Автор Тема: Astatotilapia nubilа  (Прочетено 2337 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен BOJO

  • Заслужил потребител
  • *****
  • Публикации: 1 760
  • Нас. място: София
    • Sciaenochromis fryeri, Placidochromis milomo
Astatotilapia nubilа
« : неделя, 01 май 2011 г., 15:27 ч. »
Astatotilapia nubilа (Boulenger,1906)
от Грег Стиивс

Синоним: Haplochromis nubilus

Търговско име: Blue Victoria Mouthbrooder

Една от първите открити и класифицирани цихлиди от региона на езерото Виктория е малката насекомоядна Astatotilapia nubilа. Astatotilapia nubilа не се среща само в езерото Виктория, но също така в околните водоеми независимо дали са езера, реки или блата.

Astatotilapia nubilа принадлежи към Haplochromismbipi .
Вида Mbipia mbipi или познат като Haplochromis mbipi  е в семейство Цихлиди. Срещат се в Кения, Танзания и Уганда, като ествените местообитания са сладководните езера

Накратко:
Фамилия: Cichlidae
Подфамилия: Pseudocrenilabrinae
Разред: Haplochromini
Род: Haplochromis
Вид:Haplochromismbipi

Различните популации на този „mbipi” може да се обособят на по –голяма група , но за Викторианските цихлиди не може да се твърди, че са еднакви в различните локации.   

За разлика от повечето цихлиди от региона, които са се адаптирали да ползват определени  хранителни ниши, изглежда Astatotilapia nubilа може да извлича изгода от наличните хранителни ресурси , каквито и да са. Тази адаптивност е видима в аквариума , там Astatotilapia nubilа се храни с всичко което и дадем.

Мъжките са в състояние да променят оцветяването си драстично в зависимост от настроението.  Понякога промяната е толкова драстична , че да се чудим дали имаме същата рибка , каквато сме имали вчера.  Мъжките , както и повечето цихлиди показват свойте най ярки цветове по време на размножаване.  Тогава са тъмно сини или черни с ярко чевено оцветяване на перките.

Astatotilapia nubila не е трудна за отглеждане рибка. Необходим е аквариум с дължина поне 100 см. При създаване на  подходяща среда в аквариума рибката се развива много добре. Необходимо е подържане на добра хигиена и редовни смени на вода.  Може да се ползват различни храни . Замразени храни , люспа, гранули и дори нарязано рибно фили или нарязана мида са подходящи. Аквариума да е покрит отлично.

Astatotilapia nubila е устомътеща. Малките оплодени яйца се носят от женската, като излюпването става за около две и половина  седмици. При едно хвърляне е нормално да се излюпят 40 малки за възрастна женска.
Astatotilapia nubila нараства до 9 см (според други източници в аквариум до 13 см ). Не е много агресивна към другите аквариумни обитатели и към собствения си вид. Предпочита открити пространства , но скалните укрития в аквариума я карат да се чуства сигурна.  Много важно е да се знае, че лесно се кръстосва с други Викториански хаплохромиси (Haplochromines) . Рибката може да съжителства добре с някои дребни малавийци, които не са агресивни и някои видове от Танганика.

Astatotilapia nubila е добавена през 2006 от Международния съюз за опазване на природата в Червения списък на застрашените видове като  Недостатъчни данни  (DD - data deficient).
Рибката е подходяща не само за начинаещи акваристи.


* image_art.php.jpg (38.33 kB. 500x375 - видян 622 пъти.)* Anubila3.jpg (40.43 kB. 390x242 - видян 588 пъти.)* VictoriaMap.jpg (134.76 kB. 700x662 - видян 1108 пъти.)* Nubila0770.jpg (293.81 kB. 750x500 - видян 567 пъти.)* Nubila8116.jpg (143.08 kB. 750x500 - видян 549 пъти.)* Nubila8602.jpg (212.03 kB. 750x500 - видян 1154 пъти.)


Източник:

http://www.africancichlids.net/articles/astatotilapia_nubila/

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.