Автор Тема: C.Frontosa Corner - декорация и грунд.  (Прочетено 1470 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Миро

  • Заслужил потребител
  • *****
  • Публикации: 708
  • Нас. място: София
  • Пол: Мъж
  • Tanganyika man....
C.Frontosa Corner - декорация и грунд.
« : неделя, 16 октомври 2011 г., 12:25 ч. »
Декорация:
Според мен естественно изглеждащият аквариум е много по голяма радост за окото и подчертава повече красотата на рибите. Практиката показва всякакви налудничеви идеи, като цветен грунд, изкуствени растения и не на последно място нереално осветление.
Ако Сте пресен още в акваристиката внимавайте...не създавайте нещо, което после ще ви е яд да гледате. Подходете рационално.
Фронтозиите са вид, който в естествената си среда живее в изключително твърда и алкална вода. Поради това използването на дърво, като декорация не е подходящо решение.Корените, които се използват доста често в акваскейпа подкисляват леко водата и отделят танин, което не е вариант за Вас. Ако непременно държите да присъстват корени в аквариума Ви по-добре изберете друг вид риби.
Фронтозиите идват от скалист район за това трябва да им се осигурят скривалища за да се чувстват сигурни и в добро здраве. Големи камъни, керамични тръби и други подобни структури вършат много добра работа. Запомнете най-важното при подбора на камъни за аквариума Ви- трябва много да внимавате камъните да нямат остри ръбове. Фронтозиите въпреки спокойният си нрав често обичат да се стрелкат яростно и безразсъдно.Поради това ръбести камъни могат сериозно да наранят вашите любимци.

Субстрат:

Относно грунда за аквариум с фронтозии мненията са повече от противоречиви.Според някои „светила” в акваристиката аквариумът не трябва да има повече от 3-4 см. покривен слой грунд. Други са на мнение, че трябва доста повече, поради често наблюдаваното хоби на фронтозиите да ровят. Аз нямам особено желание да се ангажирам с числа колко точно слой грунд да си сложите и каква точно фракция.
Според мен е по-добре да ви улесня, като разгедам някои от най-честите варианти. Имайте предвид, че е доста важно дали мислите да засаждате растения или не. Ако възнамерявате да сложите ситна фракция грунд(06-1.2-1.6), остатъците от храната и отпадаците на рибите няма да се всмучат в грунда и за минимално време аквариума ще изгежда ужасно. Да не говорим за качеството на водата от разлагащите се остатъци. Ако възнамерявате да използвате ситна фракция грунд имайте в предвит, че фронтозиите са риби, които много цапат и за да поддържате аквариума си чист ще трябва да пребягвате поне 2 пъти седмично към сифон.
От друга страна по едрата фракция задържа повече от боклуците и по този начин сифонирането ви малко се поразрежда (до веднъж на 10-на дена).
Във форума има доста изписано относно грунда-съветвам ви да хвърлите един поглед.
Относно цвета на грунда нещата стоят по следния начин:
Черният грунд изкарва най-добре цветовете на фронтозиите от вида Заир и Замбиан. Останалите видове изглеждат много добре на бял субстрат. Но и тук е доста индивидуално. Проявете творчество.
Нека илюстрираме изписаното до тук:

 
What you see I can't see and maybe you'll think before you speak!

 Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.