Автор Тема: Домашна храна за дискуси  (Прочетено 45706 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Stas

  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 1 554
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
  • Станислав Бояджиев
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #15 : понеделник, 23 февруари 2009 г., 23:18 ч. »
Абе то е подходяща, но излиза малко въз соленичко!
Намери нещо по-евтино за златните.

Неактивен Stas

  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 1 554
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
  • Станислав Бояджиев
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #16 : събота, 18 април 2009 г., 02:52 ч. »
Май ще минавам и аз на домашно приготвена кайма.
Много солено започна да ми излиза вече готовата.
Стряскащо е.

Неактивен stanislav

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 32
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #17 : вторник, 07 юли 2009 г., 10:53 ч. »
Чудесна рецепта.Мойте дискуси ги храня само със сърца и спирулина,отделно люспи.Благодаря,не ми хрумвало да ги комбинирамл
Symphysodon aequifasciatus
Pterophyllum scalare  MANACAPURU
Monodactylus Sebae
Monodactylus Argentum
Apteronotus albifrons
Sturisoma panamense
Cyphotilapia frontosa Kigoma
Cyphotilapia gibberosa Mpimbwe
Cyphotilapia gibberosa Blue Zair Moba
Parachromis managuensis
Amphilophus

Неактивен kardam681

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 82
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #18 : събота, 28 ноември 2009 г., 13:49 ч. »
...............а със свинско сърце става ли

Неактивен Boby_

  • Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #19 : събота, 28 ноември 2009 г., 13:49 ч. »
...............а със свинско сърце става ли


Не, прекалено голям процент мазнини съдържа.
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен stanislav

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 32
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #20 : вторник, 01 декември 2009 г., 14:12 ч. »
Здравейте,оТ 2.5 години гледам дискуси-17бр и над 40бр африкански,южно и централно американски цихлиди.Дискусите съм купувал от Орлин на размер 4-5 см-сега са средно16-18см и се размножават.С другите ми питомци е същото-2-3 см рибетарсега самите те имат собствено поколение.Редовно ги храня със сърце и понеже телешкото сърце  се намира относите рядко а и фризерчето ми е доста малко,по-често ги храня със свинско.Сърцето е вид мускул,съставен основно от миоцити,самите те не съдържат мазнини.Всяко сърце, независимо какво  е, е обвито от торбичка-перикад-ето мястото- източник на мазнини.Ако,внимателно той се отстрани,ако се изрежат предсърдията на сърцето и се отстрани клапния апарат-остава чист мускул-миокард,който един и същ за всички видове сърца и съдържанието в него на мазнини е практически нула,стига да няма мастна дегенерация на клетките,а това е изключително рядко заболяване.В сравнение с повечето от вас времето,моите познания и успехите при отглеждане на декоративни риби е много малък,но мисля, а и моя скромен опит,поне  за сега го доказва,че между миокарда на свинята,телето и пуйката,когато са обработени правилно,няма разлика и че "чистото" свинско сърце не води до по-голямо затлъстяване от телешкото или пуешкото,които се препоръчват в повечето статии за рибни диети.
Всичко добро!
Symphysodon aequifasciatus
Pterophyllum scalare  MANACAPURU
Monodactylus Sebae
Monodactylus Argentum
Apteronotus albifrons
Sturisoma panamense
Cyphotilapia frontosa Kigoma
Cyphotilapia gibberosa Mpimbwe
Cyphotilapia gibberosa Blue Zair Moba
Parachromis managuensis
Amphilophus

Неактивен Boby_

  • Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • *****
  • Публикации: 3 635
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #21 : вторник, 01 декември 2009 г., 14:25 ч. »
Станиславе, прав си, разбира се. Ако се изреже всичко без миокардa, ще останат само гладкомускулна и съединителна тъкан. 
Отговорих по инерция по-горе. :)  :drinks:
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен }|{opukc

  • Заслужил потребител
  • *****
  • Публикации: 437
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
  • Patience my friend !!!
    • wild discus
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #22 : вторник, 01 декември 2009 г., 16:55 ч. »
Даа, като погледнах назад в темата никъде не съм споменал, че става въпрос за добре очистени сърца от "Лудогорско пиле" :)
Всъщност не съм убеден, че мускулната тъкан на всички млекопитаещи е еднаква/не като функция/ въпреки, че става въпрос за червена мускулна тъкан, която на практика съдържа по-малък или минимален % мастни киселини.
Въпреки, че е най-работещият мускул в организма, сърцето при различните организми натрупва не само около него, но и в него мазнини и те в никой случай не може да са в един порядък.
Защо хората си мислят, че животните не трябва да чувстват? Животните трябва да чувстват, че хората не мислят!
Дивите дискуси

Неактивен stanislav

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 32
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #23 : вторник, 01 декември 2009 г., 17:37 ч. »
Надявам се, да не влизам в безсмислени дискусии.Последният отговор ме връща в годините,когато държах изпитите си по цитология,физиология и анатомия.Няма смисъл да оценявам  верността на описаното.Точно заради такива схващания споделих,че и свинското сърце е подходящо за храна,която да не "омазнявя" питомците ни.Не искам никой да убеждавам,че свинските "червени" мускули не са  по-опасни от другите,общо приети за хранене "червени" мускули.В темата имаше такъв въпрос.Дадох мнението си,подкрепено с малкото прочетени факти в учебниците ми и доказани във вече 19 годишната ми професионална практика.При мене върши работа и проблеми няма,защото физиологията не го позволява,а потофизиология има при всеки вид.
Всичко добро!
Symphysodon aequifasciatus
Pterophyllum scalare  MANACAPURU
Monodactylus Sebae
Monodactylus Argentum
Apteronotus albifrons
Sturisoma panamense
Cyphotilapia frontosa Kigoma
Cyphotilapia gibberosa Mpimbwe
Cyphotilapia gibberosa Blue Zair Moba
Parachromis managuensis
Amphilophus

Неактивен Taz

  • Регистриран потребител
  • ****
  • Публикации: 1
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #24 : понеделник, 24 май 2010 г., 17:00 ч. »
Здравейте колеги!
Може ли да питам, сърцето, филето и другите съставки, дали имат нужда да се варят или се смилат сурови?
Иначе, благодаря много на автора за тази така полезна информация :drinks:

Неактивен Geri

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 800
  • Нас. място: Несебър
  • Пол: Жена
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #25 : понеделник, 24 май 2010 г., 17:07 ч. »
Здравей,
Няма нужда, всичко е в суров вид :wink1: .
500l Paludarium               
350l S.A. - Rio Nanay          
330l S.A. - Blue Diamond Discus

Неактивен Borko7

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 719
  • Нас. място: Варна
  • Пол: Мъж
    • LOTR chess set
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #26 : сряда, 26 май 2010 г., 22:18 ч. »
Някой би ли ми обяснил от къде идва идеята, че дискусите трябва да се храянт с биволски сърца. Това не е тяхната естествена диета. Те ядат основно зоопланктон, разни ракообразни и дребни рибки. Ако просто ще се добавят протеини може да е и пилешко месо например.
 
И втори въпрос - как да се адаптира тази рецепта за скаларии? Има ли нужда да се добави нещо или и така си е добре?
I don’t know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve.

Неактивен }|{opukc

  • Заслужил потребител
  • *****
  • Публикации: 437
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
  • Patience my friend !!!
    • wild discus
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #27 : сряда, 26 май 2010 г., 22:57 ч. »
Дискуса, както знаем е една много претенциозна риба откъм храна. А разкоша в действителност идва, когато рибите са здрави и добре нахранени. Стимула с телешкото сърце е в това, че кара рибите да се хранят обилно с кайма, от там и добър растеж. Не е задължително да се слага сърце в каймата, но това опледелено ще се отрази на апетита.
Рецептата става и за скаларии - в този си вид.
Защо хората си мислят, че животните не трябва да чувстват? Животните трябва да чувстват, че хората не мислят!
Дивите дискуси

Неактивен Borko7

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 719
  • Нас. място: Варна
  • Пол: Мъж
    • LOTR chess set
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #28 : вторник, 22 юни 2010 г., 11:40 ч. »
И още един въпрос относно тази кайма. Повече ли цапа аквариума от суха? Стои ли на топка, гранули или се пръска из целия аквариум?
 
I don’t know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve.

Неактивен dok70

  • Активен потребител
  • ****
  • Публикации: 429
  • Нас. място: Свиленград
  • Пол: Мъж
Отг: Домашна храна за дискуси
« Отговор #29 : вторник, 22 юни 2010 г., 12:01 ч. »
То цапането зависи от дозата. Ако предозираш цапа, ама яко.
Ако се желира добре с желатина, почти не се разпрашва.
Аз не бих я сравнявал с никоя суха... :wink1:
Луд умора няма, само се поти!

 



Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.