Автор Тема: Оформление: Светещи в тъмното кламъчета за аквариум?  (Прочетено 3137 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен hhmuhm

• Регистриран потребител
  • Публикации: 5
Здравейте,

Скоро ми подариха аквариум, но все още нямам рибки.

Преди да си купя рибките искам да подбера оформлението. Попаднах на едни камъчета, които се зареждат на светло и светят на тъмно без да е необходима светлина.

Предлагат се и в България:

http://www.spark.bg/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%89%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%89%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

http://www.sveteshtiboi.com/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%89%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B8

http://www.ludom.biz/samosveteshti-kamyni

Аз си купих от тези http://www.ludom.biz/samosveteshti-kamyni/perla-mx

НО после си помислих, че може да са вредни за водни организми. Обадих се на сайта от който съм ги купил, казаха ми че не са вредни нито токсични или радиоактивни. Но все пак искам да попидам и вас, някой ако ги е ползвал с какви впечатления е  :scare2:. Иначе светят много яко, чак до сутринта  :eyes:

Ще съм много благодарен, ако някой вече има опит и сподели :)

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Оформление: Светещи в тъмното кламъчета за аквариум?
« Отговор #1 : четвъртък, 27 юни 2013 г., 12:52 ч. »
Здравей колега и добре дошъл в Аквапортал.
Относно камъните, то остана и да са радиоактивни... :D . Нещо не съм впечатлен да ти кажа. Да ти разясня защо. В аквариумите гледаме да пресъздадем кътче от естествената природа или даден биотоп на рибите. Това включва както ден, така и нощ, през която любимците ни почиват. Ако сложим светещи през ноща камъни рибите няма да могат да почиват пълноценно. Освен това те няма да светят достатъчно за да виждаш рибите, така че си губи смисъла нещо. Ако искаш да имаш светещи камъни, ок. Сложи в някакъв съд, дори и с вода можеш да ги залееш, но защо трябва да има риби вътре?

Неактивен hhmuhm

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : четвъртък, 27 юни 2013 г., 14:02 ч. »
Здравей колега и добре дошъл в Аквапортал.
Относно камъните, то остана и да са радиоактивни... :D . Нещо не съм впечатлен да ти кажа. Да ти разясня защо. В аквариумите гледаме да пресъздадем кътче от естествената природа или даден биотоп на рибите. Това включва както ден, така и нощ, през която любимците ни почиват. Ако сложим светещи през ноща камъни рибите няма да могат да почиват пълноценно. Освен това те няма да светят достатъчно за да виждаш рибите, така че си губи смисъла нещо. Ако искаш да имаш светещи камъни, ок. Сложи в някакъв съд, дори и с вода можеш да ги залееш, но защо трябва да има риби вътре?

Благодаря за приветствието!

Ами, аз в началото си помислих че съдържат фосфор, а фосфора си е опасен материал.
Не се бях замислил за психологията на рибата, ще трябва да си намерят риби, които харесват светлината. Чувал съм че има риби с фотофори, бих се радвал на препоръки.

Обаче забелязвам, че сам си противоречиш. Първо казваш че светлината ще им пречи да си почиват, после казваш че не светят достатъчно за да се виждат рибките. Истината е някъде по средата, ще обясня по-долу. Но наистина е интересно как ще реагират чисто психологически, трябва да се провери и чете за да не се депресират любимците :)

Искам да дам повече информация за камъните, които имам. Светят много силно, даже се вижда целия аквариум в началото (първите няколко часа) после светлината отслабва, колкото да контрастира, че вътре има неще светещо. По това време мисля, че рибките могат да си почиват, надали е по лошо от светлината от уличното осветление (:

Ако никой не е пробвал, май аз ще се правя на лудия професор със опитни зайчета.  :-[  Мисля, че ще е много ефектно с комбинация с пясък или други камъни. Остава само проблема да се намерят рибки, които не се депресират от повечко светлина през ноща  :hmm: Ако някой може да ме пренасочи към статии или други материали ще съм благодарен.

Благодаря!

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 917
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
« Отговор #3 : четвъртък, 27 юни 2013 г., 22:53 ч. »
Никъде не виждам противоречие. Казвам, че рибите няма да се чувстват добре в постоянно осветен аквариум, а за самите камъни казвам, че няма да светят достатъчно силно, за да се виждат рибите, дори и да ги сложиш в акварума и затова не виждам особен смисъл от тях. Като казвам това споделям опит. Имам аквариуми без автоматично реле за осветлението. Понякога забравям да им изгася. След 2-3 дена нонстоп осветен аквариум, рибите видимо се обезцветяват, стават мудни, което се оправя след една тъмна вечер. Сега да ти обясня и за уличното осветление. Аквариума не се слага до прозорец, защото слънчевата светлина предизвиква растеж на водорасли и аквариума ти ще зеленяса за няколко дена. Така, че когато се търси масто за любимците ни, трябва да е във вътрешен ъгъл, където не пада слънчева светлина. По едно съвпадение това съвпада с тезата, че не би трябвало има и улично осветление вътре. Мога да продължа с развиването на теория за имитация на луна и т.н., но се надявам да си ми схванал мисълта. Правим аквариум, а не дискотека. Може и дискотека, само че за риби няма място вътре. Избора е твой.
Поздрави! :drinks:

Неактивен hhmuhm

• Регистриран потребител
« Отговор #4 : петък, 28 юни 2013 г., 09:20 ч. »
Благодаря!
Аз все пак ще пробвам и ще пиша за резултатите :)

Поздрави и от мен  :ok:

Неактивен hhmuhm

• Регистриран потребител
« Отговор #5 : сряда, 24 юли 2013 г., 09:29 ч. »
Здравейте,

Искам да споделя какви са ми впечатленията от опита.

Първо напълних целия аквариум със светещи камъчета, наистина става грозно. После реших да приложа малко повече "креативност"  O:-) Направих скрити помещения, като пещерички и тук таме по едно камъче в комбинация с мида пясък и речни камъни. На мене ми хареса как се получи, опитах се да направя снимки, но телефона ми не снима много добре в тъмно

А относно психиката на любимците - първата седмица ги държах без всякакви светещи елементи, след това приложих светещите камъчета и до сега не забелязвам разлика. Всичко си е тип топ   :ok: в началото като светят по ярко камъчетата, се зарибяват и обикалят до тях, а след няколко часа като избледнее светенето, губят интерес и се връщат на тъмните места 

Като цяло радва   :love:

Неактивен paolo6481

• Активен потребител
  • Публикации: 168
« Отговор #6 : сряда, 24 юли 2013 г., 12:29 ч. »
Aми добре!Остава и да го видим,ако е възможно.Важното е на теб да ти харесва.

Неактивен hhmuhm

• Регистриран потребител
« Отговор #7 : вторник, 10 септември 2013 г., 12:11 ч. »
 >:( съжалявам, след отпуската съм пропуснал сред всичките писма, този. Опитах се с телефона да направя снимки но почти нищо не се личи, нещо не може да снима на тъмно... ще попитам приятели с хубав апарат, ако има успех обещавам да кача снимки :)

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.