 19:46 ч.

Заглавие: Ампулария нещо странно.
Публикация от: mejdupraznika на четвъртък, 09 юли 2009 г., 19:46 ч.
Имам един аквариум в който преди 3-4 месеца пуснах 8-9 ампуларии, досега си нямах работа с тях обаче въобще не забелязвам екскрементите на дискусите, а те лапат здраво възможно ли е ампулариите да преработват тяхната органика защото по-стъклото т.е дъното само топчести фекалии от охлювите и то в големи количества.
Заглавие: Отг: Ампулария нещо странно.
Публикация от: theater на събота, 18 юли 2009 г., 22:29 ч.
Забелязал съм, че колеги които гледат едри риби - дискуси, астронотуси и въобще риби от този размер, ползват ампуларии и мелании, но като съм говорил останах с впечатлението е, че са за да чистят излишната храна, която остава неизядена от рибите. Не ми се вярва да папкат л**на.  :grin:
Заглавие: Отг: Ампулария нещо странно.
Публикация от: Barabata на събота, 18 юли 2009 г., 22:49 ч.
За мен ампулариите са си фабрика за екскременти и никаква полезна работа не вършат. Само търсят крехки растения да ги изпасат колкото могат - увяхналите и повредените ги обикалят. Само ако има труп на рибка много хубава работа вършат.
Гледах ги , размножих ги (не че са нещо трудни за гледане) и повече не искам да ми се мяркат. Сага нарочно съм пуснал планорбиси да ги видя тях.
Заглавие: Отг: Ампулария нещо странно.
Публикация от: Виолета на събота, 18 юли 2009 г., 22:51 ч.
Ще се видиш в чудо. :)
Планорбисите нямат премахване, освен ако не изхвърлиш всичко.
Заглавие: Отг: Ампулария нещо странно.
Публикация от: theater на понеделник, 20 юли 2009 г., 19:11 ч.
Навремето си спомням, че като гледах гупи и ги хранех с чернодробна(по много),  :-[ имах огромни количества планорбиси.
Сега виждам тук-там из аквариума, но не бих казал, че са напаст.
Мисля, че при дозирано хранене не се получава бум на такива охлюви, а дори напротив. Има някаква саморегулация.
При такъв баланс, не мисля че са вредни, даже помагат.
Заглавие: Отг: Ампулария нещо странно.
Публикация от: kidcheful на четвъртък, 14 януари 2010 г., 06:53 ч.
моите ампуларии ядат ла**а  :kez03:
Гледал съм ги с лупа и се вижда как ги засмуква  ;)
Заглавие: Отг: Ампулария нещо странно.
Публикация от: doncamillo на четвъртък, 14 януари 2010 г., 12:04 ч.
моите ампуларии ядат ла**а  :kez03:
Гледал съм ги с лупа и се вижда как ги засмуква  ;)

Внимавай като гледаш с лупата,да не запалиш ампулариите.
Заглавие: Отг: Ампулария нещо странно.
Публикация от: dok70 на четвъртък, 14 януари 2010 г., 13:15 ч.
моите ампуларии ядат ла**а  :kez03:
Гледал съм ги с лупа и се вижда как ги засмуква  ;)

А отзад какво излиза..., даже лупа не ти трябва.
 :hmm:
Заглавие: Отг: Ампулария нещо странно.
Публикация от: the_wolvarin на сряда, 10 март 2010 г., 20:44 ч.
Имам един въпрос купих си охльови, май са ампуларии, стават големи и са с жълти черупки. Кажете ми нуждаят ли се от нещо по специално, има ли наистина полза от тях с зеленилката по аквариума и остатъците по дъното, или са само излишно пространство и ядене на водорасли. Как се размножават нещо специално или сами си се оправят. Мерси предварително за помощта.
П.С. Мойте само стават по големи и си пълзят навсякъде включително по листата на растенията, но все още не съм сигурна дали има полза от тях, освен жълтият им цвят да ми краси гледката  :lol:
Заглавие: Отг: Ампулария нещо странно.
Публикация от: SkyNer на сряда, 10 март 2010 г., 21:19 ч.
Позла дали има или няма незнам (според мен полза няма). Храна не е нужно да им даваш специялно както на рибите те си намират сами.
Размножаване- Има доста теми по този въпрос казвам накратко. Тези охлюви имат мъжки и женски оплождат се след това женската снася яйцата си над водата. Нужна е доста влага т.е. да имаш капак (стъклен).
Заглавие: Отг: Ампулария нещо странно.
Публикация от: TiratroN на четвъртък, 14 октомври 2010 г., 23:57 ч.
Ампуларията ми върши добра работа при отглеждане на малки рибки в отделен аквариум без нищо по дъното. Обикновено когато сменям водата , дърпам боклуците по дъното с маркучето. Обаче те са залепнали и това е доста трудно. Когато обаче в аквариума има поне две Ампуларии, те минават и ядат всичко наред. Техните екскременти са топчести и въобще не се залепят.Стъклото е чисто и като мина с маркуча всичко се изсмуква.
Лично според мен Ампуларията изяжда всичко което намери по дъното , включително и рибешките екскременти.
Заглавие: Отг: Ампулария нещо странно.
Публикация от: germanteam на понеделник, 22 декември 2014 г., 10:06 ч.
Много съм съгласен с колегата. А искам да попитам другия колега още ли сметя планорбисите за полезни и приятни. Аз не намирам никакъв смисъл в тях и са си напаст! Грозни, малки, кафяви и т.н.  :dontknow:
Заглавие: Отг: Ампулария нещо странно.
Публикация от: bustama на понеделник, 22 декември 2014 г., 16:13 ч.
Другия колега не зная дали ще отговори, но аз мога да ти кажа - под секрет  :grin: планорбиса си е полезна гадинка, както и ампуларията, меланията, не разбирам какво не ви харесват и защо си мислите, че не вършат работа?! Аквариума щял да се напълни с олюви  :lol: ами като има за какво да се множат...да се! Планорбисите, от лично наблюдение, чистят де що има налепи по растенията - преди години бях взел от един... колега да го кажа, анубиас "нана петите", беше в окаяно състояния, изчистиха го. Ампуларията ми за три месеца оглозга клоните и ги направи като нови!
Условията в аквариума помагат тези гадинки да си вършат работата. Освен това по олювчетата...  може да се ориентирате, кво става у вашию аквариум и некой полезни нещица за китките.
Заглавие: Отг: Ампулария нещо странно.
Публикация от: anabelll на вторник, 05 декември 2017 г., 08:28 ч.
Според мен повечето хора не харесват охлювите-планорбиси заради не атрактивната им визия, както и това, че се множат бързо и навалицата от тях развалят естетиката в аквата. Разбира се, че ако бяха жълти, сини или розови, всеки щеше да ги иска в аквата си :) Ампуларията я взимат заради екзотичния жълт цвят, ако беше с цвета на планорбис никой нямаше да я има в аквата си  ;).
Планорбисите лично на мен са ми повече от полза от колкото във вреда, първо че високата им популация е ясен сигнал, че храната която се хвърля е в повече, освен това когато се родят малки рибки, трябва да се хранят по няколко пъти на ден и като ги отделя в контейнерче пускам при тях няколко планорбиса и винаги доизяждат остатъците и вършат чудесна работа! Разбира се че планорбисите също пускат екстременти, които обаче са нищо в сравнение с най-опасното, а именно остатъците от храна, което може да наруши цялата биологична среда - качеството на водата, поява на всякакви водорасли, болести и смърт при рибките!
Заглавие: Отг: Ампулария нещо странно.
Публикация от: Tony_JB на вторник, 05 декември 2017 г., 18:46 ч.
Ампуларии има и други освен жълти. Разликата е и в други качества които имат различните охлюви. Аз също харесвам охлюви,но според нуждите на аквариума подбирам видове които може да се ползват или визуално ми допадат.
Заглавие: Отг: Ампулария нещо странно.
Публикация от: dimitarkrastev на вторник, 05 декември 2017 г., 20:31 ч.
Има много видове охлюви. Всеки вид предлага различни "услуги". - зависи какво ти трябва в аквариума, това вземаш.
Относно ампуларията - има многоо разновидности и цветове.
Ето снимки от нета:
Заглавие: Отг: Ампулария нещо странно.
Публикация от: dimitarkrastev на вторник, 05 декември 2017 г., 22:23 ч.
Само да поясня за начинаещите, че първата снимка показва видове охлюви, а не разновидности на ампуларията. /сега забелязах, че може да стане объркване/
Заглавие: Отг: Ампулария нещо странно.
Публикация от: adam на сряда, 06 декември 2017 г., 11:53 ч.
От известно време съм с охлювчета в растителния нано аквариум. Така наречените Планорбиси, на латински Planorbidae. Моите са от перлената разновидност, тук в Ирландия се водят редки уж. Супер работа вършат. Доволен съм, чистят и листата на растенията и стъклата и най-вече пясъка от излишната органика. В добра хармония с коридорасите и миниатютните килита.
Препоръчвам като санитари за растителни нано аквариуми с други мирни обитатели.
Заглавие: Отг: Ампулария нещо странно.
Публикация от: dimitarkrastev на сряда, 06 декември 2017 г., 16:13 ч.
Аз пък пуснах 40бр. ампуларии в 500л.-я аквариум с хищниците. Интересно ми беше, че никоя риба не ги закачаше. Все още не са почнали да се размножават, защото са малки. В началото бяха много срамежливи, сега щъкат из целия аквариум. Смятам, че ампуларията чисти много добре и ИМА полза от нея. Като доказателство мога да кажа, че имах много, ама много кафява брада по растенията, чак не се виждаше зеленото от кафяво. Също имах някакви полепи по корена. От както съм ги пуснал стъклата и корена са чисти, няма кафява брада. Хаха, то излезна, че не си чистя аквариума и имам много органика, но не е така - правя ежеседмичните смени, сифонирам и т.н., просто така става като се гледат хищници. Скоро ще пусна малко снимки в профилната ми тема.
 :swim: