Рибки > Харацинови (Characinidae)

Хемиграмус еритрозонус

(1/2) > >>

Mitko:
Латинско име Hemigrammus erythrozonus
Популярно име Меден неон
Група Тетри
Семейство    Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка,река Ескуибо
Приблизителен размер 4-4.5см.
Минимален размер на аквариума 60л
Изисквания, температура 23-28 °C
Изисквания, обща твърдост 8-12 °d
Изисквания, pH 5.8 - 7.5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно

Видът е описан от Дърбин(Durbin),1909

Местообитание
Hemigrammus erythrozonus се срещат в река Есекуибо,Гвиана.
(Не можах да намеря карта)

Описание
Тялото е сребристо на цвят.Линията,която се простира от носа до основата на опашката е с преливащи се цветове от оранжево до червено.Предната част на гръбната перка е също оранжева.Другите перки са сребристи до прозрачни на цвят.Минимална дължина на аквариума 60см,колкото е по-дълъг аквариума,ще им е по-удобно за плуване.Обичат аквариума да е с приглушено осветление,добре залесен,но и да има място за плуване.

Хранене
Hemigrammus erythrozonus са всеядни.В аквариумни условия ядат живи,замразени,сухи храни и храни на люспи.Добавяне на храни на растителна основа за разнообразяване на диетата.

Размножаване
Hemigrammus erythrozonus се размножават по същия начин както и другите хайверни рибки.За целта е нужен 40 литров аквариум с твърдост на водата до 8°d,а карбонатната твърдост не трябва да е по-висока от 2°d.Температурата трябва да е между 26°C и 28°C.Аквариумът да е със слабо или никакво осветление.Хвърлят хайвер върху финнолистни растения като мъхове,но не е задължително да ги има.На дъното трябва да се сложи мрежа,за да не бъде изяден хайвера от възрастните. Двойкато трябва да е отделена и захранена с разнообразни храни няколко седмици.Когато женската е добре закръглена чифта се премества в размножителния аквариум през късните часове на следобеда.Хвърлянето започва рано сутрин или на следващия ден,след хвърлянето двойката се отделя.Яйцата са чувствителни към светлина,затова аквариума трябва да е възможно най-тъмен.Излюпват се след 20-25ч.След като усвоят жълтъчния мехур малките могат да бъда захранени с микроорганизми-инфузории и др. и фино натрошени люспи.На четвъртия ден вече трябва да се захранват с артемия.Младите консумират сравнително големи парчета живи храни, като науплиите на артемията.По-късно могат да се добавят микрочервеи.На дванадесетия ден малките показват признаци на сребристо оцветяване,на 3-седмична възраст на малките започва да се показва характерната оранжева линия и ще бъдат с размер 1 см.На два месеца ще бъдат около 2 см.

Още една рибка е готова и сега  остана модераторите да й направят профил и да изберат снимки
http://www.google.bg/images?q=Hemigrammus+erythrozonus&hl=bg&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=s&prmd=i&source=lnms&tbs=isch:1&ei=_ebWTNiUD4yLswb8lKH1CA&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&ved=0CAsQ_AU&biw=1272&bih=764
Ще помоля модераторите да ми разрешат да напиша и за други рибки. :pray:

malomir:
Не само, че разрешаваме, но бих те и помолил да го направиш. Веднага след теб ще оформям профила на всяка риба със стандартите на нашия сайт. Предварително благодарим.  :drinks:

Mitko:
Благодаря.Почти всеки ден когато мога ще пиша ;).

malomir:
Ето и първия профил, чиято заслуга е изцяло твоя!

http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=408

Mitko:
Аз освен,че ще пиша може някой да предложи рибка/и,която му харесва и иска да знае повече за нея.Аз съм в готовност.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия