Автор Тема: C.Frontosa Corner- ХРАНЕНЕ  (Прочетено 1534 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Миро

  • Заслужил потребител
  • *****
  • Публикации: 708
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
  • Tanganyika man....
C.Frontosa Corner- ХРАНЕНЕ
« : неделя, 16 октомври 2011 г., 10:15 ч. »
Здравейте, колеги.В възнамерявам в поредица от теми да синтезирам всичко, което съм прочел и привел относно едни от най-атрактивните за мен обитатели на е.Танганайка, а именно Фронтозиите.
За бъдещите собственници на тези чудесни риби се надявам информацията да бъде полезна и поучителна, а на съфорумците, които нямат намерение да имат блиски срещи с тях да бъде интересно четиво.

Първата тема от поредицата е посветена на хранителните навици на Фронтозиите.

Според експертите Фронтозиите са предимно „рибоядни” риби, следователно храненето им с малки рибки би бил естественният развой на нещата..Отрочета на гупички, хелери и златни рибки са перфектен вариант, но поради факта, че често отглеждането на такива рибки се осъществява в мръсна и потенциално бактериална среда от развъдчиците, този вариант отпада.Освен ако не си вадите сами поколението(което е свързано с направата на отделен аквариум, от който да вадите само „храна”) или да се снабдявате с малки от сигурни източници.

Друг вариант е да храните Фронтозиите си с прясна или замразена риба.Ако изберете този вариант обаче трябва да внимавате.Не купувайте сладководни риби, използвайте само морски.Шансовете за зараза с паразити при използване на соленоводни риби е минимален, докато при сладководните си сабратя е друга история.Препоръчително е да закупувате малки рибки с малки кости и да ги давате цели.Така вашите любимци ще си набавят калций(от костите на рибката) и други важни хранителни вещества, витамини и минерали.
Друг вариант е да изберете храненето с зъмразени храни.На пазара има достатъчно голям избор от тях.Добър вариант са : Артемия салина(артемия майка), хирономус, червена дафния, циклопс.Добре е да закупите няколко различни вида храна и да ги редувате.Експериментирайте, наблюдавайте коя храна се възприема най-добре от вашите фронтозии.

И не на последно място е варианта със сухите храни-гранули, люспи и пилети.Когато фронтозиите са по-малки варианта е да давате малки гранули или т.н. чипс(люспа).С израстването им, обаче това отпада като вариант, поради силното им разпрашване и съответно влошаване на качеството на водата-тук се включват пилетите.Специално за сухите храни има предостатъчно фирми на пазара за това може спокойно да експериментирате кой точно вид и на коя фирма храната се харесва повече от вашите любимци.

Тук искам само да поясня, че при избора на суха храна се поинтересувайте от хранителното съдържание.Храната трябва да бъде доста богата на белтъци(над 40-45% белтъчно съдържание).Все пак говорим за хишници.И помнене Не Прехранвайте!
What you see I can't see and maybe you'll think before you speak!

 



Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.