Автор Тема: Лечение на блоут с Трихомонацид при Трофеуси и М'буна  (Прочетено 20834 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Лечението, което ще споделя тук, е изпробвано нееднократно лично от мен и от други акваристи и е в състояние да спре развитието на симптомите и дори да излекува рибките напълно, стига да го предприемете в достатъчно ранен стадий на болестта.
Предлагам използването на българския препарат Трихомонацид (Trichomonacid) - орални таблетки 250 mg. При всички случаи обаче и други препарати, съдържащи Metronidazol (Трихомонацид вагинални таблетки, Фажил, Метронидазол за гълъби и др.) ще са горе-долу толкова подходящи. Разликата е най-вече в цената - Трихомонацид 250 мг. е най-евтиното от тези средства и се намира във всяка аптека.

Ето и самото лечение:

Ден 1: На сутринта (примерно в 9) сложете в аквариума по 1 таблетка Трихомонацид 250 на всеки 40 литра вода. Предварително разтворете таблетките в чашка с вода - ще трябва доста да бъркате и да се заредите с търпение, защото в тази форма Трихомонацид се разтваря доста трудно.
          Вечерта (примерно в 17) добавете още веднъж същата доза (1 таблетка на всеки 40 л. вода).
          През този ден не хранете рибите.

Ден 2: На сутринта добавете в аквариума първоначалната доза Трихомонацид (1 таблетка на всеки 40 л. вода).
         Следобед или привечер нахранете рибите с накиснати във воден разтвор на Трихомонацид (примерно половин таблетка на 20-30 мл. вода) люспи и наблюдявайте кои от рибите ядат.
         Вечерта направете солидна частична смяна на водата (50%) и добавете пак 1 таблетка Трихомонацид на всеки 40 л. вода.

Ден 3: На сутринта добавете в аквариума първоначалната доза Трихомонацид (1 таблетка на всеки 40 л. вода).
         Следобед или привечер нахранете рибите с накиснати във воден разтвор на Трихомонацид (примерно половин таблетка на 20-30 мл. вода) люспи и наблюдявайте кои от рибите ядат.
         Вечерта направете солидна частична смяна на водата (50%) и добавете пак 1 таблетка Трихомонацид на всеки 40 л. вода.

Ден 4: На сутринта добавете в аквариума първоначалната доза Трихомонацид (1 таблетка на всеки 40 л. вода).
         Следобед или привечер нахранете рибите с накиснати във воден разтвор на Трихомонацид (примерно половин таблетка на 20-30 мл. вода) люспи и наблюдявайте кои от рибите ядат. Към този момент би трябвало всички "лакомници" отново да ядат с пълна сила. Ако има обаче риба, която се крие и не яде, удължете лечението с още ден, като отново повторите Ден 4. Правете това, докато не се уверите, че всички риби се хранят нормално и симтопмите са изчезнали напълно. Ако се налага, можете да докарате спокойно лечението докъм 7 дни.

Ден Х: След края на лечениетo направете 50% смяна на водата.

Важно: Ако ползвате активен въглен, по време на лечението трябва да го махнете!
Метронидазол (активното вещество в Трихомонацид) не вреди на нитрифициращите бактерии и не унищожава азотния цикъл в аквариума. Също така не е чувствителен на светлина и не замътва водата. Рибките го понасят много добре и съм чувал дори за по-екстремни дозировки от тази, която съм ползвал аз. По време на лечението с Трихомонацид циприхромисите ми си позволиха дори да се размножават и то доста успешно. ;-)
Има само един негативен ефект, който лично аз съм забелязал - по време на лечението с Трихомонацид се наблюдава образуване на много бързо растяща сивкаво-кафява плака (вероятно бактериална) в тръбитена филтрите, по камъните, по стъклата, вътре в канистъра и т. н.

Ще направя още едно уточнение - имайте предвид, че Метронидазол е активен във водата само в продължение на 8 часа и затова двете слагания на лекарството на ден са абсолютния минимум. Ако някой има нерви и желание, може да пробва и с 3 - така ще е още по-ефективно и сигурно. Аз обаче мисля, че 2 дози дневно са един добър компромис - доказва го това, че лечението работи на практика.

Използвам Трихомонацид и по друг начин - при трансортиране на трофеуси те понякога развиват блоут. Затова профилактично им давам накиснати във воден разтвор на Трихомонацид (примерно половин таблетка на 20-30 мл. вода) люспи в продължение на няколко дни след местенето.

Успешно лечение и се надявам повече да не губите риби от тази досадна, но лечима болест!

"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен }|{opukc

• Заслужил потребител
  • Публикации: 437
  • Нас. място: София
  • Patience my friend !!!
    • wild discus
Отг: Лечение на блоут с Трихомонацид при Трофеуси и М'буна
« Отговор #1 : събота, 08 ноември 2008 г., 22:46 ч. »
Това лечение е успешно приложимо при лечение на цихлиди и от други забоявания, като например инвазия с камшичести паразити - Хексамита, Спируноклеус капилария.

Ето еще един вариат:

Хапче 250мг на 40л вода за 5-6 дни - всеки ден се слага дозата, като на 3 ден се прави 30-40% смяна на вода. След това почивка от 5 дни, и пак 5-6 дни лечение.
Повторното третиране се прави за да се предотврати слединкобационния период на яйцата на паразита.
Защо хората си мислят, че животните не трябва да чувстват? Животните трябва да чувстват, че хората не мислят!
Дивите дискуси

Неактивен theater

• Активен потребител
  • Публикации: 128
  • Нас. място: Sofia, Bulgaria
  • http://
« Отговор #2 : петък, 14 ноември 2008 г., 11:16 ч. »
Това лечение по същата схема е приложимо и при тетри при симптоми на "хлътнал" корем и белезникави, дълги ексременти, което аз лично отдавам на вътрешни паразити.  :up:

Неактивен vespaholik

• Активен потребител
  • Публикации: 16
  • Нас. място: Скoпje-Maкeдoнијa
« Отговор #3 : неделя, 17 май 2009 г., 11:23 ч. »
Да кажам и јас нешто околу блоутот кај мене најефективен лек за блоут се показал Октозин на фирмата ватер лаиф http://www.waterlife.co.uk/seaquariums/octozin.htm значи аквариумот се третира спрема приложеното упатство на самиот лек,октозинот не делува на корисните бактерии во филтерот не е осетлив на светло и не ја заматува водата така да кај мене успешно се покажал.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.