Автор Тема: Ампулария нещо странно.  (Прочетено 18116 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен mejdupraznika

• Активен потребител -
  • Публикации: 239
  • Нас. място: Добрич
Ампулария нещо странно.
« : четвъртък, 09 юли 2009 г., 19:46 ч. »
Имам един аквариум в който преди 3-4 месеца пуснах 8-9 ампуларии, досега си нямах работа с тях обаче въобще не забелязвам екскрементите на дискусите, а те лапат здраво възможно ли е ампулариите да преработват тяхната органика защото по-стъклото т.е дъното само топчести фекалии от охлювите и то в големи количества.
Добрич/Хиподрума.

Неактивен theater

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: Sofia, Bulgaria
  • http://
Отг: Ампулария нещо странно.
« Отговор #1 : събота, 18 юли 2009 г., 22:29 ч. »
Забелязал съм, че колеги които гледат едри риби - дискуси, астронотуси и въобще риби от този размер, ползват ампуларии и мелании, но като съм говорил останах с впечатлението е, че са за да чистят излишната храна, която остава неизядена от рибите. Не ми се вярва да папкат л**на.  :grin:

Неактивен Barabata

• Активен потребител
  • Публикации: 104
  • Нас. място: Варна
« Отговор #2 : събота, 18 юли 2009 г., 22:49 ч. »
За мен ампулариите са си фабрика за екскременти и никаква полезна работа не вършат. Само търсят крехки растения да ги изпасат колкото могат - увяхналите и повредените ги обикалят. Само ако има труп на рибка много хубава работа вършат.
Гледах ги , размножих ги (не че са нещо трудни за гледане) и повече не искам да ми се мяркат. Сага нарочно съм пуснал планорбиси да ги видя тях.

Неактивен Виолета

• Осветител
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 2 954
  • Нас. място: Елин Пелин
« Отговор #3 : събота, 18 юли 2009 г., 22:51 ч. »
Ще се видиш в чудо. :)
Планорбисите нямат премахване, освен ако не изхвърлиш всичко.
Искам България ЗЕЛЕНА!

Неактивен theater

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: Sofia, Bulgaria
  • http://
« Отговор #4 : понеделник, 20 юли 2009 г., 19:11 ч. »
Навремето си спомням, че като гледах гупи и ги хранех с чернодробна(по много),  :-[ имах огромни количества планорбиси.
Сега виждам тук-там из аквариума, но не бих казал, че са напаст.
Мисля, че при дозирано хранене не се получава бум на такива охлюви, а дори напротив. Има някаква саморегулация.
При такъв баланс, не мисля че са вредни, даже помагат.

Неактивен kidcheful

• Регистриран потребител
  • Публикации: 19
« Отговор #5 : четвъртък, 14 януари 2010 г., 06:53 ч. »
моите ампуларии ядат ла**а  :kez03:
Гледал съм ги с лупа и се вижда как ги засмуква  ;)
Just be yourself : )

Неактивен doncamillo

• Активен потребител
  • Публикации: 313
  • Нас. място: Свищов
« Отговор #6 : четвъртък, 14 януари 2010 г., 12:04 ч. »

Внимавай като гледаш с лупата,да не запалиш ампулариите.
422l Malawi Utaka
 - Copadichromis borleyi (Kadango)
 - Copadichromis sp. tanzania"Yellow fin"
 - Otopharynx lithobates (Zimbawe)
 - Placidochromis sp. "Phenochilus Tanzania"
 - Sciaenochromis fryeri (Maleri Is.)
 - Fossorochromis rostratus
 - Protomelas Boadzulu

Неактивен dok70

• Активен потребител
  • Публикации: 429
  • Нас. място: Свиленград
« Отговор #7 : четвъртък, 14 януари 2010 г., 13:15 ч. »

А отзад какво излиза..., даже лупа не ти трябва.
 :hmm:
Луд умора няма, само се поти!

Неактивен the_wolvarin

• Регистриран потребител
  • Публикации: 13
« Отговор #8 : сряда, 10 март 2010 г., 20:44 ч. »
Имам един въпрос купих си охльови, май са ампуларии, стават големи и са с жълти черупки. Кажете ми нуждаят ли се от нещо по специално, има ли наистина полза от тях с зеленилката по аквариума и остатъците по дъното, или са само излишно пространство и ядене на водорасли. Как се размножават нещо специално или сами си се оправят. Мерси предварително за помощта.
П.С. Мойте само стават по големи и си пълзят навсякъде включително по листата на растенията, но все още не съм сигурна дали има полза от тях, освен жълтият им цвят да ми краси гледката  :lol:

Неактивен SkyNer

• Активен потребител
  • Публикации: 146
  • Нас. място: гр.Омуртаг
« Отговор #9 : сряда, 10 март 2010 г., 21:19 ч. »
Позла дали има или няма незнам (според мен полза няма). Храна не е нужно да им даваш специялно както на рибите те си намират сами.
Размножаване- Има доста теми по този въпрос казвам накратко. Тези охлюви имат мъжки и женски оплождат се след това женската снася яйцата си над водата. Нужна е доста влага т.е. да имаш капак (стъклен).
Прохождащия

Неактивен TiratroN

• Активен потребител
  • Публикации: 92
« Отговор #10 : четвъртък, 14 октомври 2010 г., 23:57 ч. »
Ампуларията ми върши добра работа при отглеждане на малки рибки в отделен аквариум без нищо по дъното. Обикновено когато сменям водата , дърпам боклуците по дъното с маркучето. Обаче те са залепнали и това е доста трудно. Когато обаче в аквариума има поне две Ампуларии, те минават и ядат всичко наред. Техните екскременти са топчести и въобще не се залепят.Стъклото е чисто и като мина с маркуча всичко се изсмуква.
Лично според мен Ампуларията изяжда всичко което намери по дъното , включително и рибешките екскременти.

Неактивен germanteam

• Активен потребител
  • Публикации: 209
  • Нас. място: София
    • FB
« Отговор #11 : понеделник, 22 декември 2014 г., 10:06 ч. »
Много съм съгласен с колегата. А искам да попитам другия колега още ли сметя планорбисите за полезни и приятни. Аз не намирам никакъв смисъл в тях и са си напаст! Грозни, малки, кафяви и т.н.  :dontknow:

Неактивен bustama

• Активен потребител
  • Публикации: 1 771
« Отговор #12 : понеделник, 22 декември 2014 г., 16:13 ч. »
Другия колега не зная дали ще отговори, но аз мога да ти кажа - под секрет  :grin: планорбиса си е полезна гадинка, както и ампуларията, меланията, не разбирам какво не ви харесват и защо си мислите, че не вършат работа?! Аквариума щял да се напълни с олюви  :lol: ами като има за какво да се множат...да се! Планорбисите, от лично наблюдение, чистят де що има налепи по растенията - преди години бях взел от един... колега да го кажа, анубиас "нана петите", беше в окаяно състояния, изчистиха го. Ампуларията ми за три месеца оглозга клоните и ги направи като нови!
Условията в аквариума помагат тези гадинки да си вършат работата. Освен това по олювчетата...  може да се ориентирате, кво става у вашию аквариум и некой полезни нещица за китките.

Неактивен anabelll

• Активен потребител
  • Публикации: 50
« Отговор #13 : вторник, 05 декември 2017 г., 08:28 ч. »
Според мен повечето хора не харесват охлювите-планорбиси заради не атрактивната им визия, както и това, че се множат бързо и навалицата от тях развалят естетиката в аквата. Разбира се, че ако бяха жълти, сини или розови, всеки щеше да ги иска в аквата си :) Ампуларията я взимат заради екзотичния жълт цвят, ако беше с цвета на планорбис никой нямаше да я има в аквата си  ;).
Планорбисите лично на мен са ми повече от полза от колкото във вреда, първо че високата им популация е ясен сигнал, че храната която се хвърля е в повече, освен това когато се родят малки рибки, трябва да се хранят по няколко пъти на ден и като ги отделя в контейнерче пускам при тях няколко планорбиса и винаги доизяждат остатъците и вършат чудесна работа! Разбира се че планорбисите също пускат екстременти, които обаче са нищо в сравнение с най-опасното, а именно остатъците от храна, което може да наруши цялата биологична среда - качеството на водата, поява на всякакви водорасли, болести и смърт при рибките!

Неактивен Tony_JB

• Активен потребител
  • Публикации: 185
  • Нас. място: София
« Отговор #14 : вторник, 05 декември 2017 г., 18:46 ч. »
Ампуларии има и други освен жълти. Разликата е и в други качества които имат различните охлюви. Аз също харесвам охлюви,но според нуждите на аквариума подбирам видове които може да се ползват или визуално ми допадат.
700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
  70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.