Рибки > Харацинови (Characinidae)

"Тъмната страна" на Paracheirodon innesi

(1/5) > >>

Hristo:
Здравейте!
С риск отново да си навлека гнева на колегата msp, ще споделя поредния си негативен опит с харациди.
Преди около 2 години, чифт Nematobrycom palmeri обезлюдиха един прилично залесен аквариум с безбррой гупи (доста над 100), разкъсвайки ги направо през средата на тялото. Не бях очевидец на събитията и поста, който написах тогава беше посрещнат с доста скептицизъм, но ето че отново станах потърпевш и този път очевидец на шокиращо и за мен крайно агресивно поведение, но този път на Paracheirodon innesi.
В 30-литров, добре залесен аквариум гледам една развъдна група Epiplatys (Pseudo.) annulatus (7-8 мъжки, 2 женски). Всъщност, те са на детето, хареса си ги на кили-изложбата в София миналата година и след като не успяхме да ги купим на търга след изложбата, се наложи да ги поръчваме от Холандия. Така или иначе и със съдействието на колеги акваристи се сдобихме с въпросната развъдна група. А като казвам, че са на детето, имам предвид, че основно тя се грижи за тях (разбира се, под мое наблюдение) и се справя перфектно :)
Преди известно време тя се впечатли изключително от ято родостомуси и червени неони в магазина на Орлин и разбира се, в събота бяхме на животинския пазар за неони :)
След консултации с колеги акваристи, решихме че 10-тина иннеси ще придадат цветен аент в средното ниво на растителния аквариум с анулатусите и ще съжителстват безпроблемно с тях.
След около седмица обаче, забелязахме първия пострадал анулатус. Имаше отхапано парче точно зад гръбната перка (буквално като отхапана вафла).
Първо предположих, че е жертва на борбите между мъжките, въпреки че 6 месеца досега не бяхме имали проблеми с тях (те по-скоро се перчат само един на друг). После обаче се появи още един мъжки със отхапано на същото място, а после и трети (и то най-едрите от тях). Когато разделихме мъжките и останалият при неоните беше "отхапан" и той на същото място, разбрах че това е дело на неоните, колкото и невероятно да звучи. :o
Анулатусите са доста по-едри от неоните и никак не са хрисими (както и повечето кили изобщо) и никога не ми е минавало през ум, че нещата ще добият такъв обрат. :( 
Споделям това, за да го имаме предвид, когато си избираме съквартиранти в аквариума, защото явно изненади винаги са възможни, да не говорим за разочарованията и как детето намрази неоните, (въпреки че не иска да се раздели с тях, защото все пак си и харесват). :D
 
 

malomir:
Hristo тук сме да споделяме опит, а не да си навличаме гнева на когото и да било. Това се е случило на теб и аз няма защо да не ти вярвам. Благодаря за споделения опит и се надявам на някой да послужи твоя пример. :drinks:

jesi:

  Няма нищо чудно. Пираните за които толкова се говори и симпатичните неонки са от едно и също семейство. Направете ято
от 50 неона и ще видите истинското им поведение. Просто са дребосъци и ако са по 2до4 не могат да се отпуснат.

}|{opukc:

--- Цитат от: jesi на сряда, 05 май 2010 г., 20:35 ч. ---
  Няма нищо чудно. Пираните за които толкова се говори и симпатичните неонки са от едно и също семейство. Направете ято
от 50 неона и ще видите истинското им поведение. Просто са дребосъци и ако са по 2до4 не могат да се отпуснат.

--- Край на цитата ---

Накратко казано - симпатични и цветни малки пиранки!

Stas:
А дали това важи и за червения неон, защото аз съвсем спокойно си бъркам в аквариума, а то какво било!

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия