Екология > Екология

Скандален проект за ВЕЦ в Бразилия може да предизвика екокатастрофа в Амазонка

(1/5) > >>

malomir:


Правителството на Бразилия одобри изграждането на оспорвана водноелектрическа централа и язовир на един от притоците на р. Амазонка, съобщи Би Би Си. Това ще е третия по големина подобен проект в света с мощност 11 000 мегавата.

Интерактивна карта на язовирите в АмазонияПрезидентът Луиш Инасио Лула да Силва подписа договора за язовира "Бело Монте" на река Ксингу с консорциума "Норте енергия". Заради няколко забавяния бизнес обединениeто, в състава на коeто е държавната компания "Хидро електрика до Сао Франсиско", направи три опита да подпише контракта.

Проектът е от решаващо значение за регионалното развитие и ще създаде много работни места, твърдят властите. Противниците на язовира и хидроцентралата обаче изтъкват, че строителството може да увреди местните екосистеми и да остави без дом 50 000 души, основно туземци.

По план хидровъзелът трябва да снабдява с електричество 23 млн. домакинства, но някои експерти се опасяват, че това едва ли ще е възможно. Различното количество валежи през годината ще попречи на "Бело Монте" да работи ефективно.Според природозащитниците преграждането на Ксингу заради дългия 6 км язовир може да наводни около 500 кв. км. От консорциума заявиха, че са заделили 800 млн. долара за опазване на околната среда. Изграждането на цялата хидросистема ще струва между 11 и 17 млрд. долара.

"Бело Монте" ще е третата по големина водноелектрическа централа в света след "Трите клисури" в Китай и "Итайпу", който се управлява съвместно от Бразилия и Парагвай.                                                                           

malomir:
http://www.youtube.com/watch?v=K-seAAIsJLQ&feature=player_embedded !

Gilgalath:
Aз драснах петицията надявам се да ги спрат, че човечеството се оля вече 

RAKIM:
Напиши  линк ,къде е тази петиция? :)

Gilgalath:
http://amazonwatch.org/ на края на видеото са и останалите сайтове пуснах и във фейсбук

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия