Рибки > Харацинови (Characinidae)

Boehlkea fredcochui

(1/2) > >>

Mitko:
Латинско име Boehlkea fredcochui   
Популярно име Синя тетра   
Група Тетри   
Семейство    Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка,Амазонка   
Приблизителен размер 4-5см   
Минимален размер на аквариума 60л   
Изисквания, температура 22 -26 °C   
Изисквания, обща твърдост    5-12 °d
Изисквания,pH 6.0 - 8.0
Тип вода сладка   
Ниво на трудност средно

Видът е описан от Гери (Géry, 1966)

Местообитание
Boehlkea fredcochui са разпространени в река Амазонка и най-вече на територията на Перу.


Описание
Изключително актвивна пасажна рибка със синьо оцветяване.Когато са в размножителен период аналната перка намъжките се оцветява в червеникав цвят.Женските са по-закръглени и с по-бледо оцветяване.

Отглеждане
Аквариумът трябва да е силно залесен,с тъмен субстрат и плаващи растения за намаляване на осветлението.Ако се отглеждат в слабо залесени аквариуми няма да покажат най-хубавите си цветове.Също ще изглеждат много ефектни в Амазонки биотоп.Използвайте пясък за дъното и  добавете няколко усукани клони и корени от бук.За завършек на ефекта може да се сложат сухи листа от дъб, бук или индийски бадем в аквариума.

Хранене
Boehlkea fredcochui са всеядни и приемат всички предлагани храни.Особено живи и замразени храни.Някой растителни храни като бланширан спанак и спирулина могат да се добавят към менюто.

Размножаване
Няма много сведения за размножаването им.Смята се,че с намаляване на рН и твърдостта на водата и слагане на широколистни растения може да се получи.

jesi:
 Ззравейте колега! Радващ е факта че някой проявява интерес  към харацидите . Колкото до размножаването на б. фредкоч . малко интересна  информация. Рибата е размножавана и то нееднократно в София  от Стефан и Геша в осемдасетте години  . Поколенията
 обаче нямаха характерната синя окраска  и нещата приключиха до там. 

Mitko:
В нета не видях нещо конкретно писано за размножаването.А ти сигурен ли си,че става въпрос за същата рибка,защото има и други сини тетри и мисля,че през 80те не е имало в България.

jesi:
И защо си мислиш че не е имало такава риба?  Има твърде много видове ,които епизодично се размножават в София а и на други места без това да става обществено достояние.  Те имаха контакти с немски търговец и той им носеше харациди . Ако се интересуваш от тези видове ела на Подуенския пазар някоя събота и ще направиш доста интересни контакти .

Mitko:
Ок,аз само предположих,че не е имало,защото и сега не се среща често,а пък преди толкова години...А те какви изисквания за размножаването са следвали,ти ако знаеш нещо повече пиши.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

[#] Следваща страница

Преминаване към пълната версия