Автор Тема: Торове за аквариумни растения собствено производство  (Прочетено 87986 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Торове за аквариумни растения собствено производство

Здравейте, уважаеми потребители на Aquaportal.bg!
Много от начинаещите както и напреднали акваристи в този форум биха искали да гледат здрави и хубави растения и сами да си забъркват торове за тях.Този метод на торене работи много добре не само при мен,но и в други райони на България, където водата е доста твърда.

Какво е необходимо, за да направим сами такива торове?

Калиев нитрат (KNO3), може и технически - върши същата работа,както и ч.з.а. (или чист за анализ), единствената разлика е, че в техническия има антисбиващи добавки,които в ч.з.а. липсват (не става на буци и по-лесно се дозира). 1 kg струва 4.20 лв с ДДС.
Калиев дихидрогенфосфат (KH2PO4) едноосновен (чист),може и ч.з.а. (чист за анализ), чистият също става за целта. 0.500 kg струва 5.70 лв с ДДС.
Микроелементи – повечето акваристи, които се занимават с отглеждане на аквариумни растения, ползват т. нар. „Тензо коктейл” (ползва се в земеделието и успешно се утвърждава и в хобито).
Железен сулфат (FeSO4.7H2O технически) това е двувалентната му форма,която е по-лесно усвоима от растенията, за разлика от тривалентната. 1 kg струва 2.70лв с ДДС (може да се намери и в агроаптека).
В зависимост от качествата на водата на водоизточника може да ви потрябва:
Магнезиев сулфат (Английска сол MgSO4.7H2O) – използва се, ако водата ви е бедна на магнезий, но по мои наблюдения в мека вода често липсва. 1 kg струва 5.40 лв чист.
Общата сметка за всички необходими продукти да си забъркате сами тор за растенията възлиза на 18.00 лв с ДДС (доста по-евтино,отколкото многото фирмени торове за аквариумни растения). Може да се ползват с години, но е желателно да се знае срока им на годност!

Как се използват химическите реактиви?

Начин на дозиране на хранителните вещества – използва се спринцовка от 5 кубика(ml), дозатор от сироп за кашлица (20 ml) и електронна кухненска везна. При изготвянето на разтвора от железен сулфат се отрязва дъното на спринцовката с макетно ножче, отваря се между 1 и 2 ml (1,5 ml,може и по-малко 1,2/3 ml) и се тъпче с железен сулфат (зелен камък). За разтвора от калиев нитрат (KNO3 технически) и калиев дихидрогенфосфат (KH2PO4 чист) се използва дозатора от сироп за кашлица. Дозаторът се пълни с калиев нитрат (KNO3) до горе (може да се претегли и с кухненската везна за по-голяма точност). Едно пълнене е равно на приблизително 20 g от него (с електронна кухненска везна се измерва с точност). За тор от калиев дихидрогенфосфат (KH2PO4) се използва задължително електронната кухненска везна, с която се отмерва точно нужното количество вещество!


Калиев нитрат (KNO3 технически) – 40 g в 500 ml задължително дейонизирана вода (продава се по бензиностанциите).Добавя се по 10 ml на 100 литра вода (всеки ден с изключение в деня, в който се сменя водата от аквариума).
Калиев дихидрогенфосфат (KH2PO4 чист) – 5 g в 500 ml дейонизирана вода.Добавя се по 10 ml на 100 литра вода (отново всеки ден с изключение в деня, в който се сменя водата от аквариума).
Препоръчително е разтворите с нитрата (KNO3) и фосфата (KH2PO4) да бъдат направени в една бутилка от 500 ml.Тези, които са напреднали повече в хобито, може и поотделно да си ги забъркват. Аз лично виждам пестене на вода, ако се смесват в една бутилка.
Магнезиев сулфат (MgSO4.7H2O технически) – 60 g в 1000 ml. може да се ползва дейонизирана вода (става и чешмяна).Добавя се по 50 ml. на 100 литра вода (ако водата ви е бедна на магнезий) не е грешка да се добавя и при смяна на вода.
Железен сулфат (FeSO4.7H2O технически) – 1,5 g + 2,5 g лимонена киселина (лимонтузу е винена киселина и не става за тази цел) в 500 ml дейонизирана вода, може и 3 g, не е фатално. Добавя се по 30-40 ml на 100 литра вода (отново всеки ден с изключение в деня, в който се сменя водата от аквариума).Много често растенията страдат от липса на желязо!


Разтвор от микроелементи:
За целта ни трябва „Тензо коктейл”. На върха на чаена лъжичка от коктейла се разтваря в 250-500 ml вода (може и чешмяна, но и директното му внасяне не е грешка) и се изсипва равномерно по повърхността на водата. Добавя се всеки ден, като се разтваря всеки ден в нужното количество вода (ако се разтвори предварително, разтворът не е траен) и отново се изключва денят, в който се сменя водата от аквариума. С него трябва да се внимава много и да не се допуска предозиране.

Желателно е да се започне с 1/2 дози от посочените в описанието и постепенно да се увеличават, докато растенията се адаптират към тях и започнат да ги усвояват успешно!

Добър седмичен режим е:
Понеделник: Добавяне на макро и микроелементи - KNO3+KH2PO4,FeSO4.7H2O, Тензо коктейл,по наблюдения може и MgSO4.7H2O (не е задължително!).
Вторник: Добавяне на макро и микроелементи - KNO3+KH2PO4,FeSO4.7H2O, Тензо коктейл, по наблюдения може и MgSO4.7H2O (не е задължително!).
Сряда: Добавяне на макро и микроелементи - KNO3+KH2PO4,FeSO4.7H2O, Тензо коктейл, по наблюдения може и MgSO4.7H2O (не е задължително!).
Четвъртък: Добавяне на макро и микроелементи - KNO3+KH2PO4,FeSO4.7H2O, Тензо коктейл, по наблюдения може и MgSO4.7H2O (не е задължително!).
Петък: Добавяне на макро и микроелементи - KNO3+KH2PO4,FeSO4.7H2O, Тензо коктейл, по наблюдения може и MgSO4.7H2O (не е задължително!).
Събота: 30%  или 50% (по наблюдения) смяна на вода и почивен ден за растенията!
Неделя: Добавяне на макро и микроелементи - KNO3+KH2PO4,FeSO4.7H2O, Тензо коктейл, по наблюдения може и MgSO4.7H2O (не е задължително!).
В моя аквариум сменям вода в петък вечер,след изгасване на лампите.Включвам филтър с uv-лампа да работи цяла нощ.На сутринта изключвам филтъра с uv-лампата и не слагам никакви торове.


Забележка:Разтворът от калиевия нитрат (KNO3) и фосфат (KH2PO4) издържа от 1 до 2 месеца в зависимост от това в какви условия се съхранява! Разтворът от железния сулфат (FeSO4.7H2O) не е много траен,за това е нужно да се прави в количества, които могат да ви стигнат от една до две седмици най-много! Всички тези разтвори могат да се държат в хладилник на тъмно без достъп на малки деца до тях!
Всички тези дози са предназначени за средно до силно залесени аквариуми, с малко или много CO2 и достатъчна светлина за тях! Не се препоръчва торене с тези торове при слабо осветени аквариуми и оскъдно залесяване!

Торенето по "Метода на приблизителните показатели" е до някъде верен, подчертавам до някъде!

От тук може да се поръча всичко необходимо за направа на торовете! Ако не ви се плаща сумата от 42 лв за килограм от "Тензо коктейла", можете да попитате и за него. Ако не ме лъже паметта 100 g от него струва 6.00 лв с ДДС (без доставката).


Да пристъпим към действия и да ви покажа как изглежда това, което ни е необходино за направата на тези торове.

Започваме с необходимите мерителни инструменти:

Спринцовка от 5 ml

На снимката е показано колко трябва да се отвори, за да може да се напълни с железен сулфат (FeSO4.7H2O).

На тази снимка е показано нужното количество натъпкано вещество от железния сулфат (FeSO4.7H2O).

Дозатор от сироп за кашлица:

На снимката се вижда мерителната скала.

Дозатор на торовете, който внасяме в аквариума:

За целта ползвам колба (за направа на пластмасови бутилки) разграфена в ml. За да я разграфите, може да ползвате спринцовка (да не е отрязана) от 5 или повече ml и съответно в моя случай маркер (по възможност може да ползвате по-тънък).

Мерителна лъжичка от "Акваформула Стандарт":

Може да се ползва и чаена лъжичка. На снимката е показано как дозирам аз "Тензо коктейла" за моя аквариум (250 литра). Сами преценете на око колко трябва да слагате от него за вашия аквариум. Предозирането на този коктейл води до поява на нежелани водорасли!

Кухненска електронна везна:

На снимката е показано зануляването на везната (тарата на кошницата, както и дозатора от сироп в нея).


Снимка, на която ясно се вижда претегленото количество вещество от калиевия нитрат (KNO3).

Така изглеждат разтворите от нитрат + фосфор (KNO3+KH2PO4) (вляво на снимката) и разтвора от железния сулфат (FeSO4.7H2O) (вдясно на снимката).Снимка на аквариума преди започване на торене с тези торове:


Снимка след започване на торене с тези торове:

След няколко месечни прилагания на тези торове в моя аквариум резултатите са повече от видими.

Надявам се с тази изчерпателна информация, подробно описана от мен, да съм ви бил полезен. Успех с отглеждането на аквариуни растения!
Забележка: В аквариума си имам няколко вида бавнорастящи растения. На тях също им понасят тези торове, но не прекалявайте с тях в аквариум с предимно бавнорастящи видове!

Неактивен kostur

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 280
 • Нас. място: Казанлък
 • Пол: Мъж
Поздравления за статията и труда , който си положил.  :)
 

200 l

Неактивен banderas738

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 38
 • Нас. място: с.Асеновец
 • Пол: Мъж
Браво колега страхотен материал превъзходна статия да си жив и здрав и да ни радваш със такива страхотни статии благодарим за труда който си положил поздрави.

Неактивен Franky

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 396
 • Пол: Мъж
Страхотно  :up:
До сега не ми се занимаваше точно с торове  както и покупката им , направата им , подържането и т.н. - но след тази статия ще се позамисля дали да не пробвам и аз най-после :)

Неактивен dok70

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 429
 • Нас. място: Свиленград
 • Пол: Мъж
То правенето на торовете е най-лесната част! :tongue2:
Има тензо от 100гр. в ориг. опаковка, скоро купувах. :wink1:
Луд умора няма, само се поти!

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
То правенето на торовете е най-лесната част! :tongue2:
Има тензо от 100гр. в ориг. опаковка, скоро купувах. :wink1:

Някой от знаещите и занимаващите се с отглеждане на растения направиха ли си труда да публикуват подобна статия?
Запитахте ли се защо не го направиха?
Да, наистина има оригинални опаковки на тензо коктейл.Всеки сам избира какво, как и колко да купува.
Успех на всички желаещи замислили се да пробват този изпитан метод.  :drinks:

Неактивен Svetlio

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 155
 • Пол: Мъж
Никой от знаещите както казваш не иска да се обвързва със цифри понеже сам знаеш всичко колко е индивидуално.Сам знаеш и колко е обширно това от средно до силно залесен както и от малко до много со2.Отделно никъде не споменаваш и по колко ppm вкарваш с тези 10мл
Евала за положения труд но мисля че човек трябва сам да стигне до това ниво да си бърка лично торовете разбирайки какво прави а не готово прочетено.

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отделно никъде не споменаваш и по колко ppm вкарваш с тези 10мл
Евала за положения труд но мисля че човек трябва сам да стигне до това ниво да си бърка лично торовете разбирайки какво прави а не готово прочетено.


Вкарани са концентрациите на нитрата,фосфата и магнезия,за което благодаря.  :)
Относно мисленето ти,че всеки сам трябва да стигне до това ниво сам да си забърква торовете не съм съгласен!Нали за това сме се събрали в този форум всеки да споделя опит с по-неопитните потребители (акваристи).

Неактивен Svetlio

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 155
 • Пол: Мъж
А какво е съотношението  азот:фосфор?

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
А какво е съотношението  азот:фосфор?


8:1

Неактивен Виолета

 • Осветител
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 954
 • Нас. място: Елин Пелин
 • Пол: Жена
Много полезна статия. Браво, Боби!  :)
Искам България ЗЕЛЕНА!
Неактивен bustama

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 772
 • Пол: Мъж

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #12 : четвъртък, 23 май 2013 г., 00:23 ч. »
:) нещо се бъркаш.


8:1 е за литър вода.
4:0.5 трябва да е за 500 ml.Поправи ме ако греша.

Неактивен bustama

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 772
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #13 : четвъртък, 23 май 2013 г., 00:29 ч. »
Според теб, азота и фосфора равни ли са, същото се отнася и за нитрата и фосфата?

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #14 : четвъртък, 23 май 2013 г., 00:42 ч. »
Естествено,че не са равни.Излишно е да се опитваме да поддържаме точни цифри.Съотношението азот:фосфор може да варира от 5:1 или 25:1.В нашия случай можем да кажем,че е 10:1.

Неактивен bustama

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 772
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #15 : четвъртък, 23 май 2013 г., 08:44 ч. »
Последно, колко е съотношението в Твоя случаи 8:1 или 10:1.


Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #16 : четвъртък, 23 май 2013 г., 08:57 ч. »
Последно, колко е съотношението в Твоя случаи 8:1 или 10:1.

10:1
Виж какво Стефане, не мисля че това е форума в който ще обръщаме хобито във висша химия!Който иска да се занимава с цифри и т.н. да си ги джурка в глава и да не обърква начинаещите с подобни мнения.

Обръщам се към тези,който мислят да пробват този метод и тези който го ползват в момента независимо в кой район на България се намират и да споделят тук какви са им впечатленията от него.

Неактивен bustama

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 772
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #17 : четвъртък, 23 май 2013 г., 09:11 ч. »
Моля те, спазвай добрия тон!

Разликата от 1 до 2ррм според мен си е висша химия, камо ли повече, както е в твоя случай.

Когато човек пише подобни статии трябва да е много добре запознат и разбира "материята".

Неактивен dok70

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 429
 • Нас. място: Свиленград
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #18 : четвъртък, 23 май 2013 г., 09:42 ч. »
Да споделя нещо от собствен опит. Колкото повече смятам, меря и тегля, нещата повече се забатачват. Особено при старт. Като почне да ми писва и оставя нещата на самотек, доза на око или щипка и всичко тръгва. В работещ на скорост аквариум, не се искат точни мерки. Всичко става по усет според състоянието на китките. Та - оставете растенията да ви "говорят" и всичко ще е наред!
 :drinks:
Луд умора няма, само се поти!

Неактивен asito

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 436
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
  • Моите аквариуми
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #19 : четвъртък, 23 май 2013 г., 09:49 ч. »
Чак пък да смятам ппм (parts per million) не вярвам.За мен, а и за другите лаици е наи-добра мерителната единица 'супена лъжица'.Или 'щипка" :)

Хубава статия.Ще се възползвам.Благодаря.

Неактивен asito

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 436
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
  • Моите аквариуми
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #20 : четвъртък, 23 май 2013 г., 09:50 ч. »
А, с доктора сме написали едно и също :)

Неактивен Виолета

 • Осветител
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 954
 • Нас. място: Елин Пелин
 • Пол: Жена
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #21 : четвъртък, 23 май 2013 г., 09:59 ч. »
Аз подкрепям dok70 :) - и аз съм привърженик на минималното торене и бавните аквариуми. Но има много хора, които искат много растения, които да вървят бързо. В този смисъл статията е полезна, а това, че всеки трябва да намери оптималните съотношения в рецептата, както и оптималните условия за собствения си аквариум, е факт. Така че нещата подлежат на лична преоценка. Мисля, че е ясно за всички, че това е споделен опит и преди да възразявате - просто споделете по същия начин собствения си.

Местя темата в раздел Растения.
Искам България ЗЕЛЕНА!
Неактивен bustama

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 772
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #22 : четвъртък, 23 май 2013 г., 10:03 ч. »
Много добре ви разбирам. :)
Надявам си и вие мен.

Неактивен AGENTO

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 281
 • Нас. място: Варна(на работа,в къщи и от време на време за по бира)
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #23 : четвъртък, 23 май 2013 г., 10:20 ч. »
Браво за статията!Мисля ,че наистина ще е полезна за много хора и наистина до сега липсваше подробно описание в интернет пространството как да си направиш сам тор.Колкото до начинаещите ,които могат да направят някой гаф с предозиране,те могат да го направят и със скъп фирмен тор.Аз също съм привърженик на окомера и мисля,че колкото му баеш повече на един аквариум,толкова повече проблеми можеш да очакваш от него,да не говорим,че удоволствието се губи и се превръщаш в роб на хобито.

Неактивен Svetlio

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 155
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #24 : четвъртък, 23 май 2013 г., 10:53 ч. »
С кой калкулатор работиш?

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #25 : четвъртък, 23 май 2013 г., 11:03 ч. »
С кой калкулатор работиш?


Не работя с калкулатори Светльо.  :)  :drinks:

Неактивен dafil

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 645
 • Нас. място: Пловдив
 • Пол: Мъж
 • Трендафил Гълъбов
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #26 : четвъртък, 23 май 2013 г., 11:07 ч. »
Браво за положения труд :up:

Неактивен Svetlio

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 155
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #27 : четвъртък, 23 май 2013 г., 11:15 ч. »
Е как получаваш тогава такива резултати?
По мои сметки според твоите дози вкарваш 5ppm нитрати.
Може и аз да греша де ама в два калкулатора все това ми дават.

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #28 : четвъртък, 23 май 2013 г., 11:18 ч. »
Е как получаваш тогава такива резултати?
По мои сметки според твоите дози вкарваш 5ppm нитрати.
Може и аз да греша де ама в два калкулатора все това ми дават.


Всички калкулатори в интернет пространството са абсолютно грешни! :)

Неактивен Svetlio

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 155
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #29 : четвъртък, 23 май 2013 г., 11:30 ч. »
Сериозно ли говориш?

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #30 : четвъртък, 23 май 2013 г., 11:34 ч. »
Съвсем сериозно говоря Светльо.

Запитай се защо никой от знаещите не пожела да потвърди и това.
Запитай се защо се изписаха толкова много лъжливи теми за направата на такива торове,а не седна никой да напише такава тема от личният си опит и да го сподели с други.
Запитай се защо и нужно ли е всеки сам да търси индивидуалното за своя аквариум във времето и какво ще му коства това.

Неактивен hajigeo

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 255
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #31 : четвъртък, 23 май 2013 г., 11:35 ч. »
Браво за статията.

Не си написал количството вода за разтвора от желязо (железен сулхат + лим. киселина).
По мои сметки е 500 мл. 

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #32 : четвъртък, 23 май 2013 г., 11:38 ч. »
Браво за статията.

Не си написал количството вода за разтвора от желязо (железен сулхат + лим. киселина).
По мои сметки е 500 мл.


Твоите, както и моите сметки съвпадат за разтвора от желязо.
Добавено е.  :)

Неактивен Svetlio

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 155
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #33 : четвъртък, 23 май 2013 г., 11:46 ч. »
Съвсем сериозно говоря Светльо.

Запитай се защо никой от знаещите не пожела да потвърди и това.
Запитай се защо се изписаха толкова много лъжливи теми за направата на такива торове,а не седна никой да напише такава тема от личният си опит и да го сподели с други.
Запитай се защо и нужно ли е всеки сам да търси индивидуалното за своя аквариум във времето и какво ще му коства това.


Е кой да го потвръди?Нали разбираш какво се опитваш да обясниш.Да не вярва никой на точните цифри а на твоя опит.Извинявай ама тва ми звучи несериозно.
За споделянето на личния опит и за лъжливите според теб теми ти казах.Ако ще говорим за нещо универсално което в повечето случаи ще е доста рисковано ок.Но ако ще говорим за точни цифри и все пак да знаем какво вкарваме тва вече е друга работа.
А на последното което ме питаш разбира се че е нужно всеки да си познава собствената система и да процедира според нея.
Както и да е евала отново за положения труд но няма как да приема на сериозно всичко след заключението за калкулаторите.

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #34 : четвъртък, 23 май 2013 г., 11:55 ч. »
Просто споделих опита си с този метод използван от мен.Точните цифри на това което вкарваме са написани в статията,който иска да вярва.Всеки сам да си прави изводите и сам да решава дали да ползва тази рецепта или не.С този метод всеки сам може да напипа баланса за които мечтае да постигне в своята система.
Посочи ми един калкулатор който показва точните концентраци на това което вкарваме.  :drinks:

Неактивен stanislav89

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 46
 • Нас. място: Стара Загора
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #35 : четвъртък, 23 май 2013 г., 12:02 ч. »
Тоя Борис много напредна. До преди 2 3 месеца питаше с какво се тори и с по колко, а сега започна статии да пише и да учи хората  :D :D

Неактивен Svetlio

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 155
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #36 : четвъртък, 23 май 2013 г., 12:06 ч. »
Аз ползвам този и не мисля че ме лъжат с него.

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/fertilator.php

Извинявай Борис но няма как да приема сериозно такова заключение все пак не говорим за фолисофия.Тези цифри трябва да идват отнякъде нали :)Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #37 : четвъртък, 23 май 2013 г., 12:09 ч. »
Във форуми където информацията не е достъпна за нерегистрирани потребители не вярвам и не влизам.

Неактивен Виолета

 • Осветител
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 954
 • Нас. място: Елин Пелин
 • Пол: Жена
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #38 : четвъртък, 23 май 2013 г., 12:13 ч. »
Тоя Борис много напредна. До преди 2 3 месеца питаше с какво се тори и с по колко, а сега започна статии да пише и да учи хората  :D :D

Мда... Това всъщност е достойно за уважение - това, че е постигнал добри резултати толкова бързо.
Ти самият би ли споделил собствения си опит. Виждам, че продаваш растения. Или е тайна, за да върви търговията? :)
Искам България ЗЕЛЕНА!
Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #39 : четвъртък, 23 май 2013 г., 12:17 ч. »
Има от къде да дойдат Светльо и то без калкулатори,а с проста математика.

Калиев нитрат (KNO3)
1 грам разтворен в 100 литра вода повишава съдържанието на: калий К с 3.87 мг/л, нитрати NO3 с 6.13 мг/л, азот N с 1.38 мг/л

Калиев дихидрогенфосфат (KH2PO4)
1 грам разтворен в 100 литра вода повишава съдържанието на: калий К с 2.87 мг/л, фосфати PO4 с 6.98 мг/л, фосфор P с 2.27 мг/л

Магнезиев сулфат (MgSO4.7H2O)
1 грам разтворен в 100 литра вода повишава съдържанието на: магнезий Mg с 0.99 мг/л, сулфати SO4 с 3.9 мг/л

Неактивен Svetlio

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 155
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #40 : четвъртък, 23 май 2013 г., 12:20 ч. »
И как го докара тогава това 10-12ppm?

Неактивен stanislav89

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 46
 • Нас. място: Стара Загора
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #41 : четвъртък, 23 май 2013 г., 12:24 ч. »
Виолета ако искаш нещо да питаш на л.с. Ще ти помогна с каквото мога.

Относно Борис, той достатъчно се изложи. Явно доста го е позакъсал, че да прави скандали на хората които продават растения и които са му помогнали да постигне това. Неблагодарна история.

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #42 : четвъртък, 23 май 2013 г., 12:25 ч. »
И как го докара тогава това 10-12ppm?


Сметни го сам. :)
Мисля,че не е нужно да се обръща темата във висша химия.
Оставям всеки сам да прецени какво да забърква и да вкарва в своята система.
Спирам да пиша в темата.

Неактивен stanislav89

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 46
 • Нас. място: Стара Загора
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #43 : четвъртък, 23 май 2013 г., 12:25 ч. »
 И той незнае как ги докарва :grin:

Неактивен Svetlio

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 155
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #44 : четвъртък, 23 май 2013 г., 12:26 ч. »
Мда... Това всъщност е достойно за уважение - това, че е постигнал добри резултати толкова бързо.
Ти самият би ли споделил собствения си опит. Виждам, че продаваш растения. Или е тайна, за да върви търговията? :)


Вили ако колегата е набарал точната формула за своя аквариум тогава ок но да отрича всички калкулатори и да казва че този метод е универсален е меко казано заблуждаващо.
Сама знаеш колко е разтегливо понятието от средно до силно осветен аквариум нали?

Неактивен Svetlio

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 155
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #45 : четвъртък, 23 май 2013 г., 12:28 ч. »
Сметни го сам. :)
Мисля,че не е нужно да се обръща темата във висша химия.
Оставям всеки сам да прецени какво да забърква и да вкарва в своята система.
Спирам да пиша в темата.


Ами сметнах го и получавам 4.91ppm.
Затова те и питах по-рано как си го постигнал този резултат за да разбера къде бъркам.

Неактивен lamb4o

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 96
 • Нас. място: Варна
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #46 : четвъртък, 23 май 2013 г., 12:28 ч. »
Здравейте,
Еххх, този Борис каква бомба хвърли :) Не мога да разбера защо му се нахвърляте обаче  ??? ???. Това е форум и всеки има свободното право да споделя информация и мнения. Да си призная от 5 месеца (откакто се запалих по акваристика)чета постоянно форума, има много информация но рядко се среша някой да я поднесе така. Сега ще ми е лесно да си приготвя Ако поискам! торове. За което голямо благодаря.Аз не искам от Борис да поема отговорност дали тези торове ще работят в моя аквариум така както в неговия. Ако АЗ поискам ще изпробвам неговия метод. А тук усещам , че се държите така все едно въйййййй разкри се голямата и дълго пазена тайна за торенето :D :D :D :D :D Ами сега как ще се правим на велики подхвърляйки по едно изречение на всеки "новобранец" питащ нещо за торове. Сполай ви на всички. Аз казвам още веднъж Благодаря на Борис за информацията.  :)
...And we're all allowed to dream Of the next time we touch..........

Неактивен Виолета

 • Осветител
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 954
 • Нас. място: Елин Пелин
 • Пол: Жена
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #47 : четвъртък, 23 май 2013 г., 12:38 ч. »
Светльо, забележката не беше към теб. :)
Хубаво е да има дискусия, но няма да позволим да се обърне темата на "политически" скандал... това сега е модерно. Аз от калкулатори не разбирам, но ми е интересно да следя и критиката. Нека да е градивна и да е по темата.
Искам България ЗЕЛЕНА!
Неактивен Svetlio

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 155
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #48 : четвъртък, 23 май 2013 г., 12:44 ч. »
Светльо, забележката не беше към теб. :)
Хубаво е да има дискусия, но няма да позволим да се обърне темата на "политически" скандал... това сега е модерно. Аз от калкулатори не разбирам, но ми е интересно да следя и критиката. Нека да е градивна и да е по темата.


Разбира се че е хубаво да има дискусия :)
Ако статията е преведена от друг автор ок но аз оставам с впечатлението че колегата я е писал.Затова и питам за такива подробности.Може би аз греша някъде и искам да разбера къде.А не като повечето дето пишат евала ама щото така им е поднесено на тепсия и ако проработи  ще е супер.

Неактивен Виолета

 • Осветител
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 954
 • Нас. място: Елин Пелин
 • Пол: Жена
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #49 : четвъртък, 23 май 2013 г., 12:49 ч. »
И аз останах с впечатление, че я е писал лично.
Няма нищо лошо в това да потърсим, т.е. да потърсите (защото аз не влизам в тази схема :) ) заедно истината за тези торове, а и виждам, че темата се радва на голям интерес. Нали в споровете се раждала истината.  :drinks:
Искам България ЗЕЛЕНА!
Неактивен bustama

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 772
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #50 : четвъртък, 23 май 2013 г., 13:14 ч. »

Аз не мога да приема статията за достоверна и полезна/ не само тази/, напротив най-много да се обърка начинаещия... Подобни статии без подкрепа на тест на параметрите на водата в период от месеци, също и опит с растенията и как те се развиват при различни параметри, опит с години, ще се пишат ли пишат и само вятър.

Моя опит, на този етап ми е доказал - начинаещия НЕ трябва да тори с нитрати и фосфати. В момента моите растения се развиват с почти нулеви нитрати, растения като:
        - кринум каламистратум, расте на празен грунд!
        - болбитис
        - ехинодорус тенелус
        - хигрофила пинатифида
        - микрозорум
        - хигрофила полисперма
        - анубиас нана
        - елеохарис

Неактивен AGENTO

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 281
 • Нас. място: Варна(на работа,в къщи и от време на време за по бира)
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #51 : четвъртък, 23 май 2013 г., 13:23 ч. »
Пак ще кажа ,че начинаещия може да си оплеска аквариума и с фирмен тор,така че статията е полезна.Ако има неточности,приканвам разбиращите от хендмейд торове да публикуват свои рецепти.Аз лично си купувам фирмени торове,защото не ми се занимава,но темата ми е много интересна.


Неактивен bustama

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 772
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #52 : четвъртък, 23 май 2013 г., 13:35 ч. »
Аз фирмен тор с нитрат и фосфат не съм видял. :)

Неактивен hajigeo

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 255
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #53 : четвъртък, 23 май 2013 г., 14:02 ч. »
Аз фирмен тор с нитрат и фосфат не съм видял. :)ами ето (надявам се да не се приеме като реклама)
http://www.easylife.nl/en/freshwater-products/plant-nutrition/nitro
http://www.easylife.nl/en/freshwater-products/plant-nutrition/fosfo

сега по темата ...
авторът заслужава адмирации за труда който е вложил.
в интерс на истината концентрацията която споменава е наистина завишена.
за да не се позовавам на разни калкулатори и висша химия, ето малко проста математика

според етикета на калиевия нитрат който масово се продава, съдържанието на нитрати в него е 61.3%. това ще рече че в 1 гр сухо вещество има 613мг нитрати.
ако 40гр сухо вещество разтворим в 500 мл вода,  ще получим разтвор в който ще имаме 40*613 мг или 24520 мг нитрати. добавяйки 10 мл от този разтвор в аквариума, реално добавяме 490 мг нитрати което дава концентрация 4.90мг/л за 100 л аквариум.
 
напълно съм съгласен с колегите че няма универсална формула от торове която да важи за всеки аквариум. лично аз последно време залагам на бавно растящи растения и торя при поява на липси.Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #54 : четвъртък, 23 май 2013 г., 14:34 ч. »
Ще махна тези концентрации на ppm за да не се вглеждате толкова във тях,а именно към същността на статията - Торове за аквариумни растения собствено производство.

Неактивен dafil

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 645
 • Нас. място: Пловдив
 • Пол: Мъж
 • Трендафил Гълъбов
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #55 : четвъртък, 23 май 2013 г., 16:47 ч. »
Ще махна тези концентрации на ppm за да не се вглеждате толкова във тях,а именно към същността на статията - Торове за аквариумни растения собствено производство.

Не им се връзвай-дори на най-добрите(?) и известни фирмени торове си пише:ако забележите липси или......бля-бля-бля-бля-бля-увеличете или намалете дозата :lol: :lol:

Неактивен Penta

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 398
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #56 : четвъртък, 23 май 2013 г., 20:54 ч. »
Много добра статия, браво за труда.
С уговорката че всеки аквариум е индивидуален, тези количества са един добър ориентир за приготвяне на торове, като след това обаче всеки трябва да си нагоди дозата. Но пак казвам -  добра основа по която да се водиш  за да достигнеш до точните дози за собствения аквариум.
Моята рецепта до която достигнах сам е със същите дози на макрото, само че ги добавям през ден ( т.е. консумацията ми е на половина)

Трябва обаче да се съглася с колегите че отричането на всички съществуващи калкулатори и "рецепти"  е малко пресилено.

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Колкото и калкулатори да съм ползвал съм се убедил,че не показват точните показатели.Това си е мое лично мнение.На начинаещите ще кажа само едно,колкото повече се задълбочавате в това да се придържате към стриктни концентрации на торове и т.н. винаги резултата няма да е задоволителен.

Успех на всички проявили интерес към статията ми.
Ще помоля отново всички решили да използват метода от мен,да споделят опит и наблюдения по растенията си с другите потребители на форума.

Неактивен ivi4

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1
Колеги,какво говори тоя бе,собствено производсво глупости ,пълни глупости тоя човек сигорно си е повервал нещо.Значи тия торове са  ги измислили други хора от гр.Враца,тоя самозванко нищо не е измислил,това  е измислено от много добри акваристи от нашия град,а тоя селендур незнам от каде е разбрал за тях.
гледам че във Българска аквариумна енциклопедия,се е забъркал във един скандал със един акварист,който е много добро момче,незнам защо него махнете от всички фороми тоя лъжец и скандалджия.
това е мойто мнение и е така повярвайте ми!!!!!!!!!!!!!

Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 916
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com
Колега здравей и добре дошъл във форума. Обикновенно това следва да са първите приказки на човек дошъл на ново място. Ти идваш и започваш с обиди, че и искаш да ти "верваме". Съжалявам но такъв език в този форум не е разрешен. Имаме си правила. Прочети ги ако обичаш моля. Благодаря за разбирането.

Неактивен Svetlio

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 155
 • Пол: Мъж
Колкото и калкулатори да съм ползвал съм се убедил,че не показват точните показатели.Това си е мое лично мнение.На начинаещите ще кажа само едно,колкото повече се задълбочавате в това да се придържате към стриктни концентрации на торове и т.н. винаги резултата няма да е задоволителен.

Успех на всички проявили интерес към статията ми.
Ще помоля отново всички решили да използват метода от мен,да споделят опит и наблюдения по растенията си с другите потребители на форума.


А на каква база реши че калкулаторите са неверни?
Там е елементарно,вкараш елементите и литрите и ти отчита концентрацията.Та ти и без калкулатор постигна същата цифра като мен по напред в темата дето те питах що си дал 10-12ppm нитрати а те са 5.Ти постигна същата цифра и без калкулатор.Е кое точно им е грешното че не мога да разбера след като и ти самия по друг начин пак същото получаваш.
Тези калкулатори са създадени за удобство.

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Колеги,какво говори тоя бе,собствено производсво глупости ,пълни глупости тоя човек сигорно си е повервал нещо.Значи тия торове са  ги измислили други хора от гр.Враца,тоя самозванко нищо не е измислил,това  е измислено от много добри акваристи от нашия град,а тоя селендур незнам от каде е разбрал за тях.
гледам че във Българска аквариумна енциклопедия,се е забъркал във един скандал със един акварист,който е много добро момче,незнам защо него махнете от всички фороми тоя лъжец и скандалджия.
това е мойто мнение и е така повярвайте ми!!!!!!!!!!!!!


Много, моля без обиди!Под собствено производство не е написано моето име,от което следва че всеки сам може да си направи собствено производство от тези продукти.И да е вярно това че е врачанска рецепта аз не го отричам.Сертификат и платен лиценз имате ли за нея?Може пък да съм я усъвършенствал по мой наблюдения,не мисля че някой ще има нещо против това.Скандала го започна въпросният добър акварист от гр.Враца - Евгени и мисля си много добре информиран за този скандал в БАЕ.
Някой от вас врачани направи ли си труда да напише статия в която да не се споменават лъжливи стойности на продуктите за направата на такъв тор и да казвате на всеки начинаещ захванал се с това хоби - Цитирам: торя по "Метода на приблизителните показатели".Или на вас така ви е угодно да я ползвате за личните си интереси,за да ви хвалят наляво и дясно по форумите с хубавите ви аквариуми без да я споделите с други?

Здравейте,
Еххх, този Борис каква бомба хвърли :) Не мога да разбера защо му се нахвърляте обаче  ??? ???. Това е форум и всеки има свободното право да споделя информация и мнения. Да си призная от 5 месеца (откакто се запалих по акваристика)чета постоянно форума, има много информация но рядко се среша някой да я поднесе така. Сега ще ми е лесно да си приготвя Ако поискам! торове. За което голямо благодаря.Аз не искам от Борис да поема отговорност дали тези торове ще работят в моя аквариум така както в неговия. Ако АЗ поискам ще изпробвам неговия метод. А тук усещам , че се държите така все едно въйййййй разкри се голямата и дълго пазена тайна за торенето :D :D :D :D :D Ами сега как ще се правим на велики подхвърляйки по едно изречение на всеки "новобранец" питащ нещо за торове. Сполай ви на всички. Аз казвам още веднъж Благодаря на Борис за информацията.  :)


Неактивен стефан123

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 5
Здравейте колеги искам да кажа на този новоизлюпил се ivi4,дано да има повече момчета като Боби.Аз от два месеца полвам рецептата на Боби и искам да ви кажа че мойте растения бяха марули,а сега е нещо съвсем различно.Аквариума от пустиня стана джунгла и съм много доволен от информацията която поднесе момчето.Всички други уж колеги като ги питаш какви торове да се полват и как,всички макро и микро елементи,сметни си и слагай.Че аз ако съм химик няма да питам а тези отговори са за пазара.Вместо да благодарите на момчето за информацията вие го нападате,защо немога да разбера.А можи и да е засегнал някои интереси на търговците в сайта.Пробвайте писаното от него и тогава давайте мнение по-въпроса.Предложен е най евтиния варият който да ползвате за много дълго време,а вие какво правите,само плюете и плюете.А като не ви харесва давайте си парите пак за правени торове на търговците по-сайтовете.И най накрая,всеки си има глава на раменете и всеки да си решава какво да слага или да не слага в аквариума си.Браво БОБИ само така братле,добре че си ти и че сподели опита си.

Неактивен Svetlio

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 155
 • Пол: Мъж
Здравейте колеги искам да кажа на този новоизлюпил се ivi4,дано да има повече момчета като Боби.Аз от два месеца полвам рецептата на Боби и искам да ви кажа че мойте растения бяха марули,а сега е нещо съвсем различно.Аквариума от пустиня стана джунгла и съм много доволен от информацията която поднесе момчето.Всички други уж колеги като ги питаш какви торове да се полват и как,всички макро и микро елементи,сметни си и слагай.Че аз ако съм химик няма да питам а тези отговори са за пазара.Вместо да благодарите на момчето за информацията вие го нападате,защо немога да разбера.А можи и да е засегнал някои интереси на търговците в сайта.Пробвайте писаното от него и тогава давайте мнение по-въпроса.Предложен е най евтиния варият който да ползвате за много дълго време,а вие какво правите,само плюете и плюете.А като не ви харесва давайте си парите пак за правени торове на търговците по-сайтовете.И най накрая,всеки си има глава на раменете и всеки да си решава какво да слага или да не слага в аквариума си.Браво БОБИ само така братле,добре че си ти и че сподели опита си.


Евала за резултата.Би ли показал сега и самия резултат да видим всички чудото.покажи снимки преди и след торенето.Ако може също така и данни за аквариума да споделиш че и те са от значени.Светлина,со2 и тн :)

Неактивен стефан123

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 5
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #64 : събота, 25 май 2013 г., 01:08 ч. »
Тези снимки са за томаневерника Svetlio,дето сигурно си мисли че го лъжа.Сажалявам че нямам снимки на целия аквариум,но не ми са трябвали.Тези снимки съм ги показвал на колеги от форума и сам питал защо са такива и защо не вървят.Само аз си знам колко растения съм купувал и колко пари съм давал и съм ги хвърлял след две седмици.Та отговорите бяха,липса на торове слагай и ще се оправят.А какви торове да слагам и по-колко един господ знае.Всички колеги дето са постигнали нещо красиво и аквариумите си,нищо не казват или повърхносни работи.Защо е така вие си отговаряйте.Уж форумите са за това да си помагаме а то какво излиза,лъжи и само лъжи.Сега растенията са и добре и даже съм си направил и един 75литров аквариум,че този 100литровия ми е тесен за растенията.Ако не вярваш Svetlio и него ще снимам.Не всички колеги могат да си взимат скъпи торове и скъпо оборудване,и гледат нещо като среден вариант.А варианта на Боби си е направо за безпари и за много дълго време.Имам големи пропуски с заден,среден и преден план но сега се уча,но и това за мен си е голям успех.Добре че това момче хвърли светлина в тонела за да могат начинаещите като мен да се ориентират какво да правят.А вие търгашите на скъпи торове дето само си ги рекламирате,си ги сложете знаете къде.Дано повече колеги да ползват евтиния вариант а не вашите скъпо торове.Май това ви пречи на вас че няма да можите да ги продавате,на там ми замирисва.Успех на всички начинаещи в това хубаво хоби.
Снимки преди започване на торене по този метод:

Снимки след започване на торене по този метод:Неактивен Penta

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 398
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #65 : събота, 25 май 2013 г., 06:34 ч. »
Значи няма лошо че е пуснал торовете ,нека се знаят тия работи,но се дразня от това че плюе врачани,
той със това неразбра ли че много хора няма да го погледнат,абе ти да не си от Варна,оооооо не ти си от,
Враца,значи и ти влизаш във кюпа на Врачани,лайно такова селско,да говориш против хората,ти
ще излезнеш голема дволика лопата,това е нямам повече думи за тоя глупак.
Извинявам се много за това държание,но това момче ми дигна нервите. :)


В Европейския Парламент в момента се обсъжда проекто-закон за говоренето срещу Враца, това е недопустимо деяние в съвременна Европа.

Неактивен Svetlio

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 155
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #66 : събота, 25 май 2013 г., 07:11 ч. »
Тези снимки са за томаневерника Svetlio,дето сигурно си мисли че го лъжа.Сажалявам че нямам снимки на целия аквариум,но не ми са трябвали.Тези снимки съм ги показвал на колеги от форума и сам питал защо са такива и защо не вървят.Само аз си знам колко растения съм купувал и колко пари съм давал и съм ги хвърлял след две седмици.Та отговорите бяха,липса на торове слагай и ще се оправят.А какви торове да слагам и по-колко един господ знае.Всички колеги дето са постигнали нещо красиво и аквариумите си,нищо не казват или повърхносни работи.Защо е така вие си отговаряйте.Уж форумите са за това да си помагаме а то какво излиза,лъжи и само лъжи.Сега растенията са и добре и даже съм си направил и един 75литров аквариум,че този 100литровия ми е тесен за растенията.Ако не вярваш Svetlio и него ще снимам.Не всички колеги могат да си взимат скъпи торове и скъпо оборудване,и гледат нещо като среден вариант.А варианта на Боби си е направо за безпари и за много дълго време.Имам големи пропуски с заден,среден и преден план но сега се уча,но и това за мен си е голям успех.Добре че това момче хвърли светлина в тонела за да могат начинаещите като мен да се ориентират какво да правят.А вие търгашите на скъпи торове дето само си ги рекламирате,си ги сложете знаете къде.Дано повече колеги да ползват евтиния вариант а не вашите скъпо торове.Май това ви пречи на вас че няма да можите да ги продавате,на там ми замирисва.Успех на всички начинаещи в това хубаво хоби.
Снимки преди започване на торене по този метод:

Снимки след започване на торене по този метод:

Томаневерника както казваш вижда че си сменил и субстрата което ако не знаеш прави сравнението и приказките ти празна работа ако ме разбираш.

Неактивен petko71

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 220
 • Нас. място: Търговище
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #67 : събота, 25 май 2013 г., 08:07 ч. »
 Торенето на "Метода на приблизителните показатели" е грешен, подчертавам грешен! В него фосфатът е много повече от нормалното и от там тръгват проблемите с тъй нежеланите водорасли!
[/quote]
Статията е нагледно написана,но такова крайно отричане на всичко не го приемам.Боби аз разлика между твоя метод и метода на приблизителните показатели не виждам.Единственото ,е че ти внасяш всеки ден нитрати и фосфати,а там са през ден.Сумарно за седмица е еднакво.Даже при теб нитратите са два пъти повече,което съжо е предпоставка за водорасли.Даже и фосфатите са повече.Така,че по добре го кажи-това е моя начин на торене,а не да отричаш всичко и само ти да си прав.Мое мнение по твоя начин при тези норми на нитрати и фосфати има по голяма вероятност от водорасли.Да изпреваря евентуален въпрос,защо аз не съм написал как трябва да се тори.Ами просто микроелементи слагам редовно.но нитратите и фосфатите следя с тестове и когато е нужно тогава слагам.Нямам точна формула.Всеки сам трябва да стигне до своя начин на торене.Твоя метод е една насока за торене,но не е закон за да се отрича всичко друго. 

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #68 : събота, 25 май 2013 г., 08:23 ч. »
Торенето на "Метода на приблизителните показатели" е грешен, подчертавам грешен! В него фосфатът е много повече от нормалното и от там тръгват проблемите с тъй нежеланите водорасли!

Статията е нагледно написана,но такова крайно отричане на всичко не го приемам.Боби аз разлика между твоя метод и метода на приблизителните показатели не виждам.Единственото ,е че ти внасяш всеки ден нитрати и фосфати,а там са през ден.Сумарно за седмица е еднакво.Даже при теб нитратите са два пъти повече,което съжо е предпоставка за водорасли.Даже и фосфатите са повече.Така,че по добре го кажи-това е моя начин на торене,а не да отричаш всичко и само ти да си прав.Мое мнение по твоя начин при тези норми на нитрати и фосфати има по голяма вероятност от водорасли.Да изпреваря евентуален въпрос,защо аз не съм написал как трябва да се тори.Ами просто микроелементи слагам редовно.но нитратите и фосфатите следя с тестове и когато е нужно тогава слагам.Нямам точна формула.Всеки сам трябва да стигне до своя начин на торене.Твоя метод е една насока за торене,но не е закон за да се отрича всичко друго.


Не мисля,че фосфата в моя случай е много.
По метода на и т.н. пише да се слага 15 g на 500 ml дейонизирана вода и с добавянето на 5 ml на 100 литра вода вдига концентрацията с не знам си колко.
В моя случай се слага 5 g на 500 ml дейонизирана вода и се слага всеки ден от него смесено с нитрата по 10 ml на 100 литра вода.
В кой от двата варианта разтвора е по концентриран?По Метода на приблизителните и т.н. или в моя случай?
По-добре да се слага слабо концентриран разтвор на фосфат по 10 ml на 100 литра вода или по-силно концентриран разтвор на фосфат (KH2PO4) по 5 ml на 100 литра вода.?
Значи ти все още се бойш да вкарваш от тях както един начинаещ и това ти е грешката.Аз докато се боях за нитратите и фосфатите винаги имах проблеми.Спрях да се притенсявам за тях,след като настъпих педала им (моторчето в една еко система).
Да ще отричам метода на приблизителните показатели,защото за мен е грешен!

Неактивен petko71

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 220
 • Нас. място: Търговище
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #69 : събота, 25 май 2013 г., 08:59 ч. »
Аз не се боя да внасям нитрати и фосфати,но с тестовете виждам колко са изразходвали растенията и добавям колкото е нужно.Даже идват по малко от твоите пропорции.Консумацията на растенията не е константа.Едната седмица растат другата ги поокастриш и те намаляват.За начинаещите растениевъди препоръчвам тестове за фосфати и нитрати.Този който е писал за приблизителните показатели е стигнал до този извод по някакъв начин,а ти си стигнал до твоя начин.Ако аз сега пусна една тема за торене  и напиша ,че твоя начин е напълно грешен ти какво би направил.Изложението на твоя начин е добро и нагледно,но остави всеки да прецени сам за себе си кое е грешно и кое не.С такова изказване,ако един начинаещ прочете и изпълни всичко дословно познай след месец каква тема ще пусне и в кой раздел.Излиза, че само ти си прав и всичко друго е анатема.

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #70 : събота, 25 май 2013 г., 09:04 ч. »
Аз не се боя да внасям нитрати и фосфати,но с тестовете виждам колко са изразходвали растенията и добавям колкото е нужно.Даже идват по малко от твоите пропорции.Консумацията на растенията не е константа.Едната седмица растат другата ги поокастриш и те намаляват.За начинаещите растениевъди препоръчвам тестове за фосфати и нитрати.Този който е писал за приблизителните показатели е стигнал до този извод по някакъв начин,а ти си стигнал до твоя начин.Ако аз сега пусна една тема за торене  и напиша ,че твоя начин е напълно грешен ти какво би направил.Изложението на твоя начин е добро и нагледно,но остави всеки да прецени сам за себе си кое е грешно и кое не.С такова изказване,ако един начинаещ прочете и изпълни всичко дословно познай след месец каква тема ще пусне и в кой раздел.Излиза, че само ти си прав и всичко друго е анатема.

Щом така смяташ добре,съгласен съм.Ще редактирам това,за да прецени всеки сам какво да прави: Торенето на "Метода на приблизителните показатели" е грешен, подчертавам грешен!
Нищо няма да направя,ако пуснеш тема че моя метод е грешен.Просто ще си замълча.

Неактивен Ribarche

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 62
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #71 : събота, 25 май 2013 г., 09:13 ч. »
Тези снимки са за томаневерника Svetlio,дето сигурно си мисли че го лъжа.Сажалявам че нямам снимки на целия аквариум,но не ми са трябвали.Тези снимки съм ги показвал на колеги от форума и сам питал защо са такива и защо не вървят.Само аз си знам колко растения съм купувал и колко пари съм давал и съм ги хвърлял след две седмици.Та отговорите бяха,липса на торове слагай и ще се оправят.А какви торове да слагам и по-колко един господ знае.Всички колеги дето са постигнали нещо красиво и аквариумите си,нищо не казват или повърхносни работи.Защо е така вие си отговаряйте.Уж форумите са за това да си помагаме а то какво излиза,лъжи и само лъжи.Сега растенията са и добре и даже съм си направил и един 75литров аквариум,че този 100литровия ми е тесен за растенията.Ако не вярваш Svetlio и него ще снимам.Не всички колеги могат да си взимат скъпи торове и скъпо оборудване,и гледат нещо като среден вариант.А варианта на Боби си е направо за безпари и за много дълго време.Имам големи пропуски с заден,среден и преден план но сега се уча,но и това за мен си е голям успех.Добре че това момче хвърли светлина в тонела за да могат начинаещите като мен да се ориентират какво да правят.А вие търгашите на скъпи торове дето само си ги рекламирате,си ги сложете знаете къде.Дано повече колеги да ползват евтиния вариант а не вашите скъпо торове.Май това ви пречи на вас че няма да можите да ги продавате,на там ми замирисва.Успех на всички начинаещи в това хубаво хоби.
Снимки преди започване на торене по този метод:

Снимки след започване на торене по този метод:

Не, че оспорвам нещо...., но е видно от видовее растения в твоя аквариум е, че нямаш нужда от торове и СО2, растенията, които имаш нямат нужда.До едно са от най-лесните за отглеждане растения, да не говорим, че имаш и бавно растещи катокриптокорина и болбитис.... анубиас.....

Това, че не успяваш да отгледаш тези растения.... говори достатъчно за теб като акварист.

А ''томаневерни'' се опитва да ви обясни, че няма точна формула за даден аквариум. Всеки аквариум е строго индивидуален, като листна маса, СО2, осветление, химия на водата, и е нелепо..... да се отричат методи, които работят от години...... за сметка на един лош прочит на Метода на проблизителните показатели + рецептата за желязо на ЕВГЕНИ .

Факта, че водата във Враца, не е същата като водата във Варна или София или Пловдив...., като концентрация на нитрати фосфати... и микро елементи......безспорно оборва тезата за универсалността на този метод... без да добавяме и крайно погрешното съотношение на нитрат и фосфат......, което при ''авторчето'' не показва вредни последици единствено и само поради вероятно благоприятните за този метод показатели на водата във Враца.
Моето заключение е, че ако сте от враца.... и имате аквариум с подобен хардуер.... ползвайте метода......, но за останалата част от страната...... метода изисква доста доработка и нагласяне според индивидуалните нужди на аквариума.
       Най-добрата основа за торене на бърз растителен аквариум  си остава метода на приблизителните показатели, като и той изисква ... доста нагласяне на дозите според нуждите на аквариума.

       ТОЧНА РЕЦЕПТА РАБОТЕЩА ПРИ ВСИЧКИ АКВАРИУМИ НЯМА, ТОЗИ КОЙТО ТВЪРДИ, ЧЕ ИМА...  :)  :grin:

Неактивен Виолета

 • Осветител
 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 954
 • Нас. място: Елин Пелин
 • Пол: Жена
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #72 : събота, 25 май 2013 г., 10:29 ч. »
Моля да се придържате към темата. Всякакви лични обиди на тема врачански взаимоотношения ще бъдат изтривани.
Искам България ЗЕЛЕНА!
Неактивен dafil

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 645
 • Нас. място: Пловдив
 • Пол: Мъж
 • Трендафил Гълъбов
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #73 : събота, 25 май 2013 г., 12:21 ч. »
Значи тия торове са  ги измислили други хора от гр.Враца,тоя самозванко нищо не е измислил,това  е измислено от много добри акваристи от нашия град,а тоя селендур незнам от каде е разбрал за тях.
хммм-а аз пък съм измислил  топлата вода!!!
 :hmm:

Неактивен asito

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 436
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
  • Моите аквариуми
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #74 : събота, 25 май 2013 г., 12:36 ч. »
А аз студената.Сега ще пия една,че кат си погледна растенията-язък дет съм си дал парите за торове   :crazy:

Неактивен pqko

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 165
 • Нас. място: гр.враца
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #75 : събота, 25 май 2013 г., 12:52 ч. »
Според мен,всеки си преценява със какво да тори,и по колко да тори,всички знаем че торенето се преценява,
по вида на растенията,това е намаляваш и овеличаваш дозите  :P

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #76 : събота, 25 май 2013 г., 12:56 ч. »
всички знаем че торенето се преценява,
по вида на растенията,това е намаляваш и овеличаваш дозите  :P


Недей писа глупости Петко моля те,че ще припадна от смях.  :lol:

Неактивен pqko

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 165
 • Нас. място: гр.враца
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #77 : събота, 25 май 2013 г., 13:04 ч. »
ей,аз се нямам за голем разбирач но това е мойто мнение,ако ти е смешно добре е аз така преценявам
а ти преценявай както изкаш.

Неактивен manyg

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 5
 • Нас. място: Враца/София
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #78 : събота, 25 май 2013 г., 15:44 ч. »
pqko, прав си! Не може един бавен и един бърз аквариум да ги ториш еднакво :)
Всеки сам трябва да си стигне до количеството торове които да слага ;) дали чрез измерване с тестове или по метода - проба грешка ;)

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #79 : вторник, 28 май 2013 г., 01:18 ч. »
ТОЧНА РЕЦЕПТА РАБОТЕЩА ПРИ ВСИЧКИ АКВАРИУМИ НЯМА, ТОЗИ КОЙТО ТВЪРДИ, ЧЕ ИМА...  :)  :grin:

Хайде, тогава всички ние заедно да я усъвършенстваме в различните райони на България. Да бъде точно и ясно написано (добавено в статията), какво да се прави в отделните райони, за да може да заработи успешно.  :drinks:

Неактивен banderas738

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 38
 • Нас. място: с.Асеновец
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #80 : неделя, 14 юли 2013 г., 08:18 ч. »
Здравейте колеги вече около 2 месеца ползвам тази рецепта за торове и съм очарован от нея намирам се в с.Асеновец община Нова Загора рецептата за торовете е добра искам да изкажа благодарности на колегата Борис за положения труд и че я сподели със нас поздрави

Неактивен vesso_vv

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 3
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #81 : сряда, 28 август 2013 г., 20:42 ч. »
Здравейте и от мен ... и аз малко да отупам прахоляка от темата ...
Ползвах този метод на торене в продължение на няколко месеца и резултатите бяха отлични. Започнах с половин доза и постепенно намерих нужното количество торове за моя аквариум . В момента бутилката ми за CO2 е с повреден вентил и почти спрях торенето,но днес взех нова бутилка и пак ще почна по старата си схема. Метода е добър с уточнението,че дозите не бива да са категорично фиксирани и всеки трябва сам да намери нужното му количество,според вида и количеството на растенията си,светлина,риби и ред други подробности. Има отлични фирмени торове,които вършат страхотна работа,но и там си остава риска от грешки и провали .

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #82 : сряда, 28 август 2013 г., 21:04 ч. »
Здравей и добре дошъл в Аквапортал vesso_vv !
Както всеки новодошъл е добре да споделиш от кои край на България си и т.н. Пожелавам ти приятни мигове във форума!
Хубаво е да дадеш някакви снимки преди започване на торене по този метод и по-време на него, за да добием представа дали е ефективен или не и как си намерил твойте оптимални дози за твоят аквариум, като се има в предвид каква е водата в района в които живееш. 
От моя страна мога да кажа на желаещите решили да намерят оптималните дози за техните аквариуми да опитат този метод, нищо не губят.  :drinks:

Неактивен vesso_vv

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 3
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #83 : сряда, 28 август 2013 г., 21:28 ч. »
Боби,знаеш,че не обичам да пиша,а само да чета . Пускам стари снимки,които са с около 2 месеца разлика .
Това е седмица след старта

Неактивен vesso_vv

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 3
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #84 : сряда, 28 август 2013 г., 21:31 ч. »
около 2 месеца по-късно ... с уточнението,че махнах камъка и сложих 5-6 стръка хетернатера зостерипода и 2 корена кафяв криптокорин ...
растенията на живо не жълтеят така,но светлината и сапунерката ...

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #85 : петък, 31 януари 2014 г., 13:42 ч. »
В момента започвам торене по рецепта копие на Tropica Plant Nutrition + liquid.
Ако се окаже по-добра от тази за която съм писал статията ще направя нова тема, като направя рецептата на Tropica достъпна за всички.  :drinks:

Така изглеждат разтворите на микро и макроелементите:  :grin:

Бутилката в ляво е с микроелементи (тензо коктейл), в дясно са макроелементите N, P, K, Mn.  :wink1:

Неактивен Димитър744

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 5
 • Нас. място: гр.Пещера
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #86 : петък, 31 януари 2014 г., 20:48 ч. »
Давай и успех,предишната рецепта е супер. :yahoo:

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #87 : петък, 31 януари 2014 г., 21:27 ч. »
От утре започвам торене по нея. Дано излезе по-добра от предната. Стискайте палци.  :pray:

Неактивен Димитър744

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 5
 • Нас. място: гр.Пещера
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #88 : неделя, 23 февруари 2014 г., 20:32 ч. »
Как е новия тор за растенията има ли резултати :clapping:

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #89 : понеделник, 24 февруари 2014 г., 00:57 ч. »
Резултатите ще дойдат с новата рецепта. :)

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #90 : вторник, 16 октомври 2018 г., 19:32 ч. »
Трябва да си прегледам, записките че толкова годинки се минаха от тогава, старият компютър от него остана само хард диска че вече не помня къде съм писал и т.н.
Кога точно ще има нова рецепта не мога да кажа, това само времето ще покаже.  :drinks:

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #91 : събота, 27 октомври 2018 г., 17:19 ч. »
Новата рецепта съм я писал отдавна, добре че ползвах търсачката и случайно я намерих.

Торове за аквариумни растения копие на "Tropica Plant Nutrition" + liquid

Ще помоля, модератор или администратор да закачи статията за новата рецепта, за да се вижда от повече хора в началната страница на раздел "Растения". Благодаря!

Поздрави,
Борис.

Неактивен Terix

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 82
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #92 : вторник, 30 октомври 2018 г., 09:00 ч. »
Здравейте,
Във връзка с новата рецепта имам питане. Изпълних всичко както е описано и започнах торене. Всичко е наред и растенията кипят. Въпросът ми е свързан с контрола на парамеърите. Използвам тестове за NO3 на Сера. Реших да видя преди и след торене какво е нивото на нитратите във водата. Според тестовете се оказа 0!!! Замислих се и взех че отмерих 10 мл от течността която са нитратите и фосфатите. Странното беше, че и там теста не отчете нитрати. Много сериозно се замислих и взех кутията с калиевия нитрат и в мерителното шишенце сипах 2 гр калиев нитрат - според теста на сера стойността на нитратите си остана 0!!! Спазвах всички правила за мерене с времето за изчакеане и т.н. Все пак реших да проверя този тест изобщо отчита ли нещо. в 10 мл дестилирана вода сипах няколко зрънца калциев нитрат и извърших тестването за нитрати на сера. Отчете много високи нива на нитрати. Чуденката ми е каква е причината торът от рецептата да дава разултат в аквариума, а теста на Сера да не го лови за нитрат? Реално с този тест не бих могъл да доловя реалните стойности?!? С друг тест ли да опитам? Някой има ли под ръка друга марка тест за NO3 да провери това което аз открих?

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #93 : вторник, 30 октомври 2018 г., 09:36 ч. »
Аз в началото, когато ползвах тестове винаги имах проблеми. Когато ги премахнах нещата заспаха.
Пробвай на тетра, мисля че имаха тест за нитрати, но доколкото си спомням на тетра имаше и комбинирани.
Сега проверих, имат тест за нитрати на тетра, но аз ползвах комбиниран и отчиташе правилно нитратите, но не си спомням как се казваше комбинирания.

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #94 : вторник, 30 октомври 2018 г., 12:08 ч. »
Сетих се как се казваше теста които аз ползвах. JBL Easy test 6 in 1. Не знам днешните дали мерят правилно.?!? За момента не ми и трябват, докато всичко е ок в аквариума на око.  :wink1:

Неактивен Terix

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 82
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #95 : четвъртък, 01 ноември 2018 г., 10:21 ч. »
Аз взех NO3 тест на JBL и всичко си дойде на място. Мога да  кажа че тестове на Сера повече няма да използвам.

Неактивен malomir

 • Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
 • Aquaportal меринджей
 • *****
 • Публикации: 6 916
 • Нас. място: Варна
 • Пол: Мъж
 • Българкият сайт за атерини
  • www.rainbowfishbg.com
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #96 : неделя, 04 ноември 2018 г., 07:38 ч. »
Мога да  кажа че тестове на Сера повече няма да използвам.

 Няма да е лошо да обясниш защо, все пак. Опита е най-добрия учител.

Неактивен Борис

 • Потребител
 • ***
 • Публикации: 1 153
 • Нас. място: Враца, България
 • Пол: Мъж
 • www.rainbowfishbg.com
  • Rainbowfish - Bulgaria
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #97 : неделя, 04 ноември 2018 г., 16:05 ч. »
Здравейте,
Във връзка с новата рецепта имам питане. Изпълних всичко както е описано и започнах торене. Всичко е наред и растенията кипят. Въпросът ми е свързан с контрола на парамеърите. Използвам тестове за NO3 на Сера. Реших да видя преди и след торене какво е нивото на нитратите във водата. Според тестовете се оказа 0!!! Замислих се и взех че отмерих 10 мл от течността която са нитратите и фосфатите. Странното беше, че и там теста не отчете нитрати. Много сериозно се замислих и взех кутията с калиевия нитрат и в мерителното шишенце сипах 2 гр калиев нитрат - според теста на сера стойността на нитратите си остана 0!!! Спазвах всички правила за мерене с времето за изчакеане и т.н. Все пак реших да проверя този тест изобщо отчита ли нещо. в 10 мл дестилирана вода сипах няколко зрънца калциев нитрат и извърших тестването за нитрати на сера. Отчете много високи нива на нитрати. Чуденката ми е каква е причината торът от рецептата да дава разултат в аквариума, а теста на Сера да не го лови за нитрат? Реално с този тест не бих могъл да доловя реалните стойности?!?


Това трябва да е достатъчен аргумент, защо повече няма да ползва тестовете на Sera.  :wink1:

Неактивен bustama

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 772
 • Пол: Мъж
Отг: Торове за аквариумни растения собствено производство
« Отговор #98 : неделя, 04 ноември 2018 г., 21:40 ч. »
Сера! Тестове?! Ползвал съм два теста на фирмата за нитрити и нитрати - еми, след това повече не ползвам техни тестове. JBL с течен реагент, просто и точно. Така де, плащат ми и за реклама. :)
Теста на сера, трябва да се разрежда за по-малки нива на отчитане, а този на джей би ел си има и от малките, така че това ми е достатъчно на мен.

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.