Автор Тема: Какво означава цихлида–джудже?  (Прочетено 12583 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

  • Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Какво означава цихлида–джудже?
« : четвъртък, 13 ноември 2008 г., 20:53 ч. »
Какво означава цихлида–джудже?

от Нийл Лилидол   Какво всъщност представляват цихлидите-джуджета? Параметрите, които могат да се използват за установяване дали дадена цихлида попада в тази категория, са обширни и най-малкото сложни. Трябва да се отбележи, че определянето кои точно цихлиди са джуджета, е трудно. Обаче за да мога все пак да направя списък от видове и родове, които попадат в тази група, ще се опитам да дам формула, която да върши работа.   Винаги съм се чудил защо някои риби са считани за джуджета, а други с подобен размер не са. Ако сравните различните книги за цихлиди-джуджета, ще откриете много съвпадения, но също и доста различия в рибите, които тее представят. Не е толкова учудващо, че дори авторите на „Американски цихлиди І – Цихлиди-джуджета” Хорст Линке и Волфганг Щеек  признават тази неяснота. „Малки цихлиди с максимална дължина 10 см, по изключение до 12 см, акваристите обикновено причисляват към групата на цихлидите-джуджета”. Несигурността расте допълнително в продължението – „Въпреки че това изглежда ясен критерий, опитът показва, че проблем все още съществува, доколкото много видове не превишават посочените размери в диво състояние, но в домашния аквариум стават значително по-големи”.   Изглежда широко прието, че всички риби в родовете Apistogramma, Apistogrammoides, Biotecus, Crenicara, Dicrossus, Microgeophagus, Nannacara, и Taeniacara са джуджета. Нещо повече, тези риби се смятат за джуджета, живеещи в мека вода и всички са от Южна Америка. Но те не са единствените меководни джуджета от Южна Америка. Има нещо подвеждащо в универсалното им обозначаване с определението „меководни”. Много от видовете в тези родове произхождат от хабитати с неутрална или относително твърда вода. В миналото изглежда широко е било разпространено схващането, че тези малки меководни риби са единствените “законни” цихлиди-джуджета. Според мен това е далеч от истината. Всъщност цихлиди-джуджета има на няколко континента и естествените им биотопи имат широк спектър на химичния състав на водата.

   Разбирането защо бихме искали да наречем дадена риба или група цихлиди джуджета (отделно от ясната ихтиологична категоризация) може да се окаже полезно при разработването на методологията на разграничаване. Какво е това нещо в цихлидите-джуджета, което според акваристите ги прави различни и специални? Размерът със сигурност допринася много. Името „джудже” по подразбиране носи в себе си ясна връзка с понятието за размер, но има нещо много повече от големината.   Възможно е да се изследват един по един всеки род и да се въведе независим критерий за  границата на размера, разделителната точка, от която видът може да се смята за цихлида-джудже. Обаче според мен на този подход му липсва цялостна последователност за лесно определяне от обикновения акварист. В тази статия не претендирам за висока научност, нито пък очаквам приложените аргументи да станат общоприети. Това, което предлагам, е метод за разбиране на различни качества на цихлидите, с които избираме да работим и да се забавляваме. Прилагането на дадените насоки ще придаде по-критична оценка на цихлидите като цяло и надявам се, ще помогне да се разберат изискванията при тяхното отглеждане, към което всички акваристи се стремим.

   Въпреки че цихлидите са енергични риби и могат да пораснат до значителни размери в плен, средният им размер в диво състояние е първият и основен довод за определянето им като джуджета. Размерът на аквариума, начинът на хранене, химичните и други свойства на водата (рН, GH, KH, проводимост, чистота, температура, движение и др.), съжителите в аквариума, осветлението и инфраструктурата имат отношение към размера, който цихлидите в края на краищата ще достигнат в плен. Типът на рибите, отглеждани с даден вид цихлиди, със сигурност влияе на тяхната сигурност или несигурност и може да повлияе растежа им. Едва ли някой може точно да каже каква роля върху цялостното развитие на цихлидата имат липсата на хищници, на междувидова агресия или наличието на географски „неподходяща” риба, която не се среща в естествената им среда.

   Въвеждането на началния критерий за размер е задължително, но е само първата стъпка в определянето на статуса на дадената риба. Това, обаче, е най-важната стъпка и изисква изследването на няколко характеристики. Комбинирането на всичките четири от следващите критерии е необходимо за определяне на стандарта за размер на цихлидите джуджета.

1.   Мъжките  могат да са не по-големи от 14 см в естествената си дива среда. Тази дължина позволява да бъдат включени и по-едри риби, но е зависима от другите критерии.
2.   Женските могат да са не по-големи от 12 см в дивата природа, без значение от съотношението им с мъжките от техния вид.
3.   Размерът, при който настъпва половото съзряване, трябва да бъде 10 см за мъжките и 8 см за женските.
4.   За оценка на по-едрите кандидати, които се доближават (в рамките на 2 см) до границите на размера, малката ширина на тялото трябва да създава впечатление за по-малък размер. Това значи, че дългите риби не трябва едновременно да са прекалено високи или широки. Отличен пример за това са дискусите – те до голяма степен покриват критериите за цихлиди-джуджета. Обаче телата им са  твърде високи, за да се включат в групата, въпреки че максималната дължина на женските в диво състояние е 12 см. Докато мъжките креницихла регани (една от щуковидните цихлиди-джуджета) достигат 13 см, но изглеждат по-малки заради тънкото си тяло.   

   Ако горните изисквания за размер са изпълнени, можем да разгледаме няколко други фактора, които трябва да бъдат отчетени, преди да сложим на дадена цихлида етикет „джудже”.  По-долу е списъкът с критериите, които могат да се използват във връзка с тази проста формула:

   „Ако цихлида с подходяща дължина и размер отговаря на поне 4 от 8-те критерия в списъка и не нарушава повече от 2, може да се смята за джудже.”   Тази формула е свързана с общите качества на даден вид, а не с изключенията при някои индивиди. Поради това, че е свършена твърде малко работата при толкова много видове цихлиди, е въведен смекчен стандарт от 4 попадения или 2 пропуска. Всички тези критерии са свързани с поведението на цихлидите (териториалност и агресивност) в плен и с възможността им да водят относително мирен живот в аквариума по време на периодите на размножаване и извън тях. 

1.   Никакви или минимални поражения по живите растения.
2.   Никакво или минимално ровене на грунда. Това не включва свързаното с размножаването ограничено копаене на дупки. 
3.   Могат да се отглеждат индивидуално с други цихлиди. Това означава, че единичен екземпляр може да бъде държан с друг вид цихлиди.
4.   Минимален хищнически инстинкт. Това означава, че трябва да имат хранителни изисквания, които не включват съквартирантите им в аквариума, както и да допускат съжителство с не-цихлиди (виж точка 5).
5.   Могат да се отглеждат със страхливи риби. Това предполага да не убиват редовно другите риби извън времето на размножаване.
6.   Мъжките и женските от този вид могат да се отглеждат заедно.
7.   Могат да се развъждат в аквариум с размери 75 х 30 см (75 литра), въпреки че по-големи съдове биха били по-подходящи.
8.   Подрастващите могат да се отглеждат заедно в група почти до съзряването. Някои подрастващи цихлиди започват да се изяждат и убиват още в млада възраст (напр. различните видове от род хемихромис показват канибализъм, щом достигнат 2-3 см).

   Въпреки,че чернопоясните цихлазоми отговарят на критериите за размер, те са твърде войнствени, за да бъдат причислени към джуджетата. Други цихлиди са по-гранични от гледна точка на своето повдение и трябва внимателно да бъдат изследвани за възможността да паснат в представената схема за определяне на джуджета.

   Стандартът за цихлиди-джуджета общо взето включва риби, отговарящи на критериите за размер, които не убиват другите риби в аквариума и не разрушават самия аквариум. Те са приемливи кандидати за залесен аквариум и не трябва да имат порочни качества, препоръчващи самотно съществуване.

   Цихлидите са интересни с поведението си, включително със своята териториалност, агресивност и начини на размножаване. Цихлидите-джуджета имат повечето от тези особености, но на ниво, което ги прави по-подходящи за живот в домашния аквариум. Изглежда очевидно, че си струва да се знае какво точно е цихлида-джудже.

Източник: Cichlid Forum

Превод: torsade

"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.