Рибки > Аквариумни рибки - общ раздел

Рибите...

(1/1)

Boby_:
Рибите - Съдържание и въведение

превод: Boby_

В рамките на няколко малки статии ще се опитам да обхвана необятната тема за рибите и ролята им в нашия свят. База за това ще бъде статията от Wikipedia.org, но няма да се придържам сляпо към нея. Моля ви за всякакви коментари и корекции, както по отношение на съдържанието, така и на терминологията и превода.


Съдържание

■ Съдържание и въведение■ Определение■ Класификация■ Анатомия (основни положения)├─▪ Храносмилателна система├─▪ Дихателна система├─▪ Сърдечно-съдова система├─▪ Отделителна система├─▪ Нервна система├───▫ Централана нервна система├───▫ Органи на възприятията├─▪ Мускулна система и придвижване├─▪ Полова система и размножаване└─▪ Имунна система■ Еволюция└─▪ Еволюцията на цихлидите■ Хомеотермия■ Заболявания■ Опазване├─▪ Прекомерен риболов├─▪ Унищожаване на хабитатите├─▪ Екзотични видове└─▪ Улавяне за аквариуми■ Култура■ ТерминологияВъведение

РибиГигантски групер в аквариума в Джорджия,
плуващ сред пасаж други рибиРиба-лъв в анфасНаучна класификация
Царство:ЖивотниТип:ГръбначниВключени групиМиксини и миноги, акули и скатове, лъчеперки, ръкоперки, двойно дишащи рибиИзключени групиЧетириногиРибите са водни гръбначни животни, които обикновено са ектотермични (студенокръвни), покрити с люспи и са снабдени с два комплекта от симетрично разположени плавници, както и няколко самостоятелни. Те се срещат в изобилие в моретата и в сладки води, като обитават от високопланински потоци (кротушка, пъстърва) до най-дълбоките места в океана.

Рибите имат огромно значение като източник на храна за хората. Те или биват улавяни от естествената им среда, или отглеждани в изкуствени условия. Те също така се използват за отдих (риболов, акваристика) и често са излагани в обществени аквариуми.

Рибите са играли или играят важна роля в много култури през вековете - били са божества и религиозни символи, обект на книги и популярни филми.

Навигация

[0] Индекс на публикациите

Преминаване към пълната версия