Екология > Екология

Рибари алармират: Екокатастрофа в Черно море

(1/1)

malomir:Екокатастрофа в Черно море обявиха вчера от рибарската гилдия, съобщи за в. „Черно море" Йордан Харасимов от Сдружение „Черноморски изгрев". На среща на рибарските сдружения с участието на представители от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Института по океанология и Института по рибни ресурси е било обсъдено наличието на много тревожни фактори по крайбрежието. Става въпрос за оголване на бреговете от Шабла до Бургас. През последните 3 - 4 години в този район трайно намалява количеството миди, като за основна причина се сочи разпространението на рапаните. Проблемът вече е потвърден от учени от Института по океанология, а работещите в Института за рибни ресурси преди време предупредиха за наличието на заплаха за биоразнообразието в Черно море.

На срещата вчера е бил обсъден и проблемът с квотата за калкан. От рибарските сдружения са притеснени, че заради недобре свършена работа или недостатъчна координация между институции в един момент може да се стигне до въвеждане на ограничения за улова и на други пасажни риби като сафрид, хамсия и акула. Крайно недостатъчната квота за калкан поставя рибарите и ИАРА в затворен кръг, от който няма излизане, коментира Харасимов. Стига се дотам в дневниците за улов да се посочват неверни и по-специално занижени данни, но с това проблемът не се решава. „И да пишем, и да не пишем, все не става", обобщи Харасимов позицията на рибарите. Той обясни, че ако вписват реални данни за улова, квотата ще се изчерпи много бързо при това не за една, а за 2 години. Ако пък не се предоставя информация за улова или е занижена, в един момент и без това ниската квота за калкан ще бъде намалена допълнително.

От рибарските сдружения продължават да настояват тралните снимки на калкан да се правят в подходящо за това време, за да показват реални резултати. В случай, че това стане факт, квотата за България ще се вдигне с 10 - 15%, но това пак няма да е достатъчно, убеден е Йордан Харасимов.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия