Автор Тема: Скромен опит при лепене на аквариум с размери 1200/400/500 мм.  (Прочетено 21747 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Бях се отказал да пиша по темата заради качеството на снимките, но после реших, че може да е полезно за някой друг.
Правя аквариум с обща вместимост 240 литра, вкл. стъклата. Размери 1200/400/500 мм д/ш/в. По таблиците, които има във форума, стъклото можеше да е дебело 8 мм, но аз се презапасих с 10 мм. Рязането на стъклата е машинно, както и шлайфането от всички страни. Всяко ъгълче е отнето с 1 мм, т.е. реалната слепваща повърхност малко се увеличи, защото във фугата също влезе силикон. Ето как го направихме дотук:

1. Подготвих една плоча от ПДЧ за основа и към нея закрeпих неподвижно два големи ъгъла също от ПДЧ, на които предварително изрязах улеи с дълбочина около 9мм и ширина 11мм. По този начин стъклата влизат в улеите до половината от дълбочината на ПДЧ-то и без натиск, защото са по тънки с 1мм от улея.2. Сглобявам този аквариум по метода "вписано дъно", т.е. започвам от гърба, после едната страница, дъното, втората страница и най-накрая лицевото стъкло. След като монтирах ъглите с улеите, направих една суха тренировка и наместих гърба заедно с двете страници за да съм сигурен в пасването им.

Тук си личат отнетите ръбчета на стъклото, които впоследствие се самозапълниха със силикон

3. Имах на разположение 3 тубички силикон специално за стъкло, в т.ч. и за аквариуми, на HENKEL. След като сухия експеримент се оказа успешен, започнах залепването. Нанасях силикона така, че да покрие изцяло дебелината на стъклото, но не съм прекалявал. След като изчистих много внимателно всяка повърхност, която ще се лепи (за целта използвах спирт за горене), залепих само с едно движение страницата. И докато силикона все още се "изплюваше" от натиска на стъклото, донаместих на око ръбчетата с леко приплъзване. Без повдигане или разместване. Нямаше мехури и оставих страницата да се притисне от собствената си тежест към гърба без допълнителни усилия. Понеже тя си влезе свободно в улея на триъгълника, не се налагаше допълнително укрепване с хартиено тиксо или каквото и да е друго.4. По същия начин подготвих дъното за слепване. Понеже трябваше да запазя почистените повърхности от мазнотии, използвах стъкларски лапи за пренасяне на дъното. Отново с едно движение и с помощта на друг човек, както и с леко приплъзване, поставих дъното върху гърба и леко го притиснах към вече залепената страница. Преди да поставя дъното бях изрязал две подпорни плоскости, които да подпрат дъното да не падне напред.

5. После подготвих втората страница. Тук единствената тънкост е, че не намазах ръба на дъното, а силикона беше поставен на двете страни на страницата.По този начин получих залепени 4 от 5-те страни на аквариума. На практика нямаше почти никакво омазване със силикон. Оставих всичко да изсъхне добре и днес го проверих. Всичко се е хванало много здраво, но аз ще мога да залепя лицевото стъкло най-рано следващата събота.
Следва да ви покажа залепването на лицевото стъкло, закрепването на аквариума към плота, на който ще лежи, както и самия шкаф за него.

... И така. След като силиконът се втвърди, имах 4 добре слепени стени на аквариума. Остана да се залепи лицевото стъкло. Първо поставихме личевата част на сухо. Измерихме отклонение по двата диагонала в рамките на един милиметър. При очакван размер на хипотенузата (диагонала) от 1300 мм, ние получихме за единия 1299 мм, а другия 1300 мм. Това означава перфектно изрязано по размер стъкло, както и много добро напасване при лепенето.
Намазахме със силикон ръбовете на двете страници и дъното, и много добре почистихме слепващите повърхности.Захванахме лицевото стъкло от двете страни със стъларски лапи (имайте предвид, че стъкломасата тежи около 15 килограма) и с помощта на двама души го пренесохме над аквариума. Докато двамата помощници бавно го доближаваха до силикона, аз го намествах спрямо околните ръбове на аквариума. После го поставихме без допълнителен натиск и го оставихме да "изплюе" силикона.

Ето как изглежда вече залепения ъгъл от предната събота. Почистен е съвсем набързо и без особено старание. Виждате, че почти няма омазване."Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Скромен опит при лепене на аквариум
« Отговор #1 : понеделник, 10 ноември 2008 г., 02:51 ч. »
А ето и самият шкаф за аквариума. Направен е строго съобразен с помещението и мястото, което ще заема до камината. По тази причина долната му лява част изглежда незавършена в момента, но ако съм взел правилно размерите, той ще се впише много добре с ревизионното отделение на водната риза на камината. Ще видим.Вратичките нарочно не се отварят, а се приплъзват към средата на шкафа. Целта е да се спести място при обслужването му.Виждал съм много аквариуми, но аз реших, че моят трябва да има околна ивица от ПДЧ. В получената кухина ще поставя 2-3 см дебело парче фибран, корк, стиропор или някакъв друг материал.  Имайте предвид, че моят шкаф има две плочи. Едната е закрепена здраво към основната конструкция и е дебела 18 мм, а другата ще изпълнява ролята на "носилка" за аквариума и е с дебелина 25 мм. Хем е достатъчно стабилно като основа, хем е практично при пренасянето му до вкъщи и няма да има опасност от чукване на стъклото в стените между етажите.

Следва да ви покажа залепването на разпънките и монтажа на аквариума върху плота. Това ще стане най-рано другата седмица.

Ето докъде я докарах днес:
В началото трябваше да сложа PVC фолио на две от страните. Първо почистих околния ръб, който ще остане под фолиото, след това намокрих с пулверизатор двете страни. Водата не пречи на залепването, а само помага.Горе-долу така:Ако случайно сбъркате при поставянето на това ПВЦ фолио, единственият ви шанс да го коригирате е водата, с която сте напръскали стъклото.

След като стъклото беше намокрено добре, започнахме лепенето на фолиото.

Междувременно бях сложил ПДЧ-обложката в основата (само на сухо). Тя се вижда на снимките.
Фолиото се изглажда със заоблена изрезка от МДФ.

После взехме таблата, която ще е "носилка" и е дебела 25 мм. Там трябваше да закрепим неподвижно обвивката от ПДЧ. Това стана така:

Разпробихме отвори на маркираното място и след това закрепихме ограничителя със самонарезни винтове от долната страна.След като прихванахме добре околното ПДЧ, трябваше да изрежем подложка за аквариума. Аз реших да
използвам ето това:както виждате дебелината е само 4 мм.За днес остана да залепим едната от двете надлъжни разпънки, а утре ще залепим и другата. Обърнахме аквариума на лицевата му страна и залепихме парче стъкло с размери 1000/60 мм, като го използвахме и за укрепващ ъгъл. Т.е. залепването не стана само по дължина на лицевата страна, а го залепихме и на късата страница.

Тук съм много горд, защото слагах МНОООООГО малко силикон.
Тънкото силиконово "червейче' се вижда много добре.
Ето така:Така!
Остана да залепим и вторият надлъжен стъклен елемент. След това ще напълним аквариума експериментално. Ако не изпусне водичка, значи съм се справил. Ако го счупя или изпусне, значи трябва да съм в категорията "Излагации на живо".

Добре де, готов съм. Може и да не е станал перфектно, но това ще е новият ми аквариум в следващите няколко години.
Вчера залепихме втората надлъжна разпънка, така както го направихме с първата. Само им размених ъглите, за да може укрепването да е по диагонал и в същото време да имам достъп до задната лява част на съда:Днес всичко беше залепнало добре и реших да доуплътня основните ръбове с допълнителен силикон. Почистих добре остатъците от предишното слепване, после обезмаслих повърхностите и положих силикон в ръбовете. Знам, че можеше да се мине и без тази процедура, но щом ще остане скрито от околожката реших, че няма да е излишна малко презастраховка. После ми хрумна, че след като имам една неизползвана напречна разпънка, мога да я използвам и да я залепя на дъното:Най-накрая с леко намокрен пръст обрах силикона и изчистих излишния:Утре ще напълня това чудо и в следващите няколко почивни дни ще го пренеса вкъщи. С това моето "лепене на аквариум" приключи.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен gre6nik

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 36
 • Нас. място: Айтос
 • Пол: Мъж
Отг: Скромен опит при лепене на аквариум с размери 1200/400/500 мм.
« Отговор #2 : понеделник, 30 ноември 2009 г., 15:12 ч. »
Здрасти, като гледам обема на аквариума - масата му напълнен ще е над 200 кг. струва ми се че ако шкафа ти поддаде - вратичките няма да се плъзгат - ще се затегнат...

Неактивен panchopan

 • Заслужил потребител
 • *****
 • Публикации: 382
Отг: Скромен опит при лепене на аквариум с размери 1200/400/500 мм.
« Отговор #3 : понеделник, 30 ноември 2009 г., 15:30 ч. »
gre6nik, загледай се по датите на снимките.
Съвета ти е малко закъснял.
Да не говорим че човека пусна една мааалко подобна тема "Скромен опит при лепене на аквариум с размери 2500/450/550".
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.
Архиканцлерът Ридкъли щракна с пръсти и отвърна:
- Абе, аз винаги съм ги смятал по-скоро за общи напътствия...
А търговецът изквака и заподскача по улицата.

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Скромен опит при лепене на аквариум с размери 1200/400/500 мм.
« Отговор #4 : понеделник, 30 ноември 2009 г., 15:57 ч. »
Шкафът не поддава вече две години и половина. Вратичките се плъзгат все така гладко, както и в началото.
Благодаря за загрижеността все пак!
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен mimo1

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 7
 • Нас. място: Козлодуй
 • Пол: Мъж
Отг: Скромен опит при лепене на аквариум с размери 1200/400/500 мм.
« Отговор #5 : понеделник, 30 ноември 2009 г., 16:17 ч. »
Мисля че заглавието на темата трябва да бъде:
УЧЕБНИК за лепене на аквариум  :drinks:

Неактивен gre6nik

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 36
 • Нас. място: Айтос
 • Пол: Мъж
Отг: Скромен опит при лепене на аквариум с размери 1200/400/500 мм.
« Отговор #6 : събота, 12 декември 2009 г., 19:24 ч. »
Определено тязи тема наистина трябва да се прекръсти "Учебник ..."

Само да попитам майстора - чакам стъклата за един аквариум 110 / 60 (вис) / 50. Колко опаковки силикон ще са ми необходими, като при мен съм решил да подлепя долния ръб (около вписаното дъно) с "Г" образен тънък алуминиев профил 18/25мм от този дето го продават за окрайчване на ламиниран паркет?

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Скромен опит при лепене на аквариум с размери 1200/400/500 мм.
« Отговор #7 : събота, 12 декември 2009 г., 19:55 ч. »
Една опаковка ще ти е предостатъчна.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен gre6nik

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 36
 • Нас. място: Айтос
 • Пол: Мъж
Отг: Скромен опит при лепене на аквариум с размери 1200/400/500 мм.
« Отговор #8 : събота, 12 декември 2009 г., 21:26 ч. »
Благодаря,
ще снимам и ще покажа како съм направил  :drinks:

Неактивен xorxito

 • Регистриран потребител
 • ****
 • Публикации: 1
Отг: Скромен опит при лепене на аквариум с размери 1200/400/500 мм.
« Отговор #9 : сряда, 10 февруари 2010 г., 14:35 ч. »
Здравейте
направи ми впечатление следния линк: http://www.tkk.bg/modules/news3/article.php?storyid=90
а но горепосочените снимки виждам стъклото обратното. На кое да се вярва?

Неактивен discus

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 139
 • Нас. място: София
 • Пол: Мъж
Отг: Скромен опит при лепене на аквариум с размери 1200/400/500 мм.
« Отговор #10 : сряда, 10 февруари 2010 г., 18:27 ч. »
Здравейте
направи ми впечатление следния линк: [url=http://www.tkk.bg/modules/news3/article.php?storyid=90]http://www.tkk.bg/modules/news3/article.php?storyid=90[/url]
а но горепосочените снимки виждам стъклото обратното. На кое да се вярва?Кое точно му е обратното?
Това едно време с металните рамки беше доста отдавна, така че май е по-добре да вярваш на очите си. Човека е показал как се лепи аквариум и си го ползва вече доста време.
Успех с лепенето ако мислиш да се захващаш.

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Скромен опит при лепене на аквариум с размери 1200/400/500 мм.
« Отговор #11 : четвъртък, 11 февруари 2010 г., 12:30 ч. »
Здравейте
направи ми впечатление следния линк: [url=http://www.tkk.bg/modules/news3/article.php?storyid=90]http://www.tkk.bg/modules/news3/article.php?storyid=90[/url]
а но горепосочените снимки виждам стъклото обратното. На кое да се вярва?Показаното в линка, който си дал е използвано при направата и на този аквариум. Двете десни графики на фиг.1 са обозначени като "стени на аквариум неподложени на напрежение" или т.нар. метод за сглобяване с вписано дъно. Тоест, всички околни стени обикалят около дънното стъкло, ако мога да се изразя така. Точно тази схема съм използвал.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен dafil

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 1 645
 • Нас. място: Пловдив
 • Пол: Мъж
 • Трендафил Гълъбов
Отг: Скромен опит при лепене на аквариум с размери 1200/400/500 мм.
« Отговор #12 : вторник, 28 септември 2010 г., 22:27 ч. »
И ако на някой все още му е сложно,ето едно още по-онагледено лепене на аквариум

Изготовление аквариума


Дияне,сори,че ти спамя в темата :drinks:

Неактивен Kratun

 • Aquaportal мениджър
 • *****
 • Публикации: 2 219
 • Нас. място: Силистра
 • Пол: Мъж
 • Аз говоря бавно...те ма мислат прос
Отг: Скромен опит при лепене на аквариум с размери 1200/400/500 мм.
« Отговор #13 : сряда, 29 септември 2010 г., 01:15 ч. »
Не спамиш. Гледали сме го клипчето. Свалям му шапка за бързината и рутината.
"Плийз, юз кирилик алфабет! Иф ю нот булгариан, но проблем юзинг shlockovitsa. Бест регардс!"
http://www.youtube.com/watch?v=jEp2jSD4xKc

Неактивен Saintt

 • Активен потребител
 • ****
 • Публикации: 51
 • Пол: Мъж
Отг: Скромен опит при лепене на аквариум с размери 1200/400/500 мм.
« Отговор #14 : понеделник, 27 февруари 2012 г., 10:43 ч. »
Е тоя е цар !
НАЙ-ЛОШО Е КОГАТО БЯГАШ САМ  И СТИГНЕШ ВТОРИ !

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.