Автор Тема: Торове за аквариумни растения собствено производство  (Прочетено 87987 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Торове за аквариумни растения собствено производство

Здравейте, уважаеми потребители на Aquaportal.bg!
Много от начинаещите както и напреднали акваристи в този форум биха искали да гледат здрави и хубави растения и сами да си забъркват торове за тях.Този метод на торене работи много добре не само при мен,но и в други райони на България, където водата е доста твърда.

Какво е необходимо, за да направим сами такива торове?

Калиев нитрат (KNO3), може и технически - върши същата работа,както и ч.з.а. (или чист за анализ), единствената разлика е, че в техническия има антисбиващи добавки,които в ч.з.а. липсват (не става на буци и по-лесно се дозира). 1 kg струва 4.20 лв с ДДС.
Калиев дихидрогенфосфат (KH2PO4) едноосновен (чист),може и ч.з.а. (чист за анализ), чистият също става за целта. 0.500 kg струва 5.70 лв с ДДС.
Микроелементи – повечето акваристи, които се занимават с отглеждане на аквариумни растения, ползват т. нар. „Тензо коктейл” (ползва се в земеделието и успешно се утвърждава и в хобито).
Железен сулфат (FeSO4.7H2O технически) това е двувалентната му форма,която е по-лесно усвоима от растенията, за разлика от тривалентната. 1 kg струва 2.70лв с ДДС (може да се намери и в агроаптека).
В зависимост от качествата на водата на водоизточника може да ви потрябва:
Магнезиев сулфат (Английска сол MgSO4.7H2O) – използва се, ако водата ви е бедна на магнезий, но по мои наблюдения в мека вода често липсва. 1 kg струва 5.40 лв чист.
Общата сметка за всички необходими продукти да си забъркате сами тор за растенията възлиза на 18.00 лв с ДДС (доста по-евтино,отколкото многото фирмени торове за аквариумни растения). Може да се ползват с години, но е желателно да се знае срока им на годност!

Как се използват химическите реактиви?

Начин на дозиране на хранителните вещества – използва се спринцовка от 5 кубика(ml), дозатор от сироп за кашлица (20 ml) и електронна кухненска везна. При изготвянето на разтвора от железен сулфат се отрязва дъното на спринцовката с макетно ножче, отваря се между 1 и 2 ml (1,5 ml,може и по-малко 1,2/3 ml) и се тъпче с железен сулфат (зелен камък). За разтвора от калиев нитрат (KNO3 технически) и калиев дихидрогенфосфат (KH2PO4 чист) се използва дозатора от сироп за кашлица. Дозаторът се пълни с калиев нитрат (KNO3) до горе (може да се претегли и с кухненската везна за по-голяма точност). Едно пълнене е равно на приблизително 20 g от него (с електронна кухненска везна се измерва с точност). За тор от калиев дихидрогенфосфат (KH2PO4) се използва задължително електронната кухненска везна, с която се отмерва точно нужното количество вещество!


Калиев нитрат (KNO3 технически) – 40 g в 500 ml задължително дейонизирана вода (продава се по бензиностанциите).Добавя се по 10 ml на 100 литра вода (всеки ден с изключение в деня, в който се сменя водата от аквариума).
Калиев дихидрогенфосфат (KH2PO4 чист) – 5 g в 500 ml дейонизирана вода.Добавя се по 10 ml на 100 литра вода (отново всеки ден с изключение в деня, в който се сменя водата от аквариума).
Препоръчително е разтворите с нитрата (KNO3) и фосфата (KH2PO4) да бъдат направени в една бутилка от 500 ml.Тези, които са напреднали повече в хобито, може и поотделно да си ги забъркват. Аз лично виждам пестене на вода, ако се смесват в една бутилка.
Магнезиев сулфат (MgSO4.7H2O технически) – 60 g в 1000 ml. може да се ползва дейонизирана вода (става и чешмяна).Добавя се по 50 ml. на 100 литра вода (ако водата ви е бедна на магнезий) не е грешка да се добавя и при смяна на вода.
Железен сулфат (FeSO4.7H2O технически) – 1,5 g + 2,5 g лимонена киселина (лимонтузу е винена киселина и не става за тази цел) в 500 ml дейонизирана вода, може и 3 g, не е фатално. Добавя се по 30-40 ml на 100 литра вода (отново всеки ден с изключение в деня, в който се сменя водата от аквариума).Много често растенията страдат от липса на желязо!


Разтвор от микроелементи:
За целта ни трябва „Тензо коктейл”. На върха на чаена лъжичка от коктейла се разтваря в 250-500 ml вода (може и чешмяна, но и директното му внасяне не е грешка) и се изсипва равномерно по повърхността на водата. Добавя се всеки ден, като се разтваря всеки ден в нужното количество вода (ако се разтвори предварително, разтворът не е траен) и отново се изключва денят, в който се сменя водата от аквариума. С него трябва да се внимава много и да не се допуска предозиране.

Желателно е да се започне с 1/2 дози от посочените в описанието и постепенно да се увеличават, докато растенията се адаптират към тях и започнат да ги усвояват успешно!

Добър седмичен режим е:
Понеделник: Добавяне на макро и микроелементи - KNO3+KH2PO4,FeSO4.7H2O, Тензо коктейл,по наблюдения може и MgSO4.7H2O (не е задължително!).
Вторник: Добавяне на макро и микроелементи - KNO3+KH2PO4,FeSO4.7H2O, Тензо коктейл, по наблюдения може и MgSO4.7H2O (не е задължително!).
Сряда: Добавяне на макро и микроелементи - KNO3+KH2PO4,FeSO4.7H2O, Тензо коктейл, по наблюдения може и MgSO4.7H2O (не е задължително!).
Четвъртък: Добавяне на макро и микроелементи - KNO3+KH2PO4,FeSO4.7H2O, Тензо коктейл, по наблюдения може и MgSO4.7H2O (не е задължително!).
Петък: Добавяне на макро и микроелементи - KNO3+KH2PO4,FeSO4.7H2O, Тензо коктейл, по наблюдения може и MgSO4.7H2O (не е задължително!).
Събота: 30%  или 50% (по наблюдения) смяна на вода и почивен ден за растенията!
Неделя: Добавяне на макро и микроелементи - KNO3+KH2PO4,FeSO4.7H2O, Тензо коктейл, по наблюдения може и MgSO4.7H2O (не е задължително!).
В моя аквариум сменям вода в петък вечер,след изгасване на лампите.Включвам филтър с uv-лампа да работи цяла нощ.На сутринта изключвам филтъра с uv-лампата и не слагам никакви торове.


Забележка:Разтворът от калиевия нитрат (KNO3) и фосфат (KH2PO4) издържа от 1 до 2 месеца в зависимост от това в какви условия се съхранява! Разтворът от железния сулфат (FeSO4.7H2O) не е много траен,за това е нужно да се прави в количества, които могат да ви стигнат от една до две седмици най-много! Всички тези разтвори могат да се държат в хладилник на тъмно без достъп на малки деца до тях!
Всички тези дози са предназначени за средно до силно залесени аквариуми, с малко или много CO2 и достатъчна светлина за тях! Не се препоръчва торене с тези торове при слабо осветени аквариуми и оскъдно залесяване!

Торенето по "Метода на приблизителните показатели" е до някъде верен, подчертавам до някъде!

От тук може да се поръча всичко необходимо за направа на торовете! Ако не ви се плаща сумата от 42 лв за килограм от "Тензо коктейла", можете да попитате и за него. Ако не ме лъже паметта 100 g от него струва 6.00 лв с ДДС (без доставката).


Да пристъпим към действия и да ви покажа как изглежда това, което ни е необходино за направата на тези торове.

Започваме с необходимите мерителни инструменти:

Спринцовка от 5 ml

На снимката е показано колко трябва да се отвори, за да може да се напълни с железен сулфат (FeSO4.7H2O).

На тази снимка е показано нужното количество натъпкано вещество от железния сулфат (FeSO4.7H2O).

Дозатор от сироп за кашлица:

На снимката се вижда мерителната скала.

Дозатор на торовете, който внасяме в аквариума:

За целта ползвам колба (за направа на пластмасови бутилки) разграфена в ml. За да я разграфите, може да ползвате спринцовка (да не е отрязана) от 5 или повече ml и съответно в моя случай маркер (по възможност може да ползвате по-тънък).

Мерителна лъжичка от "Акваформула Стандарт":

Може да се ползва и чаена лъжичка. На снимката е показано как дозирам аз "Тензо коктейла" за моя аквариум (250 литра). Сами преценете на око колко трябва да слагате от него за вашия аквариум. Предозирането на този коктейл води до поява на нежелани водорасли!

Кухненска електронна везна:

На снимката е показано зануляването на везната (тарата на кошницата, както и дозатора от сироп в нея).


Снимка, на която ясно се вижда претегленото количество вещество от калиевия нитрат (KNO3).

Така изглеждат разтворите от нитрат + фосфор (KNO3+KH2PO4) (вляво на снимката) и разтвора от железния сулфат (FeSO4.7H2O) (вдясно на снимката).Снимка на аквариума преди започване на торене с тези торове:


Снимка след започване на торене с тези торове:

След няколко месечни прилагания на тези торове в моя аквариум резултатите са повече от видими.

Надявам се с тази изчерпателна информация, подробно описана от мен, да съм ви бил полезен. Успех с отглеждането на аквариуни растения!
Забележка: В аквариума си имам няколко вида бавнорастящи растения. На тях също им понасят тези торове, но не прекалявайте с тях в аквариум с предимно бавнорастящи видове!

Неактивен kostur

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 280
 • Нас. място: Казанлък
 • Пол: Мъж
Поздравления за статията и труда , който си положил.  :)
 

200 l

Неактивен banderas738

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 38
 • Нас. място: с.Асеновец
 • Пол: Мъж
Браво колега страхотен материал превъзходна статия да си жив и здрав и да ни радваш със такива страхотни статии благодарим за труда който си положил поздрави.

Неактивен Franky

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 396
 • Пол: Мъж
Страхотно  :up:
До сега не ми се занимаваше точно с торове  както и покупката им , направата им , подържането и т.н. - но след тази статия ще се позамисля дали да не пробвам и аз най-после :)

Неактивен dok70

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 429
 • Нас. място: Свиленград
 • Пол: Мъж
То правенето на торовете е най-лесната част! :tongue2:
Има тензо от 100гр. в ориг. опаковка, скоро купувах. :wink1:
Луд умора няма, само се поти!

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
То правенето на торовете е най-лесната част! :tongue2:
Има тензо от 100гр. в ориг. опаковка, скоро купувах. :wink1:

Някой от знаещите и занимаващите се с отглеждане на растения направиха ли си труда да публикуват подобна статия?
Запитахте ли се защо не го направиха?
Да, наистина има оригинални опаковки на тензо коктейл.Всеки сам избира какво, как и колко да купува.
Успех на всички желаещи замислили се да пробват този изпитан метод.  :drinks:

Неактивен Svetlio

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 155
 • Пол: Мъж
Никой от знаещите както казваш не иска да се обвързва със цифри понеже сам знаеш всичко колко е индивидуално.Сам знаеш и колко е обширно това от средно до силно залесен както и от малко до много со2.Отделно никъде не споменаваш и по колко ppm вкарваш с тези 10мл
Евала за положения труд но мисля че човек трябва сам да стигне до това ниво да си бърка лично торовете разбирайки какво прави а не готово прочетено.

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отделно никъде не споменаваш и по колко ppm вкарваш с тези 10мл
Евала за положения труд но мисля че човек трябва сам да стигне до това ниво да си бърка лично торовете разбирайки какво прави а не готово прочетено.


Вкарани са концентрациите на нитрата,фосфата и магнезия,за което благодаря.  :)
Относно мисленето ти,че всеки сам трябва да стигне до това ниво сам да си забърква торовете не съм съгласен!Нали за това сме се събрали в този форум всеки да споделя опит с по-неопитните потребители (акваристи).

Неактивен Svetlio

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 155
 • Пол: Мъж
А какво е съотношението  азот:фосфор?

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
А какво е съотношението  азот:фосфор?


8:1

Неактивен Виолета

 • Осветител
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 954
 • Нас. място: Елин Пелин
 • Пол: Жена
Много полезна статия. Браво, Боби!  :)
Искам България ЗЕЛЕНА!
Неактивен bustama

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 772
 • Пол: Мъж

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #12 : четвъртък, 23 май 2013 г., 00:23 ч. »
:) нещо се бъркаш.


8:1 е за литър вода.
4:0.5 трябва да е за 500 ml.Поправи ме ако греша.

Неактивен bustama

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 772
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #13 : четвъртък, 23 май 2013 г., 00:29 ч. »
Според теб, азота и фосфора равни ли са, същото се отнася и за нитрата и фосфата?

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #14 : четвъртък, 23 май 2013 г., 00:42 ч. »
Естествено,че не са равни.Излишно е да се опитваме да поддържаме точни цифри.Съотношението азот:фосфор може да варира от 5:1 или 25:1.В нашия случай можем да кажем,че е 10:1.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.