Екология > Екология

Ден на Земята

(1/1)

karrenrex:
Днес е Денят на Земята.


Предполагам, че вече сте го чули десетина пъти днес, без значение точно в коя точка на света се намирате. По новините, във вестниците, в интернет, даже Google, както винаги, има хубаво зелено банерче, посветено на днешния Ден на Земята.... Със сигурност има милиони постери по света, приготвени специално за днес, много хора ще държат речи по телевизията или от някоя голяма сцена пред голяма публика, която е отишла специално, за да ги слуша.... хиляди статии из глобалната мрежа, трябва да сте се натъкнали поне на една днес.... днес всички форуми ще дискутират проблемите - нали знаете, глобално затопляне, замърсяване, стапящи се дъждовни гори, изчезващи видове - всичките тия неща.... да не говорим за фейсбук (както вероятно и много други социални мрежи)....
Да. Това е сигурно. Цялата планета обсъжда и разбира проблемите на Земята днес. Знаете ли обаче къде е истинският проблем? Проблемът е в това ДНЕС.
Защото днес всички говорим за това, всички мислим за това, на всички ни пука, всички сме готови да помогнем и да съберем още много хора, които да помагат заедно с нас - защото днес е лесно да ги намерим. Но какво ще стане утре? Ще продължим ли да говорим, да мислим, още ли ще ни пука и ще продължим ли да помагаме? Или просто ще оставим всичко зад гърба си, защото вече няма да е Ден на Земята? Опасявам се, че твърде много хора точно така ще направят - а от нас си зависи дали и ние ще бъдем сред тях.
Замислете се над това.

Днес е важен ден, спор няма. Днес имаме добър шанс да накараме много хора не само да слушат, но и да чуят за глобалните проблеми - и да, ние имаме проблеми и те са ужасяващо сериозни. Но не ги наричаме "глобални" защото са кръгли или сферични, всъщност не ги наричаме така дори защото са големи. Наричаме ги "глобални", защото засягат ВСИЧКИ - всеки един човек, който диша въздуха на тази планета. Защото Земята е дом на всички нас, и защото нямаме друг.
Замислете се и над това.

Но не се замисляйте само днес - на Земята не й е достатъчно да преживее само днешния ден. На НАС не ни е достатъчно да преживеем само днешния ден. Трябва да има къде да живеем и утре.


Честит Ден на Земята! http://www.greenpeace.org/international/getinvolved/give-earth-a-hand

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия