Аквариуми > Оформление

"Nature Aquarium" - природен, естествен аквариум.

(1/1)

Kratun:
Смисълът на този аквариум е че пресъздава природна естествена, натурална, приятна за окото гледка. Това е система създадена през 17 век от будистките майстори на японски градини, които са смятали, че истинската красота на света е в чистата неподправена природа и само тя е в състояние да пречисти духът. Те започнали да правят малки градини, в които "заимствали" природни гледки от планини, гори и др. Техниката се нарича shakkei - "заимстване".

През 80-те години, Такаши Амано прилага за първи път тази техника при направата на декоративни аквариуми, в които копира природни гледки за разлика от наложеният до тогава стил "холандска градина" която е искуствено формиране - като кръглите градинки в парковете. Амано нарича този стил "Nature Aquarium" - природен, естествен аквариум.
В този тип аквариуми се ползват по малко видове растения, защото в природата много видове не растът на едно място заради алелопатията, рибите са на втори план защото в природата флората обикновенно е повече от фауната. Освен това рибите са дребни и на ята - имитират прелитащи птици, а не едри астронотуси- в гората мечки по рядко летят.
Важно условие, когато се прави такъв аквариум е да му се даде име - примерно "речен бряг", "горски склон " и тн. Това е важно за да се прецени доколко  правилно е пресъздаден обекта и е постигната търсената прилика. Специално Амано държи на имената точно по тази причина.
Може на някои да му се стори фалшиво това заимстване, но ако се заимстват подводни гледки- няма да се получи добре. под водата обикновенно е тиняк като цяло. Аквариумът на Сабат - "Черната вода от Амазонка" е един от редките добри попадения.

Nature Aquarium е философия- начин да стилизираш и да пренесеш нещо съвършенно, което преди това е било създадено от най съвършенният творец- самата Природа. Трябва да разбираш какво правиш и да го усетиш- не може да щракаш по снимки от конкурси и да копираш. Добрите аквариуми се правят с разбиране- представяш си нещо- горски склон примерно и започваш да търсиш подходящи растения които да имитират храсти, трева и ниски дръвчета. Корени и камъни задължително- те са част от природата. Смисълът на самия аквариум е да изглежда неподдържан, артистично нахвърлян- все едно си се самооформя и саморегулира- никакво подкастряне, подрязване и оформяне. Поне не видимо- так е в природата. Само в градинките чичковците ходят с ножиците. Горе долу това е философията на Nature Aquarium.
А, дали  и доколко се харесва - въпрос на вкус.

Публикувано със съгласието на автора - Мариан Маньовски "Raven".

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия