Полезно > Въпроси на начинаещи акваристи

Мръсотия в аквариума - помощ

(1/14) > >>

ribarnik.com:
Здравейте, от около 2 месеца имам проблем с аквариум 180 литра, който е с около 40 рибки . Първо започна водата в горната част да е като мазна (забравих как се казваше проблема). След това вътре започнаха да плуват някакви бели неща. Ужасно много са. Като за капак имам и черна брада. 10 пъти съм говорил с аквариум бг, купувах какво ли не... нищо не помага.

Чистя аквариума на всеки 7 дни. Филтъра 1 път в месеца. Храня ги 1 път на ден. Светлината им е по 7 часа и половина пусната.

Всички растения са ми станали черни и кафеви. Мисля да махна всички и да сложа нови.

Някой може ли да помогне, че явно от магазина не знаят как...

malomir:
Колко литра е аквариума? Какви са рибите вътре? Направи една снимка, да видим за какво иде реч.

wire:
Как точно почистваш филтъра? С какво храниш рибите? Имаш насъбрана доста органика. Какви са растенията, осветлението, ториш ли, СО2?

ribarnik.com:

--- Цитат от: malomir на понеделник, 04 ноември 2019 г., 06:34 ч. ---
Колко литра е аквариума? Какви са рибите вътре? Направи една снимка, да видим за какво иде реч.

--- Край на цитата ---


Довечера ще снимам и ще кача. 180 литра. Рибите са:
- 10-тина неони
- 4 анцитруса
- 4 боция клоун
- 1 лабео
- 1 етроплус (не съм сигурен много за името)
- 3 скаларии
- 3 даниота
- 5 барбус деносини
- 8 тернеции


--- Цитат от: wire на понеделник, 04 ноември 2019 г., 08:53 ч. ---
Как точно почистваш филтъра? С какво храниш рибите? Имаш насъбрана доста органика. Какви са растенията, осветлението, ториш ли, СО2?

--- Край на цитата ---


Изхфърлям бялата вата и слагам нова, измивам топчетата, измивам едни като пружинки, измивам мъркучите и сглобявам всичко. Храня с гранули и едни като хапчета, които отиват на дъното и анцитрусите ги ядат. Слагам по 1 хапче и 1 щипка гранудли 1 път на ден. Растенията са: егерия, сагитария, ехинодорус и още едно като лимонче, но има и червенокафеви листа. Осветлението е 13.5 W LED и е пуснато по 7 часа и половина на ден. Не торя. Единствените неща, които слагам след като сменя водата са SeaChem Stability, SeaChem Clarity и aquaCare на Eheim.

Също ми от магазина ми дадоха нещо, което сложих във филтъра (едни малки бели камъчета, които сложих в дамски чорап) и ми казаха да ги оставя вътре 6 месеца, след това ги махам измивам ги с някаква киселина и мога пак да ги ползвам, но не им знам името.

wire:
Топчетата от такъв тип ли са - https://www.google.com/search?q=bio+balls&tbm=isch&rlz=1C1GCEB_enFR833FR833&hl=bg&ved=2ahUKEwj4oL-Z4NDlAhUKpLQKHYl9AysQBXoECAEQKA&biw=1148&bih=510 ?

А пружинката - https://www.eheim.com/en_GB/products/filter-media/mechpro_2L  ?

А камъчетата - https://www.google.com/search?q=seachem+matrix&rlz=1C1GCEB_enFR833FR833&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjQy7Tl4NDlAhUK0qYKHW8rCCQQ_AUIEigB&biw=1163&bih=525 ?

Ако са това нещата, изхвърли първите 2 и си купи повече от 3-тото или подобна на него медия.
Слагаш прекалено много химия, не ти трябва всичко това. Ако под "измивам" имаш предвид под чешмата, ти си убиваш бактериите, колкото и да са малко, с всяко чистене на филтъра. Светлината ти е слаба, растенията страдат и оттам и не могат да се справят с лошата филтрация. При смяна на водата, каква вода слагаш - направо от чешмата с/без третиране, престояла, филтрирана през нещо?

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия